Skocz do zawartości
IGNORED

MARANTZ CD50 Tuning

kolczas

Rekomendowane odpowiedzi

Kolejnosc lamp nie ma znaczenia, musiales cos zle podlutowac do podstawki. Sprawdz wszystko jeszcze raz, w szczegolnosci masy. Ja uruchomilem lampizatora pare dni temu bez najmniejszego problemu co prawda na kosciach pcm56.

Ech Panowie ..... nigy bym nie zrozumiał kogoś kto montując 5 elementów popełnia taki błąd :)gdy właśnie taki popełniłem.

Zrobiłem poprostu filtr dolnoprzepustowy podłączając kondensator blokujący 0,47uf między anodę dolnej triody a masę :) Prawidłowe połączenie to oczywiście anoda górna (u mnie nóżka 6) a masa :)

Przepraszam za zamieszanie i dziekuję za pomoc.

PS.

Gra to wspaniale :)

Szacun dla Łukasza Fikusa !!!

• 1 rok później...

Strownik ma pewnie osobny zegar (4-12MHz), podejrzewam uwalenie CPU kontrolera odtwarzacza i wyświetlacza, do wymiany na równorzędny z innego odtwarzacza tej serii lub padniętego w inny sposób.

• 3 miesiące później...

Witam,od jakiegoś czasu mam ochotę zrobić oddzielną płyteczkę pod kość dac'a,z oddzielnym zasilaniem,stabami przy kości i do tego lampizator.Ciekawi mnie czy ktoś ćwiczył takie rozwiązanie,tzn.oddzielna płytka dla TDA.Wszelkie sugestie mile widziane.

Marantz CD40 ma taki sam wyświetlacz jak Philipsy 600, 610, 614. Pewnie procek sterujący podobny i można podmienić. Niestety nie mam schematu Matantza CD40. Obsługuje on wyświetlacz, klawiaturę i gada po I2C z procesorem servo.

• 8 miesięcy później...

Odkopuję temat poniewaz ma problem z Matantz CD40 . Podczas modyfikacji wlutowałem odwrotnie jeden z przyschniętych kondenatorów ( oznaczony na schemacie 2619 - o pojemności 47uF ). Obok niego jest równolegle ustawiona dioda zenera 5,1 V . A może przyczyna awarii jest inna ,któz to wie:-) w kazdym razie , skutek jest taki ,że laser świeci non stop , silnik kręci płytą non stop i wyswietlacz jest martwy . Co mogłem uszkodzic ?

...there is no spoon...

Czy po poprawnym wlutowaniu tego 2916 masz 5,1V na zenerce ? Moze poszły "bezpieczniki" - np. element oznaczony jako 3837 lub inne.

Dzieki za zainteresowanie . Na zenerce jest 4,8V ale nie wiem czy to problem . Gdzie siedzi ten 3837 ? nie mogę namierzyć :-(

...there is no spoon...

Podłączyłem , panel frontowy od uszkodzonego CD40 do innego , sprawnego egzemplarza CD40. Działa , więc usterka jest w innym miejscu . Może macie jakies pomysły gdzie szukać - panel sterowania i wyświetlacz sa sprawne . Zasilanie panelu i wyswietlacza jest sprawne. Co teraz warto sprawdzic ?

...there is no spoon...

Kondensator o którym wspominasz to 2519 a nie 2619.

Musisz sobie wydrukować serwisówkę - tak łatwiej poszukać.

To żarzenie wyświetlacza

Odezwij się na PW to wyślę Ci serwisówkę na e mail

Nie wiem , gdybam ,ale wsadź dobrze taśmę od lasera do PCB ;)

Tam jest cholernie mało miejsca i byle przypadkiem się wypina i tak się może dziać.

No i ja skusiłem sie na właśnie CD40

Kupiłem dwa , wyglądające jak nowe.

Jeden do przeróbki a drugi będzie przyszłościowo na części.

CD40 podoba mi sie wizualnie bardziej niż wersje 72 , 52 ( 52MKII SE miałem prawie od nowości )oraz CD50 i 60

Ja w swoim CD40 wymieniłem prawie wszystkie kondensatory na nowe.

Głównie Elna Silmic II RFS i OSCONy SP do cyfrówki

W zasilaczu zwiększyłem pojemności i dałem Rubycony - chyba ZL i podobnej klasy.

Główny największy BC

Pozostał jeden bipolar który właśnie przyszedł.

Jedyny efekt uboczny to to że na tandetnych płytach CDR ma problem z ich wczytaniem.i ruszeniem od pierwszego kawałka.

Ale jak startuję z 2 kawałka to już jest OK i wskakuje na pierwszy.

Może to wina właśnie tego starego konda 2540 od sterowania radial drive , albo nie lubi Elny Silmic II przy laserze - 2521 - 47uF

Tak czy inaczej jest lepiej.

Teraz robię osobne zasilacze na +5 , -5 i 15V na osobnym trafie z drugiego CD40 i przymierzam się do analogówki na AD844 - wszystko jak w AYA DAC i też osobne trafko do tego.

Miała być lampizacja , ale mam też ładnego szampańskiego DENONa DCD660 - też jak nówka i tam chcę dać lampy.

co do smarowania lozysk silnikow to polecam poczytac na temat brazu spiekanego i lozysk slizgowych.

olej olejowi nie rowny. zbyt gesty olej bedzie sklejal lozysko/przeciazenie na zlaczach silnika oraz przegrzewanie sie silnika. zbyt rzadki bedzie powodowal nadmierne zuzycie lozyska i w konsekwencji luzy na nim. olej powinien sie wydostawac z brazu spiekanego w czasie pojawiania sie tarcia (cieplo) i smarowac lozysko. jesli skonczyl sie olej (a raczej wysechl/odszedl z kurzem) to warto odwiedzic sklep z lozyskami i zorientowac sie jaki olej mozna uzyc.

A to nie są łożyska samosmarne ?

Pamiętam jak użyłem kiedyś do wentylatora na panewkach mosiężnych olej do przepływomierzy wirnikowych wysokoobrotowych...

I się przytarł ;)

Dopiero po wyczyszczeniu pracował poprawnie.

Jakieś konkretne przykłady smarów ?

I czy aby na pewno smaruje się łożyskowania w silniczkach CDków ?

Ostatnio rozebrałem mechanikę w swoim decku. Jest tam napęd DD - silnik ma długą ośkę łożyskowaną w długiej tulejce wyglądającej na mosiądz. Najlepszym środkiem smarnym w tym przypadku był olej samochodowy Castrol EDGE 0W40 ;)

Pomimo braków wyczuwalnych luzów na tej oście silnik ucichł niemal całkowicie.

Ale w tym przypadku nie ma dużych prędkości obrotowych.

Na wszelki wypadek włozyłem do tego uszkodzonego CD40 inny laser CDM4/19 . Na wypadek gdyby uszkodzona była taśma lub sam napęd ale nic to nie zmieniło . Laser nadal swieci non stop i silnik kręci płyta non stop . Wtedy odłaczyłem jeden kabel od wyświetlacza - ten z sześcioma ,, bolcami" i wtedy wyświetlacz zaświecił ale paliły sie wszystkie lampki . Wniosek z tego ,że problem nnie jest w zasilaniu wyświetlacza .Następnie wypiąłem także taśmę z trzema ,, bolcami" ( zasilanie wyświetlacza ) i objawy nie ustapiły . Nawet bez podłączonego wyświetlacza silnik kręci płyta bez przerwy i laser swieci bez przerwy .

...there is no spoon...

No to masz PCB na części.

Pomierz napięcia , podmieniaj scalaki.

Ale cały CD kupisz już od 60zł , więc nie wiem czy warto - chyba że dla zabawy.

Za 60 PLN raczej nie kupię zdrowego CD40. Ostatnio sa na allegro po 100-150 . Scalaki mogę podmieniac bo mam kilka płyt od Philipsów tylko od czego zacząć :-D

...there is no spoon...

Scalaki mogę podmieniac bo mam kilka płyt od Philipsów tylko od czego zacząć :-D

od oscyloskopu i serwisówki

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

Trochę z innej strony.

Panowie - padła mi nagrywarka dwu kieszeniowa i kupiłem jedno kieszeniową. Problem w tym że mój CD40 nie ma wyjścia cyfrowego.

Mam schemat CD50 i niby to te same PCB a ten ma wyjście cyfrowe.

Macie jakieś pomysły ?

Czy szukać uwalonego CD40 , CD50 czy bliźniaczego Philipsa i przełożyć to czego brakuje ?

Czy lepiej zrobić " porządnie " takie wyjście.

Nie mam pojęcia o wyjściach cyfrowych stad moje pytanie.

Ewentualnie jak ktoś chce zbyć takie wyjście lub PCB to proszę na PW

Cały czas gromadzę graty do upgrade tego CD40

To będzie DUZY upgrade :)

I/V na AD844 , 5 transformatorków . W tym jeden do CD , do zegara , zasilania TDA1541 i osobne dwa dla wyjścia analogowego.

Jak szaleć to szaleć ;)

Arek.

Nie chcę starych zjechanych wynalazków.

Miałem kilkadziesiąt odtwarzaczy CD do 5kzł.

I wolę albo starego Philipsa choć te nie wyglądają ( no miałem 303 a ten wyglądał :) ) albo Marantza.

Posprzedawałem wszystko i kupiłem dwa CD40 które wyglądają jak nówki z pudełka.

Nie jest to popularny model i można trafić rodzynka no i ma ładniejszy wyświetlacz niż CD50 ,60 , 52 72 ...

Praca napędu to klasa sama w sobie. Nie jest to to , co stare CDMy ale są ogólnie dostępne i to za grosze. A drugi CD40 jest schowany na części.

CDki są proste i nie do zajechania. Są fajne CDki Pionka , ESy Sony i wiele innych , ale jak coś padnie to leżysz i płaczesz.

A te nowe na tych tandetnych mechanikach albo kapryśne na byle co...

Więc odpuściłem...

Miałem przez kilka lat od 1996 roku Marantza CD52MKIISE i zawsze współpracę z nim dobrze wspominałem :)

Wkleję wycinek wyjścia w CD50

Zrobić tak samo ?

Tu wyjście wychodzi z filtra. To dobre rozwiązanie ?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.