Skocz do zawartości
IGNORED

Czy warto płacić "dużo" za kabel USB?

Rekomendowane odpowiedzi

Godzinę temu, Bukaj napisał:

Tak swoją drogą, mój temat nie jest o izolacji galwanicznej 🤷

Jak śmiesz? 🤪

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

Co było pierwsze: jajko czy kura?
Najpierw był zwykly przewód USB a później wykreowano potrzebę posiadania audiofilskiego przewodu USB i tę potrzebę odpowiednio drogimi (bo tanie nie może być audiosilskie) przewodami zaspokojono.
Godzinę temu, Bukaj napisał:

Tak swoją drogą, mój temat nie jest o izolacji galwanicznej 🤷

Ale w kwestii kabla USB, izolacja galwaniczna to jedyna rzecz warta inwestycji. Z drugiej strony nikt oczywiście nie broni, by kabel USB kupiony za 1500zł, zapleść w warkoczyk z dwiema sieciówkami, i dotąd dosłuchiwać się ewentualnych zniekształceń, aż odniesiemy wrażenie poszerzenia sceny.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

6 godzin temu, Bukaj napisał:

@Piopioto w takim razie, po co producenci produkują kable USB za 2k, 20k...? Jak można kupić za 5zł kabelek? 

😄

5 godzin temu, sir.jax napisał:

Zatem zapytam, co wybrałbyś jako zasilanie, zasilacz dedykowany iFi, czy np.  dobry powerbank ?

U mnie część wtórną izolatora Altor, opartego na chipie TI isousb211, zasila liniówka Muzga. Kupiłem gotowy moduł zasilacza premium, a resztę, czyli obudowę, kabel dc/ac dokoptowałem sam, wedle uznania.

Polecam zarówno Altora jak i Muzga😉.

Chiński adum3165 jest w miarę ok, dość skutecznie radzi sobie z szumem u źródła (host usb).

Ale zdecydowanie lepiej działa izolacja Altor z zasilaniem zewnętrznym, które eliminuje również zakłócenia przetwornicy dc-dc.

"Pojedynczy izolator bardzo dobrze blokuje pętle uziemienia o niskiej częstotliwości do momentu, gdy częstotliwość szumu jest na tyle wysoka, że mała pojemność nie stanowi wystarczającej bariery, wzrasta upływ do obszaru wtórnego. A prąd HF łatwiej przekształca się w EMI. Rozchodzi się z dowolnego przewodnika. Większa powierzchnia, większe promieniowanie.

Wiele osób uważa, że ekran jest rozwiązaniem. W przypadku izolatorów są dwa ekrany, oba o dość dużej powierzchni, to jest problem. Podstawowe izolatory nie mają metalowej obudowy, dlaczego? Ponieważ zwiększa to powierzchnię ekranu, zwiększając upływ. Rozwiązaniem jest przekierowanie energii szumu na drugą stronę. Prąd płynie najłatwiej. Tę rolę spełnia zewnętrzne zasilanie."

Jest spory wybór izolacji op🙂artych na nowszych i starszych układach, ale toppingi bym sobie darował (szczególnie hs01).

Żeby było w temacie wątku, między pc a wejściem izolacji - neub 1020, wyjście izolacji a ddc - neub 3020. To bardzo dobre kable usb Neotecha, z czystym sumieniem polecam.

@mikstiDzięki za cenne informacje i trafne spostrzeżenia.

Dodam tylko, że nie ma sprzętu do pomiaru satysfakcji użytkownika😉

Edytowane przez Genezyp

jprd teraz już trzeba polibude skoczyć żeby muzyki posłuchać - podziwiam że się wam chcę tyle męczyć dla słuchania plików. Dobrze że dalej są płyty bo za diabła nie będę tak się męczyć;)

????

1 godzinę temu, Genezyp napisał:

Jest spory wybór izolacji op🙂artych na nowszych i starszych układach, ale toppingi bym sobie darował (szczególnie hs01).

Zgadzam się. Obecnie Topping HS01 to najgorszy wybór. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

49 minut temu, Piopio napisał:

Zgadzam się. Obecnie Topping HS01 to najgorszy wybór. 

Ktoś go kiedyś bardzo zachwalał 😉 

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

50 minut temu, marcinmarcin napisał:

Ktoś go kiedyś bardzo zachwalał 😉 

Wtedy nie było nic innego. Teraz są alternatywy. Tańsze, nowsze i lepsze. 

Edytowane przez Piopio

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

8 godzin temu, dekoracja napisał:

jprd teraz już trzeba polibude skoczyć żeby muzyki posłuchać - podziwiam że się wam chcę tyle męczyć dla słuchania plików. Dobrze że dalej są płyty bo za diabła nie będę tak się męczyć;)

Wiesz, poziom nauczania, niestety co raz niższy..

Bez przesady, dla mnie to przyjemność i zarazem konieczność, w przypadku gdy pc jest źródłem. 

8 godzin temu, miętowy napisał:

Ta jasne, a jakie kable masz powpinane? Jak gruby jest zasilający?

Są różne szkoły, kabel dc to ekranowany Mogami z wtykiem Elecaudio, ac, to "klasyczny Kawasaki" ze starych zasobów😉.

8 godzin temu, dekoracja napisał:

podziwiam że się wam chcę tyle męczyć dla słuchania plików. Dobrze że dalej są płyty bo za diabła nie będę tak się męczyć;)

Ha, a podobno "winylowanie" jest skomplikowane.

Wychodzi na to, że "plikowanie", to jest dopiero traumatyczna jazda, a i dotknąć nie ma czego...🤣

Edytowane przez iro III
18 minut temu, iro III napisał:

Wychodzi na to, że "plikowanie", to jest dopiero traumatyczna jazda, a i dotknąć nie ma czego...🤣

Mam kilkanaście tys. płyt winylowych na plikach, traumą byłoby przechowywanie ich w standardowym mieszkaniu czy szukanie konkretnych pozycji🙂.

Dla mnie bardziej liczy się to co słyszę, niż to co dotykam, zresztą życie takie krótkie, a muzyki nieskończoność..🫣

12 godzin temu, Bukaj napisał:

To co chciałem już się dowiedziałem.

Życzę Wam fajnej konwersacji na temat kabli USB. 

Typowo dla tego forum sprawa zostala rozwodniona 😁

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

W dniu 27.03.2025 o 20:02, Bukaj napisał:

To co chciałem już się dowiedziałem.

To za ile kupujesz kabel USB, audio oczywiście 😉

11 godzin temu, bum1234 napisał:

A o czym tu dyskutować? O bajkach?

Z nudów trzeba coś "dłubać" 😉.

W dniu 27.03.2025 o 22:01, dekoracja napisał:

prd teraz już trzeba polibude skoczyć żeby muzyki posłuchać

Skończenie "Poliobudy" pomaga logicznie myśleć. W słuchaniu muzyki nie pomoże, ale w zrozumieniu techniki pozwalającej odtwarzać muzykę w domu na pewno tak, choć pewnie nie wszystkim pomoże.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

W dniu 27.03.2025 o 21:01, dekoracja napisał:

jprd teraz już trzeba polibude skoczyć żeby muzyki posłuchać

Tłumaczenie jakiejś prostej z pozoru sprawy bywa skomplikowane. Ale czy faktycznie trzeba skończyć polibudę? Nie, wystarczy posłużyć się intuicją. Mężczyźni zazwyczaj intuicji nie mają, zazwyczaj mają za to żonę. "Kochanie, co sądzisz o kupnie kabla za 1500zł?" - mało kto zada takie pytanie, bo mało kto chciałby usłyszeć odpowiedź.

2 godziny temu, Bukaj napisał:

Nie kupuję, bo już dawno mam 👍

Za ile 😉?

Godzinę temu, bum1234 napisał:

Dyplom z politechniki pomaga zrozumieć co się się dziej w systemie audio.

Nawet nie potrzeba dyplomu tylko odrobinę chęci do zrozumienia co się dzieje w technice którą użytkujemy do odtwarzania muzyki, i nie musi być to wiedza na poziomie politechnicznym.

36 minut temu, szymon1977 napisał:

Nie, wystarczy posłużyć się intuicją.

Intuicja sama nie wystarczy, tą kierują się magicy od audio voodoo. Intuicja połączona ze zrozumieniem techniki może pomóc dużo, może nawet w odkryciu tych nierozpoznanych przez naukę zjawisk które słyszą/"słyszą" audio hobbyści 😉.  

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

1 godzinę temu, Lech36 napisał:

Intuicja połączona ze zrozumieniem techniki może pomóc dużo, może nawet w odkryciu tych nierozpoznanych przez naukę zjawisk które słyszą/"słyszą" audio hobbyści

Ale, te "nierozpoznane przez naukę" zawsze takimi zostaną, bo jak nauka ma podejśc do magii, czarnej magii?

2 godziny temu, Lech36 napisał:

Intuicja sama nie wystarczy

Powiedz żonie, że kupiłeś kabel USB za 1500zł to się przekonasz 🙂

57 minut temu, iro III napisał:

Ale, te "nierozpoznane przez naukę" zawsze takimi zostaną, bo jak nauka ma podejśc do magii, czarnej magii?

To prawda 🙂.

25 minut temu, szymon1977 napisał:

Powiedz żonie, że kupiłeś kabel USB za 1500zł to się przekonasz 🙂

Moja żona akceptuje wszystkie moje decyzje zakupowe, zwłaszcza te dotyczące audio. 1500 zł to nie jest kwota która spowodowałaby jej gniew 😉

P.S. Kabli USB za w/w poziom kwotowy nie kupuję, mam kable z mojej firmy które w niczym nie ujmują transmisji USB. 

4 godziny temu, bum1234 napisał:

Typowy przykład  audiofilskiego braku umiejętności myślenia.

By słuchać muzyki, nie potrzeba dyplomu, ani z politechniki ani też z innej uczelni.

Dyplom z politechniki pomaga zrozumieć co się się dziej w systemie audio. Efekty- brak podatności na bajkopisarstwo i naciągactwo 😄

Wstyd takie oczywiste rzeczy pisać, ale taki jest niestety poziom obecnych audiofili.

piszesz coś bez sensu żeby nabijać posty. i już tak od lat. nie jesteś w stanie w swoim anty audiofilskim zacietrzewieniu ogarnąć ironii - niestety tu edukacja nie pomoże bo to kwestia charakteru, czy może natury raczej. przykro to się czyta.

i dokładnie zero dyplomu jest potrzebne do słuchania czegokolwiek i każdy normalny człowiek to wie. Wśród audiofilów mamy tysiące ludzi z dyplomami i też kupują drogie kable mimo twoje jęczenia od lat. krucjata zdała się na nic, możesz zwijać  manatki 🙂 

????

5 godzin temu, bum1234 napisał:

Wstyd takie oczywiste rzeczy pisać, ale taki jest niestety poziom obecnych audiofili.

To nie do końca ich wina. 

To kapitalizm.  Rynek. Sprzedaż ponad wszystko. Wiedza gdy przeszkadza to się tworzy nową którą można sprzedać.

Edytowane przez miętowy
2 godziny temu, iro III napisał:

Nauka jest tak dociekliwa, że zbadała "magię" a nawet i "czarną magię"

I nazwała ją "filtracją grzebieniową"

😉

Nie da się przekonać kogoś, kto nie chce być przekonany

2 minuty temu, tsa napisał:

nazwała ją "filtracją grzebieniową"

"Oni" odrzucają i nie chcą znać tego zjawiska, poza tym...nadal "nauka jeszcze...".

Co zrobisz, jak nic nie zrobisz 🙃

52 minuty temu, dekoracja napisał:

Wśród audiofilów mamy tysiące ludzi z dyplomami i też kupują drogie kable mimo twoje jęczenia od lat.

Audio to tylko hobby, więc nie ma nic złego w robieniu głupot. Ale w dyskusji przedstawia się argumenty albo dyplomatycznie milczy, bo na innych opcjach dobrze się nie wypadnie.

4 godziny temu, dekoracja napisał:

kupują drogie kable

Jeleni nigdy nie brakowało 😄

Ale nie op pieniądze tu chodzi, tylko o brak zainteresowania rzetelną wiedzą. Liczy się tylko przerośnięte ego. Twoja wypowiedź to typowy tego przykład.

Ignorancja i jeszcze raz ignorancja, którą trzeba jak najbardziej się chwalić 😄 😄 😄

• Pokaż nowe odpowiedzi