Skocz do zawartości
IGNORED

Lampowy Fan-Klub Amplifona ;-)

Rekomendowane odpowiedzi

Gość tomasz dudzinski

(Konto usunięte)

Krzychu czyżby nowe lampy dawały już jakies oznaki w twoim wzmacniaczu?

A propo lamp końcowych,czy lampa w której wypala się to sreberko na górze ( u mnie prawie już nie ma )długo jeszcze pociągnie?czy to objaw nieszczelnosci lampy?

no właśnie... to "sreberko" ;-) u mnie getter jest kompletnie "wyjarany" w... co drugiej (!) lampie w każdym kanale i wzmacniacz zaczął "cykać" w środku, boję się, że to zaczyna coś się dziać z układem zabezpieczającym; muszę zadzwonić do A.P. i wypytać, co się dzieje... ale obawiam się, że nie jest wesoło. i to już nie takie "nowe" lampy - gram na nich naprawdę bardzo dużo od października, oczywiście przesiadłem się na 4-omowe odczepy, pewnie na 8-omowych wzmak już byłby "martwy".

zawi, 8 Lut 2009, 21:14

>niestety u mnie z tyłu nie ma żadnego przełącznika-chyba mam za stary wzmacniacz

Ja tez nie mam , a kupilem 2 misiace temu niespelna.

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

szlufik, 9 Lut 2009, 22:41

>PS. ra lepiej niż nie jeden cdek :)

Jestem w stanie w to uwierzyć. Ostatnio, przy okazji przegrywania swoich

winyli, nie chciało mi się nagrywać jednej płyty, którą mam we "flac'ach"

włączyłem sobie muzę z macbooka i oniemiałem, bardzo ładnie to brzmiało.

Muzyka daje moc ciału, pogodę zmysłom i nieśmiertelność duszy!

Tez słyszłem i zgodze sie ze zagra lepiej niz standardowy odtwarzacz cd ale nie zagra tak jak odtwarzacze z górnej półki (czytaj od kilku tys w góre). Fajny gadzet np do drugiego systemu np w sypialni jakas tania lampka , monitory i to zamiasc standardowego odtwarzacza cd.

Przymierzam sie do wymiany lamp wejsciowych wiec prosze o porade bede zamawial w sklepie inetrnetowaym link ponizej. Pytanie , ktore z podanych ECC82 wybrac:

http://www.tubeampdoctor.com/advanced_search_result.php?keywords=ecc82&x=0&y=0

telefunkeny, siemensy czy rft?

Te TAD y to chyba jakas w spolczesna produkcja moze jednak ma ktos doswiadczenia z nimi.

Jeszcze jedno pytanie do uzytkownikow WT 30 , ktorzy wymieniali lamy koncowe na 6080 jaka roznica w brzmieniu i czy na korzysc. Moze tez sie zdecyduja

Cena tez nie jest jakas wygurowana

http://www.tubeampdoctor.com/advanced_search_result.php?keywords=6080&x=0&y=0

Pozdr

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

wygorowana oczywiscie i nie zdecyduja a zdecyduje

Lampy w stopniu wejściowym 12au7/ecc82 w moim przypadku-preferuję RCA `clear top` dalej długo nic.Uznane niemieckie ,brytyjskie firmy są zbyt drogie,Amperexy dla mnie zbyt ciepłe,Tesle ze współczesnej produkcji też sa drogie i umierają bez powodu.Fajne są Radiotechnique City France.Gram na lampach mocy 6080wc Philipsa i jedyna różnica to lepszy,szybszy bas w stosunku do rosyjskich.

chłopaki, mam kolejne pytanie...dostałem wreszcie wt40, poezja - ale o tym później...otóż gra sobie pięknie i dostojnie, aż tu nagle, membrany prawie wylatują z głośników jakby zrobiły wielki oddech i wdech...i za jedną z lamp, zapala się czerwona lampka, oczywiście restart i wszystko wraca do normy, ale to się już dwa razy zdarzyło i ponownie za jedną i tą samą lampą...wina lamp, czy poważniejsza sprawa....?? nowe lampy już idą do mnie....

tomgru,

jeśli chcesz się upewnić, przełóż lampę do innego gniazda, a jak tam zapali się czerwona dioda - "lampa kaputt", jeśli nie - coś dzieje się ze wzmacniaczem. imho to objawy padnięcia lampy. wstrzymaj się raczej ze słuchaniem te 2-3 dni ;-) raczej nie używaj wzmacniacza z obecnym kompletem lamp, bo one są albo stare albo któraś np. nie wytrzymała przesyłki... to się zdarza ;-)

k.

>chłopaki, mam kolejne pytanie...dostałem wreszcie wt40, poezja - ale o tym później...otóż gra sobie

>pięknie i dostojnie, aż tu nagle, membrany prawie wylatują z głośników jakby zrobiły wielki oddech i

>wdech...i za jedną z lamp, zapala się czerwona lampka, oczywiście restart i wszystko wraca do normy,

>ale to się już dwa razy zdarzyło i ponownie za jedną i tą samą lampą...wina lamp, czy poważniejsza

>sprawa....?? nowe lampy już idą do mnie....

Pada lampa ja tez tak miałem i to az z dwoma lampami - trzeba kupic nowe najlepiej kwadre parowanych.

Na nowych lampach wzmak fajniej chodzi niz na padających.

Jak sie wyłącza wzmak (zapala sie czerwona dioda za lampą i przełacza sie wzmak na standby)

Mozna wtedy uruchomic wzmak i bedzie działał nawet długo (u mnie kiedys prawie miesiąc) az kupiłem nowe lamy.

no to wiadomo już wszystko...czekam na lampy, nowe wymagają jakiś specjalnych cudów poza oczywistym graniem...?? bo doczytałem się tego (cytat): Przy wymianie na nowe 6S33S-B(i innych lamp mocy)należy zachować szczególną ostrożność.Jeszcze na starych lampach trzeba ustawć największy minus-ujemne napięcie na Si tak , aby w momencie włączenia nowych ,zwłaszcza o "głębokiej katodzie" 6S33S nie nastąpiło błyskawiczne wyrwanie katod i tym samym zniszczenia lampy, a z kolej należy po ok.15 min nagrzania się nowej lampy dochodzić do właściwego jej i wymaganego jej prądu anodowego - właściwego punktu pracy.

Tamten opis pochodzi od Pana Floriana (Florek). Poszukaj o nim tu an forum czy na triodzie i spij spokojnie;-) Facet umie bajki opowiadać;-) A chyb na triodzie czytałem że diabły wręcz maluje (nie było podobno diabłów ze złotymi pinami i czarnymi napisami na bańce:-D) ;-)

panowie,

jest taki facet z Bostonu, Roman Bessnow - Romy the Cat (tu znany jako "wynalazca" Belkina Synapse Platinum), wielki miłośnik kotów i znawca tematyki audio; miłośnik "diabełków" szczególnie stosowanych w SE, z regulowanym ręcznie biasem ;-D warto zapoznać się z jego stroną internetową -> http://www.goodsoundclub.com/

Romy z kolegami piszą tam wiele pouczających rzeczy m.in. o lampach 6C33C, choć oczywiście nie tylko o nich ;-) np. kilka słów nt. diabełków, czyli The short "6C33C Survival Guide" ->

http://www.goodsoundclub.com/Forums/ShowPost.aspx?PostID=6140

... można tam też zobaczyć na fotkach pierwotne zastosowanie 6C33C z naszych WT40 ;-)

k.

Mam pytanie do posiadaczy Amplifonów: mam WT30 ze starej produkcji (8 lat) i nowego WT40, oba mają pewną przypadłość i zastanawiam się czy to moje szczęscie czy ten typ tak ma. Głośniki lekko brumią, jest przydźwięk z trafa zasilającego. Niezależnie jakie głośniki podłącze (dali, harpie, M2, odgrody) to brumią. Sprawdzane na w różnych miejscach (inne budynki, inne zasilanie z innych części miasta) i zawsze to się pojawia. Slychać ten brum z odległości ponad metra i wkurza to okropnie.... pętli masy nie ma, kondycjonery zasilania ani filtry nic nie zmieniają.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.