Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 21.06.2022 o 13:52, Gabaryton napisał:

Zawsze 3, ale czasem 4 "normalne" rowery, znaczy się nie-elektryczne, ramy aluminiowe.

Nie wiem czy już kupiłeś czy też nie , ale jeśli nie to uważam to za znakomitą ofertę .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Uwaga, moze sie myle ale „optycznie“ te szyny sa stosunkowo krotkie i wieksze rowery (duzy odstep miedzy osiami) „zwisaja“ po bokach

Znam ten problem z poprzedniego bagaznika

Ukryta Zawartość

IMG_1654.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Na ten bagażnik nie zmieszczą się 4 rowery "po szerokości", chyba że dziecinne. Pisałem już o tym wcześniej - na 3 rowery nie ma problemu, na 4szt najlepiej przymierzyć. Gość pewnie wtopił z zakupem i teraz okazyjnie sprzedaje.

Jutro jadę z kumplem na wycieczkę pt. Okrążenie zalewu Sulejowskiego.
Samochodem z rowerami do Sulejowa i stamtąd start od wschodniej strony zalewu. Po drodze możliwe odbicia od linii brzegowej, by coś więcej zwiedzić. Nocleg gdzieś w Borkach, albo w tej okolicy, wieczorem ognisko nad wodą i pieczenie kiełbasek i piwko rzecz jasna, a od rana kontynuacja. Po południu powrót do domu. Tylko żeby pogoda dopisała, bo na sobotę prognozy nie są rewelacyjne.

Już po wycieczce. Pogoda dopisała - wczoraj słoneczko, ale bardzo silny wiatr, dziś słońca trochę mniej i rano chłodno - ok. 12 st., ale ważne że nie padało. Trasa dość trudna, ale taką sobie wybraliśmy. Staraliśmy się jechać jak najbliżej linii brzegowej, dużo więc było leśnych dróg i ścieżek z mnóstwem korzeni i piachu. Sporo przystanków po drodze by nasycić oczy pięknymi miejscami i widokami. Okazało się, że wcale nie tak łatwo znaleźć nocleg nad zalewem. Borki (gdzie kiedyś był tętniący życiem ośrodek) to kompletna ruina, zarośnięte łąki i pozostałości budynków. W końcu udało się przenocować u gospodarza we wsi Adamów. Wstaliśmy wcześnie - ok. 6-tej i wyruszyliśmy dalej ok. 7. W Sulejowie byliśmy już ok. 9. Pierwszy odcinek to ponad 50 km, drugi raptem niecałe 20.

Poniżej mapki z wycieczki.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Taka sytuacja - jadę sobie swoją standardową trasą, na dojeździe do lasu jest taka "przecinka" - 2,5km pod lekką górę po niby bitej drodze, ale w sumie po piachu (z Komornik do Jeziora Jarosławieckiego, jak ktoś z Poznania). No i sobie jadę, jeszcze na asfalcie wyprzedza mnie gościu na elektryku. Ok, jedź. Ale zaraz potem wyprzedza mnie kobitka na elektryku, to myślę - na oko z 10 lat młodsza, dam radę. No i przez te 2,5km utrzymałem jej koło, średnia 21,5, a jak wjechaliśmy do lasu, to przeprosiłem, depnąłem i wziąłem jeszcze tego gościa, a on ze dwa razy młodszy 😉

Konkretnie to chodzi o to, że testuję sobie zegarek amazfit stratos i tam nie można ustawić tętna maksymalnego. Nie wiem, ile teraz mam, dawno się nie badałem, ale oprogramowanie proponuję mi standardowe strefy licząc 220 minus wiek i nie wiem, jak to przestawić. Natomiast ten pościg nakręcił mnie do 184 (i jeszcze mogłem mówić) , więc wychodzi, że się urodziłem po studiach albo i później 😉

Ma ktoś Amazfit Stratos i wie, jak to przedstawić? Czy nie kombinować i kupić garmina? 

nagrywamy.com

36 minut temu, tomek4 napisał:

Nie ma to jak orzeźwiająca wycieczka 😉

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) d61b964711798fd37c79fadc2b9d3c18.jpg

Ogoliłbyś się do zdjęcia Tomaszu!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Na poniedziałek 27C zapowiadają i zero deszczu. Będzie jeżdżone! 🙂 Trzeba ostatecznie przetestować nowe kierownice i podjąć decyzję co do siodełek. Tylko pamiętać żeby zabrać wodę! 🙂

6 godzin temu, przemak napisał:

Natomiast ten pościg nakręcił mnie do 184

Oni nawet 120 nie mieli. 🙂 Polecam ten styl życia. 🙂

A moja siostra sister w Austrii teraz a potem Szwajcaria. Ludziom to dobrze! 🙂

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

7 godzin temu, przemak napisał:

Taka sytuacja - jadę sobie swoją standardową trasą, na dojeździe do lasu jest taka "przecinka" - 2,5km pod lekką górę po niby bitej drodze, ale w sumie po piachu (z Komornik do Jeziora Jarosławieckiego, jak ktoś z Poznania). No i sobie jadę, jeszcze na asfalcie wyprzedza mnie gościu na elektryku. Ok, jedź. Ale zaraz potem wyprzedza mnie kobitka na elektryku, to myślę - na oko z 10 lat młodsza, dam radę. No i przez te 2,5km utrzymałem jej koło, średnia 21,5, a jak wjechaliśmy do lasu, to przeprosiłem, depnąłem i wziąłem jeszcze tego gościa, a on ze dwa razy młodszy 😉

Konkretnie to chodzi o to, że testuję sobie zegarek amazfit stratos i tam nie można ustawić tętna maksymalnego. Nie wiem, ile teraz mam, dawno się nie badałem, ale oprogramowanie proponuję mi standardowe strefy licząc 220 minus wiek i nie wiem, jak to przestawić. Natomiast ten pościg nakręcił mnie do 184 (i jeszcze mogłem mówić) , więc wychodzi, że się urodziłem po studiach albo i później 😉

Ma ktoś Amazfit Stratos i wie, jak to przedstawić? Czy nie kombinować i kupić garmina? 

Widzę, że można ustawić chyba tylko powiadomienie o przekroczeniu, spróbuj może w ten sposób. Zawsze możesz zmienić wiek w ustawieniach użytkownika.

Heart Rate Alert

After selecting the maximum heart rate value in HR alert, the watch will vibrate and display a message to notify you when your heart rate exceeds the set limit during running. If it alerts, you need to slow down or stop running. To set heart rate alert: Unlock the watch > Running > Setting>Activity reminders> Heart rate alert > select your maximum heart rate

Heart Rate Zone Alert

If you have a target heart rate zone during running, you can select heart rate zone or customize your own heart rate zone in Running > Setting >Activity reminders> Heart rate zone to vibrate and notify you when you reach the zone you set.

Taka sytuacja
….

No i przez te 2,5km utrzymałem jej koło, średnia 21,5,

Czy nie kombinować i kupić garmina? 

Kup Huawei, to bedziesz jeszcze szybszy i utrzymasz kolo tego goscia na motocyklu

272 km/h

Nie wiem, jakie bym mial przy tym tetno, chyba jak koliber 600-1200

Ukryta Zawartość

IMG_1682.thumb.jpg.179c6df97e1dfd19553d07afe44d14e8.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

5 minut temu, jackk napisał:

Nie kombinowac tylko kupic Garmina albo Polara (bez opaski pomiary sa wielce niedokladne).

Polara to nawet jeszcze mam... Tylko opaska już dawno się rozładowała i przy jakimś upadku zgubiłem czujnik prędkości 😉 a z samą kadencją to nie teges 😉

Mi tam o dokładność nie chodzi, zresztą od dokładności to moc jest. Ja tylko tak sobie chciałem za małe pieniądze coś kupić... 

nagrywamy.com

1 hour ago, przemak said:

Polara to nawet jeszcze mam... Tylko opaska już dawno się rozładowała i przy jakimś upadku zgubiłem czujnik prędkości 😉 a z samą kadencją to nie teges 😉

Mi tam o dokładność nie chodzi, zresztą od dokładności to moc jest. Ja tylko tak sobie chciałem za małe pieniądze coś kupić... 

No ale jakiego systemu uzywasz do pomiaru mocy? W takim razie moze wystarczy kupic nowa opaske na BT i polaczyc z systemem?

10 minut temu, jackk napisał:

No ale jakiego systemu uzywasz do pomiaru mocy?

Żadnego 😉

Gdybym używał, to by nie było tego problemu. To nie hajend, nawet nie hifi, coś... kino domowe powiedzmy 😉

nagrywamy.com

18 godzin temu, przemak napisał:

184 !! Szacun . Wymiękam z mroczkami w oczach przy 10 uderzeniach mniej. Natomiast co do urządzeń konsekwentnie polecam POLAR , ale tylko dlatego że innych nie używam i nie znam. 

W tym tygodniu  zapowiadane kiedyś Czorsztyn Velo i Szczawnica - Czerwony Klasztor - Szczawnica. Wrzucę kilka zdjęć  Spróbuję wstawić tu filmik z dzisiejszego wyjazdu do lasu, jak mi się uda

Godzinę temu, przemak napisał:

Żadnego 😉

Gdybym używał, to by nie było tego problemu. To nie hajend, nawet nie hifi, coś... kino domowe powiedzmy 😉

A sprawdzałeś tego amazfita, czy nie da się zmienić ustawien z poziomu apki a nie zegarka? Poza tym pomiar tętna z nadgarstka jest nic nie warty, taki gadżet.

Ja od lat używam Garmina i polecam. Mają też fajną app. Jak zepsulem opaskę to dokupiłem za pół ceny w Decathlon i śmiga. Trzeba tylko pamiętać żeby chodziła w systemie Ant+

1 godzinę temu, jackk napisał:

No ale jakiego systemu uzywasz do pomiaru mocy? W takim razie moze wystarczy kupic nowa opaske na BT i polaczyc z systemem?

Niedawno małżonce kupiłem najprostszy z opaską na OLX za jedyne 55 zł . Nie łączy sie z aplikacją , ale podaje dokładny puls chwilowy i średni na koniec i  ilość spalonych kalorii. Trzeba sprawdzić OLX i poszukać . Osobiscie wszedłbym w M 400 lub 800 Vantage którego używam , ale jeśli łączenie sie z aplikacją nie jest priorytetem coś ok 100 zł sie znajdzie. Ważne aby kupić z opaską , bo sama jako taka  jest droga  i sprawdzić przed zakupem  czy opaska jest jednorazowa ( po zużyciu baterii do wyrzucenia) lub z wymienną bateria 

30 minut temu, Allmr napisał:

A sprawdzałeś tego amazfita, czy nie da się zmienić ustawien z poziomu apki a nie zegarka? Poza tym pomiar tętna z nadgarstka jest nic nie warty, taki gadżet.

Ja od lat używam Garmina i polecam. Mają też fajną app. Jak zepsulem opaskę to dokupiłem za pół ceny w Decathlon i śmiga. Trzeba tylko pamiętać żeby chodziła w systemie Ant+

No właśnie nic się nie da przestawić. Czyli garmin jak myślałem. Nie przeszkadza mi mała dokładność z nadgarstka, ważna wygoda. Tego amazfita kupiłem nowego za 250 do spardzenia. I tak nic nie widać w czasie jazdy 😉

nagrywamy.com

1 godzinę temu, soundchaser napisał:

Ale po co Wam sprawdzanie jaki macie puls? Nie rozumiem...

Puls jest wykładnikiem pracy jaką wkładasz w jazdę .Prędkości  na liczniku subiektywnie  mogą zależeć od pogody, a przede wszystkim od kierunku i prędkości wiatru.  Możesz traktować jazdę rowerem relaksująco, w sumie chyba każdy tak to traktuje jako odskocznie od codziennych problemów ale też jako rodzaj, jak ja to określam, przeciwdzialania nieuchronnym skutkom nadciągajacej starości. Otóż , żeby jazda na rowerze miała ów błogosławiony wpływ na układ krążenia , to serducho musi bić te 120 /min. Potem chcesz więcej i szybciej. Obserwujesz to i monitorujesz badając swoje możliwości w tym względzie ile i co możaesz pojechać Dość wymiernym wykładnikiem wydolności układu krążenia jest szybkość z jaką tętno spada przy fazie odpoczynku lub okresie mniej intensywnej jazdy. Im szybciej tym lepiej. Korelujesz bicie serca wg. swoich możliwosci z czasem. Wejście na pewne strefy pulsu zbyt szybko powoduje tzw. odcięcie . Niektórzy twierdzą , że jeszcze lepszym monitorem jazdy jest pomiar mocy w pedałach.  Pewnie tak ale nie próbowałem. 

Poniżej link do filmiku z dzisiejszej jazdy, ale  nie pokazuje tego co miał pokazac i co było moim zamysłem czyli mojej ulubionej pętli w lesie grabowym . Niestety, kamerę na piersi ustawiłem trochę zbyt nisko i widać w zasadzie samą  kierownicę , ale obiecuję to poprawić raz jeszcze z poprawnym ustawieniem.  Atmosferyczne miejsce z kilkoma odnogami , można jechać ósemki i zmienic kierunek. Jesienią pod koniec wrzesnia graby zrzucaja złote liście i calem miejsce zmienia kolor z zieleni na złoto. Ma się wrażenie jazdy po złotym dywanie . Na początku jest  dojazdówka i tak od kawałka lasu do następnego zawsze jest trochę asfaltu .Link 

Prognoza na dziś dla mojej wsi: 26-27C i ZERO DESZCZU! 🙂 Będzie jeżdżone! 🙂

10 godzin temu, przemak napisał:

No właśnie nic się nie da przestawić. Czyli garmin jak myślałem. Nie przeszkadza mi mała dokładność z nadgarstka, ważna wygoda. Tego amazfita kupiłem nowego za 250 do spardzenia. I tak nic nie widać w czasie jazdy 😉

To nawet nie chodzi o dokładność, a o wiarygodność. Po prostu z nadgarstka nie podaje prawdziwych danych.

Z garmina ja używam typowy komputerek rowerowy, czyli Garmin 520. Na ręku mam Forrunner 935, znajomi chwalą Fenixy, ale dla mnie za duże i ciężko mi przełknąć cenę.

11 godzin temu, il Dottore napisał:

Prognoza na dziś dla mojej wsi: 26-27C i ZERO DESZCZU! 🙂 Będzie jeżdżone! 🙂

u mnie dziś pogoda była super trochę chłodniej  , nawet nie wiem kiedy  przeleciałem zwyczajowe kółko 55km , spod kasku kapało a nogi nie chciały się zmęczyć ,  pompa w bucie 🙂 ! 

3 godziny temu, jarekb napisał:

u mnie dziś pogoda była super trochę chłodniej 

Ja pojechałem dopiero wieczorem. W ciągu dnia dochodziło do... 33C(!!!). Także jazda była tuż przed zachodem Słońca, bo w ciągu dnia to byłby sport ekstremalny. 🙂 I tak wydudliłem litr wody.

W tej chwili jest... 24,5C (po 22 czasu lokalnego), jak wychodziłem z klimatyzowanego Tesco to uderza ciepłe powietrze - jak na Teneryfie! 🙂 Boże - błogosław polskich górników za Globalne Ocieplenie! 🙂

Na dłuższej trasie kierownice sprawdziły się doskonale. Regulowany mostek to już by była przesada. Poza tym wypróbowałem mój plecak Deuter Trans Alpine 24 - jest superwygodny, absolutnie się go nie czuje, jednak w upale się nie sprawdził. Ten niby kanał powietrzny na plecach to nie wiem, czy wgl coś robi, całe plecy zapocone i górne części ekstremalnie wyściełanych szelek.

Ukryta Zawartość

Także na upały Osprey Sirrus 24 mojej żony, gdzie siatka na stelażu oddziela całkowicie plecy od plecaka, będzie chyba lepszy. Bo kanał powietrzny w Deuterze to za mało na taką pogodę. 

Ukryta Zawartość

Chińskie lusterka z Aliexpress robią robotę. Bardzo pomniejszają, ale już się przydały w ruchu ulicznym. Bardzo wygodne rozwiązanie, takie lusterko na nadgarstku, jeśli nie chcesz przyczepiać lusterka do kierownicy.

Żona wciąż żąda szerszego siodełka. To chyba i ja sobie kupię. I jakiś głośnik BT montowany do ramy zamówię za psi grosz na Ali, by luksus był kompletny, jak w Hondzie GoldWing. 🙂

FX-3C4MXkAcatN-?format=jpg&name=4096x409

FX-_NdEXgAESeWh?format=jpg&name=4096x409

FX_A_4YWQAAzZkj?format=jpg&name=4096x409

FX-2MTdWYAIayLy?format=jpg&name=4096x409

FX-2Z4JXkAI3AFu?format=jpg&name=4096x409

FX-2kVlXEAECirm?format=jpg&name=4096x409

FX-2tZrXwAAfpPo?format=jpg&name=4096x409

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Masz bagażniki i jeździsz z plecakami na plecach? Torby na bagażniki kup i daj plecom oddychać. Ciekawą opcją są torby z rozwijanymi w razie potrzeby sakwami po obu stronach jak choćby Topeak.
33456907f43f1b984fd9a0c7a33f1473.jpg

46 minut temu, przmor napisał:

Topeak

Siostra ma Topeak. Ale muszę sprawdzić jaki standard przypięcia toreb przyjmuje bagażnik Cube/Acid.

Głośnik BT na rower Anker Soundcore Icon wydaje się dobry. Jest u mnie we wsi w sklepie, to jutro nabędę drogą kupna i zobaczymy jak się sprawi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.