Skocz do zawartości
IGNORED

Akustyka wnętrz

Rekomendowane odpowiedzi

A czy obudowanie sciany tylnej za słuchaczem( na załączonej fotce za kanapą) płytą K/G z wkładem z wełny mineralnej Isover 10cm wygłuszy pomieszczenie, czy może jednak płyta jako obudowa wełny ograniczy wygłuszenie?

Na pewno taka konstrukcja pochłonie jakiś zakres niskiego pasma. Płyta K/G odbije tony średnie i wysokie, fala niskotonowa przejdzie dalej - część energii tracąc w warstwie wełny mineralnej.

...Tym bardziej, że zauważyłem, że w poblizu tejże ściany rezonuje nieco bas...

Można też na jej środku zrobić wnękę a w niej zawiesić jakiś obraz pokryty płótnem, a od wewnętrznej strony wsadzić gąbkę, która z kolei troche pochłonie tez średnie i wysokie...Dobrze kombinuję? Aha i dzieki za pomoc z Twojej strony Imacman:)

Edytowane przez profundis

Planuję też wytłumić kawałek ściany we wnęce pod oknem ( czyli w środku sceny za kolumnami ), ale tu już dać panel- wełna wyłożona materiałem obiciowym. No i zobaczymy, jak to wpłynie na brzmienie... Głupia wymiana zestawu wypoczynkowego a tak mi pozamiatała komfort odsłuchu! Ech!

A czy po odizolowaniu takim płótnem, czy materiałem wełna nie będzie pylić?

Edytowane przez profundis

Tak jak napisał L3VY - wszelkie gąbki mają za małą gęstość aby być szerokopasmowym absorwerem. Wystarczy przeanalizować współczynniki pochłaniania popularnych paneli z wełny mineralnej aby dobrać coś dla siebie. Zasada jest taka, że można w jakiś tam sposób "sterować" tym pochłanianiem ustrojów stworzonych na bazie wełny mineralnej - stosując odpowiednie pustki powietrzne oraz nakładki na te panele. Opisałem to w paru wątkach w dziale Akustyka. Można też znaleźć na ten temat w Internecie.

Gęste wełny mineralne prawie nie pylą - jednak można je zabezpieczyć pryskają na ich powierzchnię np wodnym roztworem Wikolu, lub kleju w sprayu - tworząc "welon" któy ograniczy prawie do zera pylenie takiego panela.

• 3 tygodnie później...

Czy styropian może być skutecznym rozpraszaczem ?

Chce zamontować na sufit:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

A na tylną ściane znalazlem:

Ukryta Zawartość

model PL-07

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pieniądze nie grają !

Jak ma warstwę żywicy lub innego utwardzacza powierzchni + farba to będzie OK

Dlatego musisz uważać aby nie przesadzić z tym wykładaniem ścian i sufitów bo można przetłumić pomieszczenie. Pamiętaj też, że niezabezpieczony styropian potrafi się utleniać (czy coś w tym stylu). Będzie wtedy źle wyglądać.

latego musisz uważać aby nie przesadzić z tym wykładaniem ścian i sufitów bo można przetłumić pomieszczenie. Pamiętaj też, że niezabezpieczony styropian potrafi się utleniać (czy coś w tym stylu). Będzie wtedy źle wyglądać.

Styropian nie ulega procesowi utleniania. Pianka montażowa owszem ale nie styropian.

Styropian nie ulega procesowi utleniania. Pianka montażowa owszem ale nie styropian.

Dlatego napisałem coś w tym stylu - u mojej byłej teściowej były na syficie wiekowe kasetony ze styropianu i wyglądały tragicznie - jakby lekko pokurczone na intarsjach. Może to coś innego wpłynęło na ten proces?

Edytowane przez Imacman

Polej styropian rozcieńczalnikiem nitro, zniknie w mgnieniu oka, jeśli powietrzu znajdują się toksyny, opary specyficzne, styropian ulega degradacji...

Polej styropian rozcieńczalnikiem nitro, zniknie w mgnieniu oka, jeśli powietrzu znajdują się toksyny, opary specyficzne, styropian ulega degradacji...

Azus dziękuję za pomoc :) właśnie o to mi chodziło, tylko źle się wyraziłem. W procesie utleniania bierze udział tlen :), tu mogą być inne substancje obecne w pomieszczeniu mieszkalnym.

No wiesz, ja raczej twierdzę odwrotnie , ale mogę się nie znać , ja tylko wiele życia spędziłem w branży izolacji od strony produkcji :-) . Oczywiście nie chodzi o utlenianie . Producenci podają same zalety styropianu , ale spróbuj zareklamować "znikanie styropianu" a dostaniesz na dzień dobry kilka wskazówek co zrobiłeś nie tak i dlaczego Twoja reklamacja jest bezzasadna. Ja bym "gołego" styropianu nie zastosował nigdzie.

Można nawet pokusić się o uzyskanie lakieru ze styropianu przy użyciu rozpuszczalnika, z kolei promienie UV i temperatura to główny powód znikania styropianu poza chemią.

No właśnie ten styropian znikał u teściowej

Mac może twoja teściowa (wedle stereotypu ;D) jakąś złą energię wydziela, że nawet styropian wymięka :D

Czy ktoś z Forumowiczów ma informacje na temat własności akustycznych korka ściennego?

Współczynniki pochłaniania 25mm korka przyklejonego do twardej powierzchni:

125Hz - 0.05

2500Hz - 0.1

500Hz -0.2

1kHz - 0.55

2kHz - 0.6

4kHz - 0.55

Dla 3mm możesz przyjąć współczynnik 0,03.

Pozdrawiam Mirosław Andrejuk

kto zna dobrą firmę do adaptacji? chce zmienic adaptacje w mym domu ale jakieś partacze po kursie "miesiecznym" eksternistycznym przychodzą mi .może być dobre zlecenie. Firma ma mieć referencje

Na pomiary akustyki zgłoś się do

Ukryta Zawartość

A z adaptacją na podstawie pomiarów do

Ukryta Zawartość

Obie firmy mają największe znane mi referencji i doświadczenie w tym co robią.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam Mirosław Andrejuk

kto zna dobrą firmę do adaptacji? chce zmienic adaptacje w mym domu ale jakieś partacze po kursie "miesiecznym" eksternistycznym przychodzą mi .może być dobre zlecenie. Firma ma mieć referencje

Ukryta Zawartość

Powyżej masz kilka zdjęć ustrojów które dziś wjadą do mnie.

Nie zamieszczałem fotek ale skoro autor sam je zamieścił to rzuć sobie okiem.

Facet jest na forum pod nickiem jbn i sądzę że jest najlepszy w Polsce w tym temacie a przerobiłem

już kilka firm akustycznych i straciłem sporo kasy.

Dopiero teraz wiem co to adaptacja akustyczna. To co na zdjęciu to drugi etap tej adaptacji.

Taką dobrą adaptację robi się w 3 etapach za każdym razem dokładnie mierząc efekty poprzedniego etapu.

Dlatego i pomiary i wykonanie powinna robić ta sama firma a nie 2 różne.

Bez włażenia w d..pę i słodzenia muszą przyznać że gość wiedzą i możliwościami opanowania nawet poważnych problemów akustycznych inne firmy które znam a znam 5 innych, deklasuje o kosmiczne wartości.

W ogóle nie ma porównania. Nie jest tanio ale nic co jest dobre nie jest tanie.

Zresztą adaptacja która miałem wcześniej wcale nie była tańsza a skuteczność 20% w porównaniu z tą którą zrobił mi jbn a teraz po kolejnym etapie ta różnica jeszcze się zwiększy.

Twoja kasa, twój wybór. Ucz się na błędach innych.

a tu masz link do mojego wątku którego chyba nie czytałeś skoro pytasz kto to może zrobić....

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez sly30

Czy styropian może być skutecznym rozpraszaczem ?

Ukryta Zawartość

A na tylną ściane znalazlem:

Ukryta Zawartość

model PL-07

Chciałbym zwrócić Twoją uwagę, że w bardzo zbliżonej cenie możesz kupić u nas prawdziwe dyfuzory Schroedera wykonane ze styroduru (styrodur wygląda lepiej niż styropian - materiał jest bardziej jednolity i nie widać w nim pojedynczych kulek, przy jednoczesnym zachowaniu zalet styropianu jak takich jak mala waga i mozliwosc pomalowania).

Element, ktory znalazles przypomina dyfuzor poly, ktory rozprasza dzwiek praktycznie tylko w przestrzeni (przekierowywuje go w roznych kierunkach). Z kolei dyfuzory Schroedera, ze wzgledu na rozna glebokosc pomiedzy poszczegolnymi studniami, rozpraszaja dzwiek rowniez w czasie (poszczegolne odbicia sa przesuniete wzgledem siebie w czasie, co dodatkowo poprawia efekt brzmieniowy).

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

(poszczegolne odbicia sa przesuniete wzgledem siebie w czasie, co dodatkowo poprawia efekt brzmieniowy).

Czym się objawia ten dodatkowy efekt brzmieniowy?

Szukaj swojego dźwięku ale... nie wciskaj na siłę go innym :)))

Odbicia sa przesuniete wzgledem siebie, wiec to co wraca do sluchacza jest bardziej "rozmyte" (wiecej slabszych odbic przesunietych w czasie). Tym samym poglos w pomieszczeniu, powinien być troszkę bardziej "gładki"/gęsty, bogaty.

..pokoje odsłuchowe...

...Audio Note....

Ciekawe. Kartony z winyli, zapewne dlatego ze sa dosc miekkie i z powodu duzych szczelin pomiedzy poszczegolnymi plytami, powoduja ze taka polka z winylami jest wysoce absorpcyjna.

• 2 tygodnie później...

Ciekawe. Kartony z winyli, zapewne dlatego ze sa dosc miekkie i z powodu duzych szczelin pomiedzy poszczegolnymi plytami, powoduja ze taka polka z winylami jest wysoce absorpcyjna.

Może się mylę, ale ale na zdjęciu są głównie czasopisma. Pewnie dobrze pochlaniają...

Są do wzięcia 4 "wypasione" dyfuzory fraktalowe 1D, wersja N11 a każda ze studni jest dyfuzorem N7.

Wykonane na moje zamówienie przez Acousticity, głębokość 31cm, szerokość 100cm, wysokość 110cm każdy.

Można ustawiać jeden na drugim, wtedy mamy 220cm wysokości. Każdy waży ok 50kg. To już nie są zabawki.

Bardzo skuteczne, od wysokich basów aż do wysokich tonów.

Kolor grafit a studnie w kolorze naturalnego drewna. Fotki prześle na maila.

Zmienilem cała akustykę i nie pasują teraz kolorystycznie.

Ukryta Zawartość

Filmik demonstrujący wpływ popularnych gąbek na brzmienie.

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi