Skocz do zawartości
IGNORED

Odtwarzacze CD

Rekomendowane odpowiedzi

6 minut temu, iro III napisał:

jeszcze raz - mów za siebie.

Tak, bo nigdy i nigdzie tego nie słyszałeś. W sklepach do których chodzisz puszczają z głośników Mozarta. Wyłącznie.

8 minut temu, iro III napisał:

Zaś wypaczony gust Polaków (w stronę dyskopolo)

Czemu wypaczony? To nasza nowa muzyka ludowa. Kiedyś śpiewano "Kukułeczka kuka" a teraz "Jesteś szalona".

4 minuty temu, ASURA napisał:

To jest tzw. muzak za darmo

Mylisz się. Muzak to jest coś zupełnie innego i wcale nie jest za darmo!  Muzak to arcyciekawa historia, polecam się zapoznać.

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

12 minut temu, il Dottore napisał:

No, szczególnie new romantic wybitnie różni się od disco-polo.

new romantic to muzyczna popelina,po latach próbę czasu zniosło dobrze kilka zespołów,wszystkiego może 25-30 płyt.

9 minut temu, il Dottore napisał:

To nasza nowa muzyka ludowa. Kiedyś śpiewano "Kukułeczka kuka" a teraz "Jesteś szalona".

Nie ubliżaj prawdziwej muzyce ludowej. 

Naprawdę udaje Ci się na jednej, tej samej "wadze" przyrównać "Kukułeczkę" w wykonaniu Mazowsza czy Śląska...do tego...!? 

12 minut temu, il Dottore napisał:

Tak, bo nigdy i nigdzie tego nie słyszałeś. W sklepach do których chodzisz puszczają z głośników Mozarta. Wyłącznie.

Czemu wypaczony? To nasza nowa muzyka ludowa. Kiedyś śpiewano "Kukułeczka kuka" a teraz "Jesteś szalona".

Mylisz się. Muzak to jest coś zupełnie innego i wcale nie jest za darmo!  Muzak to arcyciekawa historia, polecam się zapoznać.

Na dziś poświęciłem Ci już za dużo czasu, żyj sobie w tej Irlandii w swoich wyobrażeniach...

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

21 minut temu, il Dottore napisał:

W sklepach do których chodzisz puszczają z głośników Mozarta. Wyłącznie.

Nie, w tych do których chodzę puszczają smoothjazzy, ambienty itp. W domu tego nie słucham, jednak też gwałtownie nie spdalam, tak jak w przypadkach gdy nie z własnej woli jestem zmuszony słyszeć (nie słuchać) to 💩

P.S. Mozarta niespecjalnie lubię, ale szanuję.

Edytowane przez iro III
4 minuty temu, irimi napisał:

To jak? Odtwarzacz CD i sam nośnik ma sens? Dla mnie ma - vide kilka postów wcześniej.

No ma ale taki:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Można wtedy słuchać te płyty które usunięto ze streamingu i to  ma 100% poparcia

Ukryta Zawartość

18 minut temu, ASURA napisał:

żyj sobie w tej Irlandii

No przecież żyję. 😄 

18 minut temu, irimi napisał:

Odtwarzacz CD i sam nośnik ma sens?

Nie. Nie ma najmniejszego sensu. Jest to technologia martwa jak ptak Dodo.

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

7 minut temu, ASURA napisał:

No ma ale taki:

Ukryta Zawartość

Można wtedy słuchać te płyty które usunięto ze streamingu i to  ma 100% poparcia

Eh, cóż, można..., ale ja korzystam z transportu Jay's CDT2 Mk.3 z DACiem Merason Frerot i daje mi to naprawdę ogromną przyjemność ze słuchania CD.

Ukryta Zawartość

13 minut temu, iro III napisał:

w tych do których chodzę puszczają smoothjazzy, ambienty

Ja zauważyłem, że już wgl nie chodzę do sklepów. Wszystko właściwie kupuję przez neta. I muzyka przy tym leci zarąbista. Dla wieśniaków. 🙂 Amerykański odpowiednik disco-polo.

7 minut temu, il Dottore napisał:

No przecież żyję. 😄 

Nie. Nie ma najmniejszego sensu. Jest to technologia martwa jak ptak Dodo.

Nie zgodzę się, a wręcz powiem, że nie masz racji - po ponad 40 latach na rynku jest to technologia świetnie rozwinięta i dopracowana, pozbawiona błędów lat niemowlęcych i nawet na średnim poziomie cenowym można uzyskać doskonałe efekty soniczne. Sprzedaż płyt spadała, ale od dwóch lata załapała stały poziom, kory zapewne podtrzymują tacy jak ja - kolekcjonujący płyty we własnych zbiorach, niezależnych od streamingowych władców.

CD może nie mieć sensu dla kogoś kto zabawę w słuchanie dobrze brzmiącej muzyki dopiero zaczyna, nie ma zgromadzonych płyt.

I nie popadajmy w zachwyt nad gęstymi plikami - oczywiście ma to wpływ na jakość, ale istotniejszy od tego jest mastering. Źle zrealizowana płyta zabrzmi fatalnie niezależnie od nośnika.

Edytowane przez irimi
2 minuty temu, irimi napisał:

Eh, cóż, można..., ale ja korzystam z transportu Jay's CDT2 Mk.3 z DACiem Merason Frerot i daje mi to naprawdę ogromną przyjemność ze słuchania CD.

Miałem okazję najwypaśniejszego Jay's a kupić i jestem happy że trafiłem pod skrzydła Esoterica, wiem finansowo zabolało ale sam napęd to clou

Z DAC-ami można później kombinować pod siebie, dla mnie istotna jest inna niż w większości napędów CDsygnatura dźwięku, dla mnie bliższa muzyki. Topowy paskowy CEC też jest ale do klasyki ciekawy...

Teraz, irimi napisał:

nie popadajmy w zachwyt nad gęstymi plikami

Pełna zgoda! Po co komu tzw. gęsty plik? Nic z niego nie wynika, literalnie nic.

Sława z SW1X ma na ten temat bardzo zdrowe poglądy:

5 minut temu, irimi napisał:

Nie zgodzę się, a wręcz powiem, że nie masz racji

Pewnie, że nie mam racji! 🙂 W sensie ogólnym. Powinienem swoje spostrzeżenia opatrywać istotnym zastrzeżeniem: DLA MNIE! Dla mnie, a nie w kategoriach bezwzględnych.

Przecież to tak, jakbym mówił, że motorower elektryczny jest lepszy od motoroweru spalinowego. DLA MNIE może być lepszy a ktoś inny ma inne potrzeby i potrzebuje innego sprzętu.

Tyle.

Każdy słucha na tym, na czym mu pasuje. Różne są motywacje, różne są potrzeby. Osobiście uwielbiam pliki i jeśli ktoś mnie zapyta o radę, to mu doradzę jak wyżej.

Ale jeśli ktoś chce sobie kupić CD i z tego grać... a co mi do tego? Wolny kraj!  🙂

DLA MNIE to martwa i psu na budę potrzebna technologia, w dodatku oferująca gorszą  jakość dźwięku, niż plik. 

Ale jeśli ktoś lubi - droga wolna!  Bogatemu kto zabroni? 😄

A tu jeszcze przemyślenia Sławy o streamingu:

1 godzinę temu, il Dottore napisał:

Przecież facet sprzedał więcej płyt/kaset niż reszta polskich wykonawców razem wzięta. Jego piosenki śpiewa cała Polska.

A że nie jest kompozytorem klasy Pendereckiego? No nie jest. I co z tego? To niby piosenki Kultu są muzycznie lepsze? A Kazik swój medal dostał.

Idąc tropem popularności, Behemotha też powinien odznaczyć. W końcu, najbardziej znany, polski, metal eksportowy.

2 godziny temu, il Dottore napisał:

Jest to technologia

Technika

4 godziny temu, irimi napisał:

Nie uważasz zatem, że twoja opinia nie ma uzasadnienia?

Nie lubię ględzenia.

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

dla przypomnienia:

wszystkie esoterici. i paskowe cece to typowa ściema. Można to kupić dla wyglądu zewnętrznego - kwestia gustu.

Tzw. transporty nie mają "sygnatury brzmieniowej"  (co za nazwa). Przeciwnego zdania są tylko osoby zafiksowane na audiofilskiej ideologii, która jest niczym innym jak tylko zwykłą wiarą w audio-voodoo.

8 godzin temu, il Dottore napisał:

Moim zdaniem plik stacjonarny > CD. To na bank.

Streaming - to już zależy od zbyt wielu czynników. Może zagrać genialnie jeśli plik w serwisie streamingowym jest OK a może zagrać fatalnie jeśli nie jest OK. Loteria. Ale generalnie nikt nie narzeka, to chyba jest OK?

Zdecydowanie to jest okej i ja się z tobą w pełni zgadzam 

29 minut temu, bum1234 napisał:

dla przypomnienia:

wszystkie esoterici. i paskowe cece to typowa ściema. Można to kupić dla wyglądu zewnętrznego - kwestia gustu.

Tzw. transporty nie mają "sygnatury brzmieniowej"  (co za nazwa). Przeciwnego zdania są tylko osoby zafiksowane na audiofilskiej ideologii, która jest niczym innym jak tylko zwykłą wiarą w audio-voodoo.

W przypadku transportów sieciowych była udowodniona różnica w sygnale/jakości. 

Dlatego tu miało by być inaczej?

6 godzin temu, iro III napisał:

Ja, kolego Ci odpowiem, ponieważ adresat (i inni podobni, głoszący to idiotyczne "hasełko"), nigdy nie potrafią się odnieść, jeśli tylko "takiego" dopytać o konkrety.

Otóż "wypaczyli" oni gust Polaków do wyboru w stronę światowych dokonań w takich gatunkach muzyki:

rock and roll, blues, bluesrock, reggae, afrobeat, soul, funk, jazz, jazz-rock, hard/heavy rock, symphonic/progrock, folk, el-muzyka, punk, nowa fala, new romantic, NWBHM, heavy metal, piosenka kabaretowa/ poetycka/ autorska

może na razie styknie?

Jeszcze tylko jedno mnie intryguje; "prac tego artysty" słuchasz z kupionych płyt, czy "za darmo" z ruskich torrentów? 

już nie raz odpowiedział na to pytanie 🤭

tak, że ten 😏

16 minut temu, Abajek napisał:

Streaming żeby dobrze grał to musi być po kablu do daca i wzmacniacz ,słuchanie Tidala max z telefonu czy przez Bluetooth mija śię z celem.

Streaming żeby dobrze grał, to musi być co najmniej Digione Signature, i wtedy można słuchać 😉

2 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

W przypadku transportów sieciowych była udowodniona różnica w sygnale/jakości. 

A gdzie ten dowód?

2 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Moim zdaniem plik stacjonarny > CD. To na bank.

Bo na przykład cytowane przez ciebie powyższe zdanie to bzdura, jeśli pilik jest 16/44.

W dniu 5.05.2025 o 12:10, il Dottore napisał:

Kto tylko ma ochotę.

Tzn nie jest tak że wgl nie płacę za muzykę. Każdego miesiąca kupuję winyle. Dla córki i dla analogowego wujka.

Te pliki to jak zdobyłeś/zobywasz bo napisałeś że nie płacisz za muzykę w XXI wieku?

W dniu 8.05.2025 o 13:34, essewissa napisał:

Naprawdę nie ma już sensu pchanie się w cd.

Podzielam ten pogląd.

8 godzin temu, fan64 napisał:

new romantic to muzyczna popelina

Jeszcze jaka!

W dniu 8.05.2025 o 13:34, essewissa napisał:

Płyta winylowa to już kompletny idiotyzm.

Dla mnie to snobizm. Ale taki bardzo pozytywny. Winyl szanuję jako szlachetne hobby.

Edytowane przez il Dottore

2 godziny temu, il Dottore napisał:

Tylko czy naprawdę chcemy nagradzania przez Państwo Polskie takiego indywiduum, które drze Pismo Święte i znieważa polskie godło?

Książka jak książka. A to faktycznie nie jest polskie godło. Poza tym należy odróżniać Polskę jako naród od instytucji państwo polskie wrogie narodowi.

Edytowane przez Misio38

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

W dniu 5.05.2025 o 20:06, il Dottore napisał:

A pliki są za free.

Dla tych co je „zajumają” oczywiście.😉jakie to polskie, zwłaszcza za granicą😏

Edytowane przez audiofan01
1 minutę temu, audiofan01 napisał:

Dla tych co je „zajumają” oczywiście.

A niby komu je zajumałem??? Właściciel pliku wystawia go w necie i wyraża zgodę że każdy może pobrać.

1 minutę temu, il Dottore napisał:

A niby komu je zajumałem??? Właściciel pliku wystawia go w necie i wyraża zgodę że każdy może pobrać.

Tylko, że on nie ma prawa go udostępniać/upubliczniać/rozpowszechniać, jest napisane na każdej płycie. Generalnie to nie wiem jak tam w Wielkiej Brytanii ale w Polsce to juź od jakiegoś czasu stać nas żeby sobie normalnie kupić muzykę😉Wczoraj np. „drogą kupna” wszedłem w posiadanie blu-ray Pink Floyd w Pompeii, polecam. Tylko do formatu 4:3 trudno przywyknąć na powrót ale obraz odrestaurowany bardzo dobrze.

• Pokaż nowe odpowiedzi