Skocz do zawartości
IGNORED

Elberoth's Audio Nirvana

Rekomendowane odpowiedzi

GRADO_Fan

Z jakimi kolumnami będzie grał Calyx?

To będzie system w całości cyfrowy. PC-Audio na bazie dzielonego zestawu M2Tech Evo z DAC M2Tech Vaughan i kolumnami szerokopasmowymi Bodnar Audio Sandglass Piano Edition. Okablowanie szwedzkiej firmy Entreq.

Pan Bodnar zawsze pokazywał swoje kolumny z kilkuwatowymi lampowcami, a teraz po testach wyszło nam, że najlepiej grały z cyfrowym Calyxem CTI

Magnepanie, zakladasz wogole taka opcje, ze mozesz sie mylic?:)

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

Magnepanie, zakladasz wogole taka opcje, ze mozesz sie mylic?:)

Masz na myśli pomyłkę co do Calyxa ? Czy do Spectrona ?

Edytowane przez Magnepan

Ogolni, nie obraz sie, ale piszesz o wszystkim z taka pewnoscia we wlasna rache, ze az nie do wiary by mozna bylo wszystko wiedziec najlepiej. Wez pod uwage, ze sa gusta i gusciki. Mozna sie spierac co jest lepsze Ferrari czy Porsche...ale nie ma tego absolutnie najlepszego, bo nie kazdy wyscig wygra Ferrari a nie kazdy kierowca bedzie sie czul najlepiej w tym jednym aucie. Dlatego wypisywanie wkolko o magneyostatach jako ultimate speaker nie ma najmniejszego sensu. Nie ma rzeczy absolutnie najlepszych. Czynnikow wplywajacych na dzwiek sa setki.

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

Ogolni, nie obraz sie, ale piszesz o wszystkim z taka pewnoscia we wlasna rache, ze az nie do wiary by mozna bylo wszystko wiedziec najlepiej. Wez pod uwage, ze sa gusta i gusciki. Mozna sie spierac co jest lepsze Ferrari czy Porsche...ale nie ma tego absolutnie najlepszego, bo nie kazdy wyscig wygra Ferrari a nie kazdy kierowca bedzie sie czul najlepiej w tym jednym aucie. Dlatego wypisywanie wkolko o magneyostatach jako ultimate speaker nie ma najmniejszego sensu. Nie ma rzeczy absolutnie najlepszych. Czynnikow wplywajacych na dzwiek sa setki.

Piszesz b.ogólnie ale zakładam że mogę się mylić.

Jednak są rzeczy absolutnie najlepsze i to niezależnie od moich preferencji.Tak się złożyło ze miałem mozliwość posiadania,

przetestowania lub dłuzszego odsłuchu wiekszosci urządzeń o których piszę.Po za tym szerokie grono znajomych audiofili

pozwala wymienić trochę doświadczeń o sprzęcie.To fakt że jestem fanem magnetostatów a stosunek ceny do ich możliwości

dżwiękowych plasuje te kolumny daleko w przodzie w stosunku do innych kolumn skrzyniowych często wielokrotnie droższych.

Gdyby każdy mógł spróbować posłuchać magnepanów w pomieszczeniu 20 m plus a byłby fanem muzyki relaksującej typu

jazz,folk,chillout,wokale czy klasyka miałby duży orzech do zgryzienia czy kolumny skrzyniowe to jest to o co naprawdę chodzi

w muzyce.

Edytowane przez Fr@ntz

Magnepan wszystkiego słuchał i się nie myli taki człowiek orkiestra :)

Szymon nie przesadzaj i nie odgrywaj się za Bizancjum..

Wkrótce będę miał coś co powinno Ciebie mocno zaskoczyć w pozytywnym aspekcie.Dam znać na prive.Bądż cierpliwy.

Szymon nie przesadzaj i nie odgrywaj się za Bizancjum..

Wkrótce będę miał coś co powinno Ciebie mocno zaskoczyć w pozytywnym aspekcie.Dam znać na prive.Bądż cierpliwy.

Zaskocz mnie jeśli się odważysz.

• 2 tygodnie później...

Czytam właśnie RMAF (Rocky Mountain Audio Fest) 2012 Show Report, a tam znajome kształty:

DSC00033.jpg

Nie jest to jednak Musa, a Nirvana 9500 computer ($25,000). I pomyśleć że jak audiofast wycenił swoją MUSE na 16kzł to ludzie się krzywią :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Poszperałem w internecie, ale nie znalazłem żadnych detali poza marketingowym bełkotem. Cena w rzeczywistości zależy od konfiguracji, i zawiera się w przedziale od 20 do ... 40 tys amerikan dolar ! Holly cow !

I jeszcze jedno lepsiejsze zdjęcie:

W713019.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

• 2 tygodnie później...

To będzie system w całości cyfrowy. PC-Audio na bazie dzielonego zestawu M2Tech Evo z DAC M2Tech Vaughan i kolumnami szerokopasmowymi Bodnar Audio Sandglass Piano Edition. Okablowanie szwedzkiej firmy Entreq.

Pan Bodnar zawsze pokazywał swoje kolumny z kilkuwatowymi lampowcami, a teraz po testach wyszło nam, że najlepiej grały z cyfrowym Calyxem CTI

szkoda, ze nie wyszlo Wam w testach, ze te kolumny, w tak malutkim pokoju na Audio Show, graja ze wszystkim tak samo dobrze, czyli zle.

--

Jeśli chcesz poznać cywilizację...posłuchaj jej muzyki - Konfucjusz

Dopiero się odkopuję po Audio Show, ale już kolejny sezon odsłuchowy mogę uznać za otwarty :)

Przez najbliższe 6-m-cy będę miał wreszcie czas aby czegoś posłuchać, bo od końca maja włączyłem system dosłownie kilka razy :(

W planach znalezienie nowego DACa USB z regulowanym wyjściem oraz wzmacniacza mocy.

Jeżeli chodzi o przetworniki, to zamierzam posłuchać u siebie:

- PS Audio Perfect Wave II DAC

- MSB Analog DAC

- Total DAC

- Briscatti DAC

- a być może dCS Vivaldi DAC ... choć wykracza daleko poza założony budżet.

Cały czas mam Accuphase 800/801, więc ten komplet posłuży jako baza do porównań. Jako konwerter USB wykorzystuję aktualnie Soulution 590 na zmianę z Audiophileo 1 w wersji z zasilaczem bateryjnym.

Jak już ogarnę sprawę DACa, będę chciał także posłuchać:

- ARC Ref 75

- ARC Ref 150 - miałem już kiedyś, ale niewygrzany

- MSB S200

- Constellation Audio

- Leben 660P (już mam w domu)

- Gryphon Antileon Stereo

- Pathos InPower mono

- Cary SA-200

- być może także Maca 275 i pewnie jeszcze coś nieplanowanego wpadnie.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Dopiero się odkopuję po Audio Show, ale już kolejny sezon odsłuchowy mogę uznać za otwarty :)

Przez najbliższe 6-m-cy będę miał wreszcie czas aby czegoś posłuchać, bo od końca maja włączyłem system dosłownie kilka razy :(

W planach znalezienie nowego DACa USB z regulowanym wyjściem oraz wzmacniacza mocy.

Jeżeli chodzi o przetworniki, to zamierzam posłuchać u siebie:

- PS Audio Perfect Wave II DAC

- MSB Analog DAC

- Total DAC

- Briscatti DAC

- a być może dCS Vivaldi DAC ... choć wykracza daleko poza założony budżet.

Cały czas mam Accuphase 800/801, więc ten komplet posłuży jako baza do porównań. Jako konwerter USB wykorzystuję aktualnie Soulution 590 na zmianę z Audiophileo 1 w wersji z zasilaczem bateryjnym.

Jak już ogarnę sprawę DACa, będę chciał także posłuchać:

- ARC Ref 75

- ARC Ref 150 - miałem już kiedyś, ale niewygrzany

- MSB S200

- Constellation Audio

- Leben 660P (już mam w domu)

- Gryphon Antileon Stereo

- Pathos InPower mono

- Cary SA-200

- być może także Maca 275 i pewnie jeszcze coś nieplanowanego wpadnie.

Z 4 wynalazków dac + USB słuchałem PS Audio Perfect Wave.Naprawdę grało to niezle , wręcz wzorcowo.

Oddaję głos na totaldaca. USB w tym DACu może służyć za wzorzec. Sam DAC zresztą jest najwyższych lotów. Wg mnie trudno o lepszy. Regulacja głośności działa wzorcowo w krokach co 1dB

Oddaję głos na totaldaca. USB w tym DACu może służyć za wzorzec. Sam DAC zresztą jest najwyższych lotów. Wg mnie trudno o lepszy. Regulacja głośności działa wzorcowo w krokach co 1dB

Trudno już dziś wyrokować który z 4 asów będzie najlepszy.

Z listy wymienionej przez Eberotha słuchałem tylko PS Audio dac Wave II z usb i regulacją głosności który zrobił nie tylko na mnie

duże wrażenie i jeśli będę myślał o USB to będzie 1 produkt który zagości w moim systemie.

Jeśli Elb będzię sprawiedliwy w swoich ocenach sonicznych to PS Audio powinien zostać liderem a jesli nie to ścisła czołówka.Zobaczymy niebawem

Edytowane przez Magnepan

Jako konwerter USB wykorzystuję aktualnie Soulution 590 na zmianę z Audiophileo 1 w wersji z zasilaczem bateryjnym.

Jak wiesz dalem do naprawy swoj AP1 i przy okazji nabylem droga zakupu PP.

Dla mnie najlepiej wydane 450 usd jakiego doswiadczylem przy budowaniu swojego zestawu.

Zostalem fanem AP1 z PP:)

Co do DAC'a, to wiem ze sluchales La Fontaine i nie jest to Twoja szkola dzwieku (lampowy pre). Ma jednak wszystko co chciales , a w wersji bez napedu Esoterica ( Music Controller) rowniez niezla cene. Mysle, ze pare sprzetow z listy to Fontanna zje na sniadanie:). U mnie po polaczeniu Entreqiem do Aurendera i wprowadzeniu AP1 z PP nie moge sie nasluchac. Naprawde niezle wymiata. Mam jeszcze w planach modem Minimus do Entreqa, powinno byc jeszcze troche lepiej, przynajmniej takie sa doswiadczenia Marcina GPS.

Mam tez w planach odsluch serii XA od Avantgarda ( ma zastapic Crossfire'a) , to co slyszlem na Audio Show bylo b. zachecajce

marslo

Edytowane przez marslo

Konto w trakcie usuwania

Audio Aero jak najbardziej jest z mojej bajki (sam długo miałem AA Capitole mk II), jednak chciałbym zamknąć się w mniejszej kwocie :) Z tego też powodu wszystkie wymienione przetworniki są z przedziału 20-30tys zł (PS Audio chyba nawet mniej ~16kzł).

marslo, podłącz apollo...:)

Sie robi master, ale .....ile to kosztuje?

Mam taki plan - przyjemnosci dozowac stopniowo , wiec do Konstantina najpierw Minimus, pare miesiecy i znowu mala przyjemnosc- Konstantina "exchange" na Apollo. A moze cos nowego od Entreqa? Kto wie co ten farmer wymysli jak mu sie bawelna skonczy:)

marslo

Edytowane przez marslo

Konto w trakcie usuwania

Marcin

Możesz skomentować tego Total DACa ? Który model odsłuchiwałeś, jakieś wrażenia, kupiłeś ?

Włodek

Mam teraz u siebie D1 reference w trybie dual mono (dwie płytki DAC). Zgodnie z oczekiwaniami wymiata :) Po usb gra dużo lepiej od offrampa+metrum.

Metrum (też NOS) pamiętam jako bardziej płynne, ale też troszkę szare. Tutaj jest lepsza szczegółowość, dynamika, czarne tło. Ale mniejsza o to, bo najlepsza jest tu barwa - nie słyszałem wcześniej przetwornika, który tak wiernie oddaje instrumenty i wokale, a jednocześnie daje tak dużą przyjemność z odsłuchu. Potrafi zagrać słodko, ale też potrafi przywalić kiedy trzeba. W zasadzie to nie ma się do czego przyczepić. Każdy aspekt dźwięku jest wyborny, no i jest ekscytacja

Na nadmierną ekscytację najlepszy sposób ma Cesar Millan :)

Ostatnio przytaszczyli do mnie nowego Vivaldiego bo miała być wielka zmiana i jak zwykle trzeba było studzić zapał...

Edytowane przez Szymon

Magnepan mowisz do Marcina, zeby nie wyrokowal a sam to robisz...

Motyla noga - kolejka po TotalDACa jest do stycznia. Normalnie jaja jak z Metrum Octave (jedna entuzjastyczna recenzja za dużo :).

Faktycznie kolejki po Octave były masakryczne, czas oczekiwania wynosił około 2-3 miesięcy, z drugiej ręki nawet teraz b.ciężko trafić.

Z Metrum HEX chyba przesadzili już ceną (€2599 za podstawową wersję) na żadnym Holenderskim forum nie ma jeszcze opinii o nim, nie ma już też takiego rozgłosu jak Octave.

Edytowane przez czolgista778

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

W przypadku Octave sława jest zasłużona (ostatecznie kosztuje tylko 3800zł) natomiast ten HEX faktycznie dużo droższy ... pytanie o ile lepszy. Na plus zaliczyć mu trzeba wbudowane USB od M2Techa..

A zaraz będzie jeszcze recenzja kolejnej potencjalnej gwiazdy

XXHighEnd + Phasure DAC, twórcy programu XXHighEnd Player (dla niektórych najlepszego odtwarzacza pod Windows)

Tak, czytałem o tym DACu już kilka lat temu. Problem z nim jest taki, że wymaga softwarowego upsamplingu do 768kHz, a więc ogranicza wybór używanych programów do odtwarzania muzyki do XXHiEnd. A user interface w tym programie to koszmar.

XXHighEnd + Phasure DAC, twórcy programu XXHighEnd Player (dla niektórych najlepszego odtwarzacza pod Windows)

Dla mnie nie. Jplay sporo lepszy dźwiękowo. Miałem swego czasu dwa jednocześnie przez pół roku i bezapelacyjnie zostałem z Jplay.

XXHighEnd ma za dużo kotary dźwiekowej ,brzmi mdło i nieprecyzyjnie.

• Pokaż nowe odpowiedzi