Skocz do zawartości
IGNORED

bass-reflex: tył a przód - rozmyślania:)

Rafał_79

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich,

myślałem trochę o znaczeniu usytuowania bass-reflexu w kolumnach z przodu i z tyłu. Wydaje się faktycznie (zresztą poparte jest to niejedną opinią w innych wątkach na tym forum), że łatwiej jest ustawić kolumnę z przednim otworem - tak, żeby ładnie zagrała i aby nie było dudnienia i tym podobnych "atrakcji". Uznajmy to za niezaprzeczalną i główną zaletę takiego rozwiązania.

Czy w takim razie to rozwiązanie ma jakieś wady oprócz takiej (i dla wielu (w tym dla mnie))nieistotnej, że powiedzmy kolumna z otworem z przodu gorzej wygląda niż taka z BR tylnym ?

Można też odwrócić pytanie - czy są jakieś zalety BR z tyłu nad takim, który jest z przodu ?

Ciekaw jest Waszych opinii, zwłaszcza jeśli mieliście w domu kolumny z BR tylnym jak i przednim.

pozdrawiam serdecznie

Rafał

Dylemat kompletnie bezprzedmiotowy. Żeby spowodować niekorzystne efekty z tylnym bassrefleksem, trzeba ustawić kolumny tak blisko ściany, że nawet te z przednim bassrefleksem zagrają do niczego. Onanizowanie się kierunkiem wylotu bassrefleksu jest dość typowe dla tego forum, bladego pojęcia nie mam dlaczego.

Zgadzam się z MariuszemJ ,że w zasadzie umiejscowienie bass-refleksu nie ma wiekszego

znaczenia , trzeba po prostu dobrze ustawić kolumny i przynajmniej spróbować jako tako

zaadoptować pomieszczenie odsłuchowe.

-> MariuszJ

Autor wątku po prostu pyta a nie onanizuje się tym, tak przynajmniej wynika z jego wpisu. Ciekawość jest początkiem drogi ku poznaniu, więc powstrzymaj się od takich niewybrednych uwag.

-> Rafał_79

Problem ciekawy, jak znam życie zaraz pojawi się ktoś, kto wskaże wątek gdzie było to już wałkowane.

Z moich doswiadczeń i obserwacji wynika, że BR do tyłu częściej ma problemy z basem i częściej zdarza się, że dudni niezależnie od odległości od ściany tylnej. To oczywiście ogromne uogólnienie, bo jedna konstrukcja drugiej nierówna, ale statystycznie takie mam spostrzeżenia. W wyniku tych spostrzeżeń dawno już odrzuciłem wszelkie konstrukcje z BR do tyłu i wszystkie kolumny jakie miałem miały BR do przodu.

Edward>

Mam wrażenie że co tydzień pojawia się ktoś na forum, kto uważa że nie może sobić kupić kolumn z tylnym BR, bo muszą stać przy ścianie. Tymczasem większość standardowych konstrukcji CAŁKOWICIE NIEZALEŻNIE od tego czy mają BR z góry, z boku czy w ogóle nie posiada jest dedykowana do ustawienia "in-air" i jeżeli nie jesteś w stanie im tego zapewnić to chociażbyś wydał na nie krocie nie zagrają i koniec. Problem tylnego BR zakrawa już na poważniejszy od tego, który interkonekt jest lepszy: ten krótszy czy ten dłuższy. Proponuję zatem ukrócić te jałowe dyskusje, a tymbardziej powstrzymać się od wniosków natury ogólnej o dzwięku takiej czy innej konstrukcji. Ja nie widzę żadnej statystycznej korelacji, mogącej uprawniać do wyciągania wniosków.

Położenie otworu BR jest uwarunkowane wieloma rzeczami - np. długą rurą w szczupłych konstrukcjach, brakiem miejsca na przedniej ściance w minimonitorach. Zadaniem otworu nie jest wydawanie dźwięku (w obszarze jego możliwej lokalizacji kierunkowej), ale zapewnienie stratności obudowy.

Otóż to - zależało mi na tym, aby rozwinąć nieco temat. Wiem, że co nieco było już o umiejscowieniu bass-reflexu w kolumnach i czytałem o tym w archiwum. Mimo wszystko sądzę, że tak czy siak przynajmniej kilka osób ten temat zainteresuje więc stąd mój nowy wątek.

Też mam wrażenie, że tylny bass-reflex jest trudniejszym przypadkiem i dlatego też intryguje mnie jeszcze jedna rzecz. Mianowicie - dlaczego niektórzy producenci kolumn mimo wszystko dają wylot BR z tyłu. Może dlatego, żeby użytkownik - sparzywszy się nie mogąc dobrze ustawić kolumn - kupił kolejne, tym razem już z BR z przodu :)

Wiem - czepiam się trochę. Ale zazwyczaj dyskusja rozwija horyzonty myślenia. No i jestem ciekaw opinii innych.

Moje doświadczenia są takie,ze przy niskim strojeniu lokalizacja otworu ma znacznie mniejsze znaczenie,z kolei okalizacja z tyłu może pomóc małym monitorkom zagrać bardziej efektownie,ale trzeba sie pilnować z ustawieniem.Basteflex z przodu w przypadku średnio strojonych kolumn uodparnia je na wpływ ze strony ustawienia,ale nie zmienia faktu,że najbezpieczniejsze są pod tym wzgłędem konstrukcje typu compakt.

• 1 rok później...

Odnawiam wątek, gdyż mam pytanie do osób zorientowanych w temacie. A mianowicie:

Skoro mówi się, iż lepiej umiejscowić bass reflex z przodu zamiast z tyłu z racji na mniej kłopotliwe ustawienie kolumny, to jaki sens ma wyprowadzenie otworu pod spodem kolumny?

Usadawia się wtedy kolumnę na podwyższonych kolcach, ale przecież efekt powinien być wtedy taki, jakbyśmy przysunęli kolumnę do ściany na odległość tych np. 5 cm. Skąd kolumna wie, że podłoga, to nie ściana i ma grać w takim absurdalnym ustawieniu dobrze?

Czy ktoś jest w stanie mi wytłumaczyć, jakie korzyści są osiągnięte w ten sposób?

Będę wdzięczny. Pozdrawiam.

głaz, 4 Sty 2008, 00:12

>Odnawiam wątek, gdyż mam pytanie do osób zorientowanych w temacie. A mianowicie:

>

>Skoro mówi się, iż lepiej umiejscowić bass reflex z przodu zamiast z tyłu z racji na mniej

>kłopotliwe ustawienie kolumny, to jaki sens ma wyprowadzenie otworu pod spodem kolumny?

>Usadawia się wtedy kolumnę na podwyższonych kolcach, ale przecież efekt powinien być wtedy taki,

>jakbyśmy przysunęli kolumnę do ściany na odległość tych np. 5 cm. Skąd kolumna wie, że podłoga, to

>nie ściana i ma grać w takim absurdalnym ustawieniu dobrze?

>Czy ktoś jest w stanie mi wytłumaczyć, jakie korzyści są osiągnięte w ten sposób?

>Będę wdzięczny. Pozdrawiam.

To nie tak. Powierzchnia dolnej scianki kolumny jest stosunkowo niewielka. W przypadku umieszczenia otworu na dolnej ściance wylotem tunelu nie jest sama "dziura" Jako wylot tunelu należy traktować szczelinę pomiędzy podłogą a krawędziami dolnej ścianki. Dlatego też za pomocą regulacji wysokości kolców da się w pewnym stopniu wpływać na strojenie układu bassreflex. Ba, ma znaczenie również i to, czy kolumna stoi na gładkich dechach czy na dywanie.

A to, czy otwór jest umieszczony z przodu czy z tyłu kolumny ma znaczenie marginalne i na samo strojenie kolumny nie wpływa. Nie wpływa również na mozliwości jej ustawienia. Owszem, da się zakłócić pracę tylnego bassrefleksu, ale to przypadek skrajny, wymagający ustawienia kolumny w bezpośredniej bliskości ściany, gdy odległość tylnej ścianki kolumny od ściany jest zbliżona do średnicy samego otworu. A kto tak stawia? Przecież w takim ustawieniu to nawet kolumna z przednim bassreflexem zagra żałośnie. Ba, nawet większa część kolumn zamkniętych zagra zdecydowanie poniżej swoich możliwości.

Przypadki błędów projektowych (generowanie świstów turbulencyjnych przez bassrefleks, niewytłumione odbicia od ścianek wewnętrznych w zakresie średniotonowym wydostające się przez otwór) są bardziej dokuczliwe wręcz właśnie przy otworze umieszczonym z przodu, a zwłaszcza w bezpośredniej bliskości samych przetworników.

IMHO mitologizowanie znaczenia przedniego bassrefleksu to takie chwytanie się brzytwy przez tonącego. Ludzie bardziej są skłonni czepiać się złudnej nadziei że kolumny z przednim bassrefleksem można upchnąć byle gdzie, niż zdobyć się na pewien wysiłek i zadbać o prawidłową aranżację akustyczną pomieszczenia odsłuchowego. A jak już kupią, i postawią byle jak te kolumny z otworami z przodu, to im oczywiście nie gra. I co wtedy robią? Oczywiście zakładają tysięczny wątek w stylu "jakim kablem zlikwidować buczenie basu"

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-3550-100004578 1199405526_thumb.gif

post-3550-100004579 1199405526_thumb.gif

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Bassrefleks jest typowo strojony do np. 43Hz gdzie fala ma długość 8m. Jakie znaczenie dla takich fal może mieć te 30cm głębokości kolumny, zwłaszcza że bas jest promieniowany wszechkierunkowo? Popieram McGyvera w tej kwestii.

BR z przodu czy z tyłu ma znaczenie dla:

- rezonansów i fal stojących w zakresie środka promieniowanych przez port (z tyłu lepszy jak to już napisał McGyver)

- ilości basu przy odsłuchu nearfield. Dla kolumny słuchanej z 1m odległości, 30cm głębokiej BR z tyłu straci jakieś 2dB względem głośnika bo jest 1.3 raza dalej. Za to będzie mniej świszczał i dawał falami stojącymi.

Z kolei BR na dolnej sciance ma również taką zaletę że łatwiej jest użyć większej średnicy (wymagającej też większej długości). W ramach średnic 7cm i 10cm można dostać bardzo fajne składane rury z profilowanymi wlotem i wylotem. Do tego można całość policzyć tak żeby wlot rury był w okolicach połowy wysokości kolumny - co sprawi że będzie on w węźle fali stojącej góra - dół.

Pewnie walnę teraz jakąś bzdurę, ale co mi tam.. czy miałoby sens umiejscowienie bass-refleksu skośnie, lub wręcz pionowo, z wylotem do góry? Jestem w tych sprawach totalny lajkonik, ale może już ktoś to przećwiczył?

• 1 rok później...

... hmmm ... jednak wpływ kierunku bassreflex ma znaczenie dla "ilości" basu w bliższym sąsiedztwie ściany.

cytat:"

3. Monitory były nagrywane w wolnym polu, nie były ustawione blisko ściany jak w domowym studiu. Stąd "przebasowanie" charakteru brzmienia np. monitorów JBL które są wyposażone z bass-reflex z tyłu zniknęło."

źródło:

Ukryta Zawartość

... więc mamy jednak to negatywne uwypuklenie dołu mocniejsze przy tylnym wylocie niż przy przednim , kiedy monitory stoją niedaleko ściany.

Ukryta Zawartość

>... więc mamy jednak to negatywne uwypuklenie dołu mocniejsze przy tylnym wylocie niż przy przednim

>, kiedy monitory stoją niedaleko ściany.

"Niedaleko" to pojęcie względne. Dla "tyłów" z BR, a takie też istnieją, pojęcie to oznacza montaż na krótkim uchwycie, do 10 cm od ściany- wtedy BR jest wręcz niepożądany i należy go zatkać. W zdecydowanej większości przypadków chodzi o nieszkodliwe odległości

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.