Skocz do zawartości
IGNORED

Okablowanie wewnetrzne wzmacniaczy

Rekomendowane odpowiedzi

Zgadza się, ale jak duży jest to wpływ przy częstotliwościach akustycznych?

Jeśli nie dowierzasz audiofilskim wynalazkom pełnych marketingu to sam sprawdź. Dla mnie wpływ subiektywny jest. Nie jestem człowiekiem wystarczająco wiarygodnym, ażeby wpajać komuś bzdurne teorie. Mogę tylko gdybać.

I tu się mylisz.

Przy audio bardzo duży wpływ na zniekształcenia ma też długość każdej ścieżki.

Sorki że ... ale to jak Olbrzymie będą zniekształcenia w dobrej klasie transformatorze

Audio skoro tam są tysiące zwoi i pewnie z tego ścieżka dobrych kilkadziesiąt metrów by była .a dobrej klasy trafo audio nie wnosi zauważalnych zniekształceń ? Więc jest to kwestia drogi , materiału czy też innych okoliczności?Ażeby nie było trafa stosuje sie i nikt jakoś na nie nie narzeka jeśli są dobrej jakości .Konia z dwoma rzędami jeśli ktoś usłyszy różnice w brzmieniu połączeń niskoprądowych z mega drogich kabelków i druta ze zwykłego żelaza .

.......

Co do tych grafitów - układ RC to zbuduje sobie z rezystora i kondesatora :) To niejest tak że sie śmieje , nie . Poprostu mam zasady i niewierze w woodoo .

Albo inaczej pisząc .... każda stwora znajdzie amatora .

Oczywiście już kolejny raz pisząc o drucie z żelaza niemam na myśli budowy układów lecz jedynie testy ....czyli zastąpienie części połączeń i odsłuch . Oczywiste dla mnie jest że żelazne "brzmi " gorzej .....:)Nie bez powodu wkleiłem fotke z rolką blachy srebrnej jaką używałem do testów .Może powinienem wkleić fotke rolki blachy ze złota ? :) pozdrawiam wszystkich , co złego to nie Ja :)

PS fotka bez drogiego znaku firmowego nie zagra !!:)

Edytowane przez atmeg

Sorki że ... ale to jak Olbrzymie będą zniekształcenia w dobrej klasie transformatorze

Audio skoro tam są tysiące zwoi i pewnie z tego ścieżka dobrych kilkadziesiąt metrów by była .a dobrej klasy trafo audio nie wnosi zauważalnych zniekształceń ? Więc jest to kwestia drogi , materiału czy też innych okoliczności?Ażeby nie było trafa stosuje sie i nikt jakoś na nie nie narzeka jeśli są dobrej jakości .Konia z dwoma rzędami jeśli ktoś usłyszy różnice w brzmieniu połączeń niskoprądowych z mega drogich kabelków i druta ze zwykłego żelaza .

niestety w układach z THD rzędu 0,1% tego nie słychać i pomiary nie pokarzą

W układach z niskimi zniekształceniami i szumami, też większy wpływ ma ekranowanie i prowadzenie tego kabla niż materiał z jakiego jest zrobiony (no może żelazo to ciężki przypadek). Przynajmniej w kwestii pomiarów. THD nie ma co się podniecać tak do końca, bo głośniki wysoko-tonowe mają nawet 1% THD a niskotonowe spokojnie do 10% (w przypadku tych sensownych podzelmy te wartośći przez 3).

System gra dobrze, albo nie....

napisalem i nie maja srebra w izolacji dla zwyklych ludzi

Tzn? Że drogo? Jak ja pisałem do nich w zeszłym roku to można było kupić. Z jakieś pięć lat temu też ktoś u nich kupował srebro do IC diy.

Izolacje to można sobie dokupić. Izolowany przecież jakimś lakierem drut być musi, bo jeszcze z zanieczyszczonym powietrzem przereaguje i zniknie unikalna czystość stosowanych materiałów.

Edytowane przez mustang01
  • 2 tygodnie później...
  • 10 miesięcy później...

Jakich przewodów używacie we wzmacniaczach średnich mocy (100W/8R) do wewnętrznych połączeń prądowych? Wystarczą zwykłe Lgy (albo rozprute OMY, OWY) czy lepiej poszukać czegoś lepszego? Jak grube powinny być takie przewody (wystarczą 1,5mm2)? Używał ktoś takiego wynalazku

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (miedź cynowana w teflonie)?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ja zazwyczaj używam srebrzanki w koszulkach termokurczliwych od fi 1 mm .

Wychodzi coś takiego.Poza tym łatwo zapanować nad prowadzeniem drutów.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez adalbert

Czyli bierzesz goły drut i własnoręcznie "ubierasz" go w koszulki? :) Srebrzanka przykładowo mogła by być

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ? Chętnie użyłbym jakiegoś posrebrzanego druta w teflonie, których pełno na ebayu, ale z przesyłką cena już lekko za wysoka, a u nas nigdzie nie widziałem takich wynalazków.

Ukryta Zawartość

Dokładnie tak.

Srebrzanka taka tylko nie od piekarza bo tam drogo jak cholera podają ceny hurtowe i bez podatku.

Do zasilania szkoda płacić za teflon, przecież przewody mają tylko nie ograniczać

przepływu prądu z transformatora lub zasilacza i to wszystko.

Srebrzanka w koszulkach to i tak haj faj.

• 3 lata później...

Chciałbym zmienić okablowanie w sekcji zasilania w Audiolab 8000s.

Jaki przewód zastosować? A może faktycznie srebrzanka? Tylko jakiej średnicy?

Przecież tam, jedyne kabelki to te od zasilania, bardzo krótkie (te od kondów).

Zmiana niewiele da, moim zdaniem.

Monitor Audio RX8, RX Center, Silver 1; DAC : 8-ch DIYINHK ES9016, XMOS Multichannel; Power AMP : 6-ch TPA3255

No właśnie te chciałbym wymienić. Chcę wymienić kondensatory na Mundorf 10000uf/63V a przy okazji okablowanie do nich.

Wzmacniacz ma już 19 lat.

THD nie ma co się podniecać tak do końca, bo głośniki wysoko-tonowe mają nawet 1% THD a niskotonowe spokojnie do 10% (w przypadku tych sensownych podzelmy te wartośći przez 3).

... a jak tych kolumn nie będziesz słuchał tak głośno, to te wartości dzielimy przez 10.

10% THD, to ma głośnik pracujący w okolicach liniowego Xmax.

No właśnie te chciałbym wymienić. Chcę wymienić kondensatory na Mundorf 10000uf/63V a przy okazji okablowanie do nich.

Wzmacniacz ma już 19 lat.

Kup taki kondensator, co ma stabilne parametry wzgl. temperatur, niskie odchyłki parametrów nominalnych itd. Mundorf jeśli nawet nie jest zły, to na pewno jest jednym z droższych. Nie zdziwił bym się, gdyby był na rynku kondensator tańszy i lepszy (choć nie tak rozdmuchanej w świecie voodoofilskim marki). Edytowane przez Kyle
  • Pokaż nowe odpowiedzi