Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz 40W o małych zniekszt. TIM

Rekomendowane odpowiedzi

Ja też wykonałem ten wzmacniacz właściwie zaraz ukazaniu się go w AV. Zastosowałem tranzystory 2N6481/2N6488. Wsadziłem go do oryginalnego PW9010, który właśnie z części złożyłem kupując odpowiedne elementy na marymonckim. Chodzi do dziś podłączony do komputera i zasilający Altusy 140.

Monitor Audio RX8, RX Center, Silver 1; DAC : 8-ch DIYINHK ES9016, XMOS Multichannel; Power AMP : 6-ch TPA3255

• 6 miesięcy później...

Witam wszystkich. Na wstępie od razu napiszę że nie jestem jakimś profesjonalnym audiofilem tylko zwykłym szarakiem który ma jakiś tam słuch i lubi dobrze posłuchać :)

Moja przygoda z dobrym audio zaczęła się jakieś 3 lata temu. Złożyłem sobie kolumny STX'a model FX 200 z tym że zamiast oryginalnych wysoko tonowych głośników założyłem już nie pamiętam jakiś lepszy model Vify. Przyszedł czas na wzmacniacz. Tutaj była długa i kręta droga od samoróbek typu TDA7294 poprzez LM3886, modyfikacje oryginalnych wzmacniaczy np Marantz, Onkyo (A-8220) przez wkładanie wyżej wymienionych końcówek. Przyszedł czas na Harmana Kardona (HK610), na Sony, Unitrę aż w końcu w moje ręce wpadł Denon (DRA335r, PMA320 i na końcu PMA980r) na tle wszystkich wcześniejszych sprzętów PMA980r był to dla mnie wzornik dźwięku, nawet miałem okazję jakiś dobry model NAD'a porównywać ale wychodziło że mniej więcej jak ten Denon. Cieszyłem się z niego ponad rok, dopóki nie stałem się szczęśliwym posiadaczem ABOXa.

Napisałem wszystkie te rzeczy żeby nie było że usłyszałem pierwszą lepszą końcówkę i się podniecam... Na prawdę teraz dopiero zacząłem słyszeć niektóre instrumenty a te które słyszałem wcześniej teraz dopiero zauważyłem jak one grają. Wyrazistość i głębia dźwięku jest niesamowita. Trudno uwierzyć w to że tak stara w sumie konstrukcja tak daje czadu... Bogdan który jest twórcą płytki dużo mi pomógł przy uruchomieniu za co mu dziękuję i za wsparcie ogólne też :) Denon to bardzo dobry sprzęt, starannie wykonany ale ABOX go najzwyczajniej zmiażdżył. Polecam chociaż posłuchać na próbę zwłaszcza że jest taka możliwość bez zobowiązań.

• 5 miesięcy później...

Złozyłem ten wzmacniacz dawno temu / jak dawno tego nawet nie pamiętam / Dzięki odgrzaniu tematu na tym forum, przypomniałem sobie o tym ustrojstwie i odnalazłem go w swojej "rupieciarni" Wykonałem go z elementów jakie były dostępne w tamtych czasach. Tranzystory końcowe użyłem ;2N6481/2N6488.Elektrolity -zielone Elwa. Uruchomiłem

ten wzmacniacz teraz / miał tylko skorodowane gniazda bezpiecznikowe/.Ruszył z kopyta i mogę stwierdzić że naprawdę brzmienie jego jest wyborne. Nie jestem nowicjuszem w branży audio i nie podniecam się byle czym. Naprawdę gra wysmienicie. Wykonam go powtórnie, na lepszych elementach zobaczymy co się poprawi w dżwieku i w jakich jego aspektach. Bardzo proszę kolegów o PCB w PDF-ie. Przeczytałem posty kolegi BODO i szczególnie pod jego wersję tego wzmacniacza potrzebowałbym takowe PCB. Serdecznie pozdrawiam

Być może więcej chętnych by się znalazło na prosty (w budowie i uruchomieniu) dobrze grający układ dyskretny by zastąpić nim zabawki na scalakach. Sam bym reflektował na jakieś gotowe płytki i pozbył się już lm3886.

Nie wiem po co wskrzesza się takie rozwiązania. Pomijając to, że artykuł pani Klapczyńskiej to plagiat artykułu RE ze stycznia 1981r. Wykonałem ten wzmacniacz opierając się na schemacie właśnie z tamtego artykułu. Nie było programów do projektowania PCB. Intuicja i doświadczenie musiały wystarczyć przy projektowaniu płytki. W końcówce zastosowałem pary komplementarne 2N3055/2N2955. Pewnie z tego względu wzmacniacz się nie wzbudzał i grał dość przyzwoicie. Później zrobiłem drugi właśnie w oparciu o art. pani Klapczyńskiej i porażka. Błędy w PCB odkryłem zanim opublikowano korektę. W końcówce grały już wtedy 2N6488/81 czy coś w tym stylu. I niestety porażka. Wzmacniacz wzbudzał się i w ostateczności porzuciłem ten projekt. Szkoda było kolumn. Zrobiłem wtedy wzmacniacz z rosyjskiego Radio nr 7 /83, w końcówce zastosowałem pary MJ15003/4 (made in Mexico) i dość spory prąd spoczynkowy. I układ ten powalił w/w wzmacniacz i inne na łopatki. Nie piszę tego, żeby gloryfikować radziecką myśl techniczną bo wiadomo, że oni kopiowali dobre rozwiązania z zachodu a później przypisywali sobie ojcostwo. Dzisiaj to już zamiłowanie do vintage i praca dla pracy podobnie jak odrestaurowanie starego Malucha 126p. Gdybym miał dzisiaj robić wzmacniacz o mocy ok. 40W to tylko w klasie A i w oparciu o nowoczesne mosfety.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-31341-0-19913700-1404149969_thumb.jpg

post-31341-0-23062300-1404149989_thumb.jpg

post-31341-0-52190700-1404150000_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie wiem po co wskrzesza się takie rozwiązania.

Tylko i wyłącznie dla pasji. Wielu kolegów tutaj może sobie kupić markowy klocek, tzw. "fabryczny", ale jednak cały czas coś pcha nas do montowaniu nowych układów i wskrzeszenie starych.

Choćby z jednego powodu. Wtedy można było to przetestować tylko na Altusach. Dziś na lepszych kolumnach i wreszcie można sobie odpowiedzieć na pytanie – czy ten wzmacniacz faktycznie był taki dobry?

Innym dość ciekawym wzmacniaczem z tych czasów był wzmacniacz w klasie A, kopia Electrocompaniet.

Monitor Audio RX8, RX Center, Silver 1; DAC : 8-ch DIYINHK ES9016, XMOS Multichannel; Power AMP : 6-ch TPA3255

...Gdybym miał dzisiaj robić wzmacniacz o mocy ok. 40W to tylko w klasie A i w oparciu o nowoczesne mosfety.

Czy można prosić o jakieś konkretne propozycje lub gdzie takowych szukać?

Np. tu :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czy można prosić o jakieś konkretne propozycje lub gdzie takowych szukać?

htpp://www.renardson-audio.com

Wprawdzie jest to jeszcze klasa AB ale nic nie stoi na przeszkodzie zwiększyć prąd spoczynkowy (no i radiatory).

A z opisu i parametrów pomiarowych pokazanych w artykule wynika, że jest to raczej niezły wzmacniacz

Moim zdaniem, jak już robić coś w klasie A, to tylko w bezkompromisowej, "czystej", czyli w układzie SE.

Moim zdaniem, jak już robić coś w klasie A, to tylko w bezkompromisowej, "czystej", czyli w układzie SE.

Zgadza się ale te rachunki za prąd to sporo wzrosną. Chyba, że włączamy wzmacniacz w zimie w najbardziej niedogrzanym pokoju i ogrzewamy się słuchając muzyki.

Wzmacniacz P40W o małych zniekształceniach TIM jest już za stary i tylko wspomnieniem dawnych czasów.

Miałem jakąś książkę na ten temat i jedno co zapamiętałem, to że tranzystory mocy szybko pracują jeśli ich bazy są sterowane małą rezystancją i wystarcza do tego Reb=70R.

Ja mam nie wiele odbiegający swój schemat wzmacniacza, ale mniejszej mocy. Jest też i schemat przedwzmacniacza niskiej rezystancji do sterowania końcówek mocy, mający zamiast barwy dźwięku kontur od Kleopatry102.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 4 miesiące później...

Ja mam nie wiele odbiegający swój schemat wzmacniacza

Niewiele to on odbiega, ale od układów z podrecznika...

robiłem wtedy wzmacniacz z rosyjskiego Radio nr 7 /83

Schemat "powala na kolana", to nie moze dobrze grac....

Mam ten wzmacniacz z tranzystorami Sankena na wyjściu. Walają mi się gdzieś płytki w szufladzie. Wystarczyła w nim zmiana punktów pracy żeby brzmiał inaczej nie można go porównywać go ze wzmacniaczami podobnymi. Z perspektywy czasu powiem jedynie że końcówki mocy w klasie D od Chińczyków rozwałkowują ten wzmacniacz na placek. Ale dla sportu i z ciekawości można go oczywiście złożyć.

Chińskie wzmacniacze w klasie D rozwałkowują większość tanich i popularnych wzmacniaczy.

ciekawe czy chińczyki od Sure rozwałkują moją kopię Leaka stereo 70 :-)

robię sobie do mojej samotni na poddaszu system vintage, ze szpulakiem Revoxa A77, z gramofonem Duala z kaseciakiem, z jakimś CD ( mam parę ale chyba użyję mojego ukochanego Pioneera PDS701 na kórego charowałem w Niemczech na zmywaku ) , z rewelacyjnym tunerem SABA i z Dali Grand Diva , a jak mi sie kopia Leaka nie zgra , to mam jeszcze Quada 303 , klona krella ksa50 i parę innych to sobie dobiorę, zabawa zimą będzie przednia,

mam jeszcze comodorka c64 , amigę600 , sprectrum+2, atari2600 i zamierzam to wszystko jakoś fajnie zaaranżować, bo mnie czasami dzieciarnia z żoną gonią z salonu - oglądają jakieś bzdety w tv.

Walają mi się gdzieś płytki w szufladzie.

Chętnie bym te płytki (najlepiej całkiem gołe) przygarnął jak ich nie potrzebujesz. Daj znać na PW. :) Edytowane przez Asam

Chętnie bym te płytki (najlepiej całkiem gołe) przygarnął jak ich nie potrzebujesz. Daj znać na PW. :)

Pisząc płytki miałem na myśli dwie uruchomione końcówki na jednej płytce razem z radiatorem na tranzystorach Sankena. Jak jesteś zainteresowany to zapraszam na PW. Do tego doszłaby jeszcze wysyłka z Niemiec.

• 1 rok później...

Ostatnio przerysowałem płytkę tego wzmacniacza, starałem się zbliżyć do wersji oryginalnej. Jedynie chcę zmienić tranzystory stopnia wejściowego na 2SA970/2SC2240, co wiąże się z zmianami na płytce i dołożenie kilku możliwych modyfikacji.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Myślę,że płytka z aboxa jest lepiej zaprojektowana .Może spróbuj zaprojektować płytkę wzorując się na niej.Kilka uwag na szybko.Dlaczego projektujesz płytkę "odwrotnie",tzn.patrząc na płytkę plus jest na dole a minus u góry.O wiele łatwiej jest zlokalizować błąd w montażu na płytce jeśli elementy zachowują podobne miejsce jak na schemacie.Dlaczego tak ciasno są ułożone elementy?Dla kondensatora sprzęgającego warto jest zachować więcej miejsca tak żeby można było zastosować kondensator stały.Warto pomyśleć o miejscu na "duże" sankeny.Bardzo często równolegle do tranzystora regulującego prąd spoczynkowy umieszcza się kondensator stały lub elektrolityczny,warto zrobić dla niego miejsce na płytce biorąc pod uwagę tendencję wzmacniacza do wzbudzenia.Jakby co preferuję płytki jednostronne.Rezystoryr18,r17,r25,r26 można zastąpić rezystorami pojedynczymi.

Powodzenia

Jeśli kuknąłem na ten sam, to faktycznie ciekawie jest rozwiązane modulowanie źródła prądowego. Natomiast główne źródło zniekształceń TIM pozostało nienaruszone. Szkoda.

Wiedza i doświadczenie przychodzą z wiekiem, najczęściej z wiekiem trumny.

Trochę sensu poproszę.

Witam.

> wojkubi

Płytka nie jest moim projektem, pochodzi z artykułu z RE i staram się jej za bardzo nie zmieniać.Chcę zrobić ten projekt prawie jak w oryginale z samej ciekawości.

Co do projektowania płytki sugerując się schematem jest to dla mnie trochę dziwne ale pomijam ten temat bo nie oto tu chodzi.

Do regulacji biasu będzie można użyć diod jak w schemacie lub tranzystor, umieszczone na małej płytce na której znajdą się potrzebne elementy.

Stwierdziłem ze nie ma potrzeby robić dużo miejsca na kondensator sprzęgający, bo różnice w rozmiarach są tak duże i nie wiadomo co tam trafi. Jest na skraju płytki to nie będzie problemu z podłączeniem czegoś większego.

Z tranzystorami na wyjściu też jest dowolność, zależnie jakie zastosujemy t. sterujące (w obudowie TO220 lutowane od spodu ze względu innej kolejności CBE) mamy możliwość montażu t. mocy w rożnych obudowach.

Co do zmian to chcę żeby można było zastosować szeregowo z R7 jFETa do stabilizacji prądu i zamiast D1 i D2 dać czerwoną LED z kondensatorem równolegle. Zamiast R14 wlutuję Zenerkę.

>gagacek

Rozwiń proszę temat źródła TIM w tym projekcie.

Schemat tego wzmacniacza pojawił się kilka razy w tym wątku dlatego nie będę go umieszczał.

Ukryta Zawartość

post-40-0-56652700-1466352349_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeśli kuknąłem na ten sam, to faktycznie ciekawie jest rozwiązane modulowanie źródła prądowego. Natomiast główne źródło zniekształceń TIM pozostało nienaruszone. Szkoda.

Bzdury piszesz. Ja znam dobrze rosyjski i zanim zrobiłem ten wzmacniacz to zapoznałem się dobrze z treścią artykułu. Właśnie ten wzmacniacz opracowany był pod kątem minimalizacji TIM. Nie mam go już ponad 20 lat ale pamiętam jego brzmienie. W załączeniu m.in. dane dotyczące zniekształceń. Raczej nie trzeba dużej znajomości rosyjskiego żeby odczytać co tam napisano. Dzisiaj bym się już nie podjął jego budowy bo podróby tranzystorów bipolarnych mocy stały się tak powszechne, że za duże ryzyko się z tym wiąże.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie mam go już ponad 20 lat

Mój własnie padł :)

Nie będę go już naprawiał, ale chodził 30 lat!

ale z tych tych czasów zdecydowanie najlepszym wzmacniaczem był wzmacniacz przedstawiony w I. wydaniu M. Feszczuka "Wzmacniacze elektroakustyczne"

Ten w klasie A przedstawiony jako "pozbawiony zniekształceń TIM" :)

Dzisiaj bym się już nie podjął jego budowy bo podróby tranzystorów bipolarnych mocy stały się tak powszechne, że za duże ryzyko się z tym wiąże.

Końcowe 30 letnie jakby co mam, w razie czego jakby ktoś chciał się bawić

Bzdury piszesz.

Zawiodę Cię, doskonale czytam cyrylicę. Zamiast operować terminem bzdury poproszę cokolwiek na poparcie tezy. Mam też propozycję: najpierw doucz się trochę w jakich warunkach pracuje bipolarny układ różnicowy na wejściu, a następnie postaraj się w sposób inteligentny operować terminem którego użyłeś.

Napisałem że szkoda, ponieważ w źródłach rosyjskich można napotkać całą masę fantastycznych rozwiązań.

Jeszcze jedno

Dzisiaj bym się już nie podjął jego budowy bo podróby tranzystorów bipolarnych mocy stały się tak powszechne, że za duże ryzyko się z tym wiąże.

A co mają do tego tzw. podróby i co stoi na przeszkodzie w zastosowaniu innych półprzewodników? Oryginalne są poświęcone, czy coś w tym rodzaju? To co piszesz wynika tylko i wyłącznie z nierozumienia sposobu pracy wzmacniacza.

Edytowane przez gagacek

Trochę sensu poproszę.

Zawiodę Cię, doskonale czytam cyrylicę. Zamiast operować terminem bzdury poproszę cokolwiek na poparcie tezy. Mam też propozycję: najpierw doucz się trochę w jakich warunkach pracuje bipolarny układ różnicowy na wejściu, a następnie postaraj się w sposób inteligentny operować terminem którego użyłeś.

Napisałem że szkoda, ponieważ w źródłach rosyjskich można napotkać całą masę fantastycznych rozwiązań.

Jeszcze jedno

A co mają do tego tzw. podróby i co stoi na przeszkodzie w zastosowaniu innych półprzewodników? Oryginalne są poświęcone, czy coś w tym rodzaju? To co piszesz wynika tylko i wyłącznie z nierozumienia sposobu pracy wzmacniacza.

Nie lubię się powtarzać ale muszę. W tym wątku mówimy przede wszystkim o wzmacniaczu wg Pani Klapczyńskiej. Zrobiłem go dwa razy, pierwszy zanim jeszcze ukazał się jej artykuł na 2N3055/2N2955 i ten z sukcesem i drugi raz wg jej wypocin i z błędami na 2N6488/81. Ten niestety nawet po poprawie błędów nie pracował jak należy. Dlatego ja odradzam budowę tej konstrukcji. Później zrobiłem ten z Radio z 1983 roku. Patrzmy na realia. Jest rok 1983 a ta konstrukcja dedykowana dla radzieckiego odbiorcy z ograniczonym dostępem do bazy półprzewodników. Stąd jest to konstrukcja minimalistyczna jeśli chodzi o stopień wejściowy i następny w układzie WB jako stopień napięciowy. Takie konstrukcje są czasem zaskakujące w sensie pozytywnym jeśli chodzi o efekt końcowy. Zrobiłem go na MJ15003/4, które jak mi się wydaje były wtedy oryginalne i miałem ich na tyle aby dobrać w pary. Na innych nie próbowałem i nie mam zamiaru. Wg mnie i nie tylko MJ15003/4 były wówczas jednymi z najlepszych tranzystorów mocy do wzmacniaczy powiedzmy do 100W (oczywiście w pojedynczych parach). Poniżej link na temat podróbek tych tranzystorów:

Ukryta Zawartość

Natomiast nie ma co szafować przypuszczeniami, że im więcej rozbudowanych źródeł prądowych i "luster" prądowych to wzmacniacz będzie lepiej grał. Na szczęście schematy nie grają. Dla początkujących i nie tylko skan artykułu sprzed lat na temat TIM.

post-31341-0-33437300-1466397616_thumb.jpg

post-31341-0-92387500-1466397634_thumb.jpg

post-31341-0-70876400-1466397658_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ech... Napinasz się, to proszę bardzo.

- Najpierw przytaczasz parametry wzmacniacza z Radio gdzie pokazujesz, że kompletnie nie rozumiesz parametru OOC [dB], Ba! wykazujesz, ze nie rozumiesz działania pętli sprzężenia zwrotnego. Następnie posiłkujesz się artykułem z czasów kiedy problem TIM był narzędziem walki medialnej pomiędzy koncernami, a tak naprawdę nie był jeszcze do końca zrozumiany.

- W ZSRR w tamtych czasach dostęp do niektórych typów pólprzewodników był wręcz godny pozazdroszczenia. Nie ma żadnej "minimalistycznej konstrukcji na wejściu" tylko standardowa, nie ma też żadnej przesłanki wskazującej na brak możliwości zastosowania innego rozwiązania, Radio z tamtych lat wręcz kipi rozbudowanymi rozwiązaniami. Nawet sam sposób rozwiązania źródeł prądowych w tej samej konstrukcji, zamiast możliwych dwóch rezystorów, pokazuje że piszesz zwykłe głupoty.

- Jak piszesz o użytych najlepszych dostępnych w tamtych czasach tranzystorach, to wytłumacz dlaczego to niby nie mogłyby zostać użyte najlepsze dostępne w dzisiejszych czasach? Pomijając oczywiście idiotyzm samego postępowania. I co mają do tego wszystkiego podróbki?! Sam sobie głupkowato zaprzeczasz.

- Gdzie ja niby piszę, że po zastosowaniu źródeł prądowych i luster wzmacniacz będzie lepiej grał? No gdzie? Bo jakoś nie przypominam sobie. To tylko Twoje idiotyczne wyobrażenia nt. elektroniki. Ja nie powielam, głupot jakie Ty piszesz.

- I nie trzeba szafować żadnymi przypuszczeniami, bo to można policzyć. A nie pisać bredni bredni i posiłkować się na wstępie "bzdury piszesz". Suma sumarum: Nie wiesz, nie umiesz - nie pisz. Proste.

Edytowane przez gagacek

Trochę sensu poproszę.

• Pokaż nowe odpowiedzi