Skocz do zawartości
IGNORED

głośniki tylne dipolowe

darek2

Rekomendowane odpowiedzi

Posiadam jako głośniki tylne kolumny dipolowe Jamo THX ,moze jakis posiadacz głosników dipowych chciałby się podzielić spostrzeżeniami dotyczącymi tego typu kolumn a przede wszystkim jak powinny być umieszczone wobec słuchacza.

https://www.audiostereo.pl/topic/2825-g%C5%82o%C5%9Bniki-tylne-dipolowe/

Do Yamaszki powinneś kupić normalne kolumny na tył, a nie jakieś tandetne dipolki które podpina się pod tanie zestawy kina domowego, ewentualnie pod amplitunery Sony .

Ocena moja w skali 1-5 wypada dla Jamo 2 - ( dwa minus)

pozdrawiam

Obelix

>Obelix

Chyba za pochopna twoja ocena moich Jamo,ja do jakości dźwieku (certyfikat THX) nie mam zastrzeżeń i nie zgodzę się z tobą ,że te kolumny montowane są do tanich i tandetnych zestawów kina domowego,nawet cena ich (1400 zł za sztukę do czegoś obliguje).Ja chciałbym tylko się podzielić z posiadaczami tego typu kolumn o ich odpowiednim ustawieniu względem słuchacza.Pozdrawiam.

A wiec przede szystkim glowniki dipolowe promieniuja w dwoch kierunkach. Nie sa to zabawki [ i prosze nie obrazac nas szczesliwych posiadaczy Jamo-wych tylow THX-owych], tylko troche inna koncepcja od wymyslonej przez Dolby'ego. Moim zdaniem lepsza choc wszystko zalezy od pokoju odsluchowego.

Dipole wg Lucasa umieszcza sie ma wysokosci kanapy, powyzej sluchajacego. Jednak w przypadku maluch pomieszczen [czyli mojego :)] i koniecznosci ustawienia ich stosunkowo blisko tylnej sciany korzystniejsze okazalo sie umieszczenie ich za jakies pol metra za kanapa. Wtedy dzwiek odbity od tylnej sciany daje ladne uczucie oderwania sie dzwieku od samych przetwornikow surroundowych.

Co daje dipol ? Moim zdaniem lepsze wypelnienie akcja srodka pomieszczenia odlsuchowego. Nie ma sie wraznia wylacznie rozgrywania sie kacji na zasadzie przod - dziura - tyl, lecz na calej dlugosci pokoju.

A co do tych Jamo sa naprawde dobrze brzmiacymi przetwornikami, porownywalem z Magnatami wychwalonymi swego czasu przez Audio - zestawy te dzielila przepasc. Po prostu Magnaty w drodku pasma mialy dziure, graly podbitymi skrajami pasma.

>Barni

Wnioskuje z twoich słów,że swoje Jamo masz umieszczone z tyłu ,ja mam je umieszczone na bocznych ścianach na wysokości uszu ok.50 cm.nad głową i zastanawiam się czy to jest dobre ustawienie ,pokój mam o powierzchni 30 metrów kwadrat. i tylna ściana jest za mną w odległości 2 metrów ,może jakbym miał je za sobą to byłby jeszcze lepszy efekt co o tym sądzisz

Ja mam te dipole na bokach, tyle, ze nie na wysokosci kanapy a lekko za nia, tylko ze wzgledy na ograniczenia wymiarowe pokoju. Twoje ustawienie na wysokosci kanapy i nieco powyzej jest OK. Po prostu jakbym chcial umiescic je tak to musialbym okno i drzwi zamurowac. W kazdym razie jeszcze maja z pol metra do sciany tylnej. Idea diopla polega wlasnie na tworzeniu pola dzwiekowego przez fale skierowana na wprost i odbita od tylnej sciany.

Co do zastapienia cetralnego przedniego na pewno nie, co do tylnego nie wypowiadam sie, w moich obecnych warunkach lokalowych kupowanie go byloby bzdura.

Do Darek2

A technokabel na surroundy ci nie wystarczy!?!?

Nie mów mi , że poczujesz jakąkolwiek różnicę.

Ale cóż dobry bajer gości od marketingu sprawia, że już na tym forum ktoś się pytał o audiofilski kabel do subwoofera.

LUDZIE!!!!!!!

To tanie standardowe kable produkcji polskiej, które jak najbardziej nadają się do podłączania głośników efektowych. Kupujesz dużą ilość i masz możliwość eksperymentów.

Tu link:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

• 1 miesiąc później...

do darek2:

Wlasnie zmienil mi sie uklad pokoju i dipole powedrowaly na tylna sciane tak z pol metra powyzej kanapy i z metr za nia. Rozstaw mam okolo 2 metrow.

TO JEST TO. Poprzednio mialem dzwiek tylow przywiazany do dipoli, teraz jest ladna rozkladajaca sie w przestrzeni panorama. Brakuje mi natomiast troche plynnego przejscia pomiedzy tylem a przodem, ale niestety na 2,5 metrach nie da sie wiele zrobic. Przeniesienie dipoli na boczna sciane nie wchodzi w gre gdyz z bopku kanapy mam drzwi a z drugiej strony okno.

>Barni

Wydaję mi się,że lepszym położeniem są ściany boczne ponieważ głośniki te mają taką specyfikę ,że dźwięk które one emitują powinien odbijać się od ściany tylnej i dopiero docierać do słuchacza dlatego odległość tych głośnikow dościany tylnej powinna być przynajmniej metr,lecz jeśli nie masz możliwości powiesić ich na ścianie bocznej to trudno,ja testowałem położenie tych głośników z tyłu i bardziej mi odpowiadało z boków ,tylko ja mam powierzchnię pokoju ok.30 metrów.Pozdrawiam !!

• 7 lat później...

głośniki dipolowe jak najbardziej z boku tworzące linie prostą z głową na wysokości ok 1,5 metra licząc od podłogi,mam to wytestowane, w innym polożeniu nie ma płynnego przejścia między przodem a tyłem.

Pozdrawiam obelixa niesamowitego znawcę firmy JAMO....żenada

No ten obelix to faktycznie taki "znawca" Jamo jak z koziej d**y trąba.

Jamo użytkuję od kilku ładnych lat. Począwszy od ich pierwszego zestawu w specyfikacji THX, czyli Jamo THX One, aż po dzisiajsze ciągle aktualne i na topie Jamo D-7.

Zgodnie ze specyfikacją THX kolumny surroundowe boczne są dipolowe i umieszczane na wysokości 0,5m powyżej uszu siedzącego kinomana. kolumny obowiązkowo są umieszczane na lini głowy siedzącego i jak wspomniałem tylko i wyłącznie po bokach. Z tyłu w zestwie 7.1 umieszcza się głośniki takie same jak na przodzie. Żadne surroundy dipolowe!

Specyfikacja THX zaleca umieszczenie ich jak najbliżej siebie.

I to chyba wyczerpuje wszelkie gdybania i teorie w tej kwesti...

Sony KD85-ZG9? , Denon AVC-X6700H + Monster Power MPA-3250 + Emotiva XPA 7-kanałowa gen.2 , Pioneer UDP-LX800.Projektor JVC RS2 - Adeo Tensio professional pro 110",Monitor Audio-Platinum PL 300 + Platinum PLC 350 + SVS Ultra + GX100 + 4 szt. sufitowe Dali Phantom H-80 +VELODYNE DD-15 Plus. Kable do kolumn: QED Genesis Silver Spiral, Chord Odysey 2. Listwa Monster Cable HTS 5100 + Power Center HTS 1000, kable sieciowe Monster Powerline 400 . Apple TV4K.

kolumny obowiązkowo są umieszczane na lini głowy siedzącego i jak wspomniałem tylko i wyłącznie po bokach.

Niekoniecznie wyłącznie po bokach. Mogą stać na kącie od 90 do 110 stopni. Vide:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Niekoniecznie wyłącznie po bokach. Mogą stać na kącie od 90 do 110 stopni. Vide:

Ukryta Zawartość

U każdego inna konfiguracja będzie inna ponieważ inna jest akustyka sprzęt słuch i oczekiwania dlatego wszelkiego rodzaju ustalenia sa zbędne wystarczy samemu spr i będzie ok czy to tyle kosztuje???

Ukryta Zawartość

głośniki dipolowe jak najbardziej z boku tworzące linie prostą z głową na wysokości ok 1,5 metra licząc od podłogi,mam to wytestowane, w innym polożeniu nie ma płynnego przejścia między przodem a tyłem.

Pozdrawiam obelixa niesamowitego znawcę firmy JAMO....żenada

Odgrzebałeś wątek sprzed 8 lat!

:)

Ukryta Zawartość

System i normy THX takich ustawień nie przewidują.... A założyciel wątku z przed paru lat i pytania ma właśnie dipole w specyfikacji THX.

Przecież na linku który podałeś jak byk dipole są po bokach na lini uszu słuchacza.

Dipole Jamo THX wiesza się na bocznych ścianach i nie mają one żadnych innych opcji ustawień i kombinacji z kątami.

Ukryta Zawartość

Sony KD85-ZG9? , Denon AVC-X6700H + Monster Power MPA-3250 + Emotiva XPA 7-kanałowa gen.2 , Pioneer UDP-LX800.Projektor JVC RS2 - Adeo Tensio professional pro 110",Monitor Audio-Platinum PL 300 + Platinum PLC 350 + SVS Ultra + GX100 + 4 szt. sufitowe Dali Phantom H-80 +VELODYNE DD-15 Plus. Kable do kolumn: QED Genesis Silver Spiral, Chord Odysey 2. Listwa Monster Cable HTS 5100 + Power Center HTS 1000, kable sieciowe Monster Powerline 400 . Apple TV4K.

System i normy THX takich ustawień nie przewidują.... A założyciel wątku z przed paru lat i pytania ma właśnie dipole w specyfikacji THX.

Przecież na linku który podałeś jak byk dipole są po bokach na lini uszu słuchacza.

Dipole Jamo THX wiesza się na bocznych ścianach i nie mają one żadnych innych opcji ustawień i kombinacji z kątami.

Co niby stoi jak byk napisane?

Surround Left & Right Speakers (SL & SR): Place the SL & SR speakers between 90° to 110° to each side and 2 feet or higher above the listener. The SL & SR speakers recreate the enveloping sound and intense special effects that you experience in the cinema.

Tyle zalecenia THX. A jak kto sobie wiesza - to jest zupełnie inna historia.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.