Skocz do zawartości
IGNORED

12AX7, 7025, ECC83 - zamienniki i opinie

Rekomendowane odpowiedzi

37 minut temu, cortes napisał:

Tylko Sophia E 12AX7  grade A to 830/szt.

Chińskie lampy z 30-dniową gwarancją po 830 zł sztuka? Świat się kończy 😳

2 godziny temu, qqrydza napisał:

Tego co szukasz możesz znaleść w Sophia Electric a nie w Gold lion. To jedyne nowe lampy, które choć trochę zbliżają się do starej produkcji.

Tylko, że ja nie mam ambicji "zbliżać się do starej produkcji", jeszcze za tak nierozsądne pieniądze.

Stare lampy dają dźwięk bardziej złożony, z pogłosem, bardziej trójwymiarową scenę, bardziej naturalne  wokale i brzmienie instrumentów.
Nie pomijając detali i zejścia na basie.

😄

imho

Edytowane przez qqrydza
11 minut temu, qqrydza napisał:

Stare lampy dają dźwięk bardziej złożony, z pogłosem, bardziej trójwymiarową scenę, bardziej naturalne  wokale i brzmienie instrumentów.

😄

imho

Tylko gdzie kupić takie lampy w dobrym stanie i nie zostać oszukanym?! Jeszcze za rozsądne pieniądze, bo imho ceny NOSów są chore, przewartościowane. W moim 58. letnim życiu zostałem wielokrotnie oszukany przez handlarzy elektroniką, samochodami etc., że generalnie odpuściłem temat rynku wtórnego. Po prostu nie chcę i koniec.

Edytowane przez StachMuszel
36 minut temu, StachMuszel napisał:

Tylko gdzie kupić takie lampy w dobrym stanie i nie zostać oszukanym?! Jeszcze za rozsądne pieniądze, bo imho ceny NOSów są chore, przewartościowane. W moim 58. letnim życiu zostałem wielokrotnie oszukany przez handlarzy elektroniką, samochodami etc., że generalnie odpuściłem temat rynku wtórnego. Po prostu nie chcę i koniec.

Nie słuchaj, miałem ponad 20 par NOSow od znajomych, grały bardzo różnie i wierze ze u niektórych mogą się wpasować, natomiast czym bardziej okrzyczane tym gęściej ale negatywnie bo to klucha z przyciętą górą, z dynamika tez różnie, najczęściej zadowoleni są ci gdzie średnica wrzeszczy a bas jest twardy a później przedstawiają fałszywe opinie, dla mnie NOSy to wyłudzanie kasy, już lepiej zmienić uprzedzenie w systemie np. DACa
Każda lampa NOS czy nowe maja swoje cechy, o cudowności NOSow to bajki, albo coś pasuje albo nie i tyle

46 minut temu, qqrydza napisał:

😄

imho

Te cechy które wymieniłeś maja właśnie 12AX7-S PSVANE, i to opinie nie tylko moje

Ktora marka, parka ma te wymienione cechy lepsze ?

Edytowane przez .:Gerard:.
Godzinę temu, Łukasz_62438 napisał:

Chińskie lampy z 30-dniową gwarancją po 830 zł sztuka? Świat się kończy 😳

Z 30 dniową gwarancją są trochę tańsze. Grade A 670 zł/szt. Grade B 560 zł/szt.

,,Żyj prawdziwie, kochaj szczerze zanim wszystko śmierć zabierze".

17 godzin temu, .:Gerard:. napisał:

miałem ponad 20 par NOSow

To sporo całkiem. Napiszesz jakie?

18 godzin temu, StachMuszel napisał:
18 godzin temu, qqrydza napisał:

Tylko gdzie kupić takie lampy w dobrym stanie i nie zostać oszukanym?!

Mogę Ci pomóc wyjść z tej sytuacji. Wyślę parę lamp bez zobowiązań do posłuchania. Musisz tylko się z nimi delikatnie obchodzić żeby nie pościerać z nich napisów jeżeli chciałbyś je zwrócić. By wróciły, w co wątpię, w takim stanie w jakim do Ciebie dotarły.

Chętnie pomogę w konfrontacji.

🙂

43 minuty temu, qqrydza napisał:

Mogę Ci pomóc wyjść z tej sytuacji. Wyślę parę lamp bez zobowiązań do posłuchania. Musisz tylko się z nimi delikatnie obchodzić żeby nie pościerać z nich napisów jeżeli chciałbyś je zwrócić. By wróciły, w co wątpię, w takim stanie w jakim do Ciebie dotarły.

Chętnie pomogę w konfrontacji.

Druga myśl… nie, przepraszam. Nie chcę i nie mogę niczego narzucać.

Nie chcę również zostać źle odebrany.

🙂

2 godziny temu, qqrydza napisał:

o sporo całkiem. Napiszesz jakie?

Telefunkeny, Siemensy, Matsushita, Tesle, Philips, itd. nie pamiętam nazw, jakieś rosyjskie, wojskowe, chyba amerykańskie.
Gdzieś miałem cześć zdjęć ale nie wiem gdzie teraz, wtedy przetestowałem i zamknąłem temat.

Dlatego prościej będzie, jak podasz które to lepiej zagrają od wymienionych Psvane, szczególnie ze nasz cechy które wymieniłeś.

Jak ja sugeruje ze coś lepsze to podaje przykład, "NOSy lepsze" to jak pierdnąć w Internecie, jak podasz przykład to spróbuje przetestować i jak rzeczywiście będzie lepiej to sobie kupie, także będę wdzięczny za podpowiedz

4 godziny temu, qqrydza napisał:

Druga myśl… nie, przepraszam. Nie chcę i nie mogę niczego narzucać.

Nie chcę również zostać źle odebrany.

🙂

Przygotuj się na kaucję 1 tysiaka minimum. Takie są ceny u qqurydzy a nawet więcej. Czyli jak kukułka a nóż się uda podżucić jajko:)

Edytowane przez ampman
15 minut temu, ampman napisał:

Przygotuj się na kaucję 1 tysiaka minimum. Takie są ceny u qqurydzy a nawet więcej. Czyli jak kukułka a nóż się uda podżucić jajko:)

Doczytaj, myślałem wysłać bez kaucji i bez zobowiązań. Lampy zdecydowanie w innej przestrzeni niż 1000.

🙂

I tak Wystarczy by skopać kilka novalowych tyłków.

;)

A to ja jestem chętny , coś co gra podobnie do Philipsów .

Ma być ciepło, kolorowa średnica  nie ostro na górze ale z dużą ilością informacji 🙂 . Duże prawdopodobieństwo że kupię . Pzdr 

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

24 minuty temu, qqrydza napisał:

Doczytaj, myślałem wysłać bez kaucji i bez zobowiązań. Lampy zdecydowanie w innej przestrzeni niż 1000.

🙂

I tak Wystarczy by skopać kilka novalowych tyłków.

;)

Aż tak bardzo rynek "lampowy" przysiadł, że bez kaukcji? Spodziewałem się ostrzejszej reprymendy, ale jak ktoś szuka to i znajdzie (nawet guza).

Edytowane przez ampman
19 minut temu, dedal75 napisał:

Ma być ciepło, kolorowa średnica  nie ostro na górze ale z dużą ilością informacji 🙂 . Duże prawdopodobieństwo że kupię . Pzdr

Mullard z bieżącej produkcji może być tym czego szukasz...

Godzinę temu, ampman napisał:

Z bierzącej produkcji, to Rusek, do czego "cortes" namiawiasz?

No właśnie też jestem zaskoczony, bo czytałem inne opinie. A właściwie dwie sprzeczne. Pierwsza, że duży bas i małe wysokie, druga odwrotnie.

2 godziny temu, dedal75 napisał:

A to ja jestem chętny

Chciałem pomóc koledze, który został wykolegowany.

🙂

6 godzin temu, .:Gerard:. napisał:

Telefunkeny, Siemensy, Matsushita, Tesle, Philips, itd. nie pamiętam nazw, jakieś rosyjskie, wojskowe, chyba amerykańskie.

To raptem sześć. Gdzie do ponad dwudziestu par.

Musiałeś mieć już naprawdę naprawdę rewelacyjne lampy.

2 godziny temu, ampman napisał:

Aż tak bardzo rynek "lampowy" przysiadł, że bez kaukcji? Spodziewałem się ostrzejszej reprymendy, ale jak ktoś szuka to i znajdzie (nawet guza).

Każdy jest tylko człowiekiem @ampman.

Godzinę temu, qqrydza napisał:

Chciałem pomóc koledze, który został wykolegowany.

🙂

Każdy jest tylko człowiekiem @ampman.

A skąd wiesz że ja nie byłem .

Ale nie ważne. Dziękuję 

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

1 godzinę temu, qqrydza napisał:

Zeby ci humor poprawić nich będzie 5 par
To podaj te lepsze NOSy

Nie posłuchasz, się nie dowiesz. Sam z chęcią bym je sprawdził, ale zacząłem bawić się dsp i wszelkie zmiany sprzętowe poszły na razie w odstawkę. 

.

27 minut temu, StachMuszel napisał:

Panowie, to grają te współczesne Mullardy?

U mnie grają. Jak pisałem wcześniej. Gładko, pastelowo z fajnymi źródłami pozornymi. 

7 minut temu, J4Z napisał:

Nie posłuchasz, się nie dowiesz.

Jak wyżej. Zapłacisz circa 500 zeta za parę wrzucisz w podstawki pieca i się  nausznie przekonasz. Nie majątek jak teraz często gęsto lampy typu nos a doświadczenie bezcenne, którym możesz się później podzielić.😉Nie wiem czy można takie rzeczy pisać ale jak szybko napiszesz do Mikołaja to może jeszcze gwiazdka zdąży podrzucić przed świętami.

19 minut temu, cortes napisał:

U mnie grają. Jak pisałem wcześniej. Gładko, pastelowo z fajnymi źródłami pozornymi. 

Jak wyżej. Zapłacisz circa 500 zeta za parę wrzucisz w podstawki pieca i się  nausznie przekonasz. Nie majątek jak teraz często gęsto lampy typu nos a doświadczenie bezcenne, którym możesz się później podzielić.😉Nie wiem czy można takie rzeczy pisać ale jak szybko napiszesz do Mikołaja to może jeszcze gwiazdka zdąży podrzucić przed świętami.

A jak u nich z basem, w kategoriach ilościowych?

35 minut temu, J4Z napisał:

Nie posłuchasz, się nie dowiesz. Sam z chęcią bym je sprawdził, ale zacząłem bawić się dsp i wszelkie zmiany sprzętowe poszły na razie w odstawkę. 

Sam nabyłem ostatnio SMSL DO200  na 2xES9068AS. Mają one zaszyte w kości daca 10 profili DSP. Wiem, że to nie to samo co zewnętrzny DSP, ale zabawa jest przednia 😉

18 godzin temu, dedal75 napisał:

A skąd wiesz że ja nie byłem .

Ale nie ważne. Dziękuję 

No nie wiem właśnie.

2 godziny temu, cortes napisał:

z fajnymi źródłami pozornymi. 

... a mają być zajebiste.

😄

Edytowane przez qqrydza
W dniu 15.12.2023 o 14:34, StachMuszel napisał:

Hej!

Zapytałem w 4hifi i też podpowiedzieli lampy Genalexa.

Pare godzin grały, nie chce mi się ich dalej rozgrzewać

Raczej to nie dla ciebie lampy, średnica wyrazista ale za mało dociążona, bas szybki w miarę dużo ale brakuje mi masy,

takie aspekty jak swoboda, 3D, złagodzenie ostrości wyższej średnicy, selektywność itp. Prawdopodobnie dojdą po wygrzaniu, ale jak pisałem, to nie dla mnie charakterystyka i nie będę dłużej ucha męczyć

Polecam szukać innych lamp

10 godzin temu, .:Gerard:. napisał:

Pare godzin grały, nie chce mi się ich dalej rozgrzewać

Raczej to nie dla ciebie lampy, średnica wyrazista ale za mało dociążona, bas szybki w miarę dużo ale brakuje mi masy,

takie aspekty jak swoboda, 3D, złagodzenie ostrości wyższej średnicy, selektywność itp. Prawdopodobnie dojdą po wygrzaniu, ale jak pisałem, to nie dla mnie charakterystyka i nie będę dłużej ucha męczyć

Polecam szukać innych lamp

Bo te lampy tak brzmią. 

Jeżeli szukamy masywnego basu to te lampy:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

image.thumb.png.3282b7e5a03579a72c103b35304b8377.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kolega StachMuszel posiada powyższe lampy, lecz nie chce ich założyć w swoim wzmacniaczu, żeby sprawić jak brzmią !!!

Edytowane przez mdavis
Godzinę temu, mdavis napisał:

Kolega StachMuszel posiada powyższe lampy, lecz nie chce ich założyć w swoim wzmacniaczu, żeby sprawić jak brzmią !!!

Nie wiem czy to są te same lampy. Moje to te:

Ukryta Zawartość

i na pewno je sprawdzę.

Za namową pani  z lampyelektronowe.pl kupiłem TunSole Goldy, wczoraj zaaplikowałem, pograły 2h. Zobaczymy jak się wygrzeją. W kolejce mam w głowie PSvane, które posiadam i ECC83S JJ. Czytałem opinie, że poniewierane przez polskie fora ,ale dobrze brzmiące lampy, z mocną podstawą basową.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez StachMuszel
12 minut temu, StachMuszel napisał:

Nie wiem czy to są te same lampy. Moje to te:

Ukryta Zawartość

NIE. Są to lampy różnych producentów: Psvane i o których pisałem Shuguang 

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi