Skocz do zawartości
IGNORED

jakie monitory do DENON 1500AE

keleleki

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Napiszcie prosze jaie monitorki nadawały by się do denonka 1500ae. Zależy mi na czystym i przestrzennym graniu wiem też że nie każde głośniki nadają się do każdego sprzętu - dlatego mam dylemat. Interesują mnie raczej głośniki podstawkowe bo nie mam warunków do podłogówek gdyż pomieszczenie ma zaledwie 18 m2 więc podłogówki chyba by się nie pokazały z dobrej strony. Słucham muzyki raczej każdego rodzaju chociaż ostatnio zrezygnowałem z basowania ( chyba się starzeje ) na rzecz instrumentów i dobrego wokalu ( ale troszku basiku na przyszłość się może przyda. ) Proszę Was o pomoc bo nie wiem co mam kupić a nie chce wydać kasy i za chwile sprzedawać głośników i kupować nowych.

Acha głośniki tak do 1500 - 2000k. Dzięki. Pozdro

https://www.audiostereo.pl/topic/28997-jakie-monitory-do-denon-1500ae/

Czysto i z basem grają Bowersy CM1. Jednak są bardzo analityczne, co mi sę akurat nie za bardzo podoba. Słuchałem iich z Danonkiem i nie zagrały źle. Dlatego warto je przesłuchać.

Do tego denona polecam rls elara. Sluchalem i naprawde rewelacyjnie to zagrało z pma -1500AE. Co do muzyki to była bodajże płyta "The Best Of Fourplay". Osobiście bym sobie sprawil te monitorki ale brak mi funduszy. Cena to około 2,2kzł ale warto.

acha a co byscie powiedzieli o usherach 520, kef q1 albo epos m5 do tego denonka??

czekam na wszystkie propozycje czytam je z duzym zainteresowaniem

i wogole dzieki bo nie spodziewalem sie takiego odezwu

ja zaproponuje monitor audio rs1 jesli koniecznie maja to byc monitory. Sam posiadam podlogowe rs6 i w niecalych 16 m2 przy odpowiednim ustawieniu bas jest bardzo dobry. Posiadam wzmacniacz marantz pm 17 i gra to razem bardzo przejzyscie przestrzennie i naturalnie ale nie ostro. rs1 kosztuja 2000 zl pozdr. sluchalem ma rowniez na denonie niedawno i jest bardzo dobrze

Jeden z forumowiczów zestawił ten wzmak z monitorami Paradigm studio 20 - podobno rewelacja!!!! ale może sprawdź sam. Opis znajdziesz na tym forum w opiniach dot. tychże kolumn.

Życzę wielu wrażeń muzycznych.

Ja mam 20v3 z PMA 1500 AE. U mnie grają w 25mkw o wysokości 3.15m. Efektywność, ogólna energia i sposób przekazu tych kolumn sprawia, że odkręcenie wzmaka powyżej 10:30-11:00 to samobójstwo. Na 18 metrach o standardowej wysokości (założyłem, że taka jest w pomieszczeniu docelowym) może się okazać, że będzie pod tym względem jeszcze gorzej.

Co nie zmienia faktu, że w ciężkiej muzyce ten zestawik faktycznie gra bardzo OK. Jeśli jednak preferujesz damskie wokale, albo delikatne "plumkania", to lepiej w Paradigma nie wchodź. ;)

keleleki, 21 Paź 2006, 10:41

> ostatnio zrezygnowałem z basowania ( chyba się starzeje ) na rzecz instrumentów i dobrego wokalu

O, teraz dopiero doczytałem.

Moja rada - omijaj Paradigmy szerokim łukiem. :)

wielkie dzieki chlopaki. naprawde mi pomgacie. mam jescze kilka dni do zakupu i naprawde czytam uwaznie wasze opinie.

PS. w takim razie Paradigmy do jakiej muzy sie nadają??

Czasem lubie posłuchac np: House lub R&B

ale stawiam jednak na wokale

Dzieki chlopaki

Od siebie polece to co dobrze znam, czyli Quad'y 11L. Bardzo uniwersalne i neutralne monitorki. Ich glowny atut to wlasnie srednica, wokale na pewno zabrzmia pieknie o ile reszta systemu na to pozwoli. No i jak na takie male monitorki bas bardzo dobry. Uzywam tych kolumienek od kilku miesiecy i nie ma do czego sie przyczepic (biorac pod uwage cene ~2000zl). Do tego dochodzi piekne wykonanie skrzynek. Jak bedziesz mial mozliwosc to koniecznie posluchaj, sam jestem ciekawy jak to zagra z Denonem.

keleleki, 22 Paź 2006, 02:00

>PS. w takim razie Paradigmy do jakiej muzy sie nadają??

Looknij w moje "o mnie"... ;)

Oczywiście to nie jest tak, że wokali nie da się słuchać. Da się, ale można słuchać ich lepiej przy pomocy innych kolumn.

I jeszcze jedna uwaga - Denon tyż nie jest mistrzem w kreowaniu wokali, zwłaszcza damskich. Trochę je osusza, odziera z uroku, miękkości. Nie wiem, na ile kładziesz na to nacisk, ale zanim podejmiesz ostateczne decyzje, spróbuj posłuchać czegoś innego. Np. któregoś Densena.

• Redaktorzy

Na początek postaraj się posłuchać klonów Totem Mite, bo może się okazać, że w Twoich 18m zagrają tak, że nie będziesz już musiał szukac innych.

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

W studio wokale nie są wcale złe pod warunkiem odpowiedniego doboru sprzetu, słuchałem Dynaudio i VA i mimo ich przymilności dla ucha brakowało mi kopa Paradigmów.

Zgadzam sie z porcupine3. Do 2,5kzł Quady są naprawdę niezłe. Atuty: piekna, nautralna średnica, niemęcząca góra, i świetny bas jak na małe monitory......niemówiąc już o godnym uwagi wykończeniu lakierem fortepianowym.

Napewno rls elara zagra wyśmienicie.

Gdy usłyszałem ten zestawik byłem w szoku jak takie małe monitorki mogą mieć wykop, ciepło i kulturę jednocześnie.

Mód dla uszu. MUSISZ POSŁUCHAĆ TEGO ZESTAWU.

po przeczytaniu wszystkich opini i krotkim przemysleniu wybiore miedzy: paradigm 20, quad 11l albo rls elara.

z tego co poczytalem o tych glosnikach to sa naprawde rewelacyjne ( moze nawet daloby sie zakupic dobre uzywki - byłby git ).

w kazdym badz razie dzieki za info i jak to wszystko skompletuje to napewno nie omieszkam sie podzielic swoimi refleksjami, moze pomoge komus innemu tak jak mnie pomogli

dzieki. pozdrawiam wszystkich !!!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.