Skocz do zawartości
IGNORED

Elberoth's Audio Nirvana

Rekomendowane odpowiedzi

Gość

(Konto usunięte)

O ile prościej się żyje jak można swojemu bliźniemu zaufać, temu przypadkowemu na ulicy. Niestety w PL takie zachowania uważane są za słabość a promowane są zupełnie inne wzorce...

Mądry wpis; nie tylko zaznaczony fragment. Niestety, będzie ci chyba bardzo ciężko funkcjonować na tym forum (to komplement). Pozdrowionka.

Elberoth,

czy doczekam się Twojej opinii o Profi Esy, napiszesz ? Jestem jej ciekaw.

Esy mogą być ale też inne klocki które ostatnimi czasy słuchałeś. Co z opinią ?

Widzę że dCS idzie do ludzi ? Co teraz Accustic Arts ????? Jeśli tak to stawiasz 10 obiadów u Włocha albo u Geslerowej.

Edytowane przez Magnepan

Przez 40lat kupuje sprzet audio,jak do dzis nikt mnie nie oszukal,ostatnio zakupilem w Niemczech,Wloszech i Polsce i wszystko bylo perfekcyjne i po bardzo okazyjnych cenach.Sprawdzam dokladnie,oszusci widac mnie omijaja z daleka,nie dziwie im sie!!!

Przez 40lat kupuje sprzet audio,jak do dzis nikt mnie nie oszukal,ostatnio zakupilem w Niemczech,Wloszech i Polsce i wszystko bylo perfekcyjne i po bardzo okazyjnych cenach.Sprawdzam dokladnie,oszusci widac mnie omijaja z daleka,nie dziwie im sie!!!

Chociaż zawsze jest ten pierwszy raz...ale nie życzę NIKOMU.

hehehe...nowe teraz 90000$ a w najlepszej okleinie pod 100 000$ więc za dwie dychy to nic tylko brać...hehehe...zawijam kiece i już po nie lecę!

Nie widzę problemów z kupowaniem w internecie jeżeli sprzedający ma wysoki rating a cena nie przekracza 500 E za element.

Natomiast jeżeli kupuje się sprzęt high endowy w high endowej cenie ... to też jestem za.

Ale trzeba zebrać 4 litery, wziąć pieniążki w garść i pojechać samochodem do ... Wiednia, Monachium albo Londynu.

Wydasz za transport w obie strony 500 - 1500 zł - ale masz pewność że pieniądze dajesz do ręki za towar który obejrzałeś i odsłuchałeś.

I że sprzęt przyjedzie w ciepełku na mięciutkim tylnym siedzeniu.

A nie że kurier będzie rzucał paczką przy przeładunkach albo trzymał sprzęt przez weekend w nieogrzewanym magazynie przy "-20" ...

Stax attack !

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

No niestety - po Wilsonach nic nie gra już tak samo. Mam u siebie w domu ESY Profi i jeszcze jedną parę kolumn, i to już nie jest to. To trochę tak jakbyś się przyzwyczaił do BMW 530 a następnie ktoś ci pożyczył Skode Superb i kazał się zachwycać :)

Najwieksza różnica pomiędzy Wilsonami i innymi kolumnach to ... realizm średnicy. Z Wilsonami po prostu odnosi sie wrażenie jakby wykonawca był z nami w pokoju, a na innych kolumnach to w dalszym ciagu tylko reprodukcja. Bardzo dobra, ale reprodukcja.

Czekam więc na Magico i Rockoprty (będą już być może pod koniec maja - Rockort jest podobno bardzo powolny jeżeli chodzi o realizacje zamówień), a jeżeli te 'nie dadzą rady', to kierunek będzie już tylko jeden - Alexia.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Problem z zakupem kolumn polega na tym, że w naszym kraju nie można posłuchać praktycznie żadnych kolumn z powiedzmy "górnej półki".

Pozostaje więc wyjazd do cywilizacji i umówienie odsłuchów u dealerów.

Ale to niestety już nie to samo jak odsłuch u siebie na swoim sprzęcie i kablach.

Tak więc trzeba niestety posiłkować się również (chcąc czy nie chcąc) kolorowymi czasopismami ;(

Tak, mam mieć Magico Q3 i S5, a potem Rockoprty.

Problem z zakupem kolumn polega na tym, że w naszym kraju nie można posłuchać praktycznie żadnych kolumn z powiedzmy "górnej półki".

Nie generalizujmy. Nautilus, Audio Fast, Audio System, HiFi Club, Voice, RCM, Grobel i pewnie jeszcze wielu innych dystrybutorów maj sporo dużo kolumn <200kzł dostępnych od ręki. Chyba że chodzi ci o kolumny 200+, wtedy faktycznie może być problem i trzeba szukać na największych rynkach, typu Niemcy czy UK.

Edytowane przez Elberoth

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Nie generalizujmy. Nautilus, Audio Fast, Audio System, HiFi Club, Voice, RCM, Grobel i pewnie jeszcze wielu innych dystrybutorów maj sporo dużo kolumn <200kzł dostępnych od ręki. Chyba że chodzi ci o kolumny 200+, wtedy faktycznie może być problem i trzeba szukać na największych rynkach, typu Niemcy czy UK.

Wiem ,że takie kolumny o jakich wspomniałeś można przesłuchać ale chodziło mi o te "żdziebko" droższe ;)

Np. Magico Q5, Focal Stella/Grande, SF AIDA itp.

Tutaj można zapomnieć o odsłuchu w salonie w Polsce i pozostaje pielgrzymka do EU (albo prywatny odsłuch).

Jarek, nie ma się też co dziwić bo takie modele sprzedają się jednostkowo.

Trudno wymagać żeby dystrybutor trzymał na stanie tak drogie sprzęty których potem

w Polsce nie sprzeda.

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Jarek, nie ma się też co dziwić bo takie modele sprzedają się jednostkowo.

Trudno wymagać żeby dystrybutor trzymał na stanie tak drogie sprzęty których potem

w Polsce nie sprzeda.

Ja uważam, że jednak producent (nie dystrybutor) powinien mieć chociaż 1 parę kolumn z każdego modelu w danym kraju skoro proponuje je w swojej ofercie.

Trochę jest to nie w porządku.

Co to znowu jest za koszt dla takiego np.Sonus Faber przy ich obrotach.

W najgorszym przypadku producent może np. pół roku trzymać konkretny model i wymienić go potem na inny z innego kraju.

Transport jeżdzi i tak z fabryki do dealera przynajmniej raz w miesiącu wiec i koszty nie były by takie wysokie.

Ale może za dużo wymagam i czepiam się niepotrzebnie ;)

To takie trochę olewanie klientów ;)

"Sprzedam chętnie a jak nie sprzedam to i tak mam to w ........"

W końcu Polska to nie Albania albo Kosowo.

Edytowane przez jarek&ania

Magico Q5 były w Polsce przez ponad rok - ostatecznie dystrybutor sprzedał za granicę (i jest to główny powód dla którego nowy dystrybutor ich nie zamówił), Focale Utopia Stella stoją (stały ?) w Trinexie, tak więc nie przesadzajmy. Aidy faktycznie brak, ale to jest głośnik za 400tys zł.

Spróbuj jednak 009.

Dokładnie tak. Ale tylko z dobrym wzmakiem słuchawkowym. Słuchałem na Woo Audio WES i to jest słuchawkowa bajka i nirvana. Serio. Można szybko zweryfikować swoje poglądy na temat słuchawek.

Q3 zostanie :)

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Focale Utopia Stella stoją

Nie stoją i nie wiem kiedy stały ale to było chyba dawno temu ;)

Ta cena AIDY to bardzo optymistyczna cena cennikowa ;)

Aidy faktycznie brak, ale to jest głośnik za 400tys zł.

Kompletny przestrzał w cenie. Nie są warte tych pieniędzy. To granie na poziomie 4x tańszej Ktemy od Ś.P. Serblina.

Ja uważam, że jednak producent (nie dystrybutor) powinien mieć chociaż 1 parę kolumn z każdego modelu w danym kraju skoro proponuje je w swojej ofercie.

Trochę jest to nie w porządku.

Jarek, czy to nie ty jesteś tą osobą, która oświadczyła dystrybutorowi ze kupi Aidy, ale za 50% ceny ? Jeżeli tak, to masz odpowiedz dlaczego ich nie ma. Nikt charytatywne mrozić pieniędzy nie bedzie, jeżeli na koniec trafia na takich klientów.

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Jarek, czy to nie ty jesteś tą osobą, która oświadczyła dystrybutorowi ze kupi Aidy, ale za 50% ceny ? Jeżeli tak, to masz odpowiedz dlaczego ich nie ma. Nikt charytatywne mrozić pieniędzy nie bedzie, jeżeli na koniec trafia na takich klientów.

No cóż u nas nie opłaca się sprzedać czegoś tam za jakąś konkretną cenę .

U innych wręcz przeciwnie , opłaca się .

Jak wiesz (bo sam napisałeś) chciałem kupić te kolumny ale cena nie była w końcu tym co przesądziło na korzyść innych kolumn , które kupiłem właśnie w Polsce. A więc jak ktoś chce zarobić przyzwoitą marżę ( na poziomie innych dealerów) a nie zdjąć mi majtki przez głowę to można jak widać się dogadać.

Ponadto ja obserwuję takie zachowania w innych branżach - wydoić klienta ile się da zamiast uczciwie zarobić przyzwoitą marżę.

Edytowane przez jarek&ania

Nie stoją i nie wiem kiedy stały ale to było chyba dawno temu ;)

Ta cena AIDY to bardzo optymistyczna cena cennikowa ;)

Stały 1.5 roku temu i się sprzedały.

Całe czarne.

Są jedyne w Polsce z tego co wiem.

Edytowane przez sly30

chciałem kupić te kolumny ale cena nie była w końcu tym co przesądziło na korzyść innych kolumn , które kupiłem właśnie w Polsce.

To w końcu nie kupiłeś tej Aidy z południa Europy? Wydawało mi się, że ten głośnik już masz.

To pochwal się na jakiej kolumnie ostatecznie stanęło?

No niestety - po Wilsonach nic nie gra już tak samo. Mam u siebie w domu ESY Profi i jeszcze jedną parę kolumn, i to już nie jest to. To trochę tak jakbyś się przyzwyczaił do BMW 530 a następnie ktoś ci pożyczył Skode Superb i kazał się zachwycać :)

Najwieksza różnica pomiędzy Wilsonami i innymi kolumnach to ... realizm średnicy. Z Wilsonami po prostu odnosi sie wrażenie jakby wykonawca był z nami w pokoju, a na innych kolumnach to w dalszym ciagu tylko reprodukcja. Bardzo dobra, ale reprodukcja.

Czekam więc na Magico i Rockoprty (będą już być może pod koniec maja - Rockort jest podobno bardzo powolny jeżeli chodzi o realizacje zamówień), a jeżeli te 'nie dadzą rady', to kierunek będzie już tylko jeden - Alexia.

Jak chcesz realistycznej , wypelnionej srednicy i masz w domu jeszcze tego Carego na 300 B , wez sobie na odsluch Avantgarda, chocby te male, ktorymi Filip Kulpa sie zachwycil w swoim czasie, podobnie jak Duo Grosso , ktore maja te same uklady co moje Duo Omega , tylko mocniejsze woofery. Wg Cira, to jest mega bas - szybki i konturowy, o sile ruchow tektonicznych. Jedynie pokoj 20-25 m kw moze byc za maly, ale wtedy te male Uno Nano moga sie nadac.

W miedzyczasie sprawdzilem w specyfikcji na stronie AA- rekomendowana powierzchnia min dla Uno Nano to 16 mkw, dla Duo Omega a nawet Duo Grosso - 20 m kw. Tyle producent.

Edytowane przez marslo

Konto w trakcie usuwania

• Pokaż nowe odpowiedzi