Skocz do zawartości
IGNORED

Elberoth's Audio Nirvana

Rekomendowane odpowiedzi

Elberoth

Przeczytałem sobie ten wątek ( przez tydzień ) - jest co czytać.

Niemniej jednak jest jakaś niekonsekwencja, dziwne zestawienia, opinie i bajdurzenia, które powodują że torszke zaczynam tracić zaufanie do tego co piszesz w tym wątku.

A to test CD - AR Ref7, Accu 700, a to nagle objawienie w postaci Pure Powera, który wg Ciebie brzmiał lepiej z Krellem S300i niż DartZeel bez Pure Powera. Teraz sie dowiaduje że go sprzedałeś.

Potem DSC Puccini, która zagrał duuuuuuuuuuuuuużo lepiej od AR Ref7.

A tu nagle nirvana - nowy CD Krella S350a, który gra tak, że czapki z głów- ale nic to bo przecież za chwile pojawiają sie Dacki Teddy Prado i Octave Metrum, które z laptopem deklsują tegoż wybitnego Krella ( najlepszegow historii - jak może wynikać z twojego opisu).

Kable - o tutaj przeciez Virtual Dynamics( za kilkast złotych) pokazuje drogiej konkurencji miejsce w szeregu. O ekstazie VdH First i Second nie pisze bo az starch sie bac.

Przypominam że to wszystko na Sophiach Wilsona Audio - przemądrzali audiofile - kupcie kompa z daciem za 5tys. kabelki za 2-3 tys. i podłaczcie do Wilsona - bedziecie mieli wypasny hi-end - pop prostu smiech na sali.

A propos sali - fajnie wygląda, bezszelestna klima ale jak widze te płaski powierzchnie scian to az nie moge uwierzyc ze akustyka jest tam taka dobra.

To jest bezwzględnie wpis roku i najlepsze podsumowanie wątku....

babatular - nie mam czasu z tobą polemizować, ale napisze to co ostatnio zostało ogłoszone w badaniach - 20% polskiego społeczeństwa nie potrafi czytać ze zrozumieniem. I Ty niestety się do tej części zaliczasz.

Posłuchaj wymienionych urządzeń, przeczytaj jeszcze raz - ze zrozumieniem - to co napisałem, to będziemy mogli podyskutować. Na chwilę obecną to strata czasu.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Ależ Elb! Kilka lat temu były badania opublikowane we Wprost i wynik był wstrząsający!

Dokladnie nie pamietam ale grubo ponad 50% nie rozumie reklam, wiadomości i instrukcji obsługi prostych urządzeń np maszynki do golenia. Wiem że to straszne! ....20%....Ależ z ciebie patriota-optymista.

Co tu dobrego w rozumieniu reklam czy wiadomosci przecie to klamstwo klamstwem poganiane. Co innego natomiast obsluga sprzetu:)

Telewizja uczy spoleczenstwo jak nie myslecc za duzo i takie pozniej skutki. Zamiast zyc ludzie wegetuja przed ekranem i cisna na zmiane seriale i reklamy. To jest masakra poprostu!

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

• 1 miesiąc później...

babatular - nie mam czasu z tobą polemizować, ale napisze to co ostatnio zostało ogłoszone w badaniach - 20% polskiego społeczeństwa nie potrafi czytać ze zrozumieniem. I Ty niestety się do tej części zaliczasz.

Posłuchaj wymienionych urządzeń, przeczytaj jeszcze raz - ze zrozumieniem - to co napisałem, to będziemy mogli podyskutować. Na chwilę obecną to strata czasu.

Wiem ze kolumny Wilson Audio sa dla ciebie wyjatkowe!dlatego mam pytanie do ciebie, bo mysle ze wiesz,czy ta zacna firma wypuscila kiedys kolumny do wzmacniaczy lampowych na lampy np.300B ,czy miala w ofercie kolumny z glosnikami z mebrana papierowa,czy miala glosniki wysokoskuteczne?dziekuje

Wiem ze kolumny Wilson Audio sa dla ciebie wyjatkowe!dlatego mam pytanie do ciebie, bo mysle ze wiesz,czy ta zacna firma wypuscila kiedys kolumny do wzmacniaczy lampowych na lampy np.300B ,czy miala w ofercie kolumny z glosnikami z mebrana papierowa,czy miala glosniki wysokoskuteczne?dziekuje

Wilson Audio nie jest szczególną czy wybitnie dobrą firmą produkującą kolumny.Owszem z tradycjami jak najbardziej i dobrym marketingiem ale co do dzwięku to już wszystko zależy od preferencji i jak dla mnie nic szczególnego w tym dżwieku nie ma.

Gdybym przez przypadek stał się właścicielem Sophii lub innego modelu Wilsona,następnego dnia zamiesciłbym anons

o zamiarze sprzedaży po bardzo atrakcyjnej cenie dla kupującego.To chyba najwłaściwszy[ imo] stosunek emocjonalny do tej firmy ale poparty oceną sonicznych możliwości Wilsona.

Wilson nie produkował kolumn przeznaczonych do amplifikacji lampowej /z tego co mi wiadomo/

Edytowane przez Magnepan
  • Redaktorzy

Co tu dobrego w rozumieniu reklam czy wiadomosci przecie to klamstwo klamstwem poganiane.

Tym bardziej wskazane jest rozumieć.

Zapis na HDD jest zapisem analogowym. Podobnie jak zapis na kasetach magnetofonowych do przedpotopowych komputerów (atari?), podobnie jak ten optyczny na dyskach CD/DVD/BD. Czy może w pitach i landach dostrzegacie jakąś cyfrowość?

Nieporozumienie. W świetle takiego stwierdzenia zapis cyfrowy nie istnieje. Nawet gdyby zapis CYFROWY polegał na zapisywaniu CYFEREK, na przykład 1-2-3 i tak dalej, to nadal byłby dokonywany metodami fizycznymi na nośniku fizycznym, więc byłby "analogowy". W istocie "zapis cyfrowy" jest zapisem informacji w postaci cyfrowej (kodowanej skończoną ilością elementów). A czy zapisuje się go na tabliczce glinianej czy na tabliczce z poliwęglanu, jest kwestią drugorzędną.

Edytowane przez jozwa maryn

Wilson Audio nie jest szczególną czy wybitnie dobrą firmą produkującą kolumny.Owszem z tradycjami jak najbardziej i dobrym marketingiem ale co do dzwięku to już wszystko zależy od preferencji i jak dla mnie nic szczególnego w tym dżwieku nie ma.

Gdybym przez przypadek stał się właścicielem Sophii lub innego modelu Wilsona,następnego dnia zamiesciłbym anons

o zamiarze sprzedaży po bardzo atrakcyjnej cenie dla kupującego.To chyba najwłaściwszy[ imo] stosunek emocjonalny do tej firmy ale poparty oceną sonicznych możliwości Wilsona.

Wilson nie produkował kolumn przeznaczonych do amplifikacji lampowej /z tego co mi wiadomo/

Ale to nie jest dowód że kolumny są złe tylko informacja że nie prezentują stylu brzmienia który akurat ty lubisz.

Sam słyszałem kilka modeli kolumn Wilsona i mnie się podobały.

Może też to kwestia jaki repertuar chcemy słuchać.

Czy możemy wyjść z naszej zaściankowości i wyjścia z kupowanych u nas przez osoby zamożne w ciemno Wilsonów ;)

Słuchał ktoś Vandersteen Model 5A Carbon czy ich topowych Vandersteen Model 7 Reference? Konstrukcyjnie i materiałowo wyglądają ok tylko pytanie jak i z czym one dobrze graja.

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Ceny urealnia rynek po kilku latach. Widać to po modelach używanych. Czy słuchał już ktoś nowych modeli z szmacianą kopułką czy nie było jeszcze premiery?

Jest coraz więcej firm, które przesadzają z cenami i moim zdaniem powinniśmy propagować kolumny o najlepszym współczynniku jakość/cena. Ja proponuję Xaviana, Studio 16Hz, Akustyka (jeżeli uznamy je za pełnoprawny produkt rynkowy) proszę o kolejne propozycje.

Nie sztuka wydać kilkaset kzł aby grało...

Edytowane przez Szymon

Jest coraz więcej firm, które przesadzają z cenami i moim zdaniem powinniśmy propagować kolumny o najlepszym współczynniku jakość/cena. Ja proponuję Xaviana, Studio 16Hz, Akustyka (jeżeli uznamy je za pełnoprawny produkt rynkowy) proszę o kolejne propozycje.

Proszę bardzo:

1.Magnepan MG 20.1 niedościgniony wzór jakości i brzmienia bez wzgledu na cenę.

2.Reference 3A Grand Veena rewelacyjnie brzmiąca kolumna za b.b.rozsądne pieniądze.

3.QUAD 57 elektrostat wszechczasów produkowany na specjalne zamówienie cena 6000 euro.

ESL57 elektrostatem wszech czasów? Trochę powagi panie :-) To że był popularny i na tamte czasy był calkowitą nowością wcale nie znaczy że jest aż taki dobry.

Jak na elektrostat ESL55/57 są średnią, niedopracowana konstrukcja z takim sobie brzmieniem. Jak to mówią: dupy nie urywa.

ESL57 można sobie kupić za 2-2.5kzł za kolejne 2.5k dopowadzić do stanu lepszego niż kiedy wyszły z fabryki a 5kzł do nie 6k euro.

Edytowane przez czolgista778

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

ESL57 elektrostatem wszech czasów? Trochę powagi panie :-) To że był popularny i na tamte czasy był calkowitą nowością wcale nie znaczy że jest aż taki dobry.

Jak na elektrostat ESL55/57 są średnią, niedopracowana konstrukcja z takim sobie brzmieniem. Jak to mówią: dupy nie urywa.

ESL57 można sobie kupić za 2-2.5kzł za kolejne 2.5k dopowadzić do stanu lepszego niż kiedy wyszły z fabryki a 5kzł do nie 6k euro.

Czołgisto,musisz trochę uzupełnić wiedzę.

Quad 57 został nominowany kolumną nr.1 wszechczasów przez gremium redakcyjne 7-8 recenzentów z USA.

Jesli chcesz aby coś urwało Ci z tylnej części ciała musisz zaopatrzyć się w szafę B&W albo kredens marki Tannoy Westminster.

Doznania cielesne w tym obrażenia ciała i uszu murowane.

Do listy tych dobrych i nie drogich kolumn dodaję:

Quad 2905 - cena 9500 euro

Słuchałem 57 i jak dla mnie to nic ciekawego, kolumny są tragicznie przereklamowane. To że jakieś 7-8 osób z USA uznało że to kolumna wszech czasów wiele nie znaczy. Owszem zasługują na miejsce w top 100 ale do najlepszych im lata świetlne daleko. Basu brak, moc znikoma (słynne iskrzące panele i przepalone dziury w folii). Ogólnie mnie nie porwały.

Niepobitym przykładem najlepszego stosunku ceny do brzmienia były przez jakiś czas Yamahy NS1000M ale przez ostatnie kilka miesięcy ceny poszybowały w górę i nikt się też nie chce ich pozbyć.

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Słuchałem 57 i jak dla mnie to nic ciekawego, kolumny są tragicznie przereklamowane. To że jakieś 7-8 osób z USA uznało że to kolumna wszech czasów wiele nie znaczy. Owszem zasługują na miejsce w top 100 ale do najlepszych im lata świetlne daleko. Basu brak, moc znikoma (słynne iskrzące panele i przepalone dziury w folii). Ogólnie mnie nie porwały.

Jeszcze jesteś na rozbiegu audiofilskich zmagań i kiedyś zrozumiesz - usłyszysz że to co rozrywa tylną część po kilkuminutowych

zachwytach przestaje być muzykalne i poza akrobacjami z wydmuchem ma niewiele wspólnego z dobrym dżwiękiem.

Kolega Magnepan ma tu sporo racji.

Często piękno bywa ukryte i co innego jest sprzęt wyczynowy przy którym

jest od razu WOW a co innego spokojny, muzykalny system do wielogodzinnych

odsłuchów.

Za rozsądne pieniądze można dobrać świetny zestaw i mieć w domu dźwięk

prawdziwie High Endowy.

Pewnie że łatwiej to zrobić mając większy budżet i dobierając lepsze elementy.

To trochę jak z gotowaniem. Z lepszych produktów łatwiej zrobić lepsze danie,

ale gwarancji wcale nie ma bo i wtedy można spieprzyć daną potrawę, mimo że

produkty były świeże i najlepszej jakości.

Dobry kucharz ze średniej klasy produktów może zrobić świetną potrawę

ale z lepszych zrobi jeszcze lepszą.

Jak tu ktoś napisał "urywanie dupy" nie jest kryterium przy ocenie systemu bo o ile

przy muzyce pop, rock, dance, ambient może to być efektowne to już przy jazz,classic,

vocal może to wręcz przeszkadzać.

No to jak koledzy zaczeli tak wymieniac najlepsze kolumny na swiecie (jakosc-cena) to moze ktos w koncu napisze ktore to kolumny najlepsze beda do mojego Carego SEI na lampe 300B, realne (9W), a slucham wokalu rozrywkowego,spokojnych balad rokowych ,poszczegolnych instrumentow muzycznych jak np.saksofon ,gitara elektryczna itd.Nikt do tej pory nie podal przykladu mi najlepszej kolumny na swiecie(cena-jakosc) do pokoju w przedziale ok. 20m/2 -25m/2 moze sie doczekam?

Widze że koledzy Magnepan i sly30 mnie nie zrozumieli, szkoda :( Może dość nietrafnie użyłem wyrażenia "urwanie dupy".

No to jak koledzy zaczeli tak wymieniac najlepsze kolumny na swiecie (jakosc-cena) to moze ktos w koncu napisze ktore to kolumny najlepsze beda do mojego Carego SEI na lampe 300B, realne (9W), a slucham wokalu rozrywkowego,spokojnych balad rokowych ,poszczegolnych instrumentow muzycznych jak np.saksofon ,gitara elektryczna itd.Nikt do tej pory nie podal przykladu mi najlepszej kolumny na swiecie(cena-jakosc) do pokoju w przedziale ok. 20m/2 -25m/2 moze sie doczekam?

Widze że koledzy Magnepan i sly30 mnie nie zrozumieli, szkoda :( Może dość nietrafnie użyłem wyrażenia "urwanie dupy".

To na pewno ale i tak wiadomo o co chodzi.

Tu nie mam gotowej recepty bo 9 watt to niedużo , ale do Quad 57 wystarczy aby delektować się wyśmienitym dżwiękiem.

Triode-napisz nazwe tych kolumn!bo tak domyslny nie jestem.

Elektrostaty Quad57 jak tu ostatni kolega proponuje to mysle ze potrzebuja bardzo mocnych wzm i lapowy nie da rady!!!!

Elektrostaty Quad57 jak tu ostatni kolega proponuje to mysle ze potrzebuja bardzo mocnych wzm i lapowy nie da rady!!!!

Myślę że nic lepszego niż te kolumny nie znajdziesz w rozsądnych pieniądzach:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Oczywiście mówimy o topowym hi-endzie.

Wilson nigdy nie robił nic stricte pod lampę SET, choć bardzo wiele osób łączy Alexandrie X-2 ze wzmacniaczami Lamm ML2 (minimum) i Lamm ML3 (optimum). Wzmacniacze te mają jednak odpowiednio 18 i 35W mocy na kanał.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Dokładna nazwa to QUAD 57' esl /electrostatic/. i wystarczy 2x6W aby je dobrze wysterować .Do tych kolumn dedykowane były

monobloki 6 watowe - Quad II.

Magnepan - wszystko zależy od osobistych oczekiwań. Miałem u siebie Magnepany 3.6, i to w czasach gdy miałem Sophie II, i bardziej podobały mi się Wilsony. I to mimo, że słucham spokojnej i bardzo spokojnej muzyki (a nie czegoś dynamicznego, gdzie przewaga Wilsonów była by z pewnością jeszcze większa). Co nie zmienia faktu że Magnepany to bardzo dobre kolumny, z bardzo dobrym stosunkiem jakości do ceny.

Magnepan - wszystko zależy od osobistych oczekiwań. Miałem u siebie Magnepany 3.6, i to w czasach gdy miałem Sophie II, i bardziej podobały mi się Wilsony. I to mimo, że słucham spokojnej i bardzo spokojnej muzyki (a nie czegoś dynamicznego, gdzie przewaga Wilsonów była by z pewnością jeszcze większa). Co nie zmienia faktu że Magnepany to bardzo dobre kolumny, z bardzo dobrym stosunkiem jakości do ceny.

Elb, zapomniałeś że Twój pokój odsłuchowy jest trochę za niski do Mg.3.6R z uwagi na 'drugi' sufit.Tutaj magnepany nie uznają kompromisów.Poza tym, bardzo istotną rzeczą jest naprawdę mocny wzmacniacz - najlepiej 400 W/8 i 700W /4 oraz okablowanie. Transparent Audio min.Ultra XL a wtedy zagrają b.b dobrze.

Edytowane przez Magnepan

Elb Magnepany grają najlepiej na świeżym powietrzu pod warunkiem że jest pogoda,nie ma wiatru i nie pada deszcz. ;)

Magnepanie, sorry nie gniewaj się u mnie na 36m2 też by nie zagrały; to duże kolumny i takowych pomieszczeń wymagają żeby je docenić.

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Jesli chcesz aby coś urwało Ci z tylnej części ciała musisz zaopatrzyć się w szafę B&W albo kredens marki Tannoy Westminster.

Doznania cielesne w tym obrażenia ciała i uszu murowane.

Widzę. że kolego bawi się w samego "Archanioła" i wydaje sądy ostateczne co jest , a co nie jest dobre w świecie audio.

Jeżeli twierdzisz ,że na elektrostatach (i to z lat 50-60) chcesz słuchać każdego rodzaju muzyki to gratuluję pomysłu.

Zapewne jest on oryginalny.

Nie zapomnij tylko namalować sobie cyrklem kółko na podłodze z którego bezwzględnie należy słuchać muzyki ;)

A do basu proponuję bęben z wiejskiej orkiestry .

Efekt murowany.

• Pokaż nowe odpowiedzi