Skocz do zawartości
IGNORED

Najpiękniejsze pokoje odsłuchowe

Rekomendowane odpowiedzi

Usprawiedliwione odczucie - przynajmniej ze zdjęcia. Ze wzg na przeznaczenie to napewno ten pokój „gra”.
  Ale faktycznie, przebywanie godzinami w takim zaadoptowanym lochu bez naturalnego światła może niejedną osobę przytłaczać.. 

Wybrałbym dobrze zaadoptowany salon/pokój gościnny. 

15 godzin temu, pmcomp napisał:

Ten pokój wzbudza u mnie niepokój. Nie czułbym się tam dobrze.

U mnie też, przynajmniej patrząc po zdjęciu.

Edytowane przez Adi777

Obserwuję to od lat i być może strzelam kulą w płot ale nie mogę oprzeć się przekonaniu że ten przewijający się wiele razy w sieci, z różnym zacnym sprzętem pokój należy do założyciela tego wątku i jednocześnie organizatora Audio Video Show..🔥🔥🔥

Tak wiem, spore przeszklenia nie są audiofilskie ale pięknym widokiem błogo karmią zmysł wzroku..

Ja to lubię. Dla mnie Petarda✌️

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

D08B916E-5ADA-405F-BBFC-2B92B7990BD3.jpeg

B1B93449-AEDA-4431-AD83-81BEFF447187.jpeg

F28AACC3-09CB-47A1-A3FA-A59DB1093DC0.jpeg

897741C0-8187-444E-BB92-14E0306AA907.jpeg

462F192A-493F-4D44-977F-D8A56A61B39C.jpeg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Choć nie ortodoksyjnie audiofilski to napewno jeden z piękniejszych jeśli nie Najpiękniejszy Pokój Odsłuchowy w Polsce  

Mi też bardzo się podoba i uwielbiam takie pokoje i pomieszczenia w których piękny sprzęt połączony jest z pięknymi widokami 😍 po prostu rozkosz dla uszu i oczu 🥰

Edytowane przez Tal

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

Ukryta Zawartość

-10.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

57 minut temu, Niepokorny napisał:

nie mogę oprzeć się przekonaniu że ten przewijający się wiele razy w sieci, z różnym zacnym sprzętem pokój należy do założyciela tego wątku i jednocześnie organizatora Audio Video Show..

Wspólnym mianownikiem jest kiepska akustyka?

Edytowane przez J4Z

.

Śmieszy mnie to dążenie do perfekcyjnie idealnej akustyki pomieszczenia... ja rozumiem do pewnego stopnia obliczoną adaptacje akustyczną wraz z naturalnymi elementami wystroju wnętrza ale te idealnie zaadaptowane pokoje jak dla mnie tracą swój urok i w większości wypadków niczym nie różnią się od studia nagraniowego. Oczywiście są wyjątki lecz tylko potwierdzają regułę moim zdaniem. Osobiście wcale nie musiałbym mieć perfekcyjnie i profesjonalnie zaadaptowanego pokoju by cieszyć się ulubioną muzyką a już na pewno gdybym miał piękne widoki za oknem. Jak to w życiu bywa z pewnością i chęcią przystałbym na takie kompromisy.

Słuchałeś w takim, że śmieszą? 

PS od kiepskiej do idealnej (jeśli taka możliwa w ogóle) jest kaaawał drogi. 

.

4 minuty temu, Tal napisał:

Śmieszy mnie to dążenie do perfekcyjnie idealnej akustyki pomieszczenia... ja rozumiem do pewnego stopnia obliczoną adaptacje akustyczną wraz z naturalnymi elementami wystroju wnętrza ale te idealnie zaadaptowane pokoje jak dla mnie tracą swój urok i w większości wypadków niczym nie różnią się od studia nagraniowego. Oczywiście są wyjątki lecz tylko potwierdzają regułę moim zdaniem. Osobiście wcale nie musiałbym mieć perfekcyjnie i profesjonalnie zaadaptowanego pokoju by cieszyć się ulubioną muzyką a już na pewno gdybym miał piękne widoki za oknem. Jak to w życiu bywa z pewnością i chęcią przystałbym na takie kompromisy.

Szanuje, ale każdy ma swoje zdanie. Ja mogę tylko podziwiać i zazdrościć, same ustroje niekiedy bywają bardzo ładne i są ładną ozdobą. 

Takie pomieszczenia w pełno zaadaptowane również mają swój klimatz niekiedy studia nagraniowego i to mi się bardzo podoba, marzę o takim. 

34 minuty temu, Tal napisał:

I najczęściej jojczący na słabą akustykę w pokoju sąsiada mają taką lub gorszą u siebie..😉

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Godzinę temu, J4Z napisał:

Słuchałeś w takim, że śmieszą? 

Mówimy o gustach i wedle mnie to możesz do takiego pokoju nawet Rysia z klanu zaprosić żeby było idealnie a mnie to dalej będzie śmieszyć bo zawsze będę wolał przytulne i praktyczne wnętrze w którym spędzam codzienność i jego powinności od "wyczesanej" piwnicy która w swojej aranżacji przypomina domowe studio nagraniowe w którym się pracuje i kontempluje zazwyczaj w samotności bez szansy na towarzystwo gdyż w tego typu "sanktuariach" przeważnie stoi tylko fotel Eames Lounge Chair.

27 minut temu, Niepokorny napisał:

I najczęściej jojczący na słabą akustykę w pokoju sąsiada mają taką lub gorszą u siebie..😉

Dokładnie 😉

Edytowane przez Tal

4 minuty temu, Tal napisał:

Mówimy o gustach i wedle mnie to możesz do takiego pokoju nawet Rysia z klanu zaprosić żeby było idealnie a mnie to dalej będzie śmieszyć bo zawsze będę wolał przytulne i praktyczne wnętrze w którym spędzam codzienność i jego powinności od "wyczesanej" piwnicy która w swojej aranżacji przypomina domowe studio nagraniowe w którym się pracuje i kontempluje zazwyczaj w samotności bez szansy na towarzystwo gdyż tego typu "sanktuaria" przeważnie wyposażone są tylko w fotel Eames Lounge Chair.

Dokładnie 😉

Posłuchałbyś, może dalej byś wolał, co wolisz, ale może przestałoby śmieszyć. Kto wie? W życiu bywa różnie, kwadratowo i podłużnie. 

20 minut temu, Niepokorny napisał:

Ukryta Zawartość

A nie wiem, nie zagłębiałem się w statystyki. 

Ukryta Zawartość

.

Możliwe, ale nie miałbym raczej ambicji by robić komorę bezechową z domu 🙂

• Moderatorzy

Bez odpowiedniej adaptacji szkoda takiego sprzętu stawiać w tych pokojach. Choć coraz bardziej zaczynam dostrzegać, że w tym całym hi endzie chodzi o to by wyglądało i było drogo. Jak to brzmi to już raczej bez znaczenia.

Jak widzę większość zdjęć, sprzęt za setki tysięcy i brak pokoju odsłuchowego to wygląda mi to tak jakby ktoś kupił Lamborghini i nie miał garażu, że o prawie jazdy nie wspomnę.

Edytowane przez Seyv

Staram się być melomanem ale zamiłowanie do DIY czyni czasem ze mnie audiofila.

W dniu 25.11.2023 o 02:05, pmcomp napisał:

Ten pokój wzbudza u mnie niepokój. Nie czułbym się tam dobrze.

Cudowny. Jakie jest źródło tego zdjęcia? Czy jest jakiś jego opis? 

8 minut temu, Seyv napisał:

Bez odpowiedniej adaptacji szkoda takiego sprzętu stawiać w tych pokojach. Choć coraz bardziej zaczynam dostrzegać, że w tym całym hi endzie chodzi o to by wyglądało i było drogo.

Tak jest, a to dopiero może śmieszyć. 

31 minut temu, Tal napisał:

Eames Lounge Chair.

Jest to kiepski fotel do takiego pokoju. 😄

Edytowane przez J4Z

.

3 godziny temu, Niepokorny napisał:

Obserwuję to od lat i być może strzelam kulą w płot ale nie mogę oprzeć się przekonaniu że ten przewijający się wiele razy w sieci, z różnym zacnym sprzętem pokój należy do założyciela tego wątku i jednocześnie organizatora Audio Video Show..🔥🔥🔥

Tak wiem, spore przeszklenia nie są audiofilskie ale pięknym widokiem błogo karmią zmysł wzroku..

Ja to lubię. Dla mnie Petarda✌️

Ukryta Zawartość

D08B916E-5ADA-405F-BBFC-2B92B7990BD3.jpeg

B1B93449-AEDA-4431-AD83-81BEFF447187.jpeg

F28AACC3-09CB-47A1-A3FA-A59DB1093DC0.jpeg

897741C0-8187-444E-BB92-14E0306AA907.jpeg

462F192A-493F-4D44-977F-D8A56A61B39C.jpeg

Dziwny układ, w jednym kącie, obok szyby, bez dogięcia... a myślałem że u mnie jest asymetrycznie... ten pokój mnie podbudował, sporo droższy sprzęt sporo gorzej ustawiony, walić system! 😜

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W sumie nie wiadomo co tam jest w suficie, a są chyba jakieś tricki żeby działał akustycznie. Nie mierzyłem, nie sprawdzałem, ale myślę że zasłony mogą pochłaniać wysokie tony. Mamy dyfuzor za głową (nie za wysoko?), który działa na jakiś zakres średnicy. Plus coś w suficie i może szło uzyskać sensowny czas pogłosu dla R+L. Oddzielnie zmierzone rozbiegają się mocno pewnie. Wydaję mi się, że szyby mogły paradoksalnie tutaj pomóc, na bas. Taka to nocna teoria spiskowa... 

Kurcze, ale ta prawa szyba to blisko jest jednak. :D

Ogólnie ciekawi mnie jak to gra i się mierzy, w szczególności ten przeklęty bas. 

.

Niepokorny

To nie jest pokój twórcy wątku, tylko kolegi z Łodzi, kolega nie jest obecny na tym forum, sprzęt już dawno się dramatycznie zmienił (aktualnie Wilsony + Gryphon), piękny pokój, akustyka jest zrobiona profesjonalnie, dźwięk duży, z tego co zrozumiałem kolega nie gra często 😞 zwiedza świat z rodziną i przyjaciółmi 🙂

Sprzęt w tym pokoju tak często się zmienia (co sam potwierdzasz) że aż niemożliwe by nie korzystał z niego audiofil pasjonata tylko „nieobecny podróżnik”.. 🫠

Kupy sie to nie trzyma ale co ja tam wiem..

Bo niby kto komu i po co zmienia ten sprzęt skoro nikt nie słucha ? 

Edytowane przez Niepokorny
W dniu 27.11.2023 o 21:44, Niepokorny napisał:

Kupy sie to nie trzyma ale co ja tam wiem..

Pewnie niewiele.....

Są ludzie, którzy posiadają warunki i sprzęt do słuchania Muzyki, do tego czasem sobie go zmienią (mają chyba prawo?) i słuchają gdy mają ochotę i czas, bo mogą mieć wiele innych, równie pasjonujących zainteresowań.....;-)

Kto by tak nie chciał😜

W dniu 26.11.2023 o 20:30, Niepokorny napisał:

Przesadzasz,

mam fajne jak na peryferia miasta widoki na trzy strony świata, cały dzień mam grę światła w pomieszczeniu, strasznie to lubię a na dodatek po umiejętnym "zagraceniu" pokoju z przyjemnością słucham muzyki.
Jedynie co mnie uwiera to trzymanie d.. w sweet spocie przy słuchaniu muzyki a wokół się tyle dzieje, choćby przylatujące dokarmiane sikorki na tarasie.

Chrzanić to! przemieszczam się po pokoju a muzyka dalej cały dzień gra…

Po zachodzie jeden zmysł ma mniej do roboty i wszystko się diametralnie zmienia na korzyść i wyłączność muzyki

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

8 godzin temu, wit-told napisał:

Pewnie niewiele.....

Są ludzie, którzy posiadają warunki i sprzęt do słuchania Muzyki, do tego czasem sobie go zmienią (mają chyba prawo?) i słuchają gdy mają ochotę i czas, bo mogą mieć wiele innych, równie pasjonujących zainteresowań.....;-)

Kto by tak nie chciał😜

To ja uderzę w mniej optymistyczny ton. Najczęściej ludzie, którzy mają warunki finansowe, by posiadać/zmieniać podobnej klasy sprzęt, nie dysponują czasem by go używać. W życiu trzeba umieć wypośrodkować między być a mieć, to trudna sztuka i mało komu się udaje. Ja wybrałbym tańszy zestaw, byleby móc na nim spokojnie pograć choć raz w tygodniu... na razie się to jakoś udaje 🤑

Edytowane przez baksiu
18 minut temu, baksiu napisał:

Najczęściej ludzie, którzy mają warunki finansowe, by posiadać/zmieniać podobnej klasy sprzęt, nie dysponują czasem by go używać.

I dlatego kupują sobie zabawkę/wizytówkę - auto premium bo z niego najczęściej korzystają więc to najbardziej ich cieszy.

W dniu 26.11.2023 o 23:00, Seyv napisał:

Bez odpowiedniej adaptacji szkoda takiego sprzętu stawiać w tych pokojach. Choć coraz bardziej zaczynam dostrzegać, że w tym całym hi endzie chodzi o to by wyglądało i było drogo. Jak to brzmi to już raczej bez znaczenia.

Już sam tytuł wątku jasno pokazuje, że najważniejsza jest metka i wygląd, a przecież w audio to się nie liczy, dlatego moim zdaniem powinno być - Najlepsze pokoje odsłuchowe i większe zainteresowanie rozwiązań pod tym kątem, no a wygląd to drugorzędny problem w tym sporcie.

• Pokaż nowe odpowiedzi