Skocz do zawartości
IGNORED

Aleph5 - końcowe uwagi - proszę o pomoc

Matthew

Rekomendowane odpowiedzi

Już o tym wcześniej pisałem, po upgrade mojego A5.

Pozrównywałem L kanał do P. L po modernizacji, P stary. Ja nie słyszałem różnicy. Oczywiście może to znaczyć, że nic nie słyszę:))

Aleph potrzebuje tylko rozsądnych elementów, aby grał jak Aleph.

Ktoś w tym wątku pisał, że po iluś tam zmianach, wymianie podzespołów na słynne BG oraz inne Hi-endowe graty, w końcu i tak wrócił do konfiguracji pierwotnej. Ponieważ tak grał najlepiej.

Transformatory lekko bzyczą, ale jest to w dzień niesłyszalne. W głośnikach podobnie, czyli z uchem w głośnikach w dzień nie do wychwycenia.

Jak sie trafa wygrzeją i kondensatory uformują powinien zginąć ten efekt.

No klawo jak cholera . Po wygrzaniu napisz o różnicach ,będzie ciężko bo już się nie pamięta poprzedniego grania.

Przede wszystkim jak z brumem ?

Pamiętaj,że Aleph gra dopiero po co najmniej 30 minutach rozgrzewki .

U mnie zaczyna oddychać pełną piersią tak średnio po całej płycie.druga już lepiej

Ty -- wódkę za wódką w bufecie...

Oczami po sali drewnianej -- i serce ci wali (Czy pamiętasz?)

U mnie zaczyna oddychać pełną piersią tak średnio po całej płycie.druga już lepiej

To musisz pamiętać, aby pierwsza płyta była co najwyżej maxi-singlem :-) :-) :-)

Zelo7 dzięki za podpowiedź z wzięciem tranzystorów w kleszcze, to był strzał w dziesiątkę!

Płaskownik wystaje za ostatnie tranzystory pół długości z tej jaka jest miedzy tranzystorami.

Ciekawe dlaczego na ostatnich tranzystorach w dodatniej połówce (w obu kanałach) płynie mniejszy prąd?

To musisz pamiętać, aby pierwsza płyta była co najwyżej maxi-singlem :-) :-) :-)

Niestety po full albumie, min. 60 min.

Pierwszy album zazwyczaj to jakiś koncert słucham nie przed kolumnami, a chodząc po domu.Dopiero przy drugim siadam przed kolumny

Mój po ok 40 minutach osiąga swoje 70 stopni i wtedy jest bajeczka.

70st?

Mój max dochodzi do 55 st.

Dłużej czekam na odsłuchy,bo dłużej dochodzi

70 stopni radiatora to stanowczo za dużo . Pasy fabrycznie mają zabezpieczenie termiczne .Przy osiągnięciu 70 st. radiatora wzmacniacz wyłącza sie i stygnie do 55 st. po czy można go ponownie włączyć.

Mam małe radiatory i małą obudowę :)

Pass dzielnie działa już długi czas, grzejąc w zimnie dni :)

70 stopni to jeszcze nie krytyczna temperatura.

Zero krzemu w torze, to grać nie może ?

70 ustalono jako temp krytyczną zapewne przy założeniu standardowego/amatorskiego przykręcenia tranów (zwykłe podkładki, pasta) gdzie realna temp. złącza jest dużo wyższa.

Monitor Audio RX8, RX Center, Silver 1; DAC : 8-ch DIYINHK ES9016, XMOS Multichannel; Power AMP : 6-ch TPA3255

Tu nikt nie pisze o temp. złącza tylko temp. radiatorów

Tak, ale temp. złącza jest wyższa, a czasem dużo wyższa w zależności od tego jak zainstalujemy tranzystor.

Nie możemy jej dokładnie zmierzyć a może nawet sięgać temp. krytycznej.

Sądzę wiec, że warto się trzymać tych 70 na radiatorach.

Monitor Audio RX8, RX Center, Silver 1; DAC : 8-ch DIYINHK ES9016, XMOS Multichannel; Power AMP : 6-ch TPA3255

• 7 miesięcy później...

A3 mam od jims_audio i uważam że płytka jest bardzo dobra - grube, szerokie, pozlacane ścieżki, wszystko pasuje jak należy. Wolę kupić samą płytkę a elementy wstawić swoje, lepsze. W przypadku aleph mini schamat nieco różnił się od oryginału wartosciami w sprzężeniu zwrotnym. W F5 użyłem swoich lepiej sparowanych par jfetów.

• 1 miesiąc później...
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.