Skocz do zawartości
IGNORED

Elberoth's Audio Nirvana

Rekomendowane odpowiedzi

Aida wcale nie była opisana entuzjastycznie - widać, że piszą osoby, które nie czytały testu. Zresztą na początku jest wyraźnie zaznaczone, że to była sesja wyjazdowa. A jak ktoś czyta szerzej, włącznie z wstępniakami i ostatnią stroną z felietonem, to ma opis wrażeń ze specjalnych sesji organizowanych podczas Audio Show. W tym odpowiedź, dlaczego nie ukazała się relacja A. Kisiela z tych sesji.

Bo zwycięzca był tylko jeden i nie była to Aida SF. Wobec nokautu, to żeby nie urazić żadnego dystrybutora zapadła decyzja o wycofaniu się z napisania relacji. Także kto chce i komu zależy, to bardzo dużo wyczyta z publikacji A. Kisiela. Ciekawa jest recenzja kolumn Graham Audio w grudniowym (aktualnym) numerze - to dla tych, którzy zarzucają brak obiektywności.

Elb jestem pełen szacunku dla dorobku i wiedzy technicznej Pana Kisiela ale jego opisy wrażeń odsluchowych sa tak bezpłciwe nudne i wyłącznie mniej lub bardziej entuzjastyczne że mam wielki problem by przebrnąć przez ich lekturę. I akurat jak dla mnie autorytetem co do oceny brzmienia to on nie jest.

Przynajmniej nie leje wody i nie pisze kwiecistych poematow jak inni bajkopisarze w prasie audio. Duzy plus p.Kisiel ma tez za to, ze wprowadzil w Audio rzetelne pomiary techniczne.

Poza tym zawsze podobalo mi sie, ze pisze recenzje tego co ma zasadniczy wplyw na dzwiek, czyli kolumn - nie pamietam, zeby kiedykolwiek "przetestowal" podkladki, wtyczki, kabelki czy inne duperele.

Wuelem

Czytały czytały i to od dechy do dechy. Każdy sprzęt w AUDIO jest opisany jako co najmniej bardzo dobry - poza tym nie podawanie w testach systemu na jakim test był przeprowadzony to żart z czytających

Dla mnie "AUDIO" to taka sucha wiedza techniczna - a dla mnie istotna jest muzyka i emocje z nią związane.

Edytowane przez sebryl
Gość jamówię

(Konto usunięte)

Aida wcale nie była opisana entuzjastycznie - widać, że piszą osoby, które nie czytały testu. Zresztą na początku jest wyraźnie zaznaczone, że to była sesja wyjazdowa. A jak ktoś czyta szerzej, włącznie z wstępniakami i ostatnią stroną z felietonem, to ma opis wrażeń ze specjalnych sesji organizowanych podczas Audio Show. W tym odpowiedź, dlaczego nie ukazała się relacja A. Kisiela z tych sesji.

Bo zwycięzca był tylko jeden i nie była to Aida SF. Wobec nokautu, to żeby nie urazić żadnego dystrybutora zapadła decyzja o wycofaniu się z napisania relacji. Także kto chce i komu zależy, to bardzo dużo wyczyta z publikacji A. Kisiela. Ciekawa jest recenzja kolumn Graham Audio w grudniowym (aktualnym) numerze - to dla tych, którzy zarzucają brak obiektywności.

A jak Kisiel ocenił te Grahamy?

No właśnie i dlatego nie mogę pojąć jakim cudem tak wysoko ocenił coś co dziś już chyba zgodnie w świecie audio jest oceniane bardzo nisko.

Pokaż mi proszę recenzje Kolumn SF Aida, albo chociaż wpisy na zagranicznych forach, gdzie Aida jest nisko oceniana.

Elb na computeraudiophile widzialem ze w pewnym momencie posiadales karte jcat usb, czy miales okazje porownac ja do kart ppa i sotm ?

Mam. Znakomita, lepsza niż SOtM. PPA nie słuchałem.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Pokaż mi proszę recenzje Kolumn SF Aida, albo chociaż wpisy na zagranicznych forach, gdzie Aida jest nisko oceniana.

Proszę bardzo :

http://www.hifi-forum.de/viewthread-30-30479.html#1

Noch Fragen? ;)

Niestety nie znam niemieckiego. Czytałem wiele opinii na forach anglojęzycznych, i tam opinie były entuzjastyczne. Czytałem też kilka recenzji.

Zmierzam do tego, że nie można szafować słowami "zgodnie w świecie audio", kiedy jedynym dowodem na potwierdzenie tej tezy jest jeden wątek na niemieckim forum.

Być może kolumny te nie graja po prostu dobrze z lampą.

Elb jestem pełen szacunku dla dorobku i wiedzy technicznej Pana Kisiela ale jego opisy wrażeń odsluchowych sa tak bezpłciwe nudne i wyłącznie mniej lub bardziej entuzjastyczne że mam wielki problem by przebrnąć przez ich lekturę.

Też często nie mogę się w nich połapać - dla mnie zbyt daleko odchodzi od czegoś co można nazwać jako nazewnictwo JGH (J. Gordon Holt).

Natomiast jak pisze że są to najlepsze, czy najmniej podbarwione kolumny jakie słyszał, to akurat jest to dla mnie proste i zrozumiałe. Zresztą jak przeczytasz recenzję, choćby dla opisu technicznego i pomiarów, to wszystko będzie jasne.

Przy okazji - wczoraj był u mnie Fikus. Podrzucił nowego Lampiego DSD w wersji 'full wypas'. Słuchał już wcześniej Magico u mnie. Także powiedział, że są to najlepsze komercyjne kolumny których słuchał. Więc ewidentnie coś musi być na rzeczy ;)

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Jesli Lampizator jest dla Ciebie autorytetem to nie jest dobrze :) kultura techniczna w tych mlotkiem zrobionych urzadzeniach jest skandaliczna. Magico to sa doskonałe kolumny i fakt potwierdzenia tego przez Kisiela czy Fikusa wg mnie nie dodaje im ani jakosci ani splendoru. Magico na pewno naleza do światowej czolówki hi-endowych kolumn ale że są najlepsze to bym polemizowal i w ogóle nie pokusił bym się o wskazanie najlepszych kolumn na świecie bo wg mnie takich nie ma.

kultura techniczna w tych mlotkiem zrobionych urzadzeniach jest skandaliczna.

Naprawdę nie bardzo rozumiem, co ma jakość wykonania (ta jest już przyzwoita w najnowszych urządzeniach) do jakości dźwięku ....

Gość jamówię

(Konto usunięte)

Naprawdę nie bardzo rozumiem, co ma jakość wykonania (ta jest już przyzwoita w najnowszych urządzeniach) do jakości dźwięku ....

A kupiłbyś przy zachowaniu wszystkich zalet sonicznych tak wykonane Magico?nie musisz odpowiadać...

Nasz dystrybutor z HONG KONGU też twierdzi, że to jedne z najlepszych kolumn jakie słyszał, używają ich w jednym se swoich pokoi odsłuchowych.Bardzo che podłączyć do nich Nasze Trinity 20W zobaczymy co z tego będzie :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

2014-12-05%2021.53.48.jpg?_subject_uid=338307845&w=AAD3ZJq_QrkTfv8i_-MflAkBdaQVXPdUCWdIWwOccf4Dsg

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Marcin-utopia

Akurat tak sie sklada ze ma

Także powiedział, że są to najlepsze komercyjne kolumny których słuchał.

Ukryty sens tej wypowiedzi jest taki, ze Fikus slyszal kolumny DIY (niekomercyjne) lepsze od Magico. Ciekawe w sumie jakie ;'))

A kupiłbyś przy zachowaniu wszystkich zalet sonicznych tak wykonane Magico?nie musisz odpowiadać...

Ależ chętnie odpowiem. DAC jest znacznie mniejszym elementem niż kolumny, a więc nawet jeżeli są pewne niedociągnięcia w jakości wykonania, to nie kłują w oczy.

Co więcej, cały twój wywód jest o tyle nietrafiony, że dotyczy budowy wewnętrznej - a więc siłą rzeczy, nawet jeżeli są jakieś niedoskonałości w montażu, to ich nie widać.

Sam byłem bardzo krytycznie nastawiony do jakości wykonania - czy może raczej powinienem napisać - schludności montażu Lampiego (można to sprawdzić w moich postach sprzed 2-3 lat), ale od tego czasu szczęśliwie wiele się zmieniło na lepsze i lampi AD 2011 to juz nie Lampi AD2014.

Egzemplarz który mam u siebie, którego jak wnioskuję nikt z bioracych w dyskusji nie wiedział na żywo, jest wykonany już całkiem przyzwoicie.

Elb - proszę Cię

lampizator - przecież to DIY i to jeszcze w kiepskim wykonaniu. Widziałem na ostatnim AS 2014 jak lampizator pojumuje słowo jakość dźwięku i wykonania. Wstawienie tego monstrum ( to prawdopodobnie były kolumn) do małego pokoju hotelowego i żenująca jakość dźwięku wiele mówi o tym produkcie DIY. A że wiele osób się nim zachwyca to nic nie zmienia - jest grupa fanów motoryzacji zachwycona polską motoryzacja z lat50-70tych XX wieku - oni tez twierdzą ze Syrenka i Warszawa to było COŚ, a dzisiejszy Merc SL63 AMG - to już nie to :_)

Szanuje Cię ale czasami Twoje wpisy są śmieszne - jak np.ten że Krell S300 podłączony do PP2000 brzmiał na poziomie końcówki Dart'Zeela - a być może nawet lepiej. No proszę Cię.

W ogóle polscy - nawet nie DIYowi - producenci są niesłychani w swoich twierdzeniach o jakości swoich produktów. Taka Harpia na ten przykład, która z uporem maniaka stosuje w swoich konstrukcjach tweeter SAESa za 149zł jednocześnie twierdząc że ten głośnik kasuje wszystkie inne tweetery w cenach nawet powyżej 1000zł/szt ( oczywiście samego SEASa tez odsyła do narożnika - bowiem tweetery crescendo też nie maja szans z tą metalową kopułka ). O Grajpudłach, Velumach czy innych Bazodrutach, radosnej twórczości osób takich jak np.Mcgyver to aż żal wspomniać - totalny garaż i amatorszczyzna - nie muszę dodawać że zachodnia konkurencja jest bez szans.

Oczywiście jest kilku "rozsądnych" producentów, którzy nie wmawiają na siłe audiofilskiej braci o wyjątkowości swoich produktów tylko stale pracują nad brzmieniem i jakością ( np.ESA, RLS, Amplifon- ).

Edytowane przez sebryl

Szanuje Cię ale czasami Twoje wpisy są śmieszne - jak np.ten że Krell S300 podłączony do PP2000 brzmiał na poziomie końcówki Dart'Zeela - a być może nawet lepiej. No proszę Cię.

Sorry, ale teraz wypisujesz bzdury. Wróć do mojego wpisu, i przeczytaj dokładnie co napisałem. Bo na pewno nie to, co próbujesz mi imputować.

Elb - proszę Cię

lampizator - przecież to DIY i to jeszcze w kiepskim wykonaniu. Widziałem na ostatnim AS 2014 jak lampizator pojumuje słowo jakość dźwięku i wykonania. Wstawienie tego monstrum ( to prawdopodobnie były kolumn) do małego pokoju hotelowego i żenująca jakość dźwięku wiele mówi o tym produkcie DIY.

Proponuję, abyś posłuchał tego DACa w domu lub u jakiegoś znajomego, a dopiero potem zabierał głos w sprawie jego brzmienia. Jakoś cudem ludzie którzy mieli okazję go posłuchać, mają diametralnie inne zdanie. Polecam lekturę zagranicznych for, wolnych od naszej tradycyjnej polskiej zawiści.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

PS. Kolumny które widziałeś na AS to produkt zupełnie innej firmy niż Lampizator, więc po raz kolejny walisz kulą w płot.

I taka to dyskusja ...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Elberoth

Elb

prezentacja była firmowana przez lampizatora - słyszałeś jak to grało w tym pokoju ? Słyszałem lampizatory i widziałem jak są wykonane - śmiechu warte.

Natomiast tego co kto wypisuje na forum - odsyłam do casusu z miłośnikami syrenki i warszawy.

Co do Twojego wpisu to pomyliłem się w jednym - nie że brzmiał podobnie - wydawało Ci się ze krells300i z PP2k brzmiał LEPIEJj niż Dartzeel !!!

15.12.2010 Elberoth napisał - "wydaje mi się, że Krell S300i + PP2k gra lepiej niż Dartzeel, a Audioloab 8200CD + PP2000 gra lepiej niż Reymio" - po prostu bez komentarza.

Edytowane przez sebryl
Gość jamówię

(Konto usunięte)

Ależ chętnie odpowiem. DAC jest znacznie mniejszym elementem niż kolumny, a więc nawet jeżeli są pewne niedociągnięcia w jakości wykonania, to nie kłują w oczy.

Co więcej, cały twój wywód jest o tyle nietrafiony, że dotyczy budowy wewnętrznej - a więc siłą rzeczy, nawet jeżeli są jakieś niedoskonałości w montażu, to ich nie widać.

Sam byłem bardzo krytycznie nastawiony do jakości wykonania - czy może raczej powinienem napisać - schludności montażu Lampiego (można to sprawdzić w moich postach sprzed 2-3 lat), ale od tego czasu szczęśliwie wiele się zmieniło na lepsze i lampi AD 2011 to juz nie Lampi AD2014.

Egzemplarz który mam u siebie, którego jak wnioskuję nikt z bioracych w dyskusji nie wiedział na żywo, jest wykonany już całkiem przyzwoicie.

Schludny montaż,taki jak w Accu,Naim czy Lebenie jest bardzo ważny,odpowiednie rozmieszczenie elementów i prowadzenie drutów ich wzajemne odseparowanie oraz odpowiednie podłoże są ważne i wpływają na dzwięk,byłem przekonanay,że Ty to wiesz. Już widzę jak otwierasz portfel przed zakupem za cięzkie pieniądze takiego galimatiasu. Jak gra nie wiem,ale wiem jak polscy producenci sprzedający swoje wyroby na świecie dbają o jakość także wewnętrznego wykonania,przykładów jest wiele.

Ciekawe co chciał osiągnąć Fikus na AS wstawiając takie tuby na odsłuch do tego pokoju? Dźwięk wystawy?:) Ja nie wytrzymałem tam 5 min. W połowie pierwszego utworu wyszedłem. To była masakra muzyki. Nie rozumiem tej filozofii dźwięku.

przede wszystkim pomieszczenia

a co chcial osiagnac?: zapewne pogonic sluchaczy

ja tez wyszedlem

ale sa tacy ktorym sie podobalo:)

ale o czym tu gadac, sa tacy, ktorzy po wlezieniu do tuby dopiero by sie podjarali

Edytowane przez bubusia

Welly, welly, welly, welly, welly, welly, well. To what do I owe the extreme pleasure of this surprising visit?

No ale to Fikus złożył ten system. Jeśli tuby "krzyczały" to po co je ustawił w systemie? Poza tym ten "krzyk" z tego co pamiętam został wyceniony na kilkadziesiąt tys. pln. Nigdy nie ma drugiej szansy zrobić dobre pierwsze wrażenie. Czy to ja mam się zastanawiać co nie gra w systemie czy wystawca? Czy Fikus poważnie potraktował słuchaczy?

a moze chodzilo o efekt wizualny, jest duze, inne, i do tego glosne, musi zrobic wrazenie

na wystawie i tak wiekszosc slucha glownie oczami

wielkie, dzwiek na leb, jest super

Edytowane przez bubusia

Welly, welly, welly, welly, welly, welly, well. To what do I owe the extreme pleasure of this surprising visit?

A może to była kwestia tego, że wmak nie dawał rady? A może było wszystko nie wygrzane? W sumie bez sens, żeby wystawiać taki zestaw - ale to coraz częściej jest dźwięk wystawy :D

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Ja bym aż tak krytyczny nie był,przynajmniej do czasu posłuchania tego zestawu w dużym pomieszczeniu :).

Ja wytrzymałem całą sesję,choć momentami było ciężko.

Herbie Hancock:"Czasami nie wiem,co mam grać - wyznałem."

Miles Davis: "To nic nie graj"

• Użytkownicy+

W ogóle polscy - nawet nie DIYowi - producenci są niesłychani w swoich twierdzeniach o jakości swoich produktów. Taka Harpia na ten przykład, która z uporem maniaka stosuje w swoich konstrukcjach tweeter SAESa za 149zł jednocześnie twierdząc że ten głośnik kasuje wszystkie inne tweetery w cenach nawet powyżej 1000zł/szt ( oczywiście samego SEASa tez odsyła do narożnika - bowiem tweetery crescendo też nie maja szans z tą metalową kopułka ).

Harpia i DiY w jednym zdaniu? Ciekawe... co innego podobnej wielkości producent na zachodzie, wtedy nazywa się to dumnie manufakturą i ceni za ręczną robotę.

Bardzo się lubię z Jurkiem, jednak to zaczęło się od polubienia jego kolumn, a nie odwrotnie. Rozsądne podejście, czyli selekcja głośników poprzez aspekt parametrów i odsłuchy, a nie jak to robi wielu producentów używających gotowe podzespoły, kierowanie się ceną i mitami, wzbudza u wielbicieli magii audiofilskiej, duży opór. Takie drobiazgi, jak mniejsze zniekształcenia natychmiast przekładające się na dźwięk, to mało przekonywujące dowody. Są jeszcze głośniki własnej konstrukcji, stosowane przez producentów wyłącznie do własnych kolumn. Te dopiero trudno zweryfikować cenowo, więc są "wyjątkowe'' i zapewne super. Poza nielicznymi wyjątkami (membrany z diamentu itp), koszt wytworzenia dowolnego głośnika w produkcji masowej, nie przekracza stu złotych. To, że ktoś rzeźbi głośniki w niewielkiej produkcji, powoduje duży wzrost kosztów. Druga sprawa, to pozycjonowanie produktu. Jedna i druga rzecz, nic nie mówią o jakości głośnika. Zadziwiające jest, że wśród piszących w tej zakładce, są ludzie kierujący się wyłącznie ceną, jako wyznacznikiem jakości. Wiem jak zostaną odebrane moje słowa, zamiast refleksji i analizy technicznej, będzie agresja. Tak się dzieje, gdy burzy się mity audiofilskie. Dzięki nim, producenci mogą jakoś żyć, ale czy tak być powinno?

Całkowitym kuriozum, jest atakowanie producenta kierującego się aspektami technicznymi. Niestety, takie wpisy jak ten mój, to jak wołanie na puszczy. Z tym nie da się skutecznie walczyć. Dlatego namawiałem Jurka, na zastosowanie super duper audiofilskich gadgetów, głośniczków itp. Niestety, chcąc być z sobą w zgodzie ze sobą, nie chce się dać namówić. Słyszę jednak, że Harpia szuka i rozpatruje inne głośniki, większość z nich jest dość droga. Może znajdą jakiś porównywalny, lub przynajmniej niewiele gorszy, który będą mogli zaakceptować i zastosować w swoich kolumnach. Rozumiecie, taki trochę wałek. Będzie drogo i bez znaczącej degradacji. Z drugiej strony, trochę się to brzydzi. Ulec presji technicznych laików wbrew swojej wiedzy? Jedyna więc nadzieja, że będzie naprawdę dobrze technicznie i na całe szczęście drożej. Problem będzie wtedy, jak znają lepszy i... tańszy.

Ja bym aż tak krytyczny nie był,przynajmniej do czasu posłuchania tego zestawu w dużym pomieszczeniu :).

Ja wytrzymałem całą sesję,choć momentami było ciężko.

Dla mnie tuby nie krzycza, tylko graja dzwiekiem namacalnym.

Mnie wygonilo natezenie dzwieku.

Te tuby moglyby pieknie zagrac , ale nie w tym pokoiku.

Lukasz lojalnie uprzedzal ,ze pierwszy numer jest naprawde glosno, ale bez znieksztalcen.

I tak bylo, tylko nie zdzierzylem.

Wiem jak glosno moga zagrac tuby z lampowego 20-30 watowego wzmacniacza SET bo mam to w domu.

Edytowane przez marslo

Konto w trakcie usuwania

Te tuby moglyby pieknie zagrac , ale nie w tym pokoiku

To właśnie chcę powiedzieć :)

Herbie Hancock:"Czasami nie wiem,co mam grać - wyznałem."

Miles Davis: "To nic nie graj"

• Pokaż nowe odpowiedzi