Skocz do zawartości
IGNORED

Klub Infinity Classics

Rekomendowane odpowiedzi

Jaka agresja. Rozumiem, to te trudne dni raz w miesiącu. Spróbuj aszpagandy.  

Na Re lampa grała. Na Re gra wciąż prosta integra Yamahy o mocy 100W na kanał. Gdybym ich w domu nie miał też bym twierdził jakie to straszne spadki mają (czyli powielał bzdury jak to określiłeś). 

Ale fakt. RS są niepowtarzalne i tu się z Tobą zgodzę. 

Martin Logan CLS, Ayon Triton 8 x KT150, DAC STAX (2xPCM63K na 6414/ECC81), Rotel RCD (TDA1541 na 6N9S) ,Yamaha PX3 z Yamaha MC5 (Shibata na boronie) z pre na 6N9S/6S2S, Volumio pod R Pi.

• 2 tygodnie później...
26 minut temu, olmaster napisał:

mnie zainteresowałeś tematem 😉

Z tego co ja pamiętam to:

Leben cs1000p + Pre Rs28cx

w uzywce wyjdzie cena dobre parę razy Twoja AS3000 🙂

A jak AS3000 - warto iść w tą stronę? 

Edytowane przez eMCZe

Martin Logan CLS, Ayon Triton 8 x KT150, DAC STAX (2xPCM63K na 6414/ECC81), Rotel RCD (TDA1541 na 6N9S) ,Yamaha PX3 z Yamaha MC5 (Shibata na boronie) z pre na 6N9S/6S2S, Volumio pod R Pi.

Jaka agresja. Rozumiem, to te trudne dni raz w miesiącu. Spróbuj aszpagandy

W dniu 12.06.2021 o 17:50, eMCZe napisał:

Jaka agresja. Rozumiem, to te trudne dni raz w miesiącu. Spróbuj aszpagandy.  

Na Re lampa grała. Na Re gra wciąż prosta integra Yamahy o mocy 100W na kanał. Gdybym ich w domu nie miał też bym twierdził jakie to straszne spadki mają (czyli powielał bzdury jak to określiłeś). 

Ale fakt. RS są niepowtarzalne i tu się z Tobą zgodzę. 

Takie teksty to ślij do kogoś kogo znasz i szanujesz.. 

Napisałem to czego jestem pewien i zmierzyłem. I tylko tyle. To jest klub Infinity i forum publiczne a nie instagram, czy inne gówno. Więc nie rób mi prywatnych wycieczek. 

Robisz fajne rzeczy, Szacun że potrafisz to pokazać ale nie narzucaj swoich przekonań innym. 

To tyle i bez urazy. 

Pozdro

Edytowane przez freedi

Moja odpowiedź jak i prywatne wycieczki były na tym samym poziomie jak i Twoje. 

Ja urazy nie chowam. I fakt, to forum publiczne i klub Infinity, nie mówimy więc tu o przekonaniach tylko faktach i doświadczeniach. Moje doświadczenia są takie, że moja lampa która pięknie grała na RS6000, grała u mnie również  na R90, siadała całkowicie przy podłączeniu do RS2.5, dlatego zmieniła właściciela. To nie jest przekonanie. To nie subiektywne odczucie. To fakt. 

Twoich pomiarów jestem bardzo ciekaw i to nie sarkazm.

Z wyrazami szacunku. 

Hej

Pewnie było wiele razy, dużo szukałem po forach, ale odpowiedzi na mój temat są z przed 3, albo i 10 lat.
Nie jestem audiofilem, lubię słuchać muzyki, kiedyś zawzięcie się zajmowałem car audio, a teraz wróciła mi potrzeba posłuchania czegoś czym mógłbym się ponownie zachwycić.
Teraz grają u mnie kolumny Elac ze zmodyfikowanym Nadem 350. 
Drogą kupna nabyłem kolumny Infinity Kappa 8.2 - i  nie wchodząc w szczegóły - jaki wzmacniacz z ocieploną górą z tym się dobrze zgra - chodzi  o coś dostępnego na rynku najlepiej wtórnym chyba, że warto w nowy sprzęt inwestować.... Czy szukać raczej samego wzmacniacza czy Pre + końcówka? - może ktoś pomoże z czymś dostępnym na rynku - budżet jaki chciałbym przeznaczyć to 1000-5000zł
Wiem, że są klocki tanie co robią wrażenie i dlatego kwota z takiego przedziału.
Chciałbym coś mocnego aby wykorzystać potencjał kolumn. 
Nie wiem czy w dobrym dziale zadałem pytanie. Jeśli nie to przepraszam i proszę o zrozumienie 

44 minuty temu, gregorioo napisał:

Hej

Pewnie było wiele razy, dużo szukałem po forach, ale odpowiedzi na mój temat są z przed 3, albo i 10 lat.
Nie jestem audiofilem, lubię słuchać muzyki, kiedyś zawzięcie się zajmowałem car audio, a teraz wróciła mi potrzeba posłuchania czegoś czym mógłbym się ponownie zachwycić.
Teraz grają u mnie kolumny Elac ze zmodyfikowanym Nadem 350. 
Drogą kupna nabyłem kolumny Infinity Kappa 8.2 - i  nie wchodząc w szczegóły - jaki wzmacniacz z ocieploną górą z tym się dobrze zgra - chodzi  o coś dostępnego na rynku najlepiej wtórnym chyba, że warto w nowy sprzęt inwestować.... Czy szukać raczej samego wzmacniacza czy Pre + końcówka? - może ktoś pomoże z czymś dostępnym na rynku - budżet jaki chciałbym przeznaczyć to 1000-5000zł
Wiem, że są klocki tanie co robią wrażenie i dlatego kwota z takiego przedziału.
Chciałbym coś mocnego aby wykorzystać potencjał kolumn. 
Nie wiem czy w dobrym dziale zadałem pytanie. Jeśli nie to przepraszam i proszę o zrozumienie 

Według mnie pre + końcówka .

Osobiście posiadam Parasound 1200 II po pełny serwisie, bardzo jestem zadowolony a preamp lampowy (jak narazie budżetowym z ali ale robi robotę), fajny bajer różne lampy różny dźwięk.

Mam też na jakiś czas Ice power 1200(parę wpisów wcześniej filmik zamieściłem co potrafi) i też robi robotę ale według mnie do niego preamp lampowy, tranzystor u mnie się nie sprawdził.

Mam Nad-a 319 po serwisie i też dobrze radził sobie z 8.2.

Co osoba to opinia każdy ma inne ucho itp.

13 godzin temu, Alien844 napisał:

Według mnie pre + końcówka .

Osobiście posiadam Parasound 1200 II po pełny serwisie, bardzo jestem zadowolony a preamp lampowy (jak narazie budżetowym z ali ale robi robotę), fajny bajer różne lampy różny dźwięk.

Mam też na jakiś czas Ice power 1200(parę wpisów wcześniej filmik zamieściłem co potrafi) i też robi robotę ale według mnie do niego preamp lampowy, tranzystor u mnie się nie sprawdził.

Mam Nad-a 319 po serwisie i też dobrze radził sobie z 8.2.

Co osoba to opinia każdy ma inne ucho itp.

Chcę z kolumn wykrzesać to co mają - także mocne uderzenie, a obawiam się, że na moim Nadzie tego zabraknie.
Z nowych coś w kwocie do 6000zł jest co szukać czy lepiej używki?

4 godziny temu, gregorioo napisał:

Chcę z kolumn wykrzesać to co mają - także mocne uderzenie, a obawiam się, że na moim Nadzie tego zabraknie.
Z nowych coś w kwocie do 6000zł jest co szukać czy lepiej używki?

denon poa 4400a - jakiś czas temu z jeden użytkownik testował z Kappami 9 i jeśli chodzi jakiś/cena najlepiej wyszły te monobloki. Więc będą na przyszłość.

Lub Icepower 1200 w 2 - 2.5 tyś. się zmieścisz.

To tylko moje sugestie, pewnie ktoś się jeszcze wypowie.

Edytowane przez Alien844
  • 2 tygodnie później...

Ja się powtórzę, u mnie z Kappami 8.2i najlepiej radzą sobie lampy. Zarówno mocniejsza w PP jak i słabsza w SE (3,5W na kanał). Testowałem z nimi kilka wzmacniaczy włącznie z ICEPower1200 oraz niedawno Parasound HCA-1000. Co prawda bas z lamp nie jest jakiś spektakularny ale również nie jest taki z pozostałych wzmacniaczy. Za to góra i średnica najlepsza na lampach. Niestety u mnie akusytyka pomieszczenia chyba gra pierwsze skrzypce. Dla tego jestem zmuszony sprzedać moje Kappy i przejść na monitory plus subwoofer (wojna w komentarzach za 3..2..1...) bo mam już dość walki z basem u siebie. Raz buczy, schodzi tak nisko że aż bardziej go czuje niż słyszę, a raz jak trzeba p....dolnąć do dwa 12 calowe głośniki sprawiają wrażenie jakby miały co najwyżej 6 cali. I nie, tak samo nie ma tego p...dolnięcia z lampami jak ze wzmakami po 200-500W na kanał. Albo jest fajny, przesunę głowę o 20 cm do przodu i już go nie ma. No dramat. 

Poza tym lubię mocny bas przy stosunkowo cichym słuchaniu.

Także jeszcze raz powtarzam, jeśli ktoś jest zainteresowany to sprzedam moje Kappy 8.2i. Są w dobrym stanie, wiadomo nie idealne ale też mają już swoje lata. W jednej był wymieniony tweeter na oryginalny Emit-R przez poprzedniego właściciela. Poza tym sam niedawno wymieniłem bipolary na basie bo myślałem że to coś pomoże ale nic to nie dało. Zainteresowanych zapraszam na PW lub OLX https://www.olx.pl/d/oferta/infinity-kappa-8-2i-CID99-IDKwTRc.html

Oczywiście opisuje tylko moje subiektywne odczucia w moim pomieszczeniu odsłuchowym, które ewidentnie ma daleko do bycia idealnym. W żadnym wypadku nie odradzam próbowania na ww. wzmacniaczach jak i żadnych inncyh. Uważam że trzeba się samemu przekonać. Sam byłem w szoku jak słabe lampy bądź co bądź jednak dobrze radzą sobie z tak dużymi kolumnami, a że u mnie mam problem z basem to już inna historia. I tak na moim obecnym wzmacniaczu (lampa SE 3,5W) jest on najlepszy ze wszytkich jakie sprawdzałem. Brzmieniowo do lampy u mnie najbliżej była końcówka Parasound HCA-1000, nie słyszałem jakichś znaczących różnic zarówno na basie jak i reszcie pasma. Poza tym jak już pisałem ja lubię słuchać względnie cicho (oczywiście nie zawsze) i wtedy Kappy chyba nie pokazują na co je stać.

Tak czy siak kolumny bardzo polecam i polecam sprawdzać różne sprzęty z nimi bo można się zdziwić. 

Edytowane przez pawelcz

Posiadam skrzynie do infinity kappa 7.2 w b.dobrym stanie .

W komplecie z zwrotnicami lub osobno. Będę podróżował po Polsce, wiec transport mógłby sie zgrac z miejscem docelowym.

W dniu 14.07.2021 o 09:18, Viking321 napisał:

Posiadam skrzynie do infinity kappa 7.2 w b.dobrym stanie .

W komplecie z zwrotnicami lub osobno. Będę podróżował po Polsce, wiec transport mógłby sie zgrac z miejscem docelowym.

3F92B49F-A768-412A-8B5A-76B36884C860.jpeg

797E7652-E92A-410D-820D-A4B2AABF723D.jpeg

72D138EC-CD10-48AF-A1FD-6353DA56DC86.jpeg

E0DBD3B2-D7A5-4B29-861D-290238938881.jpeg

040AF1FD-79EB-4617-AFDB-78AF968DF989.jpeg

3FCB35C2-D332-4630-B672-C4686817AAC7.jpeg

88F16B1F-EC87-45DC-91DE-04358E6C4AEE.jpeg

B74D3A9B-F929-441A-A26D-351E16B543F6.jpeg

• 2 tygodnie później...

Cześć, miałem i mam jeszcze kilka par kolumn ale nigdy Infinity, więc chyba nadszedł czas by sprawdzić i je. Pokój mam 20m.kw zaadoptowany pod audio, wzmacniacz to Amplifon Set 42 SE. Jestem wyznawcą dużego dźwięku i wbrew ogolnej opinii nie sprawia mi problemu wstawienie kolumn wielkości małej lodówki do pokoju. Obecnie mam Zollery Expression i Dali Grand i żadne inne małe popierdółki się nawet nie zbliżyły dźwiękiem do nich, tak więc szukam dużych kolumn z rozmachem ale bez przesady 9tek nie wcisnę. Lubię przestrzenny, otwarty, przejrxysty nie zamglony dźwięk z pożądną podstawą basową. Myślę o R90 ale z tego co wyczytałem odnośnie potęgi basu kuszą mnie też kappy 8 czy 8.X lecz obawiam się własnie ich góry czy nie będzie za mocno zaowalowana?.. Chętnie bym posłuchał jednych i drugich, w rewanżu zapraszam na odsłuch Zollerów i Grandów... 

3 godziny temu, Kazuki napisał:

Cześć, miałem i mam jeszcze kilka par kolumn ale nigdy Infinity, więc chyba nadszedł czas by sprawdzić i je. Pokój mam 20m.kw zaadoptowany pod audio, wzmacniacz to Amplifon Set 42 SE. Jestem wyznawcą dużego dźwięku i wbrew ogolnej opinii nie sprawia mi problemu wstawienie kolumn wielkości małej lodówki do pokoju. Obecnie mam Zollery Expression i Dali Grand i żadne inne małe popierdółki się nawet nie zbliżyły dźwiękiem do nich, tak więc szukam dużych kolumn z rozmachem ale bez przesady 9tek nie wcisnę. Lubię przestrzenny, otwarty, przejrxysty nie zamglony dźwięk z pożądną podstawą basową. Myślę o R90 ale z tego co wyczytałem odnośnie potęgi basu kuszą mnie też kappy 8 czy 8.X lecz obawiam się własnie ich góry czy nie będzie za mocno zaowalowana?.. Chętnie bym posłuchał jednych i drugich, w rewanżu zapraszam na odsłuch Zollerów i Grandów... 

Jaka miejscowość ?

Ja o zajebistości RS2.5 nie napisze bo znów opierdziel dostanę ale co fakt to fakt. 

Dodam tylko że słuchając 8.X nie skreślaj Kappa 8 i w drugą stronę. To całkiem inne, z innymi przetwornikami i zupełnie inaczej grające kolumny. 

Ja R90 nie wybrał bym dla siebie. 

Choć oczywiście to wspaniałe kolumny. 

No właśnie muszę posłuchać, nigdy nie miałem wstęgi, miałem duże tuby Klipsch Cornwall, mam Zollery ze słynną kevlarową odwróconą kopółką, więc lubię otwarty, przejrzysty dzwięk, odrobina kocyka na górze i matowa średnica u mnie nie przejdą... Dlatego celuje bardziej w R90 ale to tylko w oparciu o lekturę przeczytaną na stronach klubu. Być może kappy zagrają zadowalająco otwarcie na górze... nie wiem.

No RS2,5 na pewno fajnie grają tym bardziej że ja też w większości bluesowy repertuar preferuję ale one chyba za duże są w moją klitke... 3,6x5,6

Edytowane przez Kazuki
20 godzin temu, Kazuki napisał:

No RS2,5 na pewno fajnie grają tym bardziej że ja też w większości bluesowy repertuar preferuję ale one chyba za duże są w moją klitke... 3,6x5,6

Wejdą. Ja mam je rozstawione około 2,5 m od siebie a miejsce odsłuchu tworzy z nimi trójkąt równoboczny. Jakbyś przez Śląsk przejeżdżał to zapraszam. Góra jest wyśmienita a w przypadku blues'a zamknięta konstrukcja skrzyni basowej robi swoje.

Ja o zajebistości RS2.5 nie napisze bo znów opierdziel dostanę ale co fakt to fakt. 
Dodam tylko że słuchając 8.X nie skreślaj Kappa 8 i w drugą stronę. To całkiem inne, z innymi przetwornikami i zupełnie inaczej grające kolumny. 
Ja R90 nie wybrał bym dla siebie. 
Choć oczywiście to wspaniałe kolumny. 
Co w Re90 najbardziej Ci nie pasowało?

Wysłane z mojego SM-G780F przy użyciu Tapatalka

Hej! Jeśli chodzi o R90 to miałem okazję rok temu u Jacka ZukZuka przetestować na swoim wzmacniaczu i jak dla mnie było super...lepiej niż z wcześniej porównywanymi Jamo Concert 11..

Bo to są wspaniałe głośniki jak już mówiłem. U mnie ciar nie było mimo wszystko a gęsia skórka na lewym przedramieniu przy pierwszych odsłuchach ma dla mnie znaczenie. Może przy kolejnej próbie na innym zasilaniu zaskoczy. 

W muzyce i sprzęcie wszystko jest subiektywne i nawet to co idealne nie musi pasować każdemu. 

Był moment że nawet chciałem je kupić i w sumie cały czas mi gdzieś tam siedzą te kolumny w głowie ale kłopot w tym że mam cały kpl do kina domowego na dość dobrych przetwornikach oraz w naturalnym fornirze i już nie chcę tego zaburzać. W porównaniu do Kapp 8 dużo ładniej się prezentują a to ważne jeśli są np w salonie, same plusy obudowy zamkniętej, nie potrzebują elektrowni do napędu...jak dla mnie super kolumny i może w przyszłości...? Słuchałem też Infinity SM ale to już nie to...nie polecam..

• 2 tygodnie później...

Dziś testowaliśmy kolejny wzmacniacz pod RS2.5, może właściciel powie coś więcej ale ja tylko utwierdziłem się jak dobrym wyborem były Yamahy M4 w biampie. Scena, szczegóły, góra i bas.

https://www.ebay.pl/itm/370590539435

Przypadkiem trafiłem na taką aukcję z zwrotnicami do kapp.

Jak dobrze rozumiem to nawet kappy 9 po wymianie zwrotnic nie będą już zabójcami słabszych wzmacniaczy.

Mógłby ktoś bardziej obcykany w temacie mógłby się wypowiedzieć na temat owych zwrotnic ?

Z czystej ciekawości pytam.

17 godzin temu, eMCZe napisał:

Dziś testowaliśmy kolejny wzmacniacz pod RS2.5, może właściciel powie coś więcej ale ja tylko utwierdziłem się jak dobrym wyborem były Yamahy M4 w biampie. Scena, szczegóły, góra i bas.

Wywołałeś mnie to się wypowiem.Choć niechętnie a to dlatego że ceny twoich klocków mogą zawedrować w górę.Wiadomo handlarze też czytają fora.Wracając do tego co usłyszałem kompletnie zdrowo rozsądkowo złożony cały tor audio. Bez żadnych złoty kabli kondycjonerów Hi end owych pierdół ,bez jakiej Kolwiek adaptacji akustycznej😨. Dużo zaskoczeń na plus , po prostu Emcze kupił sobie kolumny wstawił je i grają i to jak grają.Na początku zdziwienie bo dac poprzez modyfikację jakby złagodził wstęgi, celowy zabieg właściciela i udało się. Mnogość możliwości regulacji bo i same kolumny maja możliwość regulacji wstęgi i to działa słyszałem aż nadto, nie tak jak w kappa 7.2 które kiedys miałem.Co do Yamah to jak za taką kasę to dla mnie bomba i tyle bawiły się wręcz pączkami Infinity rs, gdzie miało być szybko i mocno tam było, góra piękna i te wokale zero zadyszki zamulenia. Duża scena, lekkie i przyjemnie granie ,kolumny Mega naturalne zagraja prawie wszystko . Duzo by pisać pamiętam moje problemy z akustyka na poprzednim mieszkaniu ,ustawianie kolumn śiadanie i słuchanie tu źle tam lepiej.... 

Naprawdę fajne ciepłe o zgrozo bo to wstegi Panie to nie gra to ryczy i kłuje w uszy i do tego jeszcze z Yamaha przeca to ino z Nakamichi albo krell  zagra😁😂.Gra aż miło.Co dowodzi faktu że stare klocki odpowiednio odnowione dostają nowe życie i cieszą. 

Pozdrawiam 

36 minut temu, zabol05 napisał:

Wywołałeś mnie to się wypowiem

To epika z liryką a nie wypowiedź 🙃 ale dziękuję. I jak sam zauważyłeś wstęgi nie dla każdego sprzętu. Wysysają moc gdy sprzęt niewydolny prądowo. Moment gdy w "Take Five" Joe Morello gra solo na bębnach a w tle gra Wright na kontrabasie. Yamahy dają soczysty dźwięk kontrabasu, choć jest na drugim planie to jest dokładnie do zlokalizowania jest w nim moc, czuć każde szarpnięcie struny. Wybrzmiewa, trzęsie wręcz a do tego na parkusji słyszysz solo które rozwala system. Każdy bęben, talerz, różnica w sile. Zmiana tempa. Czysto i klarownie. Nie ma wątpliwości kto w tym momencie jest gwiazdą. Potem przepięcie na inny wzmacniacz żeby sprawdzić jak daje sobie radę z RS2.5. Ten sam kawałek i... Kontrabas choć nie wybrzmiewa i trudno go zlokalizować przejął pierwszy plan a perkusja... nie to chyba syn sąsiada kupił sobie bębny i gra w garażu. Masakra. Nie chcę chwalić Yamah. W końcu to dwie w biampie nie jedna. Ale raz jeszcze powiem dwie końcówki w biampie nie równa się jednej końcówce o mocy razy 2. Tutaj dają scenę, i klarowność, soczystosc i mięcho gdy trzeba. Inny świat. 

Co do samych wstęg, to fakt, to one się karmią wzmacniaczem nie bas. Przy słabszym sprzęcie pierwsze wpadają w przester. 

• 1 miesiąc później...
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.