Skocz do zawartości
IGNORED

Elberoth's Audio Nirvana

Rekomendowane odpowiedzi

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Sylwek co mnie interesuje cena katalogowa tego czy owego.

Ważne jest chyba ile finalnie płacisz a nie ile jest życzeniem producenta?

Przynajmniej ja do tego tak podchodzę.

A jak wiadomo rabaty są różne na różne sprzęty więc cena katalogowa to jak dla mnie rzecz wtórna.

A ja myśle, że cena katalogowa jest bardzo istotna bo to od niej liczony jest jakiś tam rabat. A wbrew temu co piszesz te rabaty są zbliżone. Różnią się nie aż tak bardzo jakby można sobie tego życzyć. I ważne jest czy cena katalogowa jest 50 tys. czy 400 tys. I obojętnie czy ten rabat będzie trochę większy czy mniejszy to finalna cena do zapłaty czegoś co ma detal 400 tys.bedzie dramatycznie wyższa niż czegoś co ma detal 100 tys.

Nikt nie chce płacić ceny katalogowej, bo co chwile słyszy że ktoś wywalczył rabat...

Sprzedawcy wzięli się na sposób i tak kalkulują ceny, aby każdy mógł sobie powalczyć...hehehe

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

A wbrew temu co piszesz te rabaty są zbliżone. Różnią się nie aż tak bardzo jakby można sobie tego życzyć.

Widocznie mamy inne doświadczenia.

Ja uważam dokładnie odwrotnie im bardziej ceniony czy renomowany produkt tym rabat jest mniejszy.

Im produkt mniej uznany czy popularny tym rabat większy.

Oczywiście nowości czy marketingowe bańki mydlane pomijam.

Tak więc zupełnie inny rabat dostaniesz na chiński czy lapoński wzmacniacz no name a inny na nowość uznanej firmy audio.

Konkretnych przykładów nie będę na publicznym forum przytaczał bo nie wypada ;)

Taka recenzja Trinity DAC się ukazała (cytuje post z innego forum):

A review of the Trinity dac by Edgar Kramer has just been published in Audio Esoterica. A few quotes: " So let's just start ... Wow", "sonic splendour", "screamingly dynamic", "an astonishing level of detail", "extraordinary delivery of small transients", "grandiose sonic landscape", "elevated levels of tonality and ambience", "lianotec architecture is a brilliant coup", "positioned at the highest levels currently achievable" and Kramer's last words are: "A Godly Trinity indeed ..."

Edgar Kramer jest z Australii, pisze także dla 6moons.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

A review of the Trinity dac by Edgar Kramer has just been published in Audio Esoterica. A few quotes: " So let's just start ... Wow", "sonic splendour", "screamingly dynamic", "an astonishing level of detail", "extraordinary delivery of small transients", "grandiose sonic landscape", "elevated levels of tonality and ambience", "lianotec architecture is a brilliant coup", "positioned at the highest levels currently achievable" and Kramer's last words are: "A Godly Trinity indeed ..."

No to ladnie pojechal po bandzie, ale znajac konstrukcje to jest bardzo mozliwe, BARDZO!

Taka recenzja Trinity DAC się ukazała (cytuje post z innego forum):

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

BTW - co z Lampizatorem, jest szansa ?

Edytowane przez BoDeX

To cytat z prasy drukowanej, nie opinia kolejnego forumowego 'eksperta'.

Na Lampiego czekam ... i czekam ... i czekam ...

Witam wszystkich. Śledzę to forum od bardzo dawna. Mam pytanie do założyciela wątku: konfiguracja jak w "o mnie" - noszę się z zamiarem zmiany źródła na inne. Chciałbym aby było jeszcze bardziej namacalnie. Na co Twoim zdaniem powinienem je zmienić? Albo inaczej: jaki element toru jest wg Ciebie najsłabszym ogniwem? Od razu mówię że jestem kablosceptykiem. Nie zamierzam wydawać fortuny na okablowanie.

A z czego chcesz grać ? Z kompa, czy tylko z CD/SACD ?

Jeżeli to drugie, to logicznym upgradem będzie AA LaFointaine lub (jeżeli chcesz większy wolumen dźwięku, z bardziej namacalnymi źródłami pozornymi) to ARC CD-8.

Jako , ze mialem/ mam oba playery, La Fontaine jest moim zdaniem duzo lepszym sprzetem. Nie dosyc, ze ma swietny naped cd/sacd od Esoterica, to ma wybitny pcm dac i bardzo dobry premap z lampowa sekcja..

Oprocz tgo komplet laczy cyfrowych i analogowych. Dzwiek audio Aero ma bardziej wspolczesna sygnature, ma zarowno rozdzielczos i selektywnosc ,jak i lampowe wypelnienie. ARC ma wybitny tylko ten ostatni element no i nie gra sacd.

Obudowa Audio Aero przy ARC to mercedes przy syrence.

Jedyny problem to fakt, ze firma zniknela z rynku i nie wiadomo, czy sie odrodzi. Popelnila moim zdaniem blad pozycjonowania, prze chodzac do rynku top hiend bez niezbednego zaplecza dystrybucyjnego . Postawili przed soba bardzo ambitne zadanie i nie dali rady.

Moim zdaniem bedzie tak jak z kilkoma wybitnymi sprzetami, beda bardzo poszukiwane na rynku wtornym.

Probuje od pewnego czasu namierzyc uzywane La Source , bez powodzenia.

Edytowane przez marslo

Konto w trakcie usuwania

Mozna i tak to ujac:)

Rozmawialem o Audio Aero z gosciem z Metronome w Monachium.

Jego zdaniem problem polega na tym ze ta nowa ekipa , ktora kupila Audio Aero od poprzedniego wlasciciela, postawila na calkiem nowe , drozsze rozwiazania, wspomagane przez finansowych inwestorow.

Zrobili super sprzety, ale nie odniesli sukcesu finansowego i inwestorzy postanowili sie wycofac. Tak to juz jest kiedy sie bierze inwestora , ktory nie czuje specyfiki branzy.

Mimo wyskoich marz to nie jest latwy biznes.

Konto w trakcie usuwania

A z czego chcesz grać ? Z kompa, czy tylko z CD/SACD ?

Jeżeli to drugie, to logicznym upgradem będzie AA LaFointaine lub (jeżeli chcesz większy wolumen dźwięku, z bardziej namacalnymi źródłami pozornymi) to ARC CD-8.

Tylko z CD. Jaka jest różnica w sygnaturze dźwiękowej pomiędzy Capitole Reference a LaFontaine?

Edytowane przez Winnetou

Chyba niedługo szukasz marslo bo jeszcze miesiąc temu na audio-markt wisiały 2 sztuki, srebrna ze szwecji i czarna z niemiec.. Ta czarna była do wzięcia za 10K EUR.... druga chyba za 12K

Jedna sztuka (srebrna) nadal wisi na audio-markt... za mniej niż 1/3 ceny początkowej.

Jak kolor nie pasi to można obkleić albo przemalować..... Chyba, że kolor ma wpływ na dźwięk to trzeba szukać gdzie indziej:(

Jeżeli ktoś się nie boi, że producent (chwilowo ?) nie daje znaku życia, to 1/3 ceny to chyba dobra oferta. Zawsze można użyć wspomnianego argumentu do dalszych negocjacji ceny ;)

W środku siedzi napęd Esoterica, więc w razie czego złego nie powinno być problemów z naprawą tego elementu.

Sam niestety nigdy Capitole i Fontanny nie miałem okazji bezpośrednio porównać. Może zadzwoń do audiofast, i zapytaj - sprzętu już chyba nie mają, więc może uda ci sie od nich uzyskać jakąś sensowna podpowiedź.

• 1 miesiąc później...

Magico M Project. Specyfikacja.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Czy ktos juz zamowil? Cena w USA zaczyna sie od 129000 USD.

Ukryta Zawartość

Nie mam pojęcia. Sm bym chętnie posłuchał - ale dla mnie to i tak za wysokie progi.

Nikogo nie stać na taki hajendowy sprzęt? ;-)))

Przecież kable kupujecie za kilkadziesiąt tys. zł.

Wygląda na to, że te ceny to jak wszechświat bez końca. ;-)

Edytowane przez soundchaser

Kto słucha ten słucha. Ja tam słucham na Anacondzie Z-Tron (koszt 12-13tys s/h) i siecówkach Acoustic Zen Gargantua II @ 4kzł s/h sztuka.

Miałem kiedyś i droższe kable, ale im dłużej siedzę w tym interesie, tym bardziej uświadamiam sobie, jak dużo trzeba zapłacić za (w sumie niewielki) przyrost jakości w porównaniu do różnic np. w kolumnach. Powyżej pewnego poziomu, lepiej moim zdaniem wydać pieniądze na inne elementy systemu.

Ale jak kogoś stać - kto bogatemu zabroni :)

im dłużej siedzę w tym interesie, tym bardziej uświadamiam sobie, jak dużo trzeba zapłacić za (w sumie niewielki) przyrost jakości w porównaniu do różnic np. w kolumnach. Powyżej pewnego poziomu, lepiej moim zdaniem wydać pieniądze na inne elementy systemu.

Otóż to. A jeżeli chodzi o kable, to już w ogóle kuriozum.

Czemu firmy audiofilskie tak skrzętnie ukrywają zalety kabli opartych na drucie, a nie na lince? ;-)

• 3 tygodnie później...

Dwa newsy związane z Audio Show.

W Bristolu będzie można posłuchać całego, kompletnego systemu FM Acoustics (z tymi kolumnami - piramidami). To naprawdę okazja, bo FMA prezentowany jest na wystawach niezwykle rzadko. Sam, jeżdżąc po wystawach od 20 lat, miałem okazję posłuchać FMA tylko raz - w tym roku w Monachium.

Druga rzecz - po Antonio Forcione, którego koncert mieliśmy 3 lata temu, w tym roku na żywo zagra Hans Thessink.

Bardzo fajna muzyka - kiedyś płyty Call Me słuchałem praktycznie na okrągło. Wielu z kojarzy go zapewnie z Samplerów Burmestera:

Ukryta Zawartość

Koncert Hansa odbędzie się w Golden Tulipie - na koniec każdego dnia.

Ukryta Zawartość

Dobra wiadomość. :) Lubię Theessinka, zauroczony "Call me" kupiłem jeszcze parę jego płyt. Niestety żadna nie była już tak świetnie nagrana. Ale z przyjemnością posłucham go na żywo.

• Pokaż nowe odpowiedzi