Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny - Wasze konstrukcje DIY

Rekomendowane odpowiedzi

Lepiej model 3D. Przy okazji widzi się, co powstanie.

W 3D na płaskim ekranie też nie do końca widać obraz rzeczywistości, ale oczywiście jest lepiej jak przy płaskim rysunku. Wykonanie takiego rysunku zajmuje jednak trochę czasu zwłaszcza jak chcemy go wykonać z głośnikami i wszystkimi szczegółami obudowy. Zdarzyło mi się w ubiegłym wieku popełnić, w ramach treningu z 3D (do zupełnie innych celów), taki rysunek, ale później już się w to nie bawiłem.

Jakoś żadna nie chce

Wiem że są trudności, ale ostatnio projektowałem w ramach hobby szafkę pod sprzęt RTV do mojego salonu (fabryczne mi nie odpowiadały) i firma która ją zrobiła zadziwiła mnie precyzją wykonania (lakierowany proszkowo mdf). Spełnili każdą moją fanaberię. Zadałem im pytanie czy wykonaliby skrzynki do kolumn o skomplikowanym charakterze. Odpowiedź była pozytywna. Chciałem to zrobić bo jedne moje kolumny mają już parę lat (1992) i skrzynki przydałby się wymienić na nowe. Na razie z lenistwa nie skorzystałem, ale ta myśl jeszcze mi chodzi po głowie.

Edytowane przez Lech36

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

We własnym zakresie też można, ale wymaga to samozaparcia i pogodzeniem się z licznymi lokalnymi porażkami w np. fornirowaniu. Po prostu trzeba mieć doświadczenie i sprzęt, ale oczywiście nauczyć się można. Ja pierwsze skrzynki wykonałem sam. Udały się bo miałem dostęp do prymitywnego parku maszynowego, ale następne już zamawiałem u specjalistów od stolarki.

Dokładnie tak.

Wszystko zależy od tego czy mamy miejsce do pracy, narzędzia i najważniejsze, dwie sprawne ręce, wtedy możemy sami próbować zrobić obudowy.

A to czy nam wyjdzie tak jak tutaj na zdjęciach, to już kwestia wprawy i doświadczenia.

Marko ma doświadczenie i pewnie takie obudowy robi z uśmiechem na ustach, gdyż one nie są jakoś bardzo skomplikowane, i chyba tylko ich ciężar najbardziej przeszkadzał podczas pracy.

Jakoś żadna nie chce :-)

Wcale sie nie dziwie :P w takie firmie nie ma stolarzy, tylko operatorzy maszyn cnc no i lakiernicy. Do zbudowania takich kolumn, trzeba byc stolarzem "glosnikowym" od wielu lat.

Wystarczy stolarz pasjonata audio, zwykły stolarz nie wykona prawidłowo skrzynek, jeśli nie będzie wiedział o co w tym chodzi.

,...po prostu, potraktuje skrzynkę jak szafkę, lub podstawkę pod kwiatka.

Łączenie wzdłuż fornir to jest dla mnie masakra, trzeba by zamiast gilotyny każdy kawałek jakoś równać. A na ukosy są patenty jak jest wyobraźnia i kilka elektronarzędzi.

Na dniach tryskałem podkładem Fondipol i lakierem Lakapol, bardzo dobra technologia z tym podkładem. Cieniowałem buka pistoletem do zaprawek.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

ale wymaga to samozaparcia i pogodzeniem się z licznymi lokalnymi porażkami w np. fornirowaniu.

Mowa może o pęcherzach przy fornirze? To uwielbiam najbardzej.

Ukryta Zawartość

Łączenie wzdłuż fornir to jest dla mnie masakra, trzeba by zamiast gilotyny każdy kawałek jakoś równać. A na ukosy są patenty jak jest wyobraźnia i kilka elektronarzędzi.

Na dniach tryskałem podkładem Fondipol i lakierem Lakapol, bardzo dobra technologia z tym podkładem. Cieniowałem buka pistoletem do zaprawek.

Ukryta Zawartość

Mowa może o pęcherzach przy fornirze? To uwielbiam najbardzej.

no to laczenie to chyba za bardzo nie wyszlo. niestety szczegolnie przy lakierze wszystkie takie "kwiaty" wychodza

Ukryta Zawartość

Największym sukcesem szatana jest przekonanie ludzi, że nie istnieje

Ktoś pytał o metraż w jakim grają kolumny.25m2.Ktoś też pytał na priva o wygrzewanie.Papierwoleju już grał ze dwa tygodnie na swojej elektronice.Co do przewożenia ,to kłopot,nie ma opakowań,oraz nie mam za bardzo czasu.Ale na odsłuch zapraszam,po wcześniejszym umówieniu się oczywiście.

Myślę że metraż nie ma tu zbyt wielkiego znaczenia. Jest aktywny dół pasma i pewnie można go dowolnie modelować.

Nie myl aktywnego podziału z podziałem cyfrowym :)

no to laczenie to chyba za bardzo nie wyszlo. niestety szczegolnie przy lakierze wszystkie takie "kwiaty" wychodza

O nie,nie wyszło:) szczególnie przy barwieniu od razu wyskakuje ale druga strona medalu że co innego maskuje barwienie i lakier. Na surowo nie widać a bejca pokazuje co jest nie tak.

O nie,nie wyszło:) szczególnie przy barwieniu od razu wyskakuje ale druga strona medalu że co innego maskuje barwienie i lakier. Na surowo nie widać a bejca pokazuje co jest nie tak.

wiem cos o tym, trzeba b. uwazac, zeby klej nie wyszedl, zeby forniru nie uszkodzic itd. bo pozniej jest kicha. chcialem dopisac do poprzedniego postu, ze i tak gratuluje roboty. ale nie zdazylem wyedytowac.

Największym sukcesem szatana jest przekonanie ludzi, że nie istnieje

Dzięki, klej też potem komplikuje barwienie, dlatego już uważam by nie pobabrać. Zdjęcia gotowców w słońcu może coś lepiej pokażą. Następnie będą małe monitorki. Ale jestem całkowicie zakochany w takim cieniowaniu i połysk.

I jak nie chirurgiczne nakładanie klejów "moment" to prasę w końcu trzeba. Nierówności lakier pokazuje bardzo.

I jak nie chirurgiczne nakładanie klejów "moment" to prasę w końcu trzeba. Nierówności lakier pokazuje bardzo.

Używaj klejów do forniru to nie będzie problemów.

Ja już nigdy nie tknę klejów kontaktowych.

Witam przedstawiam kolumny projektu i wykonania dla mnie przez forumowicza Papierwoleju.Kolumny Audiosynergia Modulo 3

Ukryta Zawartość

Niezłe potworki :D

Napiszcie coś o wykończeniu. Wosk? lakier ? ile warstw itp.

Ukryta Zawartość

Używaj klejów do forniru to nie będzie problemów.

Ja już nigdy nie tknę klejów kontaktowych.

Ale mnie się wydaje że typowym klejem do fornirów są kleje kontaktowe, przynajmniej tak mnie uczyli stolarze i ja tak kleję.

DCD 2010, PMA-2020AE, SR7007+ Diy MTM W15, focal be, W15 / ceol n9 + excite x16

Nie. Są kleje, syntetyczne do prasowania na ciepło,nakłada się je nakładarką ( takie walce), potem po prasie jest twardy jak kamień taki klej. Poza tym jest jeszcze mocznik,kazeinowy.

Kontaktowego fachowo używa się tylko doraźnie do zrobienia obrzeży czy coś tam innego na szybko.

A fornirowanie stołów na prasie, to nawet formatka ze sklepu jest zła,czasami krzywa. Płytę należy zbazować ( wyrównać) na wielkiej szlifierce taśmowej i dopiero jesteśmy pewni doskonałej płaszczyzny przed fornirowaniem.

Nie myl aktywnego podziału z podziałem cyfrowym :)

Czy można poprosić o wjaśnienie w czym tkwią różnice.

Edytowane przez slawek213

Nie. Są kleje, syntetyczne do prasowania na ciepło,nakłada się je nakładarką ( takie walce), potem po prasie jest twardy jak kamień taki klej. Poza tym jest jeszcze mocznik,kazeinowy.

A co jeśli nie mamy prasy i specjalnego kleju na ciepło.

To wtedy robimy to "na ściski stolarskie" lub tak jak na fotce poniżej.

Efekt gotowych kolumn również załączam.

Ukryta Zawartość

post-12308-0-72098900-1441135509_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Koobal

Słucham tylko muzyki.

Ja spróbuję tego kleju mocznikowego i prasowania w warunkach domowych. Np klej kostny mam i próbowałem ale.. szkoda gadać.

A jak szyć liście w domu żeby się nie rozjeżdżały na rakolu pod ściskami?

Nie jestem stolarzem, ale widziałem jak "majster" do takich celów używał specjalnej papierowej taśmy stolarskiej (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) - wychodziło rewelacyjnie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Koobal

Słucham tylko muzyki.

Mam "jawe" tylko chyba na 10mm wąską i dlatego mi to słabo trzyma. A w firmie gdzie ja byłem to do blatów stołów szyło się liście na maszynie która ukosami przygrzewała taki topliwy sznurek. Liście forniru równa się na gilotynie i można szyć dowolny arkusz.

To ja do swoich celów wolę jednak kontaktowy, ale zazdroszczę wytrwałości

Kolumny i efekt piekny, ale chyba juz bym wolal kupic pompe prozniowa i fornirowac w worku, niz taka zabawa z tasmami.

To ja do swoich celów wolę jednak kontaktowy, ale zazdroszczę wytrwałości

Klej kontaktowy do forniru, to chyba ostatecznosc jak zawioda inne metody.

Skleic liscie przed fornirowaniem i dopiero fornirowac jak klej i tasma do forniru zlapie jak nalezy.

Wystarczy stolarz pasjonata audio, zwykły stolarz nie wykona prawidłowo skrzynek, jeśli nie będzie wiedział o co w tym chodzi.

,...po prostu, potraktuje skrzynkę jak szafkę, lub podstawkę pod kwiatka.

"skrzynek" nie wykona? No to nie wiem czy gratulować takich stolarzy czy tylko tego że ich nie doceniasz?

Skrzynki to "zrobią" w Casatoramie za pinć dych od płyty szlifowanej z pocieciem plus torebka drewnianych kołków, tubka wikolu, dzień roboty młotkiem i frezarką, i do tego stówkę na trochę szpachli, puszke farby do obudów głosnikowych.

To są wtedy "skrzynki"...

A Wy piszecie o mebelkach

Tyle, że mebelki niekoniecznie zagrają.

Edytowane przez Arku
  • 2 tygodnie później...

Moje na Usherach. Skrzynki wykonał forumowy kolega Seweryn.

Generalnie są to V3, jak widzicie w trochę zgrabniejszych obudowach..

Ukryta Zawartość

post-13961-0-89106200-1442428396_thumb.jpg

post-13961-0-07740300-1442428438_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi