Skocz do zawartości
IGNORED

Hajendowa forumowa sieciówka DIY

Matthew

Rekomendowane odpowiedzi

• 3 miesiące później...

Witam.

Fakt: używam kabli Neel + wtyki Furutecha, ale z kumplem znaleźliśmy "coś" z czego najprawdopodobniej Neel struga swoje kable.

Teraz robię znajomemu i przy okazji sobie, ale do listwy kabelek który może okazać się strzałem w 10kę......

Mam tylko problem z wtykiem IEC założyłem taki wątek o POMOC zajrzyjcie tam.

A teraz zdjęcie tego co robię :o)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

Lappkabel nic nie "wnosi" do źwięku (czyt.nie poprawia)mam z niego zrobiony kabelek do monitora LCD i z ciekwości wpiąłem w system, to była porażka bynajmniej w porównaniu z Neelem. A ten nie jest dla mnie, ale zobaczymy jak się sprawdzi to może zostanie chociaż do listwy.

Poniżej zdjęcia :o)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Potwierdzam.Lapp dźwiękowo to żadna rewelacja.Dożo lepszy od niego jest kabel do instalacji elektrycznej z litej miedzi.Jedyna wada to brak elastyczności.Choć Lapp w ekranie też elastyczny nie jest :)

Ja z braku"laku" musiałem wykorzystać wtyk IEC po Neelu, bo ten jeszcze akceptuje średnicę 15mm, a to nie dla mnie więc nie będę tam ładować Furutecha:o)

No chyba, że w porównaniu z moimi Neelami się "wybroni" to zostanie chociaż do listwy sieciowej.

No to teraz zobaczcie!

Ten krótszy i z wtykami Furutecha to Neel 7ES.

Na następnym zdjęciu widać, że Neel ma mniejszą średnicę od tego DIY.

Ukryta Zawartość

post-18457-100009299 1216505380_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A tu następna sieciówka Neela 7ES Gold z oryginalnym wtykiem Shuko od Neela.

Wtyk jest polskiej firmy PCE, tylko Neel daje to gdzieś do galwanizacji podobno w niemczech.

Ukryta Zawartość

post-18457-100009297 1216505875_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 1 rok później...

Panowie

Może to najbardziej low-endowo zrobić sieciówkę z kabla podtynkowego - drut 3 *1,5 mm, dać to w nylonową koszulkę i wtyczki po 15 zł, ale właśnie tak zrobiłem. Dzięki temu pozbyłem się sieciówki z Lapp kabla, bo wyraźnie lite druty grają lepiej od linki, choćby nie wiem jak gruba była.

Chciałem zwrócić uwagę że takie właśnie okablowanie jest w ścianach, zatem dodanie jeszcze metra jako sieciówka równa się z tym jakby w ogóle nie było kabla sieciowego, a więc nie wprowadza się żadnej zmiany w drodze prądu oprócz wtyczek. Czyż to nie hi-end? No chyba że ktoś sadzi że cudowny kabel może poprawiać parametry prądu z sieci. Ja sądzę że może tylko bardziej lub mniej go pogarszać.

Moim zdaniem "super wypasione" sieciówki mają działanie tylko psychologiczne. Chociaż wpięcie kabla za grube pieniądze lub wykonanego sporym nakładem pracy MUSI coś poprawić, najczęściej jednak poprawie ulega humor właściciela (chyba, że trzeźwo myśli i zauważa, że dźwięk nie uległ zmianie).

Zdecydowanie większy wpływ może mieć jakość (i ilość) styków gniazdo- wtyk, moim zdaniem najlepiej, gdy tam, gdzie to tylko możliwe, stosujemy lutowanie (nawet w skręcanych wtyczkach) i do minimum ograniczamy ilość złączy.

Ciekawe, czy ktoś wykonał zamiast listwy z gniazdami rozgałęziony przewód z wtykiem sieciowym z jednej, a kilkoma przewodami z wtykami IEC z drugiej strony? Twierdzę, że miałoby to sens, bo i mniej rozłączanych styków, i przy prawidłowym polutowaniu z fazą nie będzie problemu.

Dobrze powiedziane, chociaż ja bym może tak powiedział: Drogie sieciówki nie mają, lub mają znikomy wpływ na dźwięk, natomiast tanie i zwykłe kable mają wpływ duży, ale właśnie wpływ degradujący.

Mam nadzieje że pomysł z kablem podtynkowym (takim jak w ścianie) jest świetny, ale może by ktoś jeszcze sprawdził, ktoś kto ma większe doświadczenie i lepszy sprzęt niż ja.

Tez uwazam że lepszym rozwiązaniem sa lite druty niz linka.Problem w tym ze lite druty sa sztywne co komplikuje ich przyłaczanie.Zreszta sami wiecie i tak tez twierdzi wiekszosc kobiet ze najlepszy jest ..

Jako, że uwielbiam przewalać i testować rzeczy ultrabudżetowe albo wytargane ze śmietnika, to kupiłem dziś z wyprzedaży w leroy merlin 4mb przewodu podtynkowego 3x1,5mm za 5,80zł całość ;D Jak zamówię wtyczki to zmontuję i porównam to do lapp kabla. Co okaże się lepsze to zostanie i tyle ;)

dominion, 15 Wrz 2009, 20:02

>Już widzę tą inwazję na hurtownie i sklepy elektryczne :)))))))

Najgorsze jest to, że za niedługo trzeba będzie z powrotem aluminium do ścian wkładać bo zwykły miedziany yDYt stanie się audiofilską sieciówką za xxkzł/metr ze szpuli.

Druty solid core jako przedłużacz zdecydowanie tak.

Zrobiłem sobie dwa takie przedłużacze po 6m każdy, z jednej strony przewodu porządny wtyk schuko a zdrugiej strony jedno dobrej jakości gniazdo.

Pierwszy przedłużacz zrobiony w oparciu o kabel podtynkowy 3x2,5mm^2 a drugi na bazie przewodu 3x4mm^2.

Ten o mniejszym przekroju zasilał poprzez przewód komputerowy odtwarzacz CD a ten o większym przekroju, też poprzez przewód komputerowy skierowałem do wzmacniacza. Odtw. CD i wzmacniacz zasilane z osobnych faz.

Następnie w miejsce przewodów komputerowych wpiąłem sieciówki z prawdziwego zdarzenia.

Najistotniejsze wnioski odsłuchowe z zastosowania przedłużaczy DIY na kablu podtynkowym:

1. jest zdecydowanie lepiej w porównaniu z każdym tanim przedłużaczem który można kupić w sklepie AGD pod względem wypełnienia, rozmachu, dynamiki i potęgi dźwięku. Za to należy się duży plus. Przewody sieciowe typu litz zwykle nie sprawdzają przy zasilaniu wzmacniacza.

2. Po wpięciu w system dobrych sieciówek okazało się, że bez nich w każdym aspekcie było źle lub bardzo źle. Brak konturu, zapiaszczenie, wrażenie chaosu i bałaganu, wszyscy muzycy grają sobie na głowie. Ogólny brak przejrzystości, bułowatość i lepkość na basie (brak kontroli, różnicowania wybrzmień i pomruków). Bas praktycznie przysłonił średnicę, wokale jak zza grobu itd...

minidsp SHD Studio; Nordost Thor; DAC Musetec MH-DA005; Octave V80; Dynaudio C1; 2xREL.

• 2 tygodnie później...

Panowie przeglądając wasze wpisy i wpadła mi taka myśl do głowy.

Można by kupić drut miedziany posrebrzany o przekroju 0,7 mm razy 4 i skręcamy z niego żyłę o przekroju około 2,8 mm. Na to koszulka termokurczliwa dająca dobrą izolacje elektryczną. Dysponując trzema żyłami możemy zrobić sieciówkę o dowolnej geometrii. Do tego jakiś ekran (tu nie mam pomysłu) i na górę jakiś oplot. Pytanie moje czy warte jest to zachodu i czy ktoś bawił się w coś takiego? Bo cena nie jest wygórowana.

Zrobilem sieciówę z podtynkowego i gra to tak, jakby się mogło wydawać czyli do duszy :) Chaos, zabrudzenie średnicy i wysokich, oschudzony bas i instrumenty. Dzwięk jak z wiadra :)))

• 5 tygodni później...

co sadzicie o sieciówce z takiego kabla:

Ukryta Zawartość

wyglada kusząco

Ukryta Zawartość

Jakiś czas temu zrobiłem sieciówki z takiego kabla

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Testowałem je w trzech systemach i za każdym razem konkluzja była taka sama: totalna porażka. Ze zwykłym kablem komputerowym dźwięk jest o wiele lepszy. Lapp powodował wycięcie góry, zmatowienie średnicy oraz spowolnienie i poluzowanie basu.

Ukryta Zawartość

w tym linku gość buduje świetną high-endową sieciówke. Wszystko opisane krok po kroku. Zastanawia mnie tylko jakich kabli uzywa, bo nazw nie wymienia, a wygladaja jak zwykle podtynkowe, i druga sprawa to ten proszek ktory wsypuje do kabla, ktos wie coto moze byc?. Podobno mozna znalesc w zakladach ktore zajmuja sie metodą piaskowania.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

znalazlem ten proszek ktory wsypuje do sieciowki

Ukryta Zawartość

ciekawe gdzie w polsce mozna to dostac, szukam dalej

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.