Skocz do zawartości
IGNORED

Jak mocny powinien być wzmacniacz? -ile wat potrzebujesz?

Rekomendowane odpowiedzi

Nie mam zwrotnicy

Tylko termik i kondensator w galęzi gwizdka

6 minut temu, ASURA napisał:

To tylko na kolumnach z głośnikami o niskim THD dobrze zgranych zwrotnicą i wtedy słyszysz wszystko dobrze przy nie wysokim SPL a i jebnięcie też jest inne- lepsze

Bzdura, nie tylko. Kompletnie o słuchawkach zapominasz.

Twoje urojenia nie muszą komukolwiek odpowiadać.

Liczą się wyniki.

(Bo jednak trochę tych tekstów na tekstowo odzyskałem, choćby piosenkę pana Koracza o zdrowiu)

Edytowane przez xetras
Dopisek

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

Dla jednych bzdura a inni to mają i z perspektywy czasu rozumieją co lata tracili 

Słuchanie +90dB tylko potwierdza ten niedosłuch o którym kiedyś sam pisałeś, upierdliwi Ci to znajdą a ja na szukanie pierdół nie mam czasu

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

48 minut temu, julius-6 napisał:

już w ogole mi się nie chce tego wątku czytać, ponieważ znowu wchodzimy w akademickie dyskusje, które nijak się mają do komponowania systemu.

Jak się komuś teoria z praktyką rozmija, to albo pomylił się w teorii, albo w praktyce poczynił błędne obserwacje.

W praktyce Wy zajmujecie się tym

...co w temacie dyskusji.

Ja zajmuję się tym, gdzie znajduje się 90% użytkowników, przez 80% słuchania - od strony praktycznej. 

Większość nie miała okazji zrobić eksperymentów a teoretyzuje na podstawie wiedzy 'akademickiej'. I nie żebym miał jakieś wielkie pretensje - po prostu trzeba czasami pewne rzeczy uslyszeć, samemu poeksperymentowac, a najzwyczajniej mało kto ma takie warunki.

Rozpisałeś się kolego o tym co Ci się podoba, a komuś innemu podobać się będzie coś innego... w sumie to chyba tyle w kwestii robienia dogmatów ze swoich subiektywnych preferencji.

Ps

Poza miłośnikami lampy, są też miłośnicy klas A i D, a także zadowoleni użytkownicy klasy AB, a to jest dział hi-fi, a nie hi-end z tzw "referencjami" po 115dB.

-----

23 minuty temu, ASURA napisał:

To tylko na kolumnach z głośnikami o niskim THD dobrze zgranych zwrotnicą i wtedy słyszysz wszystko dobrze przy nie wysokim SPL a i jebnięcie też jest inne- lepsze

Dlatego do basu najlepszy jest subwoofer, który do jebn.cia ma fabrycznie dostosowaną zarówno membranę jak i moc wzmacniacza.

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

A w kwestii czy cicho czy głośno to Dzida przeszywa tylko jak jest głośno. 

Nie wyobrażam sobie słuchania "W kolorze krwi" lub "Alei gwiazd" cicho.

Przesadna emfaza jest konieczna. Choćby do wybrzmień w tle albo dla docenienia wyczucia tego co dzieje się.

Królowa jest tylko jedna

Kierowała orkiestrą, kiedy dyrygent się spóźnił. Jako kompozytorka dokonała poprawek kompozytorowi Trzcińskiemu, które ten zaakceptował. 

Jest i fachowo i wrażliwie.

To że głośno Dzida przeszywa to jej wielki atut. Mocno angażuje się, ja to doceniam i lubię kiedy jest głośno. 

Dla obrazkowców do których jako ślepak nie należę i którym trzeba treść dopowiadać filmem:

Po to warto robić muzę.

Żeby przeszywać a Dzida perfekcyjnie przeszywa, także spojrzeniem ale zwłaszcza wokalem.

29 minut temu, ASURA napisał:

Słuchanie +90dB tylko potwierdza ten niedosłuch o którym kiedyś sam pisałeś,

Możesz odwalić się ode mnie?

Mam regulator wolumenu głośności i korzystam z niego. Lubię pełne brzmienie i tyle.

24 minuty temu, szymon1977 napisał:

Dlatego do basu najlepszy jest subwoofer, który do jebn.cia ma fabrycznie dostosowaną zarówno membranę jak i moc wzmacniacza.

Może ale mi nie chce się kombinacji alpejskich odstawiać.

Zlepek elektronicznego basu z kontrabasem (a nie gitara basowa) i automatem perkusyjnym w takim "Every Breath You Take" mnie męczy, ale wiem że jest.

Tzn. bas to też glissy a nie tylko ***nięcia

36 minut temu, ASURA napisał:

niedosłuch

Nie mam tego, mam co innego.

Efekt wpływu chemicznych smug na dobrostan

To mam.

Dokładnie wiem kiedy ta infekcja chemiczna mnie zaatakowała.

Godzinę temu, ASURA napisał:

na szukanie pierdół nie mam czasu

To po co rozkminiasz infekcje sprzed półwiecza?

Zaleczona.

Przez kolejne półwiecze miałem kolejne infekcje.

Nie ma to wpływu na moc wzmacniacza.

Myśl do przodu a nie tym czego nie zmienisz.

Entuzjazm i ogarnianie przyszłych wyzwań a nie żale za czymś starym uprawiaj.

Lepiej być (jutro) niż mieć (wczoraj)

Uprawa przeszłego wczoraj jest bezowocna.

Konkretniej:

Po co mi szukasz przyczyn skoro mnie nie znasz?

11 godzin temu, miksti napisał:

Jest oczywiscie druga strona - znieksztalca liniowosc tonalna bo SPL zaczyna wprost odzwierciedlac impedancje kolumny.

Tak, jeżeli patrzymy przez pryzmat napięcia, bo tak nas nauczono, ale gdybyśmy sporządzili wykres SPL w funkcji prądu te wahania amplitudy byłyby mniejsze. 

Dobrze obrazuje to eksperyment @przemak, który obrazowo pokazał

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) jak napięcie i prąd podążają za przebiegiem impedancji w przypadku wzmacniacza "prądowego" i "napięciowego". Widać, że "tran napięciowy" ma spore spadki prądu tam gdzie impedancja kolumny ma dużą wartość. Wzmacniacz lampowy trzyma w miarę równo prąd.

Szkoda, że nie pomierzył co sie dzieje tam gdzie impedancja ma minima, czy lampiak dalej trzyma prąd, a tran idzie na zwarcie wypluwając wszystko co ma w elektrolitycznym rezerwuarze energii? 😉 

To normalne zjawiska, ale mnie nurtuje to zdanie " z tej publikacji

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) : "Najbardziej niezwykłą rzeczą w przypadku głośników jest to, że napięcie między końcami przewodu nie pojawia się nigdzie w tych równaniach. Oznacza to, że przetwornik głośnika na końcu słucha tylko prądu, nie zwracając uwagi na to, jakie jest napięcie na zaciskach".

Cały czas szukam "w głowie" racjonalnego wytłumaczenia na subiektywne wrażenie, że niektóre wzmacniacze lampowe o małych mocach tak dobrze sobie radzą przy cichym słuchaniu. Naturalnie powstajke efekt "loudness" bo napięcie podąża za wzrostami impedancji przy stałym prądzie, który jak twierdzą w publikacji jest główną siłą napędową membran? To by tłumaczyło wiele historii związanych z zachwytem wzmacniaczami lampowymi, gdy mówimy o cichym słuchaniu, lepszym obrazowaniu, uwypuklonej średnicy itd. Oczywiście wszystko zależy od przebiegu impedancji kolumn 🙂 

Pozdrawiam. M

Zrzut ekranu 2025-05-09 114625.png

Zrzut ekranu 2025-05-09 114653.png

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

1 godzinę temu, ASURA napisał:

upierdliwi Ci to znajdą a ja na szukanie pierdół nie mam czasu

Pisz samodzielnie a nie powołuj się na rzekomych urojonych przez siebie autorów.

Godzinę temu, xetras napisał:

Możesz odwalić się ode mnie?

Mam regulator wolumenu głośności i korzystam z niego. Lubię pełne brzmienie i tyle.

A co Ty tak wszystko bierzesz do siebie? Biorąc pod uwagę kompresję nagrań, to "pełne brzmienie" uzyskasz przy 80dB a nawet 70dB

12 godzin temu, xetras napisał:

Nie mam niedosłuchu.

Proszę Cię... wyniki swoich badań całkiem niedawno wklejałeś, kto zobaczył nie odzobaczy. Nie bierz tego do siebie, ale z takim ubytkiem oceny brzmienia są po prostu niezbyt wiarygodne.

-----

12 godzin temu, Mark75X napisał:

Mnie przekonałeś

Nie wiem, czy być z tego zadowolony. Z jednej strony nie mam wątpliwości, że teza, jakoby do cichego słuchania potrzeba mocnego wzmacniacza, jest tak daleko idącym uproszczeniem, ze aż bzdurą. Z drugiej strony przyjmuję opinie, że przy niskiej głośności mocny wzmacniacz gra lepiej od słabego, ale dlaczego tak jest zgaduję.

-----

5 minut temu, MariuszZ. napisał:

Cały czas szukam "w głowie" racjonalnego wytłumaczenia na subiektywne wrażenie, że niektóre wzmacniacze lampowe o małych mocach tak dobrze sobie radzą przy cichym słuchaniu. Naturalnie powstajke efekt "loudness" bo napięcie podąża za wzrostami impedancji przy stałym prądzie, który jak twierdzą w publikacji jest główną siłą napędową membran? To by tłumaczyło wiele historii związanych z zachwytem wzmacniaczami lampowymi, gdy mówimy o cichym słuchaniu, lepszym obrazowaniu, uwypuklonej średnicy itd. Oczywiście wszystko zależy od przebiegu impedancji kolumn 🙂 

Pozdrawiam. M

👍🏻

15 minut temu, xetras napisał:

Po co mi szukasz przyczyn skoro mnie nie znasz?

Pamiętam Ciebie dwa dni nabzdryngolonego u pewnego forumowicza na P z pod Warszawy gdzie w dużym domu z fajnym audio i dużą kolekcją muzyki. Mieliśmy słuchać muzyki, słuchałem tylko ja a Ty solo waliłeś zasoby forumowicza..

Nie znam Cię ale miałem okazję poznać w taki sposób, coś się zmieniło od tamtych czasów?

Przypomnę alkohol nie służy układowi nerwowemu a przy okazji słuchowi

58 minut temu, szymon1977 napisał:

ale dlaczego tak jest zgaduję.

W danej klasie jakościowej, to zarówno moc, jak i pozostałe parametry odpowiadające za jakość brzmienia, idą ze sobą na ogół w parze góra/dół wraz ze zmianami ceny. Wpływ na lepszy odbiór przy cichych odsłuchach w przypadku tych droższych wzmacniaczy, jest więc zapewne zasługą wielu komponentów toru zasilania i audio oraz ich standardu jakościowego.

3 godziny temu, ASURA napisał:

Słuchanie +90dB

Wynika z tego że tło to 40 dB SPL a głośność głosu ma być tak jak głosu.

Krzyk ma być krzykiem a szept szeptem.

Nie z urojeń które powtarzasz.

1 godzinę temu, szymon1977 napisał:

wszystko bierzesz do siebie?

Od 2012 kiedy nasilono zimą chemiczne opryski to jakoś zimę przeżyłem bo musiałem. Węch straciłem (na pół roku, coś krwawego wydaliłem,itd.). Było minęlo życie toczy siębdalej. Formę trzeba ćwiczyć, ale i tak wiele czynności fizjologicznych jest nieosiągalne.

Drażliwy jestem chyba od urodzenia.Parę razy już pisałem że mnie z przedszkola wyrzucili. Większość biorę na klatę. U mnie jest albo-albo i brak stanów nijakich.

2 godziny temu, szymon1977 napisał:

z takim ubytkiem oceny brzmienia są po prostu niezbyt wiarygodne.

To nie o brzmieniu temat, ty akurat nie mylisz terminu.

Przypominam że ubytek słuchawkowy nijak ma się do głośnego słuchania. 

To kompletnie różne zachowania.

1 godzinę temu, ASURA napisał:

alkohol nie służy układowi nerwowemu

Doskonale wiem .

Znasz termin DDA?

Ja niemal w ogóle nie piję.

Z powodu takiego że jestem DDA.

W o b c y c h warunkach inaczej. 

Tamten paskal czy meloman 62 tylko film w kółko puszczał jeden i ten sam. To obsesjonat.

1 godzinę temu, szymon1977 napisał:

Z jednej strony nie mam wątpliwości, że teza, jakoby do cichego słuchania potrzeba mocnego wzmacniacza, jest tak daleko idącym uproszczeniem, ze aż bzdurą.

Ale można słuchać cicho mocnych i bardzo mocnych wzmacniaczy, czy może nie? Są jakieś przeciwskazania w takich przypadkach? Nie bardzo wiem dlaczego ciche słuchanie mocnego wzmacniacza miałoby być bzdurą. Słucham w jednym z zestawów systemu zasilanego łączną mocą audio w okolicach 1700W (oba kanały) i przeważnie słucham tego cicho, ale zawsze można bez problemu uzyskać nawet głośność koncertową, to bardzo przyjemne uczucie poprawiające nastrój a jak wiadomo poprawa nastroju to lepsze postrzeganie brzmienia systemu 😉.  

3 godziny temu, xetras napisał:

Nie wyobrażam sobie słuchania "W kolorze krwi" lub "Alei gwiazd" cicho.

A ja nie wyobrażam sobie słuchania koncertu np. Genesis z Rzymu cicho, to samo z koncertem grupy Yes z Montreux zapisanego na BD, ciarki na plecach pojawiają się przy głośności zbliżonej do koncertowej a to raczej jest głośno, niestety często tak nie można słuchać, ale to też taki element atrakcji jak podejmuję decyzję że np. dziś posłucham sobie Genesis czy Yes, drink i jazda, ciarki na plecach murowane nawet przy n-tym odtworzeniu. Na innych dobrze zarejestrowanych koncertach jest podobnie, nawet na koncertach jazzowych.

Dodam tylko że trzeba się cieszyć życiem bo szybko przemija a nie szukać "dziury w całym".

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

2 godziny temu, ASURA napisał:

Nie znam Cię ale miałem okazję poznać w taki sposób, coś się zmieniło od tamtych czasów?

Od wiosny 2020 roku,  kiedy pasqual albo inaczej meloman62 próbował tu na forum odnaleźć adwokatów, żeby mnie finansowo wykończyli to mam jeszcze większy dystans do obsesjonatów od niszczenia. Bardziej uważam na przypadkowe znajomości.

4 minuty temu, xetras napisał:

Od wiosny 2020 roku,  kiedy pasqual albo inaczej meloman62 próbował tu na forum odnaleźć adwokatów, żeby mnie finansowo wykończyli to mam jeszcze większy dystans do obsesjonatów od niszczenia. Bardziej uważam na przypadkowe znajomości.

Nie wiem do czego doszło, po jego domu chodziłeś jak po swoim, miałeś pełną swobodę dysponowania jego majętnościami, nikt Ci za kołnierz nie wlewał!
Mnie interesowało tylko hobby i wymiana na jego temat poglądów i poszerzanie horyzontów. Ty tam zachowywałeś się jak spadający z gwiazdozbioru meteoryt lub człowiek-UFO który zawitał do domu schorowanej osoby. Jedna wizyta z dnia na dzień mi wystarczyła i mimo empatii do właściciela wolałem się z tego zastanego z Tobą toksycznego środowiska wycofać...

Telefoniczny kontakt nie tylko ja ale i Jurek z właścicielem dłużej utrzymywaliśmy bo wymagała wsparcia

@MariuszZ.

W równaniu f=b i l nie ma napięcia, bo od niego tu widocznie nic nie zależy, poza wymuszeniem przepływu tego prądu na imp. cewki ze wzoru.. Na razie....bo jak wykonamy cewkę z nadprzewodnika...

Te spadki imp. głośnika biorą się z trudnej zwrotnicy i prąd zamiast pchać cewkę głośnika zasila energia bierną cewki i kond.

Mnie natomiast dziwi brak HPF dla pasma nie przetwarzanego przez woofer w różnych kolumnach.

7 godzin temu, ASURA napisał:

Widzę że nie czujesz tematu i nie znane Ci jest zjawisko zwane odpowiedzą impulsową! jak i waterfal w życiu nie oglądałeś...

Ten "waterfall" (czyli dokładnie z angielskiego wodospad) się nazywa po polsku "charakterystyka wodospadowa" i w tym tygodniu nawet takową wklejałem na tym forum, więc jak możesz pleść takie bzdury, nie znając nawet polskiego nazewnictwa?

Przypominam głośnik niskotonowy ma także odtwarzać dźwięki nagrane a nie generować rezonanse potocznie zwanym THD

Mowa była o słyszalności w domowym zaciszu, a Ty przechodzisz do THD, w którego kwestii też nie masz racji, bo większy głośnik, będzie miał zwykle mniejsze THD przy odtwarzaniu niskich częstotliwości od mniejszego głośnika (to samo SPL, ta sama niska częstotliwość np. 30Hz, zbliżona jakość porównywanych głośników).

1500 Watowy 15" głośnik w małym domowym pomieszczeniu to taka duża ciężka ciężarówka a ty nią chcesz jechać 100 metrów dalej do kiosku po zapałki

"Ja chcę"?! przecież to Ty z takim przykładem wyjechałeś, pisząc bzdury, że w domu nie będzie tego słychać nawet przy 95dB SPL, natomiast Ja odpowiedziałem, że będzie słychać bez problemu w domu, nawet przy 80dB SPL (a przy 95dB SPL twierdzę, że będzie słychać jak najbardziej również).

40 minut temu, J.Jerry napisał:

Na razie....bo jak wykonamy cewkę z nadprzewodnika..

No właśnie. Kolejna wydumana sprawa. DF. Chwalą się producenci wzmaków tym parametrem, a przecież cewka filtra nie jest z nadprzewodnika, kable głośnikowe też coś mierzą.

Dla przetwornika 8R, Rwew=0.01R to DF = 800, ale przecież cewka LPF ca. 0.5R, przewody plus rezystancja zestyków ca. 0.3R i mamy DF = 10.

To gdzie ta mityczna magia wysokiego DF? DF poniżej 20 to samo zło, ale to nie wzmak determinuje "wielkość" tego parametru, tylko przewody i cewki filtrów przy wooferze determinują jego "małość". 

Stąd pogoń za lepszym dźwiękiem patrząc przez pryzmat grubości przewodów, ale i szerokości taśmy ogromnych cewek filtrów dolnoprzepustowych.

Lepiej mieć DF=20 niż 10, ale to należałoby zbadać. Liczyłem na simach i widać trend w jakim kierunku podążać

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez MariuszZ.
5 godzin temu, szymon1977 napisał:

Świetnie dopasowane ma też zawieszenie do wielkich wychyleń i cewkę potrafiącą znieść więcej mocy.

7 minut temu, MariuszZ. napisał:

To gdzie ta mityczna magia wysokiego DF? DF poniżej 20 to samo zło, ale to nie wzmak determinuje "wielkość" tego parametru, tylko przewody i cewki filtrów przy wooferze determinują jego "małość". 

I tu dalej można wymieniać zalety subwoofera, gdzie nie ma cewek filtrów przy wooferze i DampingFactor nie jest tak osłabiany, jak przy typowych kolumnach pasywnych.

2 godziny temu, Mark75X napisał:

W danej klasie jakościowej, to zarówno moc, jak i pozostałe parametry odpowiadające za jakość brzmienia, idą ze sobą na ogół w parze góra/dół wraz ze zmianami ceny. Wpływ na lepszy odbiór przy cichych odsłuchach w przypadku tych droższych wzmacniaczy, jest więc zapewne zasługą wielu komponentów toru zasilania i audio oraz ich standardu jakościowego.

Niby tak. Zazwyczaj mocniejszy wzmacniacz jest z wyższej półki, więc nawet przy niewielkiej głośności, zagra lepiej. Z drugiej strony nie jest problemem znaleźć mocniejszy wzmacniacz, który zagra gorzej. Wiec uproszczenie z filmiku, że do cichego słuchania potrzeba dużo mocy, w błąd wprowadza. Widowiskowa gadka dla podbijania obrotów.

-----

1 godzinę temu, xetras napisał:

Przypominam że ubytek słuchawkowy nijak ma się do głośnego słuchania. 

Ma bardzo dużo, jeśli np powyżej 10kHz nie słyszy się w zasadzie nic. Muzyka nadal moze sprawiać przyjemność, ale z ocenami brzmnenia byłbym ostrożny.

-----

1 godzinę temu, Lech36 napisał:

Nie bardzo wiem dlaczego ciche słuchanie mocnego wzmacniacza miałoby być bzdurą.

Ja też nie wiem, ale to Twój wymysł. Natomiast teza z filmiku była, że do cichego słuchania potrzebny jest mocny wzmacniacz.

37 minut temu, MariuszZ. napisał:

Obecnie można nawet bardzo mocny wzmacniacz pracujący w klasie D umieścić na zaciskach głośnika skracając maksymalnie połączenie, ale nie jest to potrzebne, oczywiście w wersji aktywnej. Duże DF przydaje się właśnie z powodu tych strat na przewodach pomiędzy wzmacniaczem a głośnikiem (cewki szeregowe też), po redukcji jeszcze coś znaczącego zostaje.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

5 minut temu, Lech36 napisał:

Obecnie można nawet bardzo mocny wzmacniacz pracujący w klasie D umieścić na zaciskach głośnika skracając maksymalnie połączenie, ale nie jest to potrzebne, oczywiście w wersji aktywnej. Duże DF przydaje się właśnie z powodu tych strat na przewodach pomiędzy wzmacniaczem a głośnikiem (cewki szeregowe też), po redukcji jeszcze coś znaczącego zostaje.

Nie zmienia to faktu, że przyrost DF ponad 20 jest bez znaczenia z punku widzenia gaszenia wtórnej SEM od wymuszonego ruchu cewki przetwornika w polu magnetycznym. Jest hype na DF i tyle. To marketingowa wydmuszka.

Klasa D i systemy aktywne mają zalety, ale i wady. Pasmo, zniekształcenia fazowe, kluczują na wysokich f. Analizy można prowadzić na kilku kierunkach. Zachęcam szczególnie w kontekście tych trzech obszarów 😉 

Godzinę temu, szymon1977 napisał:

Ma bardzo dużo, jeśli np powyżej 10kHz nie słyszy się w zasadzie nic. Muzyka nadal moze sprawiać przyjemność, ale z ocenami brzmnenia byłbym ostrożny.

Nie sprawdza się powyżej 10 kHz.

Przypomnę że jak jest głośniej to też i "w zasadzie nic" słyszy się.

Ja doskonale wiem że zalegam w temacie barwowym, tego fizycznie nie przeskoczę. Bez wydatków na robienie audiogramów słyszałem że nie słyszę.Rożne barwy zblakły, kaput.

Edytowane przez xetras
Dopisek

12 minut temu, MariuszZ. napisał:

Nie zmienia to faktu, że przyrost DF ponad 20 jest bez znaczenia z punku widzenia gaszenia wtórnej SEM od wymuszonego ruchu cewki przetwornika w polu magnetycznym. Jest hype na DF i tyle. To marketingowa wydmuszka.

W układzie pasywnym może i nie jest, ale w układzie aktywnym ma bardzo istotny wpływ, zwłaszcza w sekcji tonów niskich. W obu moich systemach DIY pracują na dole po dwa głośniki połączone równolegle i naciskając palcem membranę jednego z tych głośników przy wyłączonym wzmacniaczu tego toru widać ruch membrany drugiego głośnika, po włączeniu wzmacniacza ruch wymuszony naciskiem na jeden głośnik nie powoduje prawie żadnej odpowiedzi w drugim głośniku. W pasywnym układzie może być znacznie gorzej, dlatego potocznie się mówi że układzie aktywnym głośniki trzymane są przez wzmacniacz "za pysk", tak właśnie działa tłumienie głośnika przez wzmacniacz, im większe DF tym to trzymanie jest lepsze.   

3 minuty temu, Lech36 napisał:

przy wyłączonym wzmacniaczu tego toru widać ruch membrany drugiego głośnika,

To jakby zrozumiałe że rezonują ze sobą i na skutek SEM jednej cewki powstaje ruch drugiej

Edytowane przez xetras
Poprawka

30 minut temu, MariuszZ. napisał:

Klasa D i systemy aktywne mają zalety, ale i wady. Pasmo, zniekształcenia fazowe, kluczują na wysokich f. Analizy można prowadzić na kilku kierunkach. Zachęcam szczególnie w kontekście tych trzech obszarów

Te wady ZG aktywnych to nic w porównaniu do wad ZG pasywnych, ale dyskusje na ten temat już na forum się odbywały, nie ma co ich ponownie wzbudzać. Wzmacniacze do układów aktywnych nie muszą pracować w klasie D. W dwóch z trzech moich systemów pracują w klasie AB.

Edytowane przez Lech36

Telefoniczny kontakt nie tylko ja ale i Jurek z właścicielem dłużej utrzymywaliśmy bo wymagała wsparcia

To po co domagał się telefonów do członków mojej rodziny w tym małoletnich?

Jakiejś zemsty na mnie szukał?

Aha, około Bożego Ciała jeszcze dość przytomnie odwiózł mi klamoty i pożegnaliśmy się rzekomo na wieczność.

Następnego dnia szukał po forum adwokatów żeby mnie finansowo wykończyli bo rzekomo coś tam mu zniszczyłem.

Jest w porządku ale nie ze mną.

Edytowane przez xetras

7 minut temu, xetras napisał:

To jakby zrozumiałe że rezonują ze sobą i na skutek SEM jednej cewki powstaje ruch drugiej

Dokładnie, ale chodziło mi o opisowe pokazanie co się dzieje po włączeniu wzmacniacz czyli uaktywnieniu parametru DF.

Ty tam zachowywałeś się jak spadający z gwiazdozbioru meteoryt lub człowiek-UFO który zawitał do domu schorowanej osoby

Zaproszenie świadomie robił.

Wagowo to ja jestem cienki bolek o ile porównujesz mnie do tej "schorowanej osoby". Czyli - patyczak. Nie mam tego zdrowia co on.

Jak na schorowaną osobę to zbyt konfrontacyjny to człowiek.

PS.

Raczej jestem milczkiem i zwykle systematycznym a on nie daje przy sobie w ogóle pomyśleć. Spokoju to tam nie da osiągnąć się. Z ulgą pożegnaliśmy się z panem gadułą.

po jego domu chodziłeś jak po swoim, miałeś pełną swobodę dysponowania jego majętnościami, nikt Ci za kołnierz nie wlewał!

Bzdura.

Mogłem robić to co gospodarz nakazał żeby mi było dobrze.

Ja mam inne kryteria wartościowania tego co dobre.

Fantazjujesz.

Swojego domu bym nie zaniedbał. Na pomoc z mojej strony reagował krzykiemkiedy robiłem coś nie tak jak powinienemwięc jej zaniechałem.

Edytowane przez xetras
Dopisek

Godzinę temu, xetras napisał:

Następnego dnia szukał po forum adwokatów żeby mnie finansowo wykończyli bo rzekomo coś tam mu zniszczyłem.

Dawałeś ostro w czajnik za tym nie musiałeś być świadomy że coś uszkodziłeś w tym długim czasie. Pamiętam że z domowym AGD miałeś problemy ale żeby aż tak coś uszkodzić co by po sądach się ciągać no ciekawe...

• Pokaż nowe odpowiedzi