Skocz do zawartości
IGNORED

High-end interkonekty, jak grają

Piotr Ryka

Rekomendowane odpowiedzi

ale po co te wasze wywody a temat "po co". Owszem są różnice, to oczywiste, ale przecież szukamy takiego zestawienia co da nam nalmilszy dźwięk (dla każdego inny) albo nabliższy naturze (orkiestra na żywo której nie każdy pewnie słuchał, czy jazzowego składu). Jeżeli coś nie gra tak jak nam pasuje to wystawiamy negatywną ocenę i wcale nie musi się potwierdzać one z opinią drugiej osoby. Następnie szukamy dalej. Poza tym różne klocki zagrają różnie z różnymi IC. Albo się szuka dźwięku, albo pracuje sie jako naukowiec-tester. Czyli albo sie jest audiofilem albo konusmentem rynkowym.

A wiec panowie - do poszukiwań! Bo będziecie mięsem armatnim propagandy medialno-politycznej. Wyborco! idź do urn - oby to nie było waszym mottem.

• 3 miesiące później...

Ciekaw jestem jakie koledzy maja zdanie o Kablach Stereovoxa.Ja osobiscie przetestowalem starszy i nowszy model Firebirda a obecnie juz na stale zagoscil u mnie LS-600.Uwazam ten ostatni za znakomity,ale warto moim zdaniem zwrocic baczna uwage na Firebirda.Nie kazdy chce lub moze na kable wydac mocno znaczaca sume,a Firebird moim zdaniem stanowi b.dobra relacje ceny do jakosci.Gral u mnie ponad rok i bylem pod wrazeniem homogenicznosci dzwieku jaki tworzy,oraz swobody,glebi i kontroli basu.Fakt,LS-600 jest lepszy,nawet znacznie lepszy,ale tez znacznie wiecej kosztuje a Firebirdowi tak naprawde niczego nie brakuje i jest w stanie zawstydzic niekiedy sporo drozsza konkurencje.

Może młodzież urodzona po 1985 nie pamięta tych czasów, chodzi mi o dzieje we wczesnych latach 90. Królowały sklepy Społem i pewexy. Uwielbiałem słodycze jak każde dziecko, pamiętam jak ojciec kupował mi batoniki na wagę pakowane do szarej papierowej torby. Po przełomie takie same batony zapakowane w szeleszczące piękne opakowanie, sprzedawane już na sztuki kosztowały bardzo dużo.

I tak sobie myślę, że kable właśnie taką drogę przeszły. myślę, że to te same kable co 10, 20 lat temu. Teraz mają oploty i piękne opakowania. Mają też całą demagogię naszych czasów i oczywiście marketing. KABEL TO KABEL.

witam

czy warto za glosnikowe XLO pro 650 dac 300zl za pare oczywiscie? obecnie mam jakies no name 3.3 mm2 zakonczone wtykami nakamichi.

[center]Studio 16hz * Karan Acoustics * Audio Research * Lumin * Transparent Reference XL & Ultra[/center]

piotrekguc

28 Wrz 2009, 18:42

O mnie » Ignoruj » PW »

stat: 621 / 89 / 2 Może młodzież urodzona po 1985 nie pamięta tych czasów, chodzi mi o dzieje we wczesnych latach 90. Królowały sklepy Społem i pewexy. Uwielbiałem słodycze jak każde dziecko, pamiętam jak ojciec kupował mi batoniki na wagę pakowane do szarej papierowej torby. Po przełomie takie same batony zapakowane w szeleszczące piękne opakowanie, sprzedawane już na sztuki kosztowały bardzo dużo.

I tak sobie myślę, że kable właśnie taką drogę przeszły. myślę, że to te same kable co 10, 20 lat temu. Teraz mają oploty i piękne opakowania. Mają też całą demagogię naszych czasów i oczywiście marketing. KABEL TO KABEL.

Troche sie zagalopowales z tym porownaniem wiekszosc tamtych batonikow to tylko z nazwy sie tak nazywaly.....

a co do tematu mialem u siebie kilka na składzie kabli i każdy z nich sie rożnil dzwiękowo chodz do hi- endowych im daleko ale na mym skromnym sprzęcie rożnice byly zauwazalne .Chciałbym tez kiedyś i tych z górnej półki posłuchac ........moze kiedys :)

asterix1

Oczywiście, że słychać różnice w poszczególnych modelach kabli.

W moim poprzednim wpisie chciałem powiedzieć nie mniej nie więcej tylko tyle, że te różnice są takie same na poziomie kabla za pięć złotych i kabla za 45 tys zł bo taki najdroższy kabel miałem okazję "odsłuchiwać". Nie dam się omamić teorią, że droższy kabel zagra LEPIEJ. Bo lepiej w kablach, to termin na wyrost, INACZEJ - to się zgodzę.

Ale żaden nie zagra tak żeby jego charakter wyłowić w ślepym teście, nikomu ta sztuka się nie udała i zapewne nie uda.

Skoro jesteś fascynatem zmieniania brzmienia poprzez kable sam sobie zrób ślepy test.

Niech ktoś ci przepina kable, wystarczy trzy komplety, jeśli wychwycisz swój ulubiony, świetnie brzmiący, deklasujący konkurencję....bla bla kabel, to opisz tą sytuację. Będziesz GURU dla wielu.

Witam szanownych kolegow i kolezanki. Wpis z troche innej beczki, ale w temacie tych lepszych kabli. Pytanie brzmi, ponizej prezentowane przyklady to orginaly czy podrobki? Ktos ma i moze porownac wykonanie i szczegoly?

Pozdrawiam,

nsnotes

Tara Labs Vector 2

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Cardas Golden 5 Reference

Ukryta Zawartość

Siltech SQ-88B

Ukryta Zawartość

Audioquest SKY

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Z tym żeby coś zakwalifikować jako podróbka wcale nie jest taka prosta sprawa.

Wiadomo powszechnie, że duże firmy zlecają produkcję chińczykom. A te pazerne bestie produkują na lewo i prawo. Nawet jak firma zaprzestaje produkcji jakiegoś modelu wprowadzając nowy, Chińczyk produkuje go jeszcze z rok albo i dłużej.

Jeśli masz możliwość dociec w jakie fabryce zostały wyprodukowane dane kable to dowiesz się bardzo szybko czy to podróbki czy nie. Jednak nie jest to rzecz prosta !

Piotreguc

"Ale żaden nie zagra tak żeby jego charakter wyłowić w ślepym teście, nikomu ta sztuka się nie udała i zapewne nie uda"

Posluchaj bracie Firsta Van Den Hulla i Queda Qunex 4s i tylko gluchy nie odrozni dzwiku jednego od drugiego.........pisze o tych dwoch ktore mialem okolo 2 tygodni temu podpiete i chodz First drozszy nie znaczy ze mi sie bardziej podobal ale roznice jak byk byly .

Teraz aktualnie mam podpietego Acrolinka 6N 2200 II

nsnotes - wszystkie zalinkowane przez ciebie kable to ordynarne podróby.

Ludzie, kiedy wy się wreszcie nauczycie, że jak coś kosztuje 1/10 oryginału to nie może nim być ? Nikt na tym świecie za darmo nic nie rozdaje.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Panie galu Asterixe przestań pisać banialuki bo młodzież czyta i pomyśli że tak myślisz tzn wierzysz w to co piszesz. No chyba, że przyznasz się że czerpiesz zyski z pisania o kablach.

Może nie wszyscy wiedzą ale z praktyk marketingowych są i takie. Zatrudnia się parę osób na forach tematycznych i te "osoby" napędzają klientów pisząc podobne bzdury.

Proszę się nie obrażać i zaraz na siłę nie udowadniać mi, że się mylę.

Drogi Asterixie przesłuchałem masę kabli jak i innych ustrojów audio. Wiem dokładnie o czym piszę. Skoro masz 10-letnie doświadczenie w przygodzie z audio dziwi mnie , że nie doszedłem do podobnych do mnie wniosków.

Ukryta Zawartość

typowa podróba - kolega się naciął - kiedy podłaczyłem mu oryginaał kupiony w polpaku troche swie zdziwił. W jedynm miejscu tampondruk sie chinczykom nawet poruszył. Jak kupujecie Xlo - to raczej starsze serie pakowane jeszcze w fioletowo srebrne papierowe displaye.

Najnowsza seria od chinoli posiada nawet podrobione pudełko - perfekcyjnie. Niestety nawet na audiogonie jest masa podróbek.

To powód, dla którego nie dyskutuje o kablach - bo moge wymieniać wrażenia z kimś kto słucha podróbki.

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)

Elberoth, 29 Wrz 2009, 16:42

>nsnotes - wszystkie zalinkowane przez ciebie kable to ordynarne podróby.

>Ludzie, kiedy wy się wreszcie nauczycie, że jak coś kosztuje 1/10 oryginału to nie może nim być ?

>Nikt na tym świecie za darmo nic nie rozdaje.

człowieku, kiedy Ty się w końcu nauczysz, że pojęcie "oryginał" w złodziejskiej branży kablarskiej to tylko nadruk na chińskim kablu ?!?

koszt kabla to 1/1000, 1/10000 jego ceny ! więc kabel za 1/10 spokojnie może być tak samo oryginalny jak "oryginał", tylko z brzydszym napisem :)

Jakiś czas temu firma MIT bodajże miała problemy ze swoim urzędem celnym, bo nadruki na chińskim kablu robiła "Made in USA", co było g.... prawdą :))

Elberoth, jesteś naczelnym naiwniakiem tego forum :))

Trójwymiarowy a co to za kabel furutecha bo nawet producent nie rozpoznaje?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Paweł zdajesz sobie sprawę, ze tym wpisem robisz naiwnym wodę z mózgu i dzięki tobie kilku nieszczęśnikom cwaniak z Ebay czy innego Alle wpakuje druciki za 1$ po 99$.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Gość

(Konto usunięte)

xniwax, 29 Wrz 2009, 21:31

>Paweł zdajesz sobie sprawę, ze tym wpisem robisz naiwnym wodę z mózgu i dzięki tobie kilku

>nieszczęśnikom cwaniak z Ebay czy innego Alle wpakuje druciki za 1$ po 99$.

lepszy taki cwaniak od tego co sprzedaje kabel za 1$ za 1000$, albo 10 000$. Czaisz ?

XYZ

Twoje poglady o ABX i temu podobnych sprawach mogę uszanować ale to...?

Taki sam cwaniak co po 99$ sprzedaje gówno za 25 centów za stopę i nazywa to złotem. Czaisz?

XYZPawel, 29 Wrz 2009, 21:19

tak ale może tymi puszkami w MIT polepszają brzmienie, zreszta piszą o tym w jakiś tam swój marketingowy sposób i w gruncie rzeczy drut nie ma znaczenia i kupują go tam gdzie najtaniej by jak najwięcej zarobić na końcowym produkcie, co wiadomo ze w rynku kabli ze stosunek ceny kabla do ceny jego wyprodukowania jest.. wiadomo jaka.. mają swoje KNOW HOW!

To ze ceny kabli są jakie są wogóle to weź przykład końcówek np PASS'a.. elektronika 1200zł, obudowa 3tyś.. po kosztach myślę 1300zł a kończowy wzmak 80 tyś zł.. czmu się tego nie czepiasz???

ale.. podobno (wg ciebie czy tam testów ABX) kable nie mają wpływu tak jak wzmaki itp itd..

no to qrwa czemu na AS przy tych samych pokojach qrwa wszędzie brzmi inaczej?! tzn źle !! heheh ale inaczej..

Gość

(Konto usunięte)

xniwax, 29 Wrz 2009, 21:35

>Taki sam cwaniak co po 99$ sprzedaje gówno za 25 centów za stopę i nazywa to złotem. Czaisz?

o nie, nie, tam są zawsze kable miedziane :) nadrukiem się różnią :)))

Gość

(Konto usunięte)

Matthew, 29 Wrz 2009, 21:41

>To ze ceny kabli są jakie są wogóle to weź przykład końcówek np PASS'a.. elektronika 1200zł, obudowa

>3tyś.. po kosztach myślę 1300zł a kończowy wzmak 80 tyś zł.. czmu się tego nie czepiasz???

jak to nie... ale tu przynajmniej parę tys. to kosztowało, a nie parę centów...

"o nie, nie, tam są zawsze kable miedziane :) nadrukiem się różnią :)))"

To lubię - właśnie takimi wpisami udowadniasz, że jajeczny z ciebie chłopak i wszystko to co piszesz tak nalezy traktować ;))

Paweł, tak ceny są straszne sprzętów które "grają", kabli też.. ale to dyktuje rynek, w USA (bo to dobry pszykład) niemal większość ludzi ma same hajendy... normalni ludzie z klasy średniej słuchają sobie na Passach, Makintoszach.. Audioquestach, MITach..

a w Polszy ceny nie dość że przy o 2/3 mniejszych zarobkach rosną o 1/3 dlatego stają się osiągalne dla klasy wyższej..

trzeba z tym walczyć ale to nie będzie łatwe bo .. Polska mentalność dystrybutorska jest taka że jak Państwo obniża akcyzę na paliwo o 3gr to Stacje podwyższają cenę paliwa o 0.1zł...

Kable to zmora.. bo:

psują brzmienie

nie mają basu

mulą

spłaszczają scenę

są ostre

nerwowe

...

..

,

jak się posiada np dzielone źródło, preamp i np monobloki to.. hulaj dusza że się myśli że już koniec wydatków ehehe ;)

ile to sieciówek? ;D

to nie jest tanie ;D

Sporo zależy od systemu który "pokaże" czy kabel ten lepszy(droższy) jest naprawdę "lepszy"

hehe ale mam takie pytanie jak producenci kabli wyceniają swoje produkty, skąd wiedzą ze ten ich model będzie grał lepiej niż np Siltech Compas Lake? (i jego cena to 28tyś $ hehe)

>Elberoth

>

>nsnotes - wszystkie zalinkowane przez ciebie kable to ordynarne podróby.

Swietnie, fajna odpowiedz, ale mozesz to poprzec jakims przykladem, zdjeciem, opisem, porownaniem? Czy tylko sobie krzyczysz bo chcesz pokrzyczec? Przepraszam za ton, ale dopasowuje sie do rozmowcy. Prosze pisz, jesli masz cos konkretnego do napisania. Wodolejcow jest juz wystarczajaco.

>Ludzie, kiedy wy się wreszcie nauczycie,

>że jak coś kosztuje 1/10 oryginału to nie może nim być ?

>Nikt na tym świecie za darmo nic nie rozdaje.

W Twoim toku rozumowania zdaje sie kryc sie pewne niebezpieczenstwo. Bo jesli za orginal przyjmiemy produkt za najwyzsza cene to moze sie okazac, ze tylko w Polsce mozna kupic orginaly, po gdzie indziej na swiecie ceny czesto sa 2-3 razy mniejsze. A przeciez taki wniosek bylby absurdem, nieprawdaz?

Jesli ktos ma powyzej wymienione kable, kupione u sprawdzonego dostawcy i mialby ochote porowniac, ze poprosze. Zdjecia w zalaczonych linkach do bardzo sprzegolowe, nawet bym powiedzial nadzwyczaj dobre.

Pozdrawiam,

nsnotes

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.