Skocz do zawartości
IGNORED

Klub Infinity Classics

Rekomendowane odpowiedzi

Wertowałem wątek już nie raz i im więcej czytam...tym mniej wiem:)

I zauważyłem,że straszna posucha w kraju z Infinity !A jak już coś jest wartego uwagi,to szybko znika-aukcje na alle w cudowny sposób są kończone bez ofert kupna...

Przyznawać się-kto zwinął mi Re90 z Olkusza sprzed nosa?

Freedi, dowiedź się, czy ktoś blisko Ciebie ma Kappy 8.2 lub Infinity Renaissance 80/90 i koniecznie weź swoje płyty.

Jak posłuchasz to się zakochasz !

Gdybyś zabrał swój piecyk(i) to miałbyś już konkretny ogląd sprawy.

Po takiej sesji napisz jak zagrało, a wtedy koledzy nakierują Cię na konkretną konstrukcję.

Pozdrawiam

Pygar

Kappa - jeśli lubisz granie bardziej bezpośrednie, nieco twardsze i z większym wypierdem na dole, mniej wypełniona niższa średnica.

Renaissance - jeśli chcesz mieć niesamowitą przestrzeń (wszystko gra wieloplanowo, płynnie z oddali - Kappa grają tylko szeroko ale nie tak głęboko), z lepszym, bardziej kontrolowanym/miękkim i niżej schodzącym basem (ale słabszym, bez takiego twardego potężnego kopa jak 8.2). 9.2 to już pewnie wyczynowe kolumny, jeśli chcesz mieć koncert w domu i masaż ciała. W sumie 8.2 już mają takie możliwości ale 9.2 zrobią to zapewne na luzie, bez zbytniego obciążania kolumn :)

I raczej z racji braku czasu nie będę miał możliwości odsłuchu czy odbioru osobistego-kupię praktycznie w ciemno,licząc na uczciwość sprzedającego i Wasze opinie.Zbyt dużo wątpliwości jak na pozbycie się paru tysięcy zł.

Ale jedno jest pewne:będą to na pewno Infinity !

Warto posłuchać, bo to na lata. Chociaż ja swoje kappy kupiłem w ciemno, zupełnie, ale byłem przekonany, że to jest to, czego szukam. Nie zawiodłem się, zawsze o nich marzyłem.

Co do wielkości pokoju, to jest to względne, choć kappa 9.2 wymaga odpowiedniej akustyki, a na tą składa się nie tylko przestrzeń, ale tez brak ewidentnych problemów z modami, odpowiednie pochłanianie/tłumienie, etc., co jest szczególnie ważne w pomieszczeniach właśnie ok. 25-30m2. Spekuluję tylko, ale to na podstawie doświadczeń z kappa 8.2 które grają u mnie w 16m2 i wcale się nie duszą. Owszem, więcej byłoby lepiej, ale jest dobrze już teraz (tyle, że mam adaptację akustyczną). Ogólnie wyznaję zasadę, że nie ma się co bać dużych kolumn, bo dają wrażenia nieporównywalne z małymi, ale trzeba zapewnić im warunki. Dlatego też sprawdź akustykę u siebie w pomieszczeniu. Wiadomo, bez pomiarów trudno to zrobić, ale oceń, czy klaśnięcie w ręce szybko wygasa, czy też masz pogłos. Czy masz kanapy, dywany które mogą pochłaniać bas? ETC. Jeśli tak, to brałbym te 9.2 - jak szaleć, to szaleć ;)

Powrót po dłuższej przerwie...

Don111, właściwie zgadzam się z Twoim opisem. Jedynie mogę napisać, że Kappy mają potężny ale jednak nnie tak uporządkowany bas jak R90. Wszystko reszta jota w jotę się zgadza. Przestrzeń, głębia dokładnie tak jak piszesz. Kapp 9.2 bym nie kupował do pomieszczenia poniżej 25m2. Szkoda zachodu. Przeba je minimum 1,2m od ścian wypchnąć a i to mało. Bardziej uniwersalne są R90. 20m2 to już grają fajnie. Kappy 8.2 podobnie. Wbrew opiniom, Kappy 7.2 warto też wziąc posd uwagę, tyle , że do ałych pomieszczeń. Ogólnie poniżej 20m2 warto zawsze szukać monitorów a nie podłogówek.

Jan

Romek-z akustyką nie mam najmniejszego problemu-parę pokoików mam pustych,ogranicza mnie tylko brak wiedzy i kasy w ich adaptacji.I też podobnie do Ciebie mam przekonanie,że Kappy 9.2 będą mi odpowiadać a nawet jakby tak się nie stało,to jest jeszcze sporo modeli do sprawdzenia:)

Jeśli dobrze zaadoptujesz pokój, odstępy od ścian, wytłumienie i do tego lubisz bardzo duże ilości masującego basu to raczej 9.2 lepiej by się sprawdziły. Choć problemem może być ich napędzenie. Z drugiej strony nie wiem czy nie lepszym wyborem byłby zakup 8.2 i do tego 2 subwooferów w razie czego, na pewno by nie wyszło drożej, a może się okazać że 8-mki w zupełności Tobie wystarczą. Z tego co wiem 8.2 i 9.2 grają identycznie, tylko jest różnica przy dużej głośności na basie (wypytywałem o to jednego posiadacza obydwu par),

@Jan

Kappy 7.2 grają chyba troszkę gorzej od 8.2 moim zdaniem (chyba - bo nie mam pewności bo 8.2 miałem kilka miesięcy później po 7.2). Oprócz lekkiej różnicy w zejściu i mocy basu wydaje się, że jest różnica na średnicy. Miałem wrażenie że na 7.2 jest ona nieco bardziej skotłowana, bez takiej separacji jak w 8.2. W 7.2 jest cięcie na 700hz basowego, być może to z tego powodu. Kiedyś o tym pisałem w klubowym wątku.

Jeśli dobrze zaadoptujesz pokój, odstępy od ścian, wytłumienie i do tego lubisz bardzo duże ilości masującego basu to raczej 9.2 lepiej by się sprawdziły. Choć problemem może być ich napędzenie. Z drugiej strony nie wiem czy nie lepszym wyborem byłby zakup 8.2 i do tego 2 subwooferów w razie czego, na pewno by nie wyszło drożej, a może się okazać że 8-mki w zupełności Tobie wystarczą. Z tego co wiem 8.2 i 9.2 grają identycznie, tylko jest różnica przy dużej głośności na basie (wypytywałem o to jednego posiadacza obydwu par),

Tym basem akurat się najmniej martwię i stereo z subami nie biorę pod uwagę...chociaż mam dwa byki,które przestawiają ściany:)...Nie wiem co wsadzili do tych 9.2 ale nie sądzę żeby klon accuphase P5000(1,5 kW toroid i 2x47000uF MundorfMlytic) miał z nimi jakiekolwiek problemy.Jeśli jednak tak by się stało to w zanadrzu będzie P7100...

Ale nie w tym rzecz.Muszę jeszcze przemyśleć sprawę metrażu,żeby się nie okazało,że urządzam cały dom pod kolumny!

Chociaż dlaczego nie:)Kwestia tylko decyzji i dostępności kolumn...szukam jeszcze RE 90.

Tym basem akurat się najmniej martwię...

W takim razie, zamiast brać 9.2, to powinno z tego wystarczyć na zwykłe R90 + Kappa 8.2 do porównania, będziesz miał pewność, które dla Ciebie są lepsze. R90 są nieco lepsze jakościowo i mają piękną przestrzeń (tutaj olbrzymia różnica), ale są dużo "grzeczniejsze" a Kappy dają czadu. Różnica tkwi w sposobie prezentacji. Tak w wielkim skrócie.

Freedi

Najlepiej jak odwiedzisz kilka osób z takimi kolumnami jakie chcesz kupić. Dobrze jak ze swoim sprzętem.

Accu powinny pociągnąć Kappy9.2. Resztę infinity podobnie. Dalej już tylko ustawienie w pomieszczeniu. Wbrew pozorom bardzo ważne.

Wzmacniacz powinien być szybki. Kappy grają zdecydowanie dołem ostrzej jak R90 - wiem miałem Kappy, mam R90. R90 mają większą

ogładę w sposobie grania i wiele lepszą przestrzeń. Kappy mają lepszy wykop na basie ale ostrzejszy i taki z większym bałaganem w

przekazie. Oczywiście to świetne kolumny i nie mówię, że źle grają. Porównuję sposób grania. Kto mia ł Infinity Kappy czy R90 , nigdy tego

nie zapomni. To wyśmienite paczki.

Jan

Gość Gosc

(Konto usunięte)
<br />Z tego co wiem 8.2 i 9.2 grają identycznie, tylko jest różnica przy dużej głośności na basie (wypytywałem o to jednego posiadacza obydwu par),<br />

A to co najmniej dziwne, bo chyba te konstrukcje mają inny podział zwrotnic.

W dniu 7.09.2013 o 12:18, gość napisał:

A to co najmniej dziwne, bo chyba te konstrukcje mają inny podział zwrotnic.

Dokładnie, skala różnic w brzmieniu 8.2 i 9.2 jest podobna do skali różnic w brzmieniu 8.2 i 7.2. Być może, z jakimś cherlawym wzmakiem i przy dosyć niskiej głośności 8.2 i 9.2 mogą zagrać podobnie, ale gdy je odpowiednio wysterujemy, różnica jest bardo znacząca, oczywiście na plus dziewiątek.

Historia, tylko paczki: Dali 3b, 400, Skyline1000, Euphonia MS5, Infinity Kappa 7RS, 8RS, 7.2, 8.1, 8.2, 9.2, 90, SM112, Thiel CS3.6, B&W 801F, Quadral Taurin, Amun, Ascent 650, Martin Logan Mosaic, Onkyo SC-900, THOR Evo 04

Teraz tylko teoretyzuję, ale nie sądzę, że to będą te same różnice. Za niższą średnicę w 7.2 odpowiadał duży 10 calowy głośnik. 8.2 i 9.2 są czterodrożne i mają ten sam mid-bas, grający od 180hz, który wg mnie robił całą różnicę między 7.2 i 8.2. Co do wysterowania to na pewno masz rację, 9.2 pokażą z pewnością dużo potężniejszy i niżej schodzący bas, to chyba oczywiste skoro jest zdublowany (i tak już duży) niskotonowiec.

Teraz tylko teoretyzuję, ale nie sądzę, że to będą te same różnice.

Masz rację, to nie będą te same różnice, ale "skala" różnic będzie podobna.

Historia, tylko paczki: Dali 3b, 400, Skyline1000, Euphonia MS5, Infinity Kappa 7RS, 8RS, 7.2, 8.1, 8.2, 9.2, 90, SM112, Thiel CS3.6, B&W 801F, Quadral Taurin, Amun, Ascent 650, Martin Logan Mosaic, Onkyo SC-900, THOR Evo 04

Z drugiej strony nie wiem czy nie lepszym wyborem byłby zakup 8.2 i do tego 2 subwooferów w razie czego, na pewno by nie wyszło drożej, a może się okazać że 8-mki w zupełności Tobie wystarczą.

Osobiście wolałbym przy takiej propozycji rozważyc jednak 9tki - dobrać suby do 8mek mogłoby być trudne, a wyszłoby pewnie drożej niż kupno 9tek od początku.

Ale z tego co Freedi napisał opcja z subami odpada. Natomiast po tym co napisali Koledzy posłuchałbym jednak i R90 i Kappa 8.2.

W każdym bądź razie fajny dylemat przed Tobą - oby w życiu tylko takie były ;)

Co do adaptacji myślę, że warto ją przewidzieć i coś zrobić - zawsze to na plus, bez względu na to jaka kolumna konkretnie zagra u Ciebie. Ta inwestycja po prostu zawsze się zwraca.

Masz rację, to nie będą te same różnice, ale "skala" różnic będzie podobna.

OK, ale ta skala różnic chyba wynika z kwestii mocowych, a nie wynika z "braków" 8.2 w stosunku do 9.2. Głośniki dokładnie te same, jedynie zdublowany bas w 9.2. W 7.2 nie ma w ogóle mid basowego. Jedyną znaczącą różnicą techniczną, jest cięcie wysokotonowego emita na 3500hz w 9.2 , w 8.2 jest na 4700hz. Reszta podobnie (jeszcze polydome analogicznie 750 / 700). Przyznam, że mnie to cięcie Emita zdziwiło, jeśli twierdzisz, że przez to 9.2 grają lepiej, to trochę dziwne, bo przecież nic nie stało na przeszkodzie aby na tyle samo ciąć Emita w 8.2.

Osobiście wolałbym przy takiej propozycji rozważyc jednak 9tki - dobrać suby do 8mek mogłoby być trudne, a wyszłoby pewnie drożej niż kupno 9tek od początku.

Ale z tego co Freedi napisał opcja z subami odpada. Natomiast po tym co napisali Koledzy posłuchałbym jednak i R90 i Kappa 8.2.

W każdym bądź razie fajny dylemat przed Tobą - oby w życiu tylko takie były ;)

Kolega pisał, że na basie mu tak nie zależy, a przecież już 8.2 mają nienormalny (w kategoriach audiofilskich) bas :)

Pytanie o ile lepiej grają 9.2 od 8.2 poza basem (jedna osoba twierdziła, że brak różnica poza basem, tutaj wojt_81 twierdzi inaczej - może jeszcze rozwinie tą kwestię). Jakby nie było, to nie wierzę, aby 9.2 grały lepiej od R90, a są od nich przecież trochę droższe.

Jeszcze jeden kolega zmienił R90 na Dali Skyline chyba (Mirunias o ile dobrze pamiętam) i był wniebowzięty :)

Wojt_81 z kolei widzę w stopce miał te Skyline a gra na Kappach 9.2 (może kolega coś jeszcze napisze nt takiego porównania ?). Widać gusta są różne :)

Hmm, nie jestem ekspertem w sprawach technicznych, piszę tylko to co słyszę, a mogę w miarę porównywać ponieważ moje byłe 8.2 stoją i grają u znajomego sąsiada. Po pierwsze, wcale nie wydaje mi się, aby w 9.2 było więcej basu (może przy wysokiej głośności), jest on za to "swobodniejszy" i bardziej naturalny, nawet przy niskiej głośności dobrze słyszymy najniższe dźwięki. Po drugie, nawet jakby było tak jak piszesz (ja jestem przekonany, że tak nie jest), że one różnią się tylko basem, to czy nie jest tak, że zmiany w obojętnie którym zakresie mają bezpośredni wpływ na "słyszalność" pozostałych zakresów. Przecież musiał być jakiś powód, dla którego inżynierzy z Infinity zmienili podziały na zwrotnicy.

Co do porównania Skyline 1000 i Kappy 9.2 to Dali miałem chyba z 3 lata temu i nie wszystko pamiętam. Na bank nie zapomnę przestrzeni z jaką grają te kolumny, hektary przestrzeni. :) Bas z tak samo wielkiego gara jak w Kappach 8.2/9.2, ale obudowa otwarta i jest go słyszalnie mniej, co nie oznacza, że jakoś strasznie mało. Schodził nisko ale był mniej zwarty. Średnica była poprawna, bardzo przyjemna, a o górze to można referaty pisać, jest tam prawie metrowa wstęga i gra jak nic innego, przepięknie. Jednak jako całość brzmienie Kapp 9.2 podoba mi się bardziej.

P.S. Sprawdziłem przed chwilą allegro i widzę, że ceny tych konstrukcji nieźle urosły w ciągu tych paru lat, pamiętam, że sprzedawałem swoje Skyline za 5.000 zł, teraz ceny od 6500 zł do 7500 zł. Ja spokojnie mogę opuścić chętnemu cenę 9.2 na 6000 zł a druga para na allegro, w jasnej okleinie jest za 7500 zł.

Edytowane przez wojt_81

Wojt_81

Czym poganiales 9.2 i 8.2? To byl ten sam piec?

Jak one miaj sie do thieli?

Wzmacniacz, a w sumie to końcówka z potencjometrem i wyborem wejść to Quintessence Crescendo, mocny zawodnik. Z kolei moje poprzednie 8.2 grają u znajomego z SONY TA-F770ES, w dosyć dobrze wytłumionych 20m2 i jest naprawdę dobrze, każdy kto do niego przychodzi, jest w lekkim szoku.

Thiele miałem najkrócej, dosłownie 2-3 miesiące, nie sprzedałem ich bo coś mi nie pasowało, akurat "przy okazji" kupiłem wtedy pralki B&W 801F i się zachwyciłem. Thiele to poziom Kapp 9.2 z mniejszą ilością basu ale za to z trochę ciekawszą średnicą, grają bardziej bezpośrednio, trochę inna szkoła niż Kappy. No i są o wiele droższe, pamiętam, że ich cena oscylowała w okolicach 9.000zł

druga para na allegro, w jasnej okleinie jest za 7500 zł.

Matko i córko, naplułem na świętość i nie mogę już edytować. :) To oczywiście nie jest okleina, przepraszam wszystkich wyznawców, idę się biczować.

Edytowane przez wojt_81

Matko i córko, naplułem na świętość i nie mogę już edytować. :) To oczywiście nie jest okleina, przepraszam wszystkich wyznawców, idę się biczować.

;))))))

• 2 tygodnie później...

Witam Panowie!

Czy ktoś tutejszego grona posiada,albo słyszał Gammy?

Jak daleko potrzebne jest servo?

Jest taka opcja jak "podłączenie pasywne" czyli bez serva z regulacją z tyłu głośnika.

Ostatnio słucham na tym co mam i jestem z tego zadowolony:)))

Gość Gosc

(Konto usunięte)

jesli jestesmy w temacie aukcji

pozabywam sie zapasow :

EMIT

SEMIT

POLYDOME

http://allegro.pl/show_item.php?item=3600392764

polecam , mysle ze cena jest OK ,kolekcjonowalem je z roznych zakątków swiata

oddam calosc za 1000zl

Edytowane przez nowak.michas
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.