Skocz do zawartości
IGNORED

Akustyka wnętrz

Rekomendowane odpowiedzi

org

Jak może być 13cm to np. tak:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jak 2-4cm to kasetony, np jak tutaj:

Ukryta Zawartość

To

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) sa jakies specjalne ustroje czy powszechnie dostepne panele z marketów budowlanych?

Na scianie też jest przyklejony panel który kojarzy mi sie z czyms co widziałem na

Ukryta Zawartość

Panele tłumiące i rezonatory płytowe nie wchodza w grę. W pokoju będzie też więcej mebli. prawdopodobnie dwie wąskie szafy. Sofa może stać metr od ściany na tle przejścia do kuchni. W takim przypadku oś odsłuchu bedzie w dłuzszej osi pokoju.

Jesli sie nie sprawdzi dopiero będę kombinował. Ale tak głęboka adaptacja jak podana w linku, u mnie nie wchodzi w grę.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ignorowani: jaro_747; ayran

Użytkownik Zbig dnia 11.01.2016 - 20:16 napisał

Chyba chodzi Ci o coś innego, bo mody (rezonanse geometrii pomieszczenia) mają negatywny wpływ tylko w zakresie niskich częstotliwości. Natomiast jakość wysokich tonów osiąga się głównie poprzez dobór głosników i ich ustawienie, adaptacja akustyczna niewiele tu pomoże

.

O rozpraszanie dżwięków wyższych czestotliwości przez przeszkody o małych wymiarach.Mody wyższe czyli wielokrotne.Mody niskie istnieją zawsze nawet w komorach bezpogłosowych

Wraz ze wzrostem wielokrotności maleje amplituda rezonansu fali stojącej, dlatego efekty powodowane mody pomieszczenia mogą być słyszalne maksymalnie do 300-400 Hz. Powyżej tego to już są zjawiska związane z pogłosem.

A oto chodziło. Jak tak to ok.

I ten pogłos to skad?

Bo fale stojace tworza sie na kolejnych ilorazach długosci wymiarów pomieszczenia.

Tobie chodzi o to że mody powoduja przywlejowanie lub osłabianie konkretnych czestotliwości, a pogłos ci sie bierze skad inąd? Bo czegos nie zrozumiałem.

Tam gdzie sa powierchcnie odbijajce jest wzmacnianie i osłabioanie dla kolejnych wyższych czestotliwości na których układaja się kolejne długosci fali stojacej. Dlatego że zmniejsza się długość fali to łatwiej ją pochłonac w wymiarze materiału tłumiacego albo roprozyć na odpowiedniej wielkości dyfuzorze, zmienić jej kierunek zwiekszając ilosc modów skosnych na kolejnych czestotliwościach i zmniejszyć w ten sposób ich amplitudę.

Czy to miałeś na myśli?

Fala stojąca podstawowa dla niskich czestotliwości utworzy sie praktycznie zawsze.

A oto chodziło. Jak tak to ok.

I ten pogłos to skad?

Bo fale stojace tworza sie na kolejnych ilorazach długosci wymiarów pomieszczenia.

Tobie chodzi o to że mody powoduja przywlejowanie lub osłabianie konkretnych czestotliwości, a pogłos ci sie bierze skad inąd? Bo czegos nie zrozumiałem.

Pogłos to są odbicia niepochłoniętej części energii fali padającej pod dowolnym kątem, bez efektu rezonansu. Fale stojące występują pomiędzy równoległymi powierzchniami, możesz mieć pomieszczenie gdzie ze względu na geometrię nie będzie fal stojących a pogłos będzie zajebisty.

Napisałeś że chcesz poprawić akustykę w zakresie częstotliwości powyżej 5kHz. Dla takich częstotliwości zjawisko rezonansu nie będzie słyszalne ze względu na jego nikłą amplitudę, a nie ze względu na pochłonięcie / rozproszenie fal. Efekt pogłosu powyżej 4 kHz też staje się mało istotny z następujących powodów:

- czułość słuchu i amplituda składowych w muzyce maleje

- charakterystyki głośników a także ucha robią się mocno kierunkowe, większość dźwięku dociera bezpośrednio, rola odbić maleje

- wysokie częstotliwości są silnie pochłaniane / rozpraszane nawet przez zwyczajne materiały wykończeniowe

Summa summarum, efekt od absorberów / dyfuzorów skutecznych jedynie w zakresie wysokich częstotliwości będzie słabo albo w ogóle niesłyszalny.

Taki w sumie mi wystarczy. Nie analizowałem długości fali do wymiarów dyfuzora. Wiem tylko, że kostki dyfuzora na suficie nie powinny przkraczac 4 cm bo takie sa warunki pomieszczenia. Nie liczyłem czy bedzie ropraszało powyżej 5 czy powyzej 2 k Hz, po prostu rzuciłem jakąś cyfrę.

Co do odbić, słychać róznicę w pogłosie przed wymianą tynków, a po wymianie na gipsowo wapiene i dodaniu kilku małych uskoków z płyt KG. naprawdę nieistotynych z punktu widzenia akustyki, a jednak słychać.

Nie wiem w jakich czestotliwościach w każdym razie w zakresie mowy w pustym pomieszczeniu i efektu klaskania. Sufit to taki dodatek. Przypuszczam, ze dwie szafy spełnią role rezonatora płytowego sofa i dywan i szafka dopełnią efektu. W razie potrzeby powieszę grube zasłony. Ale nie chciałbym za bardzo gracić i lepiej mieć już na gołych scianach zrobioną minimalną adaptację.

Witam, mam pytanie dotyczące żaluzji panelowych na drzwi tarasowe (szerokość ok.3m) Tego typu:

Ukryta Zawartość

Obecnie sprzęt gra w salonie bez specjalnej adaptacji akustycznej. Na jednej ze ścian znajdują się drzwi tarasowe. Przy tej ścianie stoi lewa kolumna. Ściany i drzwi na ten moment są "gołe". Ze względów estetycznych grube zasłony nie wchodzą w rachubę. Rozważany jest zakup żaluzji panelowych (materiał z tyłu typu guma/teflon). Czy tego typu panele mogą mieć pozytywny wpływ na poprawę akustyki? Czy ewentualna zamiana materiału na panele bambusowe wniosłaby lepszy efekt, niż takie materiałowe? A może wpływ na tyle znikomy i przy tego typu żaluzji efekt jest na tyle nieistotny, że brać co bardziej odpowiada nie oglądając się na właściwości akustyczne?

Ukryta Zawartość

A wymiary całego pomieszczenia i wszystkich pozostałych jeśli są nie oddzielone to...?

Póki co wiem że chcesz zastosować żaluzję o szerokości 3m, domyślam się że wysokości około 2,5 do 2,7m co daje niecałe 8mkw powierzchni. A ile wynosi powierzchnia podłogi, ścian i sufitu?

www.AcousticLab.pl  Kompleksowe adaptacje akustyczne.
Projektowanie, pomiary, realizacja, doradztwo.

Salon ma około 30m2, ściana z drzwiami tarasowymi ma 5,7m. Wysokość około 2,8m. Na przeciwległej ścianie do salonu przylega do niego kuchnia i jadalnia około 27m2 - częściowo otwarte, jest ściana 2,3m.

Na ścianie z ustawionymi kolumnami jest również otwarta część na hol i i biblioteczkę. Podsumowując, dość spora otwarta przestrzeń.

Edytowane przez Panter

Czyli masz około 260mkw powierzchni podłóg, ścian i sufitów wszystkich pomieszczeń połączonych. Czyli raczej sam sobie odpowiedziałeś "brać co bardziej odpowiada nie oglądając się na właściwości akustyczne", bo i tak "adaptujesz" zaledwie 3,5% całkowitej powierzchni ścian, sufitów i podłóg pomieszczeń połączonych. A grubych zasłon i tak pisałeś że nie zawiesisz.

A grubych zasłon i tak pisałeś że nie zawiesisz.

Okazuje się, że sprawa z zasłonami nie jest beznadziejna :) Na pewno nie będzie welurów, ale tego typu zasłony

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) z tego typu materiału

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) mogę rozważać. Wchodzi w rachubę zasłona na całą ścianę od sufitu do podłogi, po całkowitym rozsunięciu pofałdowane, na 5,5m długości ściany około 10m materiału. Czy takie podejście ma sens, czy przy moim pomieszczeniu i tak nic nie da? A może wprost przeciwnie, tyle zasłon po jednej stronie tylko więcej szkody przyniesie niż pożytku?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A może wprost przeciwnie, tyle zasłon po jednej stronie tylko więcej szkody przyniesie niż pożytku?

Takie zasłony mogą mieć silnie nieliniową charakterystykę tłumienia, powodującą nadmierne wytłumienie wyższych częstotliwości. Zaletą jest łatwość korekcji poprzez zasuwanie i rozsuwanie.

Takie zasłony mogą mieć silnie nieliniową charakterystykę tłumienia, powodującą nadmierne wytłumienie wyższych częstotliwości. Zaletą jest łatwość korekcji poprzez zasuwanie i rozsuwanie.

Przy takiej długości zasłona by była w kilku kawałkach, które można by niezależnie przesuwać po całej długości ściany. Można by też do pewnego stopnia regulować stopień pofałdowania.

Tutaj są przykładowe wykresy wpływu na pochłanianie dźwięku:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam

Tak jak pisałem jakiś czas temu, będę chciał prosić doświadconych forumowiczów o poradę/doradzenie w pelepszeniu warunków akustycznych w pokoju.

Poniżej przedstawiam rysunek poglądowy poju I rozmieszczenie mebli I sprzetu. Niestety tak tomusi pozostać, ze względu na praktyczność pomieszczenia. Wstawienie sprzętu na przeciwną ścianę spowoduję, że wchodząc do pokoju "wejdzie się na kolumny,natomiast postawienie nkrotszej ścianie bdzie skutkować podczas wchodzenia na balkon przechodzeniem pomędzy sprzetem, przekraczaniem kabliitp.

teraz do rzeczy. Przy ustaeniu jak na rysunku w normalnych warunkach (tzn bez wstawiania ustrojów podczas odsłuchu) scena jest presunięta w prawą strone co jest zrozumiałe już z rysunku. Jednak wystarczy na tylna ścianę dać coś tłumiącego I scena przesuwa się tak jak powinno być a do tego jest bardziej czytelna I słychac lepiej rozlokowanie instrumentów. na bliższą ścianę daję dyfuzor"binarny"

I ten efekt chciałbym uzyskać bez rozkłądania "ustrojów"

poniżej rysunek, szafka pod tv to stolik na sprzet, obok są mniejsze komódki na płyty itp. Wymiar pokoju 5,2mx3,9m ściana na ktore jest sprzęt ma dlugośc ok 3,6m

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jak widać pokój ma nietypowy kształt, naścianie skośnej jest duży kaloryfer, któy mozna traktowac jako dyfuzor :-).

Mój plan to położenie na suficie płyt akustycznych gipsowych np. rigip rockfon, knauf, na ścianie między kolumnami również lub wyłożenie tej ściany kamieniem odobnym lub cegła ozdobną (nie wiek jak fachowo się to nazywa)Na ścianie za kanapą chciałbym powiesić obraz na płótnie wypełniony matą tłumiącą, coś w tym rodzaju

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) lub wyłożyć ścianę nad kanapą czymś takim

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Chodzi głownie o zniwelowanie odbić od tylnej sciany

Pozostaje kwestia basu, z ktorym będzie ciężko coś zrobić, ogólnie jest ok lecz siedząc prawie całkiem pod ścianą nie zawsze ale czasem słychac że basu jest rochę za dużo, tu raczej pozostaje tylko odsuwania kanapy. Odległośc normalna podczas odłsuchu głowy od sciany to jakieś 30-40cm.

Prosze Was o jakieś sugestie co do mojego planu, czy to coś da, może ktoś podpowie jakies inne rozwiązanie. Przyznam że to musi wyglądać, no koszt nie był za wysoki.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez fader_audio

Odpowiedz znajdziesz w sąsiednim wątku:

Ukryta Zawartość

a dodatkowo możesz odsunąć się jeszcze o 30-40cm tak aby pozostawić sobie swobodę przy wchodzeniu do pokoju.

Ukryta Zawartość

na rysunku wygląda to faktycznie troche wasko w rzeczywistosici jaest miejsce co najmniej metr. chciałbym przesunąć to jak nabardziej w stronę okien balkonowych, lecz wolalbym odległosc do tylnych ścian zostawić w miarę takie same.

Poszukuje podpowiedzi co na sufit zastosowac - oczywiscie zachowujac funkcje mieszkalne - oswietlenie.....

Potrzebuje zmniejszyc poglos w salonie.....

• 4 tygodnie później...

A jak skutecznie poradzić sobie poprawą akustyki pokoju w którym położone są panele ?

Czy dywan będzie wystarczający ?

Pokój jest bardzo skromnie umeblowany w zasadzie tylko narożnik i stolik.

dywan to podstawa przy panelac, jedna w Twoim przypadku moze byc nie wystarczajacy podnie ja am obecnie lecz mm postawionych kilka dyf binarnych I bardziej umeblowane

• 2 miesiące później...

Panowie chciałbym poprawić akustykę pomieszczenia,i żeby zrobić to w miarę poprawnie (na tyle ile pozwalają na to warunki). Zamówiłem pomiary akustyczne, jako że pierwszy przemiły pan jakoś mnie nie przekonał zadzwoniłem również do 2 innych osób które takie pomiary wykonują i okazało się że każdy był inny. Pomijam już propozycje rozwiązań jakie padały żeby poprawić miejsce odsłuchu. Problem polega że niskie tony dudnią, bass schodzi i nagle jest takie przeciąganie niema takiej miękkości, zdarza się również że wysokie potrawią ulec zniekształceniu w miarę zwiększania głośności. Jako że wynajmuję nie mogę zastosować trwałych rozwiązań, wszystko musi być demontowalne. Nie jest dla mnie problemem wykonanie estetycznych ustrojów bardziej jakie zastosować bo czytając posty totalnie się pogubiłem. Rzut pokoju poniżej.

Ukryta Zawartość

Wydaję mi się że bardziej potrzebuje dyfuzorów z wełny żeby pochłaniały niż odbijały no i przydała by się pułapka pod schodami na niskie. Plan jest taki zaraz za kolumnami dyfuzor 2d Schroedera, na pozostałych ścianach panele z wełny mineralnej plus opcja na suficie dyfuzor Skyline, jeśli przekonam żonę. Oczywiście możecie liczyć na foto relację z prać nad panelami jak i efektów końcowych.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Zelazny_gst

czytając posty totalnie się pogubiłem

potrzebuje dyfuzorów z wełny żeby pochłaniały

Dyfuzory bardziej rozpraszają, niż pochłaniają. A takich z wełny jeszcze nie widziałem.

zaraz za kolumnami dyfuzor 2d

Raczej za kolumnami lub po bokach kolumn stosuje się pochłaniacze do likwidacji efektu SBIR, a dyfuzory pomiędzy kolumnami w celu poprawy sceny.

Edytowane przez Acoustic Lab

Dzięki za poprawienie,masz racje właśnie o efekt sbir mi chodzi.Właśnie kończę projektowanie paneli, wełnę którą chciałbym zastosować to URSA AKP 3/V, 100 MM. Posiadasz w ofercie dyfuzor skyline którego estetyka wykonania mi odpowiada, czy patrząc na załączony rysunek salonu jesteś wstanie określić czy warto było by zamontować taki dyfuzor na suficie.

Jeśli to będzie w miejscu pierwszego odbicia to bardzo warto ;-)

Witam,

Od niedawna zaadaptowałem sobie poddasze pod domowe audio,pokój jest dość duży ok.30m2 po podłodze, problem był z basem przez dość dużą wnękę na klatkę schodową,bas mi uciekał do dolnych pomieszczeń. Obecnie zainstalowałem właz z płyt drewnianych, które zamierzam obić filcem oraz pianką lub matą wygłuchającą (tak aby mieć ok. 2 warstw łącznie).

W załączniku zdjęcia pokoju (panorama) oraz włazu, pytanie co jeszcze aby uzyskać najlepszy efekt? Możliwości mam pełne bez względu na ich wyglą bo to typowa męska część domu.

Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc.

jt

Ukryta Zawartość

post-5529-0-45483200-1465215444_thumb.jpeg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi