Skocz do zawartości
IGNORED

Najpiękniejsze pokoje odsłuchowe

Rekomendowane odpowiedzi

1 minutę temu, ASURA napisał:

Pokaż swój, zobaczymy co komu staje i czy w gardle czy gdzie indziej.

W odróżnieniu od ciebie nie mam parcia na szkło i pchania się gdzie mnie nie chcą.

Edytowane przez rochu

"Audiophiles are dying off and not being replaced."  - z pewnego wątku na hifikabin.me.uk

Teraz, slawek.xm napisał:

nie przeszkadza Ci brak symetrii ? nie ma szans na przesunięcie wszystkiego w prawo?

Robię nowe kolumny które powinny oczywiście moim zdaniem lepiej kreować przestrzeń która i tak jest bardzo dobra np. Pink Floyd Amused to Death słychać dźwięk 15% za słuchaczem z tyłu.

3 minuty temu, rochu napisał:

W odróżnieniu od ciebie nie mam parcia na szkło i pchania się gdzie mnie nie chcą.

Dla tego się nie pcham do Ciebie panie obrażalski i pamiętliwy.

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

1 minutę temu, Moontan napisał:

Pink Floyd.....? Nie znam tej plyty....hm

Pierwszy utwór na niej  bardzo dobrze mówi o tym czy kolumny są ustawione prawidłowo i czy pomieszczenie jest akustycznie przyjazne dla odtwarzania muzyki.

Muzyka wychodzi na boki oraz poza słuchacza w tył,, takie różne smaczki tam są które powinniśmy usłyszeć jak wszystko jest dobrze dograne.

Pink Floyd.....? Nie znam tej plyty....hm

Nie dziwota, Bo to nie Pink Floyd tylko Roger Waters

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Odtwarzacz Esoterica w bardziej estetycznych okolicznościach przyrody.

39751518_2328790630469353_29704959757280

39557948_2328790597136023_91386263191504

39453890_2328790853802664_62254635354391

"Audiophiles are dying off and not being replaced."  - z pewnego wątku na hifikabin.me.uk

Fajna sauna połączona z rzeźnią. Berylowe Tad-y zapięte Nordostami z super dokładnym Esotericem, brrry. Nie wiedziałem że tak można zestawić system ale skoro Tobie leżało by takie granie to nie oponuję?

Ale może przy takiej ilości drewna w pokoju, akustyka jest na tyle „ciepła i soczysta”, że finalnie może to dobrze zagrać. Sam też nie za bardzo kocham Nordosta, ale wiem, że są konfiguracje, gdzie się dobrze sprawdza. 

6 minut temu, ASURA napisał:

Fajna sauna połączona z rzeźnią. Berylowe Tad-y zapięte Nordostami z super dokładnym Esotericem, brrry. Nie wiedziałem że tak można zestawić system ale skoro Tobie leżało by takie granie to nie oponuję?

Przynajmniej pokój jest posprzątany.

15 minut temu, rochu napisał:

Przynajmniej pokój jest posprzątany.

Miałem Włochów w święta ale nic mi nie wiadomo żeby specjalnie śmiecili za to fantastycznie śpiewają nie fałszując, nie to co nasza nacja.

''Tad-y zapięte Nordostami z'' jakąś inną amplifikacją. Esoteric'a jest źródło.

''Berylowe Tad-y''

CE1 - magnezowo-berylowy. Tzn.: MF - magnez; HF - beryl. A LF - plecionka z włókna aramidowego.

Może to grać, bo te monitorki mocno kolorowe, średnicowe - takie słodziaki. Poziom M40.2

Nordost tam raczej nie rozjaśni, ew. kontur wyciągnie. I o ile z małych monitorków będzie w normie, nie za chudo, to OK

Do tego ogrom ''drewna'' w pokoju - może stonować i przekolorować.

Zamartwiają się jakby tam stały stare berylowe Yamahy NS-1000, i to w betonowej akustyce.

msg-28079-0-93816600-1532880966_thumb.png
6 minut temu, Sovereign napisał:

Do tego ogrom ''drewna'' w pokoju - może stonować i przekolorować.

Pamiętam taką modę za późnego Gierka, każdy sobie robił ściany w boazerii i wcale lepiej nie grało w tamtych pokojach.

Tu mogą ale nie muszą być ukryte ustroje akustyczne. Przykładowo jeśli ta "fala" idzie w stronę sufitu to mogła by mieć szczeliny w kierunku kolumn a w nich materiał pochłaniający. Za to na zdjęciu widać że jest to taka prosta przechodząca ze ściany na sufit boazeria.

Jedynie co ogranicza ten mz. tam jazgot to dywan na podłodze...

Dodam tylko że jestem od lat zwolennikiem pokoi wielofunkcyjnych łączących a nie dzielących będących w nich domowników i mój tak ma.

22 godziny temu, rochu napisał:

Przypominam, tytuł wątku brzmi "Najpiękniejsze pokoje odsłuchowe" a nie "Tak krawiec kraje jak mu materii staje".

Wszak wśród panów takie są zwyczaje,

że cieszy się ten komu jeszcze staje.......

2 godziny temu, rochu napisał:

Odtwarzacz Esoterica w bardziej estetycznych okolicznościach przyrody.

Akustyka tego sufitu, to jest dopiero zagadka :-)))))))))))))))))))))))

Politykę robi się za pomocą pieniędzy, a pieniądze za pomocą polityki. Ot, taki przypadek...

30 minut temu, SynSama napisał:

Akustyka tego sufitu, to jest dopiero zagadka :-)))))))))))))))))))))))

U mnie też ?

Z kolegą dyskutowaliśmy co zrobić żeby u niego lepiej grało na przykładzie tego co chcę u siebie zrobić z prototypowymi kolumnami których tu nie widać (zamiast 2x10" 3/i1/2Way widocznych  zastępczych kolumn będzie 2x15" 4Way) I doradziłem mu takie pochylenie u niego, pochylenie kolumn u mnie potwierdziło że kierunek może być dobry. Niejedna stara firma tak robiła i to grało?

Ukryta Zawartość

Jak na razie dwa tomy słownika Polsko-Niemieckiego rządzą?

Ciekawe czy Polsko Angielski też tak działa...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez ASURA

1 godzinę temu, ASURA napisał:

Pamiętam taką modę za późnego Gierka, każdy sobie robił ściany w boazerii i wcale lepiej nie grało w tamtych pokojach.

Tu mogą ale nie muszą być ukryte ustroje akustyczne. Przykładowo jeśli ta "fala" idzie w stronę sufitu to mogła by mieć szczeliny w kierunku kolumn a w nich materiał pochłaniający. Za to na zdjęciu widać że jest to taka prosta przechodząca ze ściany na sufit boazeria.

Zgadza się, że wcale lepiej nie grało w pomieszczeniach wyłożonych boazerią.

W dawnych czasach u kogoś dla porównania wynosiliśmy sprzęt z pomieszczenia wyłożonego boazerią.

Wynosiliśmy na wolne powietrze :)

Jak i do pancernego betonowego garażu :), z którego wcześniej wyjechał autem.

O Panie, to było o wiele lepsze żywe live'owe granie :) i precyzja stereo.

Później tamten ktoś, przeniósł swój system z powrotem do pomieszczenia wyłożonego boazerią i załączył muzykę - ale, po tym co usłyszał, odechciało się jemu słuchać :-)... gdyż tak stonowało, zamuliło i przekolorowało dźwięk.

Najlepsza neutralna prawdziwa/żywa akustyka.

I tak Największy wpływ mają kolumny i jak najlepsze ich wysterowanie obowiązkowo z CC - żeby nic po drodze nie ograniczało sygnału - szczególnie dużym z nieograniczonym potencjałem, i ogromnym zapotrzebowaniem. Do tego oczywiście niezbędne odpowiednie neutralne/równe jak najmniej ingerujące okablowanie - świetnie słychać przy świetnym wysterowaniu. Ew. przy głośnikowych, gdy do każdego przetwornika masz odrębne kable głośnikowe, to np. na MF możesz dać takie które najlepsze są w tym zakresie itd.

4 minuty temu, Sovereign napisał:

Najlepsza neutralna prawdziwa/żywa akustyka.

I tak Największy wpływ mają kolumny i jak najlepsze ich wysterowanie obowiązkowo z CC - żeby nic po drodze nie ograniczało sygnału - szczególnie dużym z nieograniczonym potencjałem, i ogromnym zapotrzebowaniem. Do tego oczywiście niezbędne odpowiednie neutralne/równe jak najmniej ingerujące okablowanie - świetnie słychać przy świetnym wysterowaniu. Ew. przy głośnikowych, gdy do każdego przetwornika masz odrębne kable głośnikowe, to np. na MF możesz dać takie które najlepsze są w tym zakresie itd.

Coś w tym jest z żywą akustyką ale ja np. poszedłem w rozpraszanie (sam regał) i tłumienie fal odbitych za regałem. Problematyczne wydają się schody ale wystarczy na ścianie umieścić trochę rozpraszającej kamiennej kostki i już jest inaczej.

Kable do docelowych kolumn są moim zdaniem bardzo dobre ale na razie coś mi musi grać słuchanie na słuchawkach mnie trochę zmęczyło mimo że też lubię słuchawki. Różne okablowanie mojego pomysłu będzie w kolumnach. Oczywiście nie będzie takiego budżetu jak u kolegi SLY30 ale pewne rzeczy można nadgonić innymi i to jest fantastyczne wyzwanie w audio. Projekt custom na przetwornikach których część już nie można kupić po prostu randka w ciemno, hardkor albo po prostu hobby sprawiające podobnie jak budowa własnoręcznie tego regału wiele satysfakcji.

Średniotonowy w Twoich kolumnach, z daleka wizualnie trochę podobny do tamtego magnezowego, z wcześniej/wyżej tu wrzuconych CE1

TAD-Labs_Compact-Evolution-1-CST.jpg

Taaak wizualnie ale to jest 43 letni Tonsil?

kupiłem te kolumny wtedy „spod lady” i moim zdaniem to były wtedy najlepsze kolumny Tonsila jak nikt nie szalał z głośnością. Obecnie pożyczyłem od syna który twierdzi że innych kolumn nie chce, pewnie nie są takie złe, jeszcze jak by w nich okablowanie wymienić to by pokazały pazura?

I doradziłem mu takie pochylenie u niego, pochylenie kolumn u mnie potwierdziło że kierunek może być dobry. Niejedna stara firma tak robiła i to grało

Jak na razie dwa tomy słownika Polsko-Niemieckiego rządza

Co miales na celu/mysli pochylajac je w gore?

BTW. Lepiej tego „pazura“ nie probuj. Ostatnio zrobilem taki test (tez 40 letnie tonsile) i pianki zamienily sie w proszek

8 minut temu, xajas napisał:

Co miales na celu/mysli pochylajac je w gore?

BTW. Lepiej tego „pazura“ nie probuj. Ostatnio zrobilem taki test (tez 40 letnie tonsile) i pianki zamienily sie w proszek emoji3.png

Mówisz o zawieszeniach? Te są super trwałe na gumowanym płótnie (w późniejszym okresie Tonsil wpadł na pomysł piankowych zawieszeń i te roku nie wytrzymywały, mało przez to nie popłynęli z torbami. W środku parę dni temu oglądałem pianki wytłumiające są w super stanie; trzeba je było tylko poprawnie ułożyć. Jest to bardzo ważny detal jak są trochę inaczej ułożone to po prostu dźwięk robi się kiepski.

Koledze zależało na lepszym wypchnięciu w kolumnach średnicy,poprawieniu czytelności i przybliżenia wokali i to działa.

29 minut temu, xajas napisał:

BTW. Lepiej tego „pazura“ nie probuj. Ostatnio zrobilem taki test (tez 40 letnie tonsile) i pianki zamienily sie w proszek

Potwierdzam,a to co środku zamieniło śię w klejące lepiszcze..ZG 30C 114

Tak, mialem na mysli piankowe zawieszenia.

Jesli juz masz mozliwosci majstrowania takich mebli/regalow, to zbuduj mu bardziej pasowne stylowe stojaki

Ukryta Zawartość

IMG_1267.thumb.png.d73cdc6340713cb9d58af5413b23e334.png

IMG_7428.thumb.jpg.7a41a3c27070a11b6d0b6ee1c1b82573.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

9 godzin temu, xajas napisał:

Jeśli juz masz mozliwosci majstrowania takich mebli/regalow, to zbuduj mu bardziej pasowne stylowe stojaki

To nie takie proste sam głośnik 15” z minimalną obudową po bokach zajmuje ok 45x45 centymetrów; dwa to już 45x90 cm a do tego dochodzi sekcja średnio wysoko tonowa 25 cm wysoka i razem daje to 115 cm wysokości. Chyba że dwa 15” damy w poziomym układzie Tak jak w kolumnach Pioneer-Exclusive czy topowych JBL Everestach ale mimo zalety lepszej kierunkowości na niskich częstotliwościach na wysokich taka szeroka bryła nie tubowym głośnikom nad nimi im nie służy.

Z moich założeń-kolumny szyte na miarę do miejsca w którym stoją i odległości od słuchacza wynika że berylowy gwizdek nie powinien być wyżej dla mnie (jestem wysoki) niż 102cm. Przykładowo u Pacuły w Harbethach 40.1 jest na wysokości 95 cm a u mnie w starym systemie było centymetr wyżej. Tak że ogólnie obojętnie co byśmy zrobili z obudową to zmusza nas do kompromisów typu coś za coś. Tak że stojaki pod kolumny w poziomym układzie 15” mogły by być ale w pionowym już nie.

Zwróć uwagę że w tych trzech miejscach Na Twoich foto nie ma miejsca na nic innego niż kolumny?

Widzę nikomu nie przeszkadza płaska powierzchnia monobloków będąca na wysokości p

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) omiędzy głośnikiem wysokotonowym a średniotonowym?

Front monobloków nie jest aż tak wypukły żeby dobrze rozpraszać a kocem jak inni ekrany telewizyjne psujące dźwięk  nie będę przykrywać tylko pójdą półkę wyżej.

I tak to jest z prototypami, zawsze coś trzeba poprawić bo nie wszystko w momencie konstruowania uchwycimy.

Tak z ciekawostek to każda półka była dobierana co do częstotliwości własnego rezonansu bo mimo że mają podobne wymiary to każda jednak inaczej brzmi?

Same półki mają sporo ukrytych własnych rozwiązań nad którymi się napracowałem które pozwolę zachować dla siebie. w każdym razie bardzo dobrze spełniają już na obecną chwilę swoje zadanie do audio.

778000_ASURApowierzchniaodbijajcamonoblokw.thumb.jpg.01089416c28c1379b255f6b4e9c140a1.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie bardzo rozumiem do czego zmierzasz. mam sobie takiego EMM kupić? skoro już z tego co mam zupełnie nie mam parcia na zmiany tym bardziej że w tzw. gęstych plikach jest za mało muzyki która by mi się podobała a home recording tak ogólnie po trochu zabija jakość nagrań i taką mimo  ze fajną muzykę mamy na rynku.

Masz bardzo dobre źródełko/odtwarzacz - w tym Esoteric jest mocny. Więc ten EMM Labs zapewne nie jest Ci do niczego potrzebny.

Twój Esoteric brzmi dokładniej/wierniej niż tamten EMM Labs?

59 minut temu, Moontan napisał:

Przepraszam ze tak obcesowo w ostatnim dniu starego  roku ......

Przepraszam ale z konstrukcjami zdolnego pana Meitnera jest mi nie po drodze to nie jest MÓJ dźwięk, za dużo technikalii w nim a mniej muzyki tej słuchanej na żywo. 

Też przepraszam za obcesowość...

• Pokaż nowe odpowiedzi