Skocz do zawartości
IGNORED

Akustyka wnętrz

Rekomendowane odpowiedzi

dywan będzie o wym. 3x2m. Sufit to wielka płaska powierzchnia do wykorzystania oprócz miejsca na żyrandol. Lepiej filcem czy folją obić?. W sumię to zastosowaniem folji na obicie jestem zaskoczony! Jak gruby jest filc techniczny na obicie?

Widzę że nurtują Cię problemy klasy średniej, co kiedyś przeanalizowaliśmy na jednym z wykładów. Pewne przywiązania i utarte schematy, które przedstawiasz są tego ewidentnym dowodem.

Polecam troszeczkę szersze horyzonty niż warunki elegancji. Nie chodzi o to by było brudno ale o pewne wartości i ich hierarchię. Bo rozumiem że wyznacznikiem wszystkiego dla Ciebie jest piękno i elegancja. Tylko mam dziwne wrażenie, że w rozmowie dużo więcej do zaproponowania może mieć pisarz z głębokiego ZSRR. Choć na skali próżności przegrywa z Tobą ewidentnie.

Dobrze że dobitnie zaznaczyłeś iż firmą która będzie się zajmować akustyką jest firma Austriacka. Rozumiem że bardzo droga i nie jest ona dostępna dla średnio sytuowanego osobnika. Pewnie kluczowe jest to że będą to robić w domu a nie podrzędnym mieszkaniu. Jak chcesz poszpanować to zrób to w konwencjonalny sposób. Kup samochód sportowy za ponad mln zł i znajdą się osoby które nawet zrobią sobie z twoim samochodem zdjęcie.

Czuje sie jakbym spotkał tego "mądrego" okulranika z ....Rejsu: pamietasz go i jego porady jak twe albo inż Mamonia? no to tak czuje się czytając twe porady sercowe i maligmę o klasie średniej ktora ci sie tak nie podoba. i nią gardzisz. .. (czemu gardzisz klasa średnią??????????????????)

Z Austriakami przynajmniej rozmawia sie NIE jak z pijanymi po zawodówce . To ich zaleta . I tak tego nie zrozumiesz jak nie bedziesz miał takich egzystencjalnych problemów jak ja- w twych oczach za pewne ja jako prymityw bo ....wymagający cos wiecej niż szafkę z płyty betonowej z PRLu i fachowca z Misia z petem w gębie. . Ale to raczej twój problem. Ja lubie to ze stać mnie na ludzi w garniturach z laserowym dalmierzem i dyplomem uczelni a nie ciecia co nie umie prosto kabla prostego połozyć bo ciagle jest na................ bani po trunku o nazwie Dębowe.

PS jak coś o autach[-Auto za prawie 1 bańke miał mój brat i to przed 2000 i nie robi to na mnie zadnego wrażenia. a na ciebie to tak działa???, to jakiś fetysz drogie autka dla niedopieszczonych ? hmmm co ? felgi ze złota? stary postaraj sie bardziej podniecac mnie czymś ciekawszym , na razie nie czuję podniecenia po twym tekście a raczej znudzenie.

Co czujesz złego w wymogach elegancji? to takie niepolskie? to takie obce polskiemu narodowi? A moze to tylko tobie obce?

Stare budownictwo ? hmmm?

no to jestesmy z dwóch światów.

bo u mnie cholernie duzy dom -same podatki by cie zżarły . odradzam

ja

<br>

maligmę o klasie średniej ktora ci sie tak nie podoba. i nią gardzisz. .. (czemu gardzisz klasa średnią??????????????????)<br>

<br>

<br>

Widzisz, nie gardzę klasą średnią a jedynie mówię o pewnych wartościach które mogą ją charakteryzować.

No ale nie dyskutujmy o czymś co mylnie interpretujesz, prawdopodobnie nie masz zielonego pojęcia. Mimo podanego wcześniej uzasadnienia.

<br>

Z Austriakami przynajmniej rozmawia sie NIE jak z pijanymi po zawodówce . To ich zaleta . I tak tego nie zrozumiesz jak nie bedziesz miał takich egzystencjalnych problemów jak ja- w twych oczach za pewne ja jako prymityw bo ....wymagający cos wiecej niż szafkę z płyty betonowej z PRLu i fachowca z Misia z petem w gębie. . Ale to raczej twój problem. Ja lubie to ze stać mnie na ludzi w garniturach z laserowym dalmierzem i dyplomem uczelni a nie ciecia co nie umie prosto kabla prostego połozyć bo ciagle jest na................ bani po trunku o nazwie Dębowe.<br>

<br>

Cieszę się że odnalazłeś ludzi na poziomie. Jeśli do mnie się zwracasz to jest to pewna forma rozmowy a ja nie jestem Austriakiem. Można odebrać to jako sugestię, iż prawię jak pijany po zawodówce, bo dokonałeś takiego uogólnienia. Od początku swojego przebłysku tutaj masz problem z jakimkolwiek wyczuciem sytuacji. Nacisk na formę przysłania Ci kulturę wypowiedzi. No ale rozumiem, dręczą Cię pewne problemy egzystencjalne. Muszę Cię zmartwić bo są one dość płytkie. Bo to czy fachowiec przychodzi w garniturze czy bez nie jest żadnym problemem...

W moich oczach zbliżasz się do tego prymitywa, lecz zupełnie z innego powodu. Wcześniej trąciły Ci książki a pisarz z głębokiego ZSRR był uosobieniem brudu, stęchlizny który mieszka w komórce, gdzie ja dostrzegam oczytanego człowieka który całą energię życiową poświęca jednej kwestii. Zaś rzecz w którą wkłada większość swojego życia, pomijasz. Nawet nie jesteś wstanie dostrzec jej wartości. Obecnie zaczynasz dywagować o pewnej karykaturze jaką przedstawia film &quot;Miś&quot;, który dość zabawnej formie pokazywał wady ówczesnego społeczeństwa.

Jak dla mnie, masz problem. Bo zaczynasz snuć dywagacje jak osoba, która wyjechała z kraju, który przedstawiał &quot;Miś&quot;. Zachowujesz się jak by dręczyły Cię jeszcze tamtejsze problemy. Wyjechałeś do Austrii? Czy wszystko tam jest ładniejsze i bardziej na poziomie od Polski i Polaków o których masz marne wyobrażenie. Rozumiem że obraz polskiego fachowca mogłeś osobiście skonfrontować z rzeczywistością? Twój nacisk na formę a nie poziom usługi jest zabawny. Co lepsze utożsamiasz formę z jakością co oczywiście nie ma nic ze sobą wspólnego.

Powiem Ci że dane mi jest znać dobrych inżynierów i żaden z nich nie przyjeżdża na budowę/helę produkcyjną w garniturze. Laserowy dalmierz to jest coś po czym można rozpoznać fachowca? Jest to jakiś wymóg, bez tego już nie będzie odpowiedniego poziomu? Czyli podsumujmy garnitur, dyplom i laserowy dalmierz. Czy Ty dostrzegasz coś poza formą, powierzchownością, całą otoczką która nic nie wnosi do meritum? Ciągle tylko forma, forma, forma i jeszcze do tego płytka argumentacja.

<br>

PS jak coś o autach[-Auto za prawie 1 bańke miał mój brat i to przed 2000 i nie robi to na mnie zadnego wrażenia. a na ciebie to tak działa???, to jakiś fetysz drogie autka dla niedopieszczonych ? hmmm co ? felgi ze złota? stary postaraj sie bardziej podniecac mnie czymś ciekawszym , na razie nie czuję podniecenia po twym tekście a raczej znudzenie.<br>

<br>

Widzisz nie dostrzegasz ironii mojej wypowiedzi. Sportowy samochód który Ci zasugerowałem, miał być formą prostackiej samorealizacji w której doskonale byś się sprawdził. Był to taki synonim szpanu bez polotu. Bo to co obecnie uprawiasz przyprawia mnie o mdłości, więc zaproponowałem Ci dość konwencjonalną formę która nie odstawała by od Ciebie.

Więc jak widzisz samochód mnie nie rusza. Ja oczekuję od niego bezpiecznego i komfortowego transportu od pkt. A do pkt. B.. Oczywiście nie odmawiam sobie preferencji co do marki, modelu czy innych związanych z nim kwestii. Co samochodu brata to zrozumiałym jest to, że Ciebie on nie rusza. Przecież Ty masz potrzebę na forum audio pisania o formie, szyku i elegancji. No i o murarzu w garniturze... Pogarda dla ludzi z pasją i inne tematy.

<br>

Co czujesz złego w wymogach elegancji? to takie niepolskie? to takie obce polskiemu narodowi? A może to tylko tobie obce?<br>

Stare budownictwo ? hmmm?<br>

Masz problem z Polskością? Powiedz mi bo dobrze mówisz po Polsku a nie utożsamiasz się z Polakami?

Czy bycie Polakiem to dla Ciebie jakaś kara, dyshonor? Wstydzisz się tego?

Widzisz elegancja jest bardzo bliska wyczuciu i wrażliwości na piękno kultury. O tym się nie gada w około i wciska w każde zdanie wypuszczone na forum tylko elegancja jest rzeczą która może charakteryzować pewną osobę. Ciebie zaś charakteryzuje namolne gadanie o elegancji w połączeniu z bełkotliwą wypowiedzią niskiego lotu.

<br>

no to jestesmy z dwóch światów.<br>

<br>

bo u mnie cholernie duzy dom -same podatki by cie zżarły . odradzam<br>

Zdecydowanie z dwóch różnych światów. Myślę że jest to naturalna kolej rzeczy, jednostki szukają sobie podobnych w pewnych kwestiach....

Straszna sprawa z tym dużym domem i podatkami. Widzisz zabawne jest to, że nic o mnie nie wiesz, gdzie mieszkam i co robię.

Ale widzę że Ty już założyłeś. Gdzie mieszkam, co jem i gdzie pracuję.

Co do starego budownictwa to wiedz, że pewne rozwiązania architektoniczne, stylistyczne są ponad czasowe. Zaś sztuka nowoczesna ma to do siebie, że po kilku latach zaczyna trącić niczym niemodny garnitur. Zaś pewne tradycyjne rozwiązani, mimo swej przeszłości Cieszą oko i emanują pięknem...

Pozdrawiam

Edytowane przez arczi87

Są różnice w akustyce między tymi grzejnikami?

Warto/nie warto?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-20127-0-70678800-1342194219_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Poproszę przekrój tego pierwszego, bo nie wiem co jest za tymi dziurkami.

www.AcousticLab.pl  Kompleksowe adaptacje akustyczne.
Projektowanie, pomiary, realizacja, doradztwo.

Z tego co usłyszałem to grzejniki (takie chocby żeberkowe) o ile nie mają rezonasów moga być pomocne akustycznie w mieszkalnych pomieszczeniach tj tam gdzie ich rozmiary są niepomijalne w stosunku do kubatury pomieszczenia. Jak mi tłumaczył pewien specjalista są rodzajem całkiiem ciekawych rozpraszaczy. Co sądzicie o ich zdolności do rozpraszania fal?

Czyli najważniejsza będzie kwestia miejsca montażu. Jeśli ten naścienny będzie pomiędzy kolumną na słuchaczem na ścianie bocznej lub za kolumnami utrudniając umieszczenie tam ustrojów akustycznych to będzie szkodził. Natomiast jeśli będzie w innym miejscu gdzie będzie różnicował odległości pomiędzy dwiema ścianami i nie przeszkadzał w umeblowaniu/adaptacji pomieszczenia to będzie miał pozytywny wpływ na akustykę pomieszczenia.

Rozpraszały stare żeliwne grzejniki, bo miały żeberka i powietrze pomiędzy nimi. Nowe to raczej znikomo rozpraszają, bo ich pofalowania mają zaledwie po kilka/kilkanaście milimetrów.

a czemu wielkośc

Czyli najważniejsza będzie kwestia miejsca montażu. Jeśli ten naścienny będzie pomiędzy kolumną na słuchaczem na ścianie bocznej lub za kolumnami utrudniając umieszczenie tam ustrojów akustycznych to będzie szkodził. Natomiast jeśli będzie w innym miejscu gdzie będzie różnicował odległości pomiędzy dwiema ścianami i nie przeszkadzał w umeblowaniu/adaptacji pomieszczenia to będzie miał pozytywny wpływ na akustykę pomieszczenia.

Rozpraszały stare żeliwne grzejniki, bo miały żeberka i powietrze pomiędzy nimi. Nowe to raczej znikomo rozpraszają, bo ich pofalowania mają zaledwie po kilka/kilkanaście milimetrów.

a czemu wielkość żeberek ma wpływ na tą akustykę?

Bo fale wlatują pomiędzy żeberka i odbijają się od nich i w nich i pomiędzy nimi. Każda odpowiednio gęsta rzecz o nie regularnych kształtach wpływa pozytywnie na rozproszenie fal.

Bo fale wlatują pomiędzy żeberka i odbijają się od nich i w nich i pomiędzy nimi. Każda odpowiednio gęsta rzecz o nie regularnych kształtach wpływa pozytywnie na rozproszenie fal.

Jak zatem rozumiem jelsi zastosować wieksze żeberka to bedą lepiej działały. W sumie co mnie nie dziwi dobre były zatem stare kloce naszych rodziców z tamtego wieku. teraz wiem czemu u mej mamy gdzie było ich aż pare w jednym pokoju serio dzwięk był lepszy gdy je załóżyli w miejsce zwykłego hmmm pieca kaflowego. I wcale nie zartuję - ja i mój brat to zauważylismy gdy mama grała z Altusów.

Mam pytanie odnośnie rozmieszczenia dyfuzorów Skyline na ścianie za kolumnami. Mam tu do zagospodarowania całą ścianę (4x2,6m) i zastanawiam się jak tu powiesić dyfuzory. Mam do dyspozycji kilkanaście paneli 600x600mm, ale nie chciałbym zająć nimi całej ściany. Kolumny nie mają jeszcze swojej konkretnej pozycji i będzie ona zależeć od odsłuchów po montażu dyfuzorów. Oprócz nich planuje po 2 dyfuzory mobilne(na stojakach) do każdej z kolumn - po bokach w miejscu pierwszych odbić. Będą one stawiane na miejscach tylko na czas odsłuchów. Pokój 4,5x4m, na ścianie za słuchaczem już jest 12 sztuk paneli z pt80 ze sklejką (jak vicoustic wave wood).

Czekam na porady. Dzięki.

Mam pytanie odnośnie rozmieszczenia dyfuzorów Skyline na ścianie za kolumnami

Jestem pod wrażeniem liczny ustroi - jak możesz bardzo chciałbym zobaczyć końcowy efekt Twojej adaptacji akustycznej. Co się tyczy ustawienia dyfuzorów za kolumnami to proponuję 6 sztuk ustawionych 2x3.

Ja mam tak ustawione, są tylko trzy, po pod nimi są absorbery z wełny mineralnej.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jestem pod wrażeniem liczny ustroi - jak możesz bardzo chciałbym zobaczyć końcowy efekt Twojej adaptacji akustycznej. Co się tyczy ustawienia dyfuzorów za kolumnami to proponuję 6 sztuk ustawionych 2x3.

Ja mam tak ustawione, są tylko trzy, po pod nimi są absorbery z wełny mineralnej.

Wygląda super,moim zdaniem przestawienie na krótką ścianę to był świetny ruch,od dłuższego czasu jestem zwolennikiem takiego ustawienia.

Herbie Hancock:"Czasami nie wiem,co mam grać - wyznałem."

Miles Davis: "To nic nie graj"

Wygląda super,moim zdaniem przestawienie na krótką ścianę to był świetny ruch,od dłuższego czasu jestem zwolennikiem takiego ustawienia.

Dzięki, faktycznie na tej ścianie gra lepiej - scena uzyskała pełne 3D :)

proponuję 6 sztuk ustawionych 2x3

Ustawić za kolumnami czy bardziej na środku? Dorzuciłbym też jakiś absorber jak u Ciebie ale jeszcze nie mam pomysłu. Te żółte to pt80 z materiałem na wierzchu? Zdjęcie za miejscem odsłuchu. Słaba jakośc bo robione tak na szybko. Pokój jeszcze w nieładzie, ale powoli się robi.... ):

Następnie trzeba się wziąć za sufit.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez ravanello

hej

co myślicie o tych panelach, bo chyba cena jest dość przyzwoita:

(na razie mam trochę gołe ściany i jakby ktoś mógł napisać gdzie teoretycznie dany panel powinien się znajdować, żeby poprawić akustykę,

w szczególności żeby uzyskać lepszą separację i lokalizację instrumentów, wokali itp na pochłonięciu wysokich i średnich mi nie zależy, ew. na podniesieniu jakości basu)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

post-24531-0-05698100-1343070801_thumb.jpg

post-24531-0-47410700-1343070807_thumb.jpg

post-24531-0-55035800-1343070817_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wiem że to smutne co powiem tym bardziej że cena niska więc w głowie rodzi się wizja gdzie to dać i wyobrażenie że pewnie super zagra ale prawda jest prozaiczna.

To są kolejne gąbki czyli "zabijacze" przestrzeni, blasku i dźwięczności muzyki.

Są co prawda oklejone czymś twardym co wygladą chyba na jakiś rodzaj skleiki ale większa cześć tego czegoś to tylko

szkodliwa akustycznie gąbka!

Wplyw na poprawę sceny, na separację instrumentów itd właściwie zerowy.

Jedynie że trochę zmniejszą pogłos i ilość wysokich tonów.

Bas to ich nie zauważy nawet gdybyś miał tego w pokoju 50 sztuk.

Edytowane przez sly30

Wiem że to smutne co powiem tym bardziej że cena niska więc w głowie rodzi się wizja gdzie to dać i wyobrażenie że pewnie super zagra ale prawda jest prozaiczna.

To są kolejne gąbki czyli "zabijacze" przestrzeni, blasku i dźwięczności muzyki.

Są co prawda oklejone czymś twardym co wygladą chyba na jakiś rodzaj skleiki ale większa cześć tego czegoś to tylko

szkodliwa akustycznie gąbka!

Wplyw na poprawę sceny, na separację instrumentów itd właściwie zerowy.

Jedynie że trochę zmniejszą pogłos i ilość wysokich tonów.

Bas to ich nie zauważy nawet gdybyś miał tego w pokoju 50 sztuk.

ok dzięki, no to widzę że trzeba będzie sobie to odpuścić

ok dzięki, no to widzę że trzeba będzie sobie to odpuścić

Kolega sly30 ma rację, aby taki panel poprawił niskie pasmo musiałby być zrobiony z odpowiedniej gęstości materiału o wysokim współczynniku pochłaniania dla tych częstotliwości. Gąbka tego nie zapewni. Źle zastosowana gąbka potrafi "zabić" życie w przekazie muzycznym.

Jeśli masz zupełnie gołe ściany i pusty pokój to na próbę kilka możesz przykleić na ściany w miejscach pierwszych odbić.

Imacman ci wytłumaczy gdzie ale nie za dużo bo gąbki to nawet w lekkim nadmiarze śmierć dla muzyki.

Poza tym nie oczekuj od nich rzeczy niemożliwych.Z basem nie zrobią nic.

Edytowane przez sly30
Gość

(Konto usunięte)

Kazik, jak już coś wstawiasz, to chociaż prosimy o jakiś krótki komentarz do tego.

no, przymierzałem się do komentarza, brakło pomysłu, treść dźwiękowa na filmiku przeważyła, więc puściłem goły link

:(

treść dźwiękowa na filmiku przeważyła

Faktem jest, że odpowiednia adaptacja akustyczna pomieszczenia potrafi diametralnie zmienić "odbiór" przekazu muzycznego i jest to wyraźnie słyszalne. Zapodany przez Ciebie filmik dobitnie to pokazuje.

Witam

Jestem po pomiarach mojego pomieszczenia no i mam problem z 40Hz i 60Hz. Chciałbym zrobić jakieś pułapki basowe na te właśnie częstotliwości.

Macie jakieś propozycje, projekty. Jak takie pułapki powinny wyglądać?

Możesz zamieścić wykres wodospadowy z tego pomiaru?

No włąsnie aktualnie będzie problem - robił mi to znajomy który wyjechał a został na jego kompie. Generalnie konkluzja jest taka, że muszę zacząć od wyeleiminowania 40 i 60Hz... tu są największe rezeonanse. Myślę o jakiś pułapka w rogach za kolumnami które przytną te częstotliwości. Panele ze zwykłaej wełny, raz że nie działają tak skutecznie na tak niskich częstotliwościach, dwa za szeroko pochałaniają...

Edytowane przez rollins

Panele ze zwykłaej wełny, raz że nie działają tak skutecznie na tak niskich częstotliwościach, dwa za szeroko pochałaniają...

Właśnie odpowiedziałeś sobie sam na pytanie - na tak niskie częstotliwości nadają się rezonatory Helmholtza.

Mam jeszcze dwa pytania:

- jaki dokładnie wyszedł Ci w pomiarach podstawowy mod pomieszczenia?

- jaki jest czas wybrzmienia tych rezonansów 40 i 60 Hz?

• Pokaż nowe odpowiedzi