Skocz do zawartości
IGNORED

Akustyka wnętrz

Rekomendowane odpowiedzi

Tutaj trochę zdjęć pomieszczenia

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Wiesz, sly, z natury nie przepadam za lizaniem tyłka z chwaleniem innych pod niebiosy.Mirek w przeciwieństwie do innych wykonał b.d.robotę za umiarkowane pieniądze.Każdy żyd swego fiuta chwali, ale dla mnie wyznacznikiem jego profesjonalizmu( np. w tym aspekcie) jest fakt, że po zastosowaniu binarnych, efekt jest znakomity i nie miałem oporów w wysłaniu przelewu,bo przecież ON tez musi za co kupić chleb, a za Teresę przecież nie robi.Do tego wszystkiego, powinien sobie winszować więcej kasy, bo do łatwych klientów nie należę, że nie wspomnę o "trudnym pokoju".

Serdecznie pozdrawiam,M.

I to się chwali. Tak powinno być.

Ja też mam nie łatwy pokój i kolega JBN poczynił u mnie cuda.

Taka prawda. Ale było bardzo kosztownie przy czy to pokój 55m2

więc też ilość i wielkość ustrojów odpowiednia.

Tak jak pisze arczi pochłaniacz będzie w tym miejscu najlepszy, ewentualnie rozpraszacz odbijający fale w inną stronę jak np. półwalec.

no właśnie ścianę mam zaraz za kanapą czyli jakieś kilkanaście cm więc tak myślałem że rozpraszacz mało pomoże

a który z n/w będzie najbardziej odpowiedni w moim przypadku do pochłaniania na ścianę tuż za miejscem odsłuchowym

linki do załączonych foto:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

post-24531-0-85544300-1347132194_thumb.jpg

post-24531-0-27090000-1347132201_thumb.jpg

post-24531-0-54852200-1347132216_thumb.jpg

post-24531-0-69768300-1347132225_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość rydz

(Konto usunięte)

no właśnie ścianę mam zaraz za kanapą czyli jakieś kilkanaście cm więc tak myślałem że rozpraszacz mało pomoże

a który z n/w będzie najbardziej odpowiedni w moim przypadku do pochłaniania na ścianę tuż za miejscem odsłuchowym

No właśnie żaden,kilkanaście cm, przy takiej odległości sprawdza się normalnie goła ściana,a żeby nie była po prostu goła zawieś obraz np 100x50 cm.

No właśnie żaden,kilkanaście cm, przy takiej odległości sprawdza się normalnie goła ściana,a żeby nie była po prostu goła zawieś obraz np 100x50 cm.

żaden ustrój rozpraszający ale za to mocno pochłaniający powinien być lepszy niż goła ściana czy obraz,

tak jak napisał o pochłaniającym Acoustic Lab i arczi

ps

tych cm może nie jest kilkanaście a ok. 30cm

Edytowane przez krzysiekol

Żadnego z n/w bym nie polecał.

Jeśli to jest 30cm to można pokusić się o pochłaniacz. Jednak te powinny być w takiej ilości i ta takie pasmo aby ogólnie zredukować czas pogłosu do optymalnych wartości. Co do pochłaniania tylnych odbić przy siedzeniu 30cm od ściany to możesz postawić 2 poduszki na oparcie i posłuchać czy coś wniosą. Jak coś usłyszysz to zrób/kup pochłaniacz szerokopasmowy i do tam zamontuj.

www.AcousticLab.pl  Kompleksowe adaptacje akustyczne.
Projektowanie, pomiary, realizacja, doradztwo.

Gość rydz

(Konto usunięte)

żaden ustrój rozpraszający ale za to mocno pochłaniający powinien być lepszy niż goła ściana czy obraz,

Ale przy 30 cm głowy od ściany żaden z tych ustrojów nie robi użytku! nim cokolwiek się rozproszy czy pochłonie,pochłoną to twoje uszy!

• 3 tygodnie później...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

wszystkim którzy interesują się zakupem w/w paneli to szczerze NIE POLECAM

sypie się z nich jak z solniczki z dziurą jak z wiadra na wodę, jest to pył bardzo dokuczliwy i chyba szkodliwy dla zdrowia,

z dywanu z korytarza uczęszczanej galerii handlowej chyba mniej się sypie niż z tych paneli, poza tym zapach ich też pozostawia wiele do życzenia

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 3 miesiące później...

czy wyliczając z tego arkusza rozstaw głośników należy brać poprawke na basreflex z przodu lub z tyłu bewentualnie na szprzynkę zamnietą bo to chyba spora różnica

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez migel

Witam.Bardzo prosiłbym o wskazówki na temat akustyki pomieszczenia. W najbliższym czasie zamierzam zaopatrzyć się w kolumny audio academy phoebe III wraz z nadem 326bee. Akurat przeprowadzam remont pokoju więc mam okazje z góry zaplanować akustyczne poprawki . Mój pokój ma wymiary 283 cm x 462 cm. Wysokośc wynosi 248 cm. Moją całą wizje pomieszczenia prezentuje na rysunku.Chce kupić panele akusyczne o wymiarach 240cm(wys.)x60(szer.)x15(gł.)(jest to wymiar jednego panela oznaczonego jako zakratkowane prostokąty),rozpraszacze Schroedera 206x63x15(prostokąty zakreskowane jedną linią koło kolumn oraz przy drzwiach 220x110x15) oraz wyłozyć drzwi szafy oraz miejsce pod parapetem gąbką( linia) . Odległość fotela od osi symetrii kolumn wynosi 115 cm. Byłbym bardzo wdzięczny o jakiekolwiek uwagi pod względem rozmiezsczenia kolumn, odległości( 70 cm jest to odległość kolumn od ścian bocznych ,nie od paneli) i wszystkiego co budzi wątpliwości.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Odpowiedź brzmi: nie ;-)

rozwiałeś wszelkie wątpliwości, a ja całe życie sądziłem że, jak basreflex jest z przodu to można dostawiać do ściany znacznie bliżej

rozwiałeś wszelkie wątpliwości, a ja całe życie sądziłem że, jak basreflex jest z przodu to można dostawiać do ściany znacznie bliżej

Ja nie przystawiał bym portu BR bliżej do ściany jak długość portu x 1.1

A reszta nie ma znaczenia.

Edytowane przez arczi87

Ja nie przystawiał bym portu BR bliżej do ściany jak długość portu x 1.1

Za glośnikami było ok 2x czyli ok60cm, ala jak ma być więcej to jadę do przodu z gratami

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Załączone miniatury

Załączona grafika: 2593217201.jpg

Załączona grafika: 2613416926.jpg

Załączona grafika: 2596089373.jpg

Załączona grafika: 2595090774.jpg

Też mam sciane za miejscem odsłuchu i po wielu przemysleniach i podpowiedziach forumowiczów myśle zastosować owe ustroje.Są niedrogie ,wygladają fajnie i są barrdzo podobne do pewnych produktów znanej firmy ,a wiec dlaczego nie?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

muddy - Wg mnie nie ma sensu dawanie 3 pochłaniaczy za łóżko jak po drugiej stronie będziesz miał tylko gąbkę. Za duża różnica w pochłanianiu może spowodować że dźwięk z prawej strony będzie inny niż ten z lewej. Z prawej kolumny może być więcej dynamiki, a z lewej więcej basu - ciągnącego się. Zamiast dyfuzorów po bokach kolumn lepiej tam dać regały z książkami, bo jest to jedno z najgorszych mniejsc na umiejscowienie dyfuzora w pomieszczeniu! Jak chce się zrobić dobrze akustycznie pokój to poczytaj więcej wątków o akustyce niż z ostatnich 3 dni w celu uniknięcia błędów. Czyli za łóżkiem jeden pochłaniacz blisko rogu tak żeby było symetrycznie z tym na lewej ścianie. I jeszcze pochłaniacz na boku szafy żebyś nie miał odbić od boku szafy w prosta na kolumnę, bo będzie duże kolorowanie dźwięku lewej kolumny.

Prawda jest taka, że im dalej od ściany tym lepiej, ale nie widzę tu większego powiązania z umiejscowieniem BR...

Zamiast dyfuzorów po bokach kolumn lepiej tam dać regały z książkami, bo jest to jedno z najgorszych mniejsc na umiejscowienie dyfuzora w pomieszczeniu!

Mirek, mógłbyś rozszerzyć? Regały z książkami będą działać przecież głównie jako dyfuzory, z niewielkim w sumie pochłanianiem (choć to zależy od ilości książek, etc.). Może zamiast tego wobec Twojego zdania należy dać po prostu pochłaniacze na wełnie?

Powrót po dłuższej przerwie...

Tak, najlepsze były by pochłaniacze. Ja pisałem odnośnie stanu aktualnego czyli posiadając same dyfuzory i regały z książkami.

pozwólcie że się podepnę pod temat. Jestem na etapie wykańczania poddasza. Materiały stosowane to na skosy i sufit 30 cm wełny a na ścianach bocznych 5 cm wełny rocton i na to plyty g-k przeznaczone do celów akustycznych - rigios aku-line (większa o około 50% masa na 1 m2 niż zwykłe płyty g-k). W związku z licznymi wypowiedziami i materiałami zamierzam w części zamiast akustycznych płyt g-k zastosować płyty gipsowo-włóknowe. Jednakże ze względu na ich cenę nie chce montować ich w całym salonie. Czy jest jakaś generalna zasada, w jakich miejscach należałoby szczególnie zamontować takie płyty gipsowo-włóknowe? W związku z tym, że chce kolumny umieścić na ścianie ze skosami, (jednak nie będą one ustawione w równej odległości od ścian bocznych) to myślę, by zamontować te płyty na skosach pod którymi będą stały kolumny, na ścianie za kolumnami i na suficie ale tylko w części (w linii nad kolumnami). Czy moje rozwiązanie jest zgodne z ogólnymi zasadami które stosuje się przy adaptacjach akustycznych? I Czy w ogole plyty włóknowo-gipsowe w zastępstwie akustycznych płyt g-k mają sens?

serdecznie pozdrawiam

Daniel

Włóknowo-gipsowe czyli Farmacell? Jaka jest ich grubość?

Ogólnie ustawienie kolumn pod skosami nie daje zbyt dobrych efektów. Jakie wymiary ma pomieszczenie? Jak wysokie ścianki kolankowe? Zrób plan pomieszczenia i wrzuć tutaj.

Włóknowo-gipsowe czyli Farmacell? Jaka jest ich grubość?

Ogólnie ustawienie kolumn pod skosami nie daje zbyt dobrych efektów. Jakie wymiary ma pomieszczenie? Jak wysokie ścianki kolankowe? Zrób plan pomieszczenia i wrzuć tutaj.

zmartwiłeś mnie tym stwierdzeniem o efektach ustawienia kolumn pod skosami, tym bardziej, że nie mam innej możliwości ustawienia kolumn ponieważ salon nie będzie dedykowany jedynie dla celów odsłuchowych. No ale pewnie można coś wywalczyć na bazie tego co mam :)

Salon ma następujące wymiary:

1. wysokość w najwyższym punkcie 2,70 m i taka wysokość występuje na długości 3,5 m

2. wysokość w najniższym punkcie 1 m (kształt niesymetryczny - po jednej stronie salonu tylko skos)

3. szerokość 5,70 m

3. długość 6.10 m. Na ścianie ze skosem (6,10 m) gdzie mają stać kolumny jest jeszcze lukerna na szerokość ok 2 m. Kolumny miałyby stać pod samym skosem na długości ok 4.10 m. Na przeciwległej ścianie niestety jak na załączonym zdjęciu są drzwi do pomieszczeń i trudno byłoby tu ustawić sprzęt.

Planuje wykorzystać następujący materiał:

1. na sciany (oprócz tej z drzwiami do innych pomieszczeń) polozyc 5 cm rocton

2. zamontować płyty g-k rigimetr aku line typ a

3. ze względu na wysoką cenę planuje na scianie za kolumnami, na skosie oraz na suficie (ale tylko na linii kolumn czyli nie na szerokosći 6.10 m a 4,10 m zamontować płyty gipsowo - włóknowe rigidur H).

Farmacell myślę ma zbliżone właściwości do rigidur, i jak uda mi sie kupić tyle płyt ile potrzebuje na nie całej palety to zamówie Farmecell (bo jest nawet tańszy) Jednak nie wiem, czy w ogóle warto zamieniać "akustyczny" g-k na płyty g-w w tak ograniczonym zakresie zastosowania (skosy, sufit i ściana za kolumnami) skoro płyty g-k akustyczne mają i tak o połowę lepsze właściwości niż standardowy g-k. I czy w ogóle takie ustawienie kolumn, biorąc pod uwagę raczej konieczność ustawienia ich pod skosami może przynieść jakieś dobre rezultaty? Pozostawiam sobie na potem jeszcze akustykę tylnej ściany (tej z drzwiami do pomieszczeń) na której teraz planuje jedynie zamontować płyty g-k

Będę wdzięczny za każde sugestie.

Daniel

Ukryta Zawartość

post-16681-0-91298100-1360236354_thumb.jpg

post-16681-0-01519400-1360236369_thumb.jpg

post-16681-0-98375700-1360236384_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

1. na sciany (oprócz tej z drzwiami do innych pomieszczeń) polozyc 5 cm rocton

W jakim celu? Jak zakryjesz je GK to zrobisz kolejny pochłaniacz wysokiego basu. A niską średnicę i szczególnie basu nie utrzymasz przy takiej powierzchni skosu. Jak konstrukcja wytrzyma to ładuj MDF 18mm zamiast rigimetru, powinno być taniej, a na to zwykły GK.

W jakim celu? Jak zakryjesz je GK to zrobisz kolejny pochłaniacz wysokiego basu. A niską średnicę i szczególnie basu nie utrzymasz przy takiej powierzchni skosu. Jak konstrukcja wytrzyma to ładuj MDF 18mm zamiast rigimetru, powinno być taniej, a na to zwykły GK.

Dziękuję Ci bardzo. Spróbuje w ten sposób, o ile właśnie konstrukcja wytrzyma :) a o rocton myslalem tylko w kontekście bocznych ścianach, szczególnie tej za kolumnami, nie zaś o skosie i suficie. W takim razie rocton położę na podłogę pod płytę mdf, albo w ścianę działową. Napisałeś "utrzymasz bas i niską średnicę" w sensie braku ich kontroli, efektu niesienia się dźwięku, czy tez w sensie zaniku jej w ogóle poprzez pochłanianie przez wełnę? W ogóle to, czy z takiego ustawienia sprzętu może wyniknąć coś dobrego?

Może trochę off topic, ale co tam. Dziś przekonałem się jak wiele odbitego dźwieku jest w moim pokoju w którym słucham muzyki. Słuchałem płyty Brendana Perry - z płyty Ark - This boy. Na początku utworu po pewnych dźwiękach jest totalna cisza ( na słuchawkach ), u mnie w salonie nie :) Sprawdzałem u córki na mini wieży ( pokój z wykładziną, zagracony ) i tam słychać te przerwy, może nie tak wyraźnie jak na słuchawkach, ale słychać. Bez mikrofonu pomiarowego, mogłem się przekonać jak akustyka u mnie kuleje :)

Pozdrawiam

czy tez w sensie zaniku jej w ogóle poprzez pochłanianie przez wełnę? W ogóle to, czy z takiego ustawienia sprzętu może wyniknąć coś dobrego?

W sensie dużego pochłaniania basu przez skos. A czy wyniknie coś dobrego to musisz najpierw to zrobić i potem posłuchać. Ja piszę porady wg mojego osłuchania i oczekiwań. Z doświadczenia wiem, że kolumny ustawione pod skosami grają gorzej, ale może to będzie Ciebie zadowalało. Oprócz audio w salonie liczą się też inne aspekty o których musisz pamiętać, a ja odpisuję tylko pod względem audio, bo o to pytasz. Podsumowując - kolejna "historia pewnego kompromisu" - jak to napisał piano.

W sensie dużego pochłaniania basu przez skos. A czy wyniknie coś dobrego to musisz najpierw to zrobić i potem posłuchać. Ja piszę porady wg mojego osłuchania i oczekiwań. Z doświadczenia wiem, że kolumny ustawione pod skosami grają gorzej, ale może to będzie Ciebie zadowalało. Oprócz audio w salonie liczą się też inne aspekty o których musisz pamiętać, a ja odpisuję tylko pod względem audio, bo o to pytasz. Podsumowując - kolejna "historia pewnego kompromisu" - jak to napisał piano.

dzisiaj ten kompromis wygląda tak: fermacell 18 mm na sufit, skos i sciane za kolumnami. Pozostałe (boczne) sciany akustycznym g-k. I do tego muszę czekać na potwierdzenie wytrzymałości konstrukcyjnej pod płyty, bo jeden m2 waży aż 21 kg :)

• Pokaż nowe odpowiedzi