Skocz do zawartości
IGNORED

Nasze instalacje KD niech nas zobaczą:)

Rekomendowane odpowiedzi

Trochę ceny są szalone, nawet używane ceny są chore, Za 16 tyś wołają za 540, a Rs2100, rs1100, rs1000, rs2000 nawet nie ma na rynku wtórnym, chyba że za granicą. Mój brat napalił się na JVC po tym co zobaczył na moim - pokój całkowicie przystosowany pod kino. 

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

12 godzin temu, JVC 4K napisał:

Poradźcie co robić zrywać tą naklejkę czy nie

Zawsze jak najrychlej zrywam takie "ozdoby", bo po jakimś czasie nawet jak zerwiesz, zostanie ślad na plastiku.

RS3100 się nie opłaca to jest dokładnie to samo co RS2100 tylko ma trochę większy kontrast który nie zawsze i wszędzie widać(patrz adaptacja pokoju pod projekcję) i filtr kinowy który w moim poprzednim N7 wręcz psuł mi obraz i musiałem to wyłączyć na amen a skoro to to samo to nie ma co przepłacać,
RS4100 to już można brać pod uwagę tylko jest w absurdalnej cenie i to jest minus, ale największą jego obroną jest inny obiektyw większy niż w RS2100/RS3100 tam jest 65mm, a w RS4100 100mm no i z tego powodu można byłoby to rozważyć ale nie przy tak wielkiej dopłacie i tak nie miał bym zdolności kredytowej.
A tak w lutym sprzedałem N7 trochę dołożyłem i mam RS2100, 3100 według mnie jest nieopłacalny bo jest identyczny jak 2100 a 4100 to musiałbym osobny kredyt wziąć aby to się udało.
Ciekawe jaki proj kupił kolega Butler sprowadza z USA i na B to może Barco, hehe.
Dlatego lepszym wyborem by było kupić rs3000, który ma lepszy obiektyw niż rs3100.
Jak dla mnie wyrzucony piniądz w stosunku do RS2100. A jednak RS 3000 to 100mm szkiełko. Tak jak RS 4100. Niestety dopiero.
Dokładnie, tak.

Ale RS3000 już dawno wyszedł ze sprzedaży i nie da się go kupić, tak więc o czym jest ta dyskusja?

A tak na boku RS3000 ma tradycyjną lampę zamiast lasera więc według mnie jest gorszym rozwiązaniem laser zawsze będzie lepszy od lampy wytrzyma co najmniej 20 000godzin a lampa w trybie eko może 3000godzin pod warunkiem że nie będzie nieplanowanych wyłączeń prądu z elektrowni i w dodatku w oryginalnym module ta żarówka kosztuje 1200 euro a będzie tylko drożej więc wszystko przemawia za laserowym źródłem światła.

3 minuty temu, przmor napisał:

W czym obiektyw o 100mm jest lepszy od 65mm? Rozumiem że chodzi o średnicę?

Właściwie daje ostrzejszy obraz w połączeniu z 8k e-shift to widać przy dużej przekątnej i jak siedzi się z bliska w każdym innym razie tego nie widać, oraz na oku 100mm jest większy zakres zoom tzn. na 100mm 100 calowy ekran 16:9 zrobisz z 2,98m przy maks zoomie a na 65mm 100 calowy obraz 16:9 zrobisz z 3,18m przy maks zoomie.

Tak więc na oku 100mm możemy mieć proja o 20cm bliżej ekranu a zrobimy taką samą przekątną jak na oku 65mm.

9 godzin temu, przmor napisał:

W czym obiektyw o 100mm jest lepszy od 65mm? Rozumiem że chodzi o średnicę?

W kwestii optyki 100mm i 18 elementowa soczewka to lepsza ostrość, wyraźniejszy obraz, lepsze nasycenie kolorów tak w skrócie, większy obiektyw przepuści tez wiecej światła do analogicznego modelu z mniejsza soczewka, dodatkowo zniekształcenia obiektywu są mniejsze (ostrzejszy obraz na krawędziach ekranu)

100mm daje tez większą elastyczność instalacji.

Co do różnic 2100 i 3100 to 3100 (podobnie jak 4100) ma eshiftX czyli lepsza wersja e-shiftu (poprawia głównie płynność w ruchu) oraz high contrast optical Block (poprawiony ANSI) dzięki zminimalizowaniu rozproszenia światła wewnątrz bloku optycznego. 3100 ma tez filtr kinowy, ale jego użycie w laserowkach wg mnie mija się z celem jesli komuś zależy na jasności, bo filtr zabiera za dużo światła (ok 30% jak korzystamy z filtra).

Edytowane przez MartyMcFly
2 godziny temu, MartyMcFly napisał:

W kwestii optyki 100mm i 18 elementowa soczewka to lepsza ostrość, wyraźniejszy obraz, lepsze nasycenie kolorów tak w skrócie, większy obiektyw przepuści tez wiecej światła do analogicznego modelu z mniejsza soczewka, dodatkowo zniekształcenia obiektywu są mniejsze (ostrzejszy obraz na krawędziach ekranu)

100mm daje tez większą elastyczność instalacji.

Co do różnic 2100 i 3100 to 3100 (podobnie jak 4100) ma eshiftX czyli lepsza wersja e-shiftu (poprawia głównie płynność w ruchu) oraz high contrast optical Block (poprawiony ANSI) dzięki zminimalizowaniu rozproszenia światła wewnątrz bloku optycznego. 3100 ma tez filtr kinowy, ale jego użycie w laserowkach wg mnie mija się z celem jesli komuś zależy na jasności, bo filtr zabiera za dużo światła (ok 30% jak korzystamy z filtra).

Zgadzam się co do filtra kinowego zdecydowanie go wyłączyć ale nie tylko w laserowych JVC ale i w lampowych również tam to zdecydowanie bardziej bo moc świetlna jest mniejsza w ANSI a większy obiektyw daje lepszą ostrość.

Nie zgadzam się co do tego high contrast optical Block, nie zmniejsza rozproszenia światła z obiektywu przynajmniej ja nic takiego nie zauważyłem a porównywałem 2100 z 3100 i czerń i kontrast był identyczny to po co przepłacać jak nie widać różnicy.

Więc to zminimalizowanie rozproszenia światła z wewnątrz bloku optycznego w praktyce nic nie wnosi do obrazu względem 2100.

tak jak we wszystkim może być  sample variance. Zmierzony przez kilku użytkowników AVS Forum kontrast ANSI w 3100 jest lepszy niż 2100, czy oko wychwyci?  Jak się postawi oba obok siebie w tym samym czasie, pewnie tak.

W teorii można trafić na słabszy egzemplarz wyższego modelu i bardzo dobry niższego itp.

Ciekawostka odnośnie filtra - w 2000 filtr zabierał do 15% światła. W 3000 użycie filtra zabiera 7-10% światła (co w praktyce jest niezauważalne). Dla przypomnienia w laserze mamy ~30% światła mniej z filtrem.

Lampa ma lepsze pokrycie szerokiej palety - nie jakoś dużo lepsze bo to raptem kilka procent.

B dużą zaleta lasera jest wg mnie większa jasność, co ma szczególne znaczenie przy większych ekranach.

Wg mnie w nowych modelach laserów  jak wyjdą, JVC fajnie jakby pomyślało nad kilkoma usprawnieniami:

a) Jak zapewnić lepsze pokrycie szerokiej palety barw (tu niestety mamy regres w stosunku do lamp)

b) Jak zrobić żeby nie trzeba było korzystać z filtra i mieć lepszy wide color gamut

c) dalsza poprawa laser dimming, 

d) cena - choć to takie wishful thinking - bo JVC nie ma za bardzo konkurencji, w swoim przedziale cenowym w postaci innych projektorów. Jednak przypomnę mamy konkurencje ze strony TV - są już relatywnie tanie TV 98 cali miniLED, droższe ale całkiem sensownie wycenione cenowo jak porównamy z projektorami oledy 97 cali.

Tymczasem jak narazie jedyny projektor z kontrastem który dorównuje OLEDom a w kilku miejscach je przewyższa to Christie Eclipse - @Adi777 pytałeś o progres 😉 Cena Chrisite Eclipse też robi wrażenie. Swoją droga warto poczytać o tym niesamowitym projektorze (kontrast zmierzony przez testera na AVS Forum 26.556.000 : 1):

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

e-shift czy 8k mnie nie do końca przekonują.

Upakowanie pixeli na matrycy LCoS 4K jest już bazowo gęste, więc gdzie upchnąć te dodatkowych pixele poprzez e-shift ? Warto zobaczyć kalkulatory jak duże ekrany są zalecane do 8k (przypomnę dużo filmów 4k to re-mastery 2k...) i jaka odległość od ekranu. Gdzie są te źródła w sensie płyty 8k ?

Natomiast HDMI 2.1 do gier  to co innego i tutaj jak ktoś jest graczem ma kilka fajnych usprawnień. W grach też prędzej można zobaczyć różnice w rozdzielczości. 

Dołożenie drugiego lasera jako źródła światła rozwiązało by kwestie lepszego WCG i nie trzeba by było korzystać z filtra. Sony GTZ380 z dual laser pokazuje ze można, cena co prawda jest już też inna, jasność rownież  🙂 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez MartyMcFly

poprawka do powyższego GTZ380 używa 3 laserów: 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No nie wiedziałem że w lampowym filtr zabiera mniej jasności niż w laserówkach, ale w moim poprzednim N7 lampowym i tak musiałem go wyłączać bo miałem wrażenie że psuje ogólnie cały obraz czyli tryb Film 1 i Film 2 jak porównywałem do Natural czy Cinema jak sięgnę pamięcią to nawet teraz przed oczyma mam ten  pogorszony całościowo obraz.

MartyMcFly Ile masz godzin wyświecone w RS4100 i kiedy kupiłeś, ja swój nabyłem w lutym jak tylko weszły do sprzedaży obecnie 1260 godzin pracy lasera.

Masz taką żółtą naklejkę z boku na swoim JVC, czy planujesz zerwać?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez JVC 4K
9 godzin temu, MartyMcFly napisał:

Tymczasem jak narazie jedyny projektor z kontrastem który dorównuje OLEDom a w kilku miejscach je przewyższa to Christie Eclipse - @Adi777 pytałeś o progres 😉 Cena Chrisite Eclipse też robi wrażenie. Swoją droga warto poczytać o tym niesamowitym projektorze (kontrast zmierzony przez testera na AVS Forum 26.556.000 : 1):

Fajny sprzęt, ale zapewne byłby przesadą na mój skromny metraż 😉

Ten projektor firmy Christie to jest do ogromnych wielkich sal kinowo-teatralnych lub konferencyjnych a już na pewno nie do domu no chyba że ktoś ma dom jak galeria handlowa. Sam projektor wymiary ponad metry na 80cm i kolejny metr, drugie urządzenie dołączane do projektora tak samo podobne wymiary do tego waga ponad 300kg ciekawe kto i ile osób by musiało mi to wnosić na poddasze, druga sprawa urządzenie jest standardu DCI i wymaga zewnętrznego serwera najlepiej coś jak urządzenia firmy doremi więc zapomnieć o filmach typu Blu-ray czy platform stremingowych odtwarzanie filmów tylko z dysków twardych dostarczonych od dystrybutorów ze specjalną licencją i kluczem aktywacyjnym na określony czas tak jak działają multipleksy. To się mija z celem.

A tak na boku byłem na Avatarze nowym w Multikinie i strasznie słaby mają dźwięk, obraz z projektora nawet ok a film w formacie 1:78:1 bo wypełniał cały ekran, gdyby Istota Wody była w 2:39:1 to na górze i na dole były by czarne pasy a ich nie było a to Multikino ma ekran w formacie 1:78:1 akurat.

Każdy JVC nawet najniższy NP5/RS1100 będzie lepszy od każdego Sony łącznie z VPL-VW890ES i VPL-VW5000ES, bo ma lepszy kontrast Sony nie ma takiego kontrastu nawet we flagowcach, jedynie VPL-GTZ380 może być na równi z 1100/2100 ale ile kosztuje Sony i jakie ma wymiary i do tego 50 kg wagi na uchwycie sufitowym tego pj nie powiesisz.

GTZ380 jest ponad 3 razy jaśniejszy niż NZ9 więc do 200 cali wzwyż idealnie, kontrast trochę gorszy ale nie jakaś przepaść 😉 

Wydaje mi się, że to miejsce jest idealne. Tu działo się i pisało dosyć dużo. I odwiedzających nie brakowało. Więc taki off topik uważam za nieszkodliwy.
Życzę Wszystkim Forumowiczom Wesołych, Spokojnych, Zdrowych Świąt. Bezstresowych i bezpiecznych.
Dobrej muzyki i filmów dających satysfakcję. Miłego czasu z rodziną.
W Nowym Roku rozważnych zakupów audio/video. Gonienia tzwego króliczka (ale bez przesady). Po prostu dążenia do celu i w końcu do spełnienia marzeń. Szczerze Wam życzę.
Tolerujmy się tutaj i szanujmy. Pozdrowionka z Trójmiasta.

Cześć. Wpadłem tu po dłuuuższym czasie i postanowiłem opisać moją krótką historie kina domowego.

Lsta temu miałem zestawy Sony HW55 + ALR 100" + Onkyo 607 + Klipsch SW-450 + Mission 5.0 + 55" OLED do gier. 

Grało to ładnie, byłem naprawdę szczęśliwy oglądając na tym zestawie filmy.

Ukryta Zawartość

Potem nadszedł czas przeprowadzki, więc wszystko sprzedałem i kupiłem TV 82" i Sounbar N950 z subem i satelitami. Było łatwo, schludnie i... Z nie grająco 😄 Tzn. dla laików grało to dobrze "była moc", ale przesiadce z nawet mocno budżetowego audio to nie było to... 

20181025-154957.jpg

Wytrzymałem tak 4 lata, nasza +1 trochę podrosła, więc znowu zacząłem myśleć o kinie. Warunki salonowe są jakie są, więc o frontach musiałem zapomnieć. Wpadłem kiedyś na głośniki Teufela i kupiłem podczas obecnego Black Friday model THX 4... I odesłałem go po dwóch tygodniach przez subwoofer, który był tragiczny. 

20221202-130201.jpg

Reszta zestawy zrobiła na mnie dobre wrażenie jakościowe i dźwiękowe. Zacząłem więc szukać używek, ale w Polsce takie praktycznie nie występują, a jak już są to w chorych cenach. Przeglądałem więc Ebay Kleinanzeigen i kupiłem System 5 THX Select 2 Certified. Całość ważyła prawie 100kg z podstawkami, więc trochę się nakombinowałem z transportem, ale się udało. 

Porównanie do THX 4:

20221209-222022.jpg

20221209-225502.jpg

Aby całość ładnie upchać musiałem powiesić TV na ścianę, a było co upychać bo na szafce musiał zmieścić się amplituner, 3x głośnik, PS5, Xbox Series X, Nintendo Switch OLED i Nvidia Shield TV Pro. Jakoś się udało i ostatecznie jest tak:

20221218-123858.jpg

20221218-123915.jpg

Na zdjęciu załapał się kocykowo-pluszakowy Fort, ale nie mam lepszego oddającego całość instalacji ;D

20221218-123925.jpg

Jak to gra? A nieporównywalnie lepiej niż sounbar. Bas jest bardzo dobry i odczuwalny wszędzie dzięki dwóm subom. Czuć przestrzeń i jakość oglądania filmów i koncertów to niebo, a ziemia. Jestem w 100% zadowolony z tego zestawu i wycisłem co mogłem z obecnego salonu. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

On 12/18/2022 at 1:00 PM, burz said:

Zawsze jak najrychlej zrywam takie "ozdoby", bo po jakimś czasie nawet jak zerwiesz, zostanie ślad na plastiku.

Czasem az mnie smiech ogarnia gdy widze np telewizor 32 cale na olx ze wszystkimi tęczowymi naklejkami pokroju "1080p FullHD" itd. Ludzie w Polsce nie zrywają tych naklejek bo się boją o znaczną utratę "wartości" podczas sprzedazy i pozniej taki telewizor stoi w duzym pokoju przez 10 lat az się zepsuje i wyląduje na smietniku z nietkniętymi naklejkami 😂

Podobnie z resztą ludzie robili z telefonami. Egzemplarz 5 letni i oryginalna folia na wyswietlaczu 😂

On 12/19/2022 at 8:49 PM, JVC 4K said:

No nie wiedziałem że w lampowym filtr zabiera mniej jasności niż w laserówkach, ale w moim poprzednim N7 lampowym i tak musiałem go wyłączać bo miałem wrażenie że psuje ogólnie cały obraz czyli tryb Film 1 i Film 2 jak porównywałem do Natural czy Cinema jak sięgnę pamięcią to nawet teraz przed oczyma mam ten  pogorszony całościowo obraz.

MartyMcFly Ile masz godzin wyświecone w RS4100 i kiedy kupiłeś, ja swój nabyłem w lutym jak tylko weszły do sprzedaży obecnie 1260 godzin pracy lasera.

Masz taką żółtą naklejkę z boku na swoim JVC, czy planujesz zerwać?

Ukryta Zawartość

Zerwij albo zaklej czarną folią samoprzylepną. Te naklejki są na sprzęcie w widocznym miejscu bo muszą być. Wiadomo ze nikt normalny nie będzie sie gapić w obiektyw włączonego projektora ale zawsze znajdzie się taki 1 na 1000000 i to dla niego własnie jest takie ostrzezenie zeby pozniej nie uzerac się po sądach, bo klient nie wiedział.. 

Ukryta Zawartość

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

1 hour ago, xajas said:

Jeszcze lepsze sa piloty zapakowane w woreczki foliowe

Tylko ze te woreczki to przynajmniej chronią pilota i jak ktoś ma zwyczaj chwytac go tłustymi łapskami podczas jedzenia chipsów albo golonki to chociaz ten woreczek jako tako zabezpiecza przed wnikaniem brudu... Naklejki na sprzecie nie zabezpieczają przed czymkolwiek 😉

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

W sumie na lampowym N7 też miałem taką naklejkę z boku tylko czarną nie przeszkadzała ani nie rzucała się w oczy a teraz jest żółto-biała, ci w JVC też są mądrzy mogli by nakleić z tyłu a naklejają z boku. Jak by było z tyłu to nie robił bym o to gównoburzy.

58 minutes ago, JVC 4K said:

Jak by było z tyłu to nie robił bym o to gównoburzy.

Sam podsumowałeś.. z czym masz problem? Przeciez to Twoj projektor. Jak przeszkadza naklejka to zerwij, zaklej albo nie patrz 😆 mozesz tez pomalowac czarnym markerem 😉

Sam podsumowałeś.. z czym masz problem? Przeciez to Twoj projektor. Jak przeszkadza naklejka to zerwij, zaklej albo nie patrz mozesz tez pomalowac czarnym markerem
The best

Na uj z nim dyskutujecie. I to jeszcze stali bywalcy. Ręce opadają.
Tylko ze te woreczki to przynajmniej chronią pilota i jak ktoś ma zwyczaj chwytac go tłustymi łapskami podczas jedzenia chipsów albo golonki to chociaz ten woreczek jako tako zabezpiecza przed wnikaniem brudu... Naklejki na sprzecie nie zabezpieczają przed czymkolwiek
Jak to nie?
Zabezpieczają przed gapieniem się w obiektyw
  • Pokaż nowe odpowiedzi