Skocz do zawartości
IGNORED

Elberoth's Audio Nirvana

Rekomendowane odpowiedzi

Zaraz, zaraz!

Na zdjęciu zbiorowym pod ARC CD-3 mkII stoi jakieś inne dzielone urządzonko, a nie opisywany Metronome C3A, którego wypatrzył McGayver.

Zaraz, zaraz!

Na zdjęciu zbiorowym pod ARC CD-3 mkII stoi jakieś inne dzielone urządzonko, a nie opisywany Metronome C3A, którego wypatrzył McGayver.

Krzycho, 5 Paź 2009, 11:04

>Zaraz, zaraz!

>Na zdjęciu zbiorowym pod ARC CD-3 mkII stoi jakieś inne dzielone urządzonko, a nie opisywany

>Metronome C3A, którego wypatrzył McGayver.

Od dziś będziesz miał przydomek - Krzycho - Sokole Oko ;-)

To pre Classe Omega. Nie mój. Na nim stoi rzeczony ARC CD-3 mk II.

Metronome, Pucciniego i CD-3 porównywałem głównie na Ongaku - to integra, preamp zbędny.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

• 1 miesiąc później...

Ponieważ choroba audiofilska nie znosi zastoju, postanowiłem zrobić upgrade kolumn do Wilson W/P Sasha :-) Powinienem je dostać na początku października. Tymczasem mam dwa miesiące na znalezienie dobrego domu dla moich Sophii II ...

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

W/P Sasha:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Oczywiście miało być na początku lutego. Aż takich kolejek w Wilsonie nie mają ;-)

Gratulacje!

To się musiało w ten sposób skończyć.

Myślę, że twój pokój swobodnie przyswoi większe głośniki.

Pytanie tylko czy DarTzel to uciągnie?

A jaki kolor? Też srebrne?

Zamienił stryjek siekierkę na kijek. Jeden 10" na dwa 10" żeby to chociaż był 12" na basie o 15" nie wspominając. Nie potrzebny moim zdaniem ruch w bok. No i pewnie nowe spawarki trzeba będzie kupić bo w Sophi impedancja nominalna wynosi 4 ohms, 3 ohms minimum @ 222 Hz a w Sachy impedancja nominalna 4 ohms, 1.8 ohms minimum @ 92 Hz.

Pewnie Merit trafi do kolekcji wzmacniaczy :)

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Nie nazwałbym wymiany Sophii na Sashę ruchem w bok. To z całą pewnością duży krok do góry. Lepsza obudowa, lepsze przetworniki.

Co do 12, czy 15 calowego głośnika - to w 24 metrach kwadratowych raczej by się te głośniki prawidłowo nie odezwały. 2x10 cali będzie w sam raz.

Co do potrzeby mocniejszej amplifikacji - raczej tak.

Może Elb zepniesz te Sashe z jakąś ciepłą lampką. Może Jadis JA200?

• Redaktorzy

Saszeńka ładnie wygląda. Troche nawet żałuję, że swego czasu nie "poszedłem" w Sophię (ale mógłbym teraz odkupić od Elba!), tylko że właśnie nabyłem nowe kolumienki z których jestem zadowolony, nie będę więc nawet się przymierzał. Ciekaw jestem, w czym ta nowa S. będzie przewyższać poprzednią S., poza prawdopodobną swobodą w basie.

=>Milimetr, 2 Gru 2009, 12:55

>>Co do 12, czy 15 calowego głośnika - to w 24 metrach kwadratowych raczej by się te głośniki

>prawidłowo nie odezwały. 2x10 cali będzie w sam raz.

A co jeden 10" nie potrafi?

Jedynie co można się doczytać na stronie Fasta co zresztą było słychać na przedostatnim AS że w Sophi kiepsko było ze średnicą i w Sachy to poprawiono dając:

"Sasha wykorzystuje uproszczoną wersję znakomitego, nowego przetwornika średniotonowego wykonanego z kompozytu włókna papierowo-celulozowego, opracowanego specjalnie na potrzeby zestawów Alexandria X-2 Series 2"

Czyli znów niby lepiej ale nie do końca :)

Tyle marketingu, czyli uszka jednak mamy na właściwym miejscu i właściwie ich używamy.

Elberoth,

Dawno nie czytalem tego watku ale widze, ze podazasz powoli (z naciskiem na powoli...hihihi) w dobrym kierunku:))...... Dartzeel, dobre lampy itd..... Wyglada tez na to (z Twoich kilku wpisow ktore przeczytalem), ze zmierzasz w kierunku sluchania muzyki a niekoniecznie audiofilskiego brzekanio-plumkania..:))))) Tylko po co tak drogo...???....!!!

Cdki zapewne zacne ale znowu strasznie drogo..... Czuje ze taki Lector cdp0.6 by je pozamiatal....

Ale chcialem napisac tylko o kolumnach.... Probowales u siebie Klipsch Heresy albo jakiegos Tannoya dualconcentric? Masz dosc maly pokoj wiec z pewnoscia by pasowaly. Cena tez przystepna..:))) Sprobuj bo warto! No bo, jak nie sprobujesz, a okazaloby sie ze lepsze od Wilsonow to bedzie Ci troche nieswojo.:(

Generalnie wybadaj dobrze "temat hornow"..:))))Warto!

A co Ty, mozesz zrobić dla Vectora?

vector, 2 Gru 2009, 14:51

>Cdki zapewne zacne ale znowu strasznie drogo..... Czuje ze taki Lector cdp0.6 by je pozamiatal....

Strach lodówkę otworzyć, że wyskoczy z niej vector i zaproponuje Lectora.

Kolor - jeszcze nie wiem, ale chyba znowu srebrne. Wziął bym czerwone, ale potem takie ciężej sprzedać ... a znając siebie więcej niż 2 lata u mnie nie pograją :-) Ale kto wie - może jeszcze się namyślę ...

Jeżeli chodzi o zmiany (w stosunku do W/P System 8, bo Sophie II to jest model niżej w ofercie Wilsona) to Sashe mają nową obudowę, 2x większe układy magnetyczne w wooferach niż do tej pory oraz nowy tweeter i średniotonowy - identyczne z tymi jakie są w Maxx 3. Powinno być więc ciekawie.

Co do wzmacniacza, to nie powinno być problemu - Dartzeel ma przełącznik na 'low impedance' (poniżej 2,5 Ohm). Mój egzemplarz poza tym dopiero co wrócił ze Szwajcarii z całym pakietem najnowszych update'ów (SCNP network, gniazda głośnikowe i sieciowe polutowane srebrem itd) i gra teraz podobno o dwie klasy lepiej. Takie jest przynajmniej zdanie mojego znajomego, również właściciela Dartzeela, który męczył mój update'owany egzemplarz na swoich Wilsonach Maxx II przez ostatnie 3 tygodnie i mógł dokonać bezpośredniego porównania. Mam mi go oddać we czwartek, to posłucham (wcześniej niestety przez te całe AS nie miałem czasu).

Jeżeli chodzi o Tannoy'e to faktycznie potrafią pod pewnymi względami zrobić wrażenie, szczególnie jeżeli przesiadamy się z jakiś kolumn za 5, 10 czy 20kzł, ale mają też swoje problemy. Przy kolumnach za 100kzł+, konkurencja z nich moim zdaniem słaba. Gdybym miał wchodzić w głośniki o wysokiej efektywności, to nie były by to Tannoy'e, tylko pewnie raczej jakieś stare Altec'i, a do tego jakaś trioda.

Elberoth, 2 Gru 2009, 16:39

Kiedyś pisałeś że Dartzeel w porównaniu do Pasa nie ma wykopu tak że przełączenie dźwigienki tu dużo nie pomoże.

altec vs wilson

Ukryta Zawartość

60 lat Altec A4 droższe od Wilson system 7 jestem pewny że wilson za 60lat nie będzie kosztował ok 10 krotnej ceny sprzedaży jak Altec dziś

to co zrobi Altec A4 z lampą to nawet Grand Slamm z krell MRA nie powtórzy

Ukryta Zawartość

Bo kto kto choćby trochę oleju w głowie podłącza Krella MRA do Alexandrii :-)

Do Alexandrii to Lamm ML3 SET pasuje.

A wtedy nie jeden miłośnik Altec'a by zaliczył opad szczeny ;-)

Elberoth, 2 Gru 2009, 17:18

>Do Alexandrii to Lamm ML3 SET pasuje

I kto to mówi niezadowolony użytkownik Lamma

Nigdy nigdzie nie napisałem, że ich wzmacniacze SET są złe.

krella dałem dla przykładu bo drogi i podobno high-end hahaha

Wilson Audio Alexandria z Lamm i szczena opad mówisz

2x 130000$ i to dopiero zagra ja bym zmienił Lamm na Wavaca 833 za 350000$ to by zagrało i stary Altec będzie zagrożony to się ubawiłem

Top High-End vs Vintage

Wilson Audio Alexandria na audiogone 58000$ nie ma kupca

Western Electric dwa drivery 594 {tylko głośiki średniotonowe}na ebay w licytacji 44000$ sprzedane

szczena opada

Skoro mowa o Lamm'ie i jego SET'ach to polecam poczytać w wolnej chwili wątek

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .

Trochę na "TAK", trochę na "NIE", ale przede wszystkim kapitalny rys charakterologiczny samego właściela;-)

Ukryta Zawartość

>Elberoth, 2 Gru 2009, 17:42

>Nigdy nigdzie nie napisałem, że ich wzmacniacze SET są złe.

Jak to mówią głosuje się nogami gdzie u Ciebie w pokoju jest ta firma? Dużo wzmacniaczy nie jest złych ale tych dobrych to jak na lekarstwo.

[email protected],

Wzmacniacze SET wymagają odpowiednich kolumn. Ani Sophie II (tylko 87dB skuteczności), ani W/P Sasha (minimum imp 1,8 Ohm), nie nadają się do współpracy ze wzmacniaczami SET Lamma (mówię oczywiście o ML2.1, bo kosztujący $130k ML3 jest dla mnie nieosiągalny). Trudno zatem w takim wypadku mówić o jakimkolwiek 'głosowaniu nogami', bądź jego braku.

noaudiofil,

Przedstawione przez ciebie porównanie nie ma najmniejszego sensu. Porównujesz antyczny głośnik WE, którego cena wynika przede wszystkim z jego rzadkości (polecam podstawy teorii ekonomii), do aktualnie produkowanej kolumny, i to w wersji sprzed kilku lat. To jakby porównać Horcha z '49 roku do Audi S8 z 2006 - nikt nie ma wątpliwości że S8 jest samochodem pod każdym względem lepszym, jednak to Horch, ze względu na swoją rzadkość, jest znacznie więcej warty.

To samo dotyczy porównania aukcji na ebay i ogłoszenia w portalu ogłoszeniowym -> dwie różne rzeczy.

Horch z 1938roku w kolorze srebrnym tak jak WA :)

Co jest piękniejsze ile byś zapłacił za tą niewygodę i jazdę "bez dachu" ;)

Trochę prywaty mam na zbyciu srebrny bak na benzynę z emblematami czterech kółek czyli Auto Union Horch Wanderer Od samochodu DKW i sporo zapasowych części do tego pogardzanego w przeciwieństwie do Horcha ale jeżdżącego na szprychowych kołach autka.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Oczywiście Auto Union to cztery koncerny Audi, DKW, Horch i Wanderer

• Redaktorzy

"Alek - dla nieśledzących wszystkich wątków na tym forum... co za kolumienki nabyłeś?"

Ref.Monitor wyprodukowany przez Avcona. Z 25 cm wooferem.

"Ponownie przyjechały do mnie MPMy - Monobloki Pana Maćka (z Otwocka) na lampach GM70."

Napisz parę słów jak grają, jak dynamika, bas itd. ?

Jak wypadły na tle wzmacniaczy które miałeś ???

• Pokaż nowe odpowiedzi