Skocz do zawartości
IGNORED

Lampowy Fan-Klub Amplifona ;-)

Rekomendowane odpowiedzi

no ale chocby jakaś drobna podpowiedź-chodzi mi o taki cienki ekranowany kabelek co prowadzi sygnał z gniazd cinch.

Szlufik-jestem już chyba w klubie kombinatorów (poza trafami i rezystorami wszystko wymienione)?!

A i tu sie mylisz szlufik. Ja miełem kiedys starego amplifona wt-40 i wymieniiłem ten cienki kabelek na srebrnego ekranowanego argentuma. Dokładni wymieniłem odcinki od wtyków (gniazd ciccz) do potencjometra a potem od potencjometra do płyki następne odcinki. Jakos nie słyszłałem róznicy o tuningu.

Tą modyfikacje bym uznał za zbyteczną. Lepiej dokupic kondensatory filtrujące i dołozyc zwiększając ich pojemnosc tak ze 3 razy. Andrzej twierdzi ze nie warto ale mnie sie wydaje ze moze byc warto chocby nawet zeby pozbyc sie przydzwieku sieciowego.

Jadis orchestra tez ma seryjnie przydzwiek sieciowy a mój po dołozeniu ogromnych kondów rifa nie ma. jest cichutki jak tranzystor trzenba sie bardzo wsłuchac w głosnik zeby cos usłyszec.

Pozdrawiam

@>Kolego cypher a co to za lampę kolega posiada??

Hm, PSE na EL34/6n1p-ew, SE 2A3/E180F, w drodze SE EL84/ECC81 oraz lampy w CD-ku ;-)

A skoro już mówimy o tuningu to myślę, że tuningować Amplifona można, ale w zakresie wymiany lamp względnie kondów sprzęgających.

Ingerowanie w pozostały układ jest (zaznaczam, że to moja opinania) podważaniem dorobku i doświadczania Amplifona. Bo jeśli istnieje racjonalny sposób na poprawę brzmienia to z pewnością zostało by to już zastosowane (amplifon nie jest od wczoraj na rynku). Z mojego skromnego doświadczenia wynika, że większe zmiany w brzmieniu przynoszą zmiany układowe zmiany rodzaju lamp niż np wymiana kabli czy dołożenie lub wymiana kondensatorów zasilających. Jeśli naszą intencją są tak daleko idące modyfikacje taniej/lepiej jest zbudować wzmacniacz od podstaw niż borykać się z ograniczeniami układowymi lub obudową narzuconymi przez oryginalny produkt.

Poza tym wymiana kabla wewnątrz wzmaka to nie nie jest tuning, to jak powieszenie płyty CD lub pluszowych kostek przy lusterku w furze ;-)))

Osobiście serdecznie namawiam tych wszystkich którzy mają zapędy konstruktorskie aby zamiast modyfikować produkt który jest dopracowany technologicznie chwycili się z budowę wzmaka od podstaw, na desce na tanich niskonapięciowych lampach, naprawdę można się sporo nauczyć oraz zweryfikować zdanie na temat niektórych komponentów oraz ich znaczenia w torze audio.;-)

Oczywiście można nie zgadzać się z tym co napisałem w końcu jest to moje prywatne zdanie.

A co do pytania o kabelek, w moim sprzęcie wymiana na różne pospolite i niepospolite kable nie przynosiła zmian. Więcej można usłyszeć wymieniając IC..

Pozdrawiam

No i o to chodziło-tak więc nie ruszam kabelka -niech pozostanie oryginalny:)

Przy okazji nie uważam że wymiana podzespołów jest podważaniem dorobku kogokolwiek.W moim przypadku było to np. podyktowane z jednej strony ciekawością czy wymiana na lepsze jakościowo podzespoły wniesie jakąś słyszalną różnicę a z drugiej strony miałem kilka napuchniętych już kondensatorów a więc sytuacja ich zmiany była jak najbardziej na miejscu.Pierwotna wersja jest bardzo dobra ale i tak nie w pełni wykorzystuje możliwości sprzętu.Dobrym prykładem są choby standardowo zastosowane lampy lub wspomniane kondensatory sprzęgające.Niestety coś za coś -Pan Andrzej jednak umiejętnie pogodził jakoś z ceną.

Wiem też że gdzieś jest ten kres możliwych poprawek wynikający po prostu z budowy wzmacniacza.

Wówczas to zostaje alternatywa budowy we własnym zakresie lub kupna gotowego "lepszego wmacniacza".

UDANEGO NOWEGO ROKU dla wszystkich forumowiczów.

KAZ, 31 Gru 2008, 19:13

>No to ładnie się zapowiada.

A w srodku tego rubycona jest jeszcze mniejszy. Jak w rosyjsckich Matrioszkach.

post-1391-100008048 1230748706_thumb.jpg

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Witam,

od jakiegos czasu jestem posiadaczem wt-30 II odkupionym od jednego z Forumowiczow (pozdrowienia dla Krzyska ;) i postanowilem sie podzialic moimi wrazeniami.

Na poczatku dosyc dlugo zastanawialem sie nad wyborem kolumn. Bylem ograniczony budgetem 4k i wielkoscia kolumn (nie mogly byc zbyt duze).

Zdecydowalem sie na kolumny nubert nuBox 511 z 'dopalaczem'. Dopalacz z tego wzgledu, ze podobno wt-30 II mial miec problemy z basem, a ten dopalacz przesuwa efektywne przenoszenie basu do 32 Hz (podlacz sie go miedzy odtwarzaczem a wzmacniaczem). Poza tym pozwala na linearne obnizenie tonow srednich i wysokich - co mi bardzo pasuje, gdyz zazwyczaj slucham muzyki raczej cicho. Krece wiec jednym pokretelkiem w prawo a drugim w lewo i mam caly zakres dzwiekow przy cichym sluchaniu (przynajmniej dla mnie ;). Ciekawy jestam jak a-filowe towazystwo odniesie sie do takiej kombinacji. Kable standartowe, po ok. 100 pln za sztuke (cinche), nie zeby a-jakies. Kable do kolumn tez z tego przedzialu.

Od prawie 4 tygodni katuje siebie i sasiadow rozna muzyka aby odniesc sie do roznych krytyk odnosnie tego wzmacniacza, ktore przeczytalem na tym forum. Moj podzial nie jest zbyt obszerny:

- 'wyjce' i tym podobne (czyli wszystkie ;spokojne' utwory): gra pieknie

- dynamiczne z duza iloscia basu (tak specjalnie dla sprawdzenia, wiekszosc plyt z tzw. mlodosci, zadnych orchestr itp): zadnych brakow nie zauwazylem (moze za sprawa dopalacza) i gra rownie pieknie :) .

Co prawda przez pierwsze 2-3 dni czasem zamiast dzwieku bylo 'pierdniecie' ale to ustapilo (nazywa sie toto chyba 'wygrzewanie sprzetu').

Pozdrawiam

Szowni Panstwo

Wlasnie kupilem kolumienki i stalem sie szczesliwym czlowiekiem :) znaczy jeszcze szczesliwszym, bo poczatek szczescia to zakup Amplifona :).

Kolumienki to Zoller Imagination z glosnikami Focala, podlaczylem kablem miedzianym. Odpalilem sobie Jacques Loussier Trio.. Omatko jak to zagralo!!!

Nie wyobrazalem sobie ze bede mial w domku sprzet ktory tak pieknie gra..

Pozdrowka :)

w

PS

Czy ktos z Was slucha Amplifona z Zollerami?

Gość rochu

(Konto usunięte)

Ja.

Jakieś cztery lata temu.

Miałem Zoller Temptation i WT40.

Nie wychodziło to najlepiej.

Wolny, wlokący się bas. To jedno zapamiętałem.

Natomiast z posiadanymi wtedy ProAc Tablette i Tannoy PBM to była inna bajka.

Najlepiej zagrało jednak z ogrodami. To był dobry dźwięk.

http://www.audiostereo.pl/Zona_audiofila___konkurs_47784.html

Witam zapraszam do wzięcia udziału w konkursie w którym uczestniczy moja zona (2 zdjecia) i nie bede ukrywał ze licze na głosy z fanklubu.

Pozdrawiam.

wozeczek,

spróbuj zmienić lampy w stopniu wejściowym, bo widzę, że chyba zielenią się "fabryczne" JAN Philipsy; polecam ecc802s tesli lub ecc82 telefunkena, millarda lub od biedy - jugolskie Ei ;-)

szort mesydż:

uprzejmie informuję, że wobec totalnej głupoty niektórych forowiczów, od 12 stycznia 2009 r. nie używam nicka xanax na forum audiostereo.pl. zdecydowałem się powrócić do mojego poprzedniego, pierwszego forumowego nicka - krzych. konto xanax zostaje zamknięte, co zgłoszono adminom serwisu.

x.

o dżizas! 100 papierów za parkę tesli ecc802s?! czy mógłbyś zamieścić linka do aukcji? chciałbym to zobaczyć. mam nadzieję, że to nos-y, a nie współczesna produkcja jj'a...

Potwierdzam

Kiedyś Krzych mi je wypożyczył do posłuchania.

Tylko cholernie zdrożały, żałuje, że nie kupiłem w tej cenie co Krzych :(

Nawet na zapas.

No cóż, mówi sie trudno słucha sie dalej :)

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.