Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny - Wasze konstrukcje DIY

Rekomendowane odpowiedzi

Wkręty zamiast śrub. Wybór zależy do grubosci przedniej ściany pod głośnikiem. Wkręt powinien mieć wokół siebie wiecej solidnego materiału żeby nie wyrwał.

Ja takie popełnilem ostatnio :)

Świetnie, ale napisz coś o tych kolumnach. Ile ma litrów, podział dróg z nachyleniem, brzmienie, czy dzieciom się podoba lub sąsiadce.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Proszę bardzo :) wszystko znajdziesz (no może prawie wszystko u Pana Zapha).

Brzmienie, wygrzewają się jeszcze ale jak narazie na te parę godzin grania powiem tak: jest potencjał :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ostatnio jak chciałem sprzedać monitorki za 1.000zł z groszem, to na tym forum napisali że za tanio :D

Co to za model wstęgowy i jak byś go ocenił? Właśnie mam na tapecie OB na PAP1075 robionym przez morel'a dla pureaudioproject i do tego dołożony jest TangBand W4-1320SIF, ale zastanawiam się nad wstęgowym do tego projektu. Co o tym myślisz?

Tak Przemysław, niedbałość i ignorancja...

biorąc pod uwagę, że jest to po obu stronach co do milimetra w tym samym rozmieszczeniu :)

Właściwie, bez sensu wklejać zdjęcia, bo zaraz same hejty polecą.

Życzę Ci powodzenia w budowaniu Swoich Hi-Endów z ładnie symetrycznie rozmieszczonymi śrubkami.

Pozdrawiam

Bartek

Tyle że Przemek ma rację.

Nie wiem co Tobą kierowało podczas przykręcania wysokotonówki, naprawdę, bo estetycznie to nie wygląda.

Decydując się na umieszczenie zdjęć musisz zdawać spobie sprawę że nie wszyscy będa się zachwycać.

Do konstrukcji nie ma sie co przyczepić.

Nie spotkałem sie jeszcze z tak dziwnie rozmieszczonymi otworami pod śruby, co więcej, nie czytałem opracowań udowadniajacych redukcję dyfrakcji. Możesz przytoczyć ewentualnie poprzeć to pomiarami i/lub wykresami?

Bo jeśli faktycznie redukcja i poprawa jest znaczna, to dlaczego nie stosuje się tego w konstrukcjach komercyjnych?

Edytowane przez Przemek13

Chyba niedbałość a nie trend z tymi śrubami...gorzej wyglądać to nie może...

I jeszcze gwizdek mu się przesunął na bok. Bez sensu.

Panowie, przestańcie...Mi się akurat bardziej podoba taka asymetria. Wg. mnie rozjazd mógłby być większy.

Panowie, przestańcie...Mi się akurat bardziej podoba taka asymetria. Wg. mnie rozjazd mógłby być większy.

Nikt nie neguje przesunięcia głośnika wysokotonowego.

Mowa jest o przykręceniu wysokotonówki w taki a nie inny sposób.

Dlaczego tak a nie inaczej?

Padnie odpowiedź?

Jeśli odpowiedź brzmi "bo tak mi się podoba", to spoko, w końcu nie mój sprzęt :)

Midbas tez jakis przekrecony... Ogolnie kuje w oczy, ale jak sie wlascicielowi podoba to nikomu nic do tego. Teksty o zmniejszeniu dyfrakcji wkladam miedzy bajki.

Padnie odpowiedź. Bardzo dziękuję za zwrócenie uwagi, że zrobione na odp...

wygląda na to, że muszę opisać całą hisotrię.

Chyba niedbałość a nie trend z tymi śrubami...gorzej wyglądać to nie może...

Tak Przemysław, niedbałość i ignorancja...

biorąc pod uwagę, że jest to po obu stronach co do milimetra w tym samym rozmieszczeniu :)

Otwory pod głośniki (frezy) robione były w momencie gdy nie miałem ich w rękach...

Teksty o zmniejszeniu dyfrakcji wkladam miedzy bajki.

Ja również, nie mam pomiesczenia ani takiego sprzętu, aby usłyszeć różnicę, czy mi śrubka zmienia brzmienie.

Wracając do frezów, bazując na szkicach producenta, człowiek, który zrobił frezy wpadł na pomysł, a zrobię też te dziurki pod kable, no i zrobił... Mam się pociąć z tego powodu? :) przykręciłem tak, jak pozwoliły mi na to frezy , które zrobił ten gość, który je frezował, o co de facto go nie prosiłem. Jest, trudno. W ogóle mi to nie przeszkadza w słuchaniu, ba! co więcej, siedząc na kanapie nawet nie widzę jak rozmieszczone są śrubki.

Plan był następujący, pobawić się w budowę i dzwiękowo polepszyć to, co dają mi dotychczasowe B&W CDM7SE... Udało się i jestem zadowolony...

Także żadna niedbałość, bo rozmieszczenie śrub miało być inne, ale dorabianie historii taka trochę nie na miejscu :)

Zawsze można odsłuchać, nie wstydzę się. Jak ktoś jest chętny to zapraszam :)

Pozdrawiam

Niedbały Bartek

Mam się pociąć z tego powodu?

To przecież można łatwo poprawić. O co tyle szumu ?

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Ciesz się swoimi dokonaniami Ziutsane i nie zwracaj uwagi na innych. Niech się pochwalą to się trochę popastwimy nad cwaniaczkami

Nie ma trudnych głośników - tylko prądu czasem brak

Ja

Oczywiście, że się cieszę, robiłem to pierwszy raz w życiu i nie bardzo przejmuję się tymi "hejtami", ale ta niedbałość to taki cios poniżej pasa, gdy tak naprawdę nie zna się całej historii. Mam nadzieję, że powyższa sytuacja jest teraz klarowniejsza.

Można poprawić, ale po co? nie przeszkadza mi to w słuchaniu muzyki. W ogóle.

Pozdrawiam

ale ta niedbałość to taki cios poniżej pasa, gdy tak naprawdę nie zna się całej historii.

Wystarczyło napisać od razu a nie przytakiwać że to nowy trend :)

To może ode mnie jakieś nowe zdjęcie:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Można poprawić, ale po co? nie przeszkadza mi to w słuchaniu muzyki. W ogóle.

Bo to nie przeszkadza, może tylko męczyć wzrok. najważniejsze żeby dobrze grało. Śrubki zawsze można poprawić.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Wystarczyło napisać od razu a nie przytakiwać że to nowy trend :)

Ukryta Zawartość

Super, ale fajnie by było zrobić kolumny ala Sabriny. Są dużo zgrabniejsze i lepiej by się 'chowały' w przeciętnym pokoju.

Na rewelatorach albo lepiej na iluminatach :))

Ukryta Zawartość

ciągłe zmiany ...

Bardzo praktyczne ustroje rozpraszające dźwięki otaczają te głośniki.

• Pokaż nowe odpowiedzi