Skocz do zawartości
IGNORED

Elberoth's Audio Nirvana

Rekomendowane odpowiedzi

Ale póki co jeszcze nie ma zakazu stosowania wielkich traf. Burmester 911 ma 0.9KVA i jest bardzo mocny, ale już nowy Accuphase A-200 czy Vitus SM-011 ma giganta. W Vitusach siedzą trafa krzywkowe, co by to nie znaczyło po 1.4KVA każde. Ponoć takie trafa są jeszcze lepsze niż toroidalne.

Edytowane przez sly30

Tak trafa toroidalne sa duzo gorsze do audio anizeli stare ( chociaz sam stosuje toroidy, inaczej je aplikujac ) i tutaj Vitus MA racje. Prawde mowiac bardzo ciezko uzyskac wysoka jakosc audio z toroida.

Accuphase jakoś to opanowało i w nowych A-200 są wielkie, wydajne toroidy i gra to bardzo dobrze. Niemniej jednak nowe Vitusy są jeszcze szybsze.

Niemniej jednak nowe Vitusy są jeszcze szybsze.

Moze nie szybsze ale najprawdopodobniej bardziej przezroczyste i z lepsza definicja basu i srodka. Ciezko porownywac wzmaki Accuphase to zupelnie inna koncepcja niz Vitus, ale trafa bedzie zawsze slychac, tak mi sie zdaje.

Szybsze są na 100%. Oba modele grają soczyście, barwnie i gęsto. I oba są bardzo dobre. Reszta to preferencje. Zależy co kto lubi.

Ja zupelnie jednak inaczej interpretuje szybkosc elektroniki, ale ma to zwiazek z kontrukcja jak i korelacja prawdziwej szybkosci pomiarowej wzmacniacza z rezultatami sonicznymi.

Ale co do efektow o ktorych piszesz w kontekscie Accuphase/Vitus to z jednym moge sie zgodzic, ta przewaga moze w sporym % wynikac z rodzaju stosowanego trafa

Tylko pogładził i przytulił :)

Chcieliśmy wykręcić głośniki aby je sfotografować od tyłu, ale się nie dało - tylko średniotonowy wypadł po odkręceniu śrub, a niskotonowy i tweeter się jakoś przyssały, więc daliśmy im spokój aby nic nie uszkodzić.

Recenzja w najbliższym numerze AUDIO ... 20 grudnia w kioskach.

zmierzone pasmo przenoszenia faktycznie płaskie jak stół:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

strona 100

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

zmierzone pasmo przenoszenia faktycznie płaskie jak stół:

Ukryta Zawartość

strona 100

Jeszcze ciekawiej się robi, gdy porównamy ten wykres do innych kolumn.

Po lewej Magico S5, a po prawej testowane w tym samym numerze B&W CM9 S2:

UUqxVt.gif

Nic dziwnego, że Andrzej się zachwycił. Dla tych którzy jeszcze nie czytali, kilka cytatów:

"najdalej idąca neutralność, jaką zdarzyło mi się słyszeć z zespołów głośnikowych. Grają tak równo i

czysto, łagodnie i dokładnie, że po raz pierwszy jestem gotów przyjąć, że większy wpływ na brzmienie

całego systemu będzie miał wzmacniacz i źródło."

"Przesłuchałem wszystkie, bardzo zróżnicowane próbki muzyczne, i przy żadnej nie mogłem uchwycić

najmniejszego śladu podbarwienia. To właśnie nazywam łagodnością – nie chodzi o stępienie dynamiki

czy ograniczenie detaliczności – ale o przejrzystość, w której nie ma żadnej ostrości,

przenikliwości, przerysowania, nic absorbującego... żadnego udramatyzowania, rzucającego mocniejsze

światło na jakikolwiek fragment obrazu, równomierne oświetlenie, w którym nic nie zostaje

wyróżnione. "

"Dlatego największe wrażenie robi całość, konsekwentna w charakterze, spójna i dokładna, bez żadnych

uchybień, braków i nadmiarów w żadnym podzakresie – dlatego nic niczego nie maskuje, nie rozpycha

się i nie robi luk w szeregu; do tego jednak potrzbna jest nie tylko liniowa charakterystyka, ale

wybitna mikrodynamika, rozdzielczość, wyczyszczenie z rezonansów – S5 to osiąga, redukując

wszelkiego rodzaju zniekształcenia, nie tylko trzymając doskonalą kontrolę w zakresie niskich

częstotliwości, ale w całym pasmie. "

"Nigdy wcześniej nie słyszałem kolumn tej klasy, grających tak liniowo, tak neutralnie, a wraz z

tymi cechami kolumn jakichkolwiek, grających tak dokładnie, tak czysto i „obiektywnie”. Nawet KEF-y

Blade, do tej pory dzierżące prymat w tej dziedzinie, nie mają takiej szlachetności i wyrafinowania,

a przecież są wybitne i wyśmienite, tak czy inaczej. I kolumn kosztujących ponad sto tysięcy trochę

słyszałem... "

Ukryta Zawartość

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Adam, jak rozmawialiśmy kiedy S5 już stały w pomieszczeniu, ale jeszcze decyzja o zakupie nie była ostateczna rozważałeś również któryś z modeli serii Q, Q3 lub Q5 o ile dobrze pamiętam.

Czy udało ci się porównać S5 z tą kulumną z serii Q? Oczekiwania były jeszcze większej ilości tych cech, o których napisał redaktor Kisiel.

Słuchałem tych S5. Imho, te płaską charakterystykę b. dobrze słychać i to już na niezbyt wyszukanej amplifikacji(!)

Równo, czysto bez podbarwień + uderzająca gładkość!

Sceptykom, ze "pomiary nie grają":)

Podobnie jest u mnie z Mbl Reference 9011 w Stereophile Measurements, Pomiary równie ciekawe i to słychać!

Pewnie jest jak piszesz tyle, że ludzie jak widać lubią różne podbarwienia. Gdyby nie lubili to gramofony, vinyle i wszystkie lampy powinny wyładować już dawno na śmietniku. A jednak tak się nie stało.

lubią różne podbarwienia.

a kto im broni:)

Problem w tym, ze " słuchając latami takich podbarwień np. na średnicy" uważa się je z właściwe, prawdziwe.., i moze skutkować tym, ze słuchając np. S5 stwierdzi, ze Magico ma niedostatki w średnicy, podczas, gdy prawda jest inna.

Tylko czy ta prawda nie jest przereklamowana? Marslo pisał że jest… :-) Jakiś czas temu słuchałem Magico S1 i mnie się podobało. Ale wiele kolumn i wzmacniaczy, które były niby liniowe i neutrale nie zrobiło na mnie dobrego wrażenia. Dlatego tak się zastanawiam jak to jest i jak być powinno.

Adam, jak rozmawialiśmy kiedy S5 już stały w pomieszczeniu, ale jeszcze decyzja o zakupie nie była ostateczna rozważałeś również któryś z modeli serii Q, Q3 lub Q5 o ile dobrze pamiętam.

Czy udało ci się porównać S5 z tą kulumną z serii Q? Oczekiwania były jeszcze większej ilości tych cech, o których napisał redaktor Kisiel.

Przemek,

Zamieniles sprzet na psa?:)

Konto w trakcie usuwania

Hola hola

Płaska charakterystyka jest ok ale zapewniam Was ze to nie ona decyduje o jakosci dzwieku kolumn Magico ,

Edytowane przez babatular

"Aktualnie nie możesz dodawać odpowiedzi w tym temacie ( "....Jadis i88 vs Krell FBI....lampa czy tranzystor?"  oraz "Klub Scan speak") . Masz permanentną blokadę pisania w tym temacie"

Czyli niepodbarwienia w Magico i MBL są wybitne, a jednak różnica w brzmieniu jest słyszalna... podobnie jak i w kilku innych topowych konstrukcjach. Jeżeli, powiedzmy dziesięć topowych konstrukcji brzmi odmiennie i żadna z nich nie podbarwia, to która podbarwia? Bo przecież brzmią wszystkie inaczej, pomimo podobnych i wyrównanych parametrów? Gdzie jest wzorzec? Według mnie, powinno się posiadać jakiś instrument w domu i na żywca, bezpośrednio, porównywać dżwięk tego instrumentu z nagraniem dżwięku tego samego instrumentu - wtedy chyba można coś powiedzieć o podbarwieniach. Porównania z czapki, że jedna para kolumn podbarwia, albo nie, nie przekonuje mnie. Nawet jak coś podbarwia i robi to w wyrafinowany i podobający się słuchaczowi sposób, to jak to się ma do przyjemności odbioru muzyki? Co szkodzi pomalować szary świat? Generalnie, chyba w 100%, każda muzyka opuszczająca stoły mikserskie i masteringowe jest już pięknie podbarwiona. Dwa dni temu byłem na małym przyjęciu, gdzie słuchaliśmy muzyki mechanicznej z audio, by po jakimś czasie wysłuchać znakomitego kameralnego koncertu live - duetu akustycznego i solo wokalu z podkładem! Nie ma szans, absolutnie żadnych, żeby jakikolwiek sprzęt audio nie podbarwiał muzyki.

Parker's Mood

Ta mysl o braku podbarwien sprzetow, ktore roznie brzmia jest mi b. bliska.

Musi byc cos wazniejszego w sprzecie , niz pomiary, dlatego- jak Sly slusznie zauwazyl- uwazam , ze prawda w audio jest przereklamowana.

Nie jestem gotow, zeby wyrokowac, co w takim razie jest, ale wiem co mi sie bardziej podoba. W tym zagmatwanym swiecie audio to juz cos:)

I druga mysl, z ktora sie zgadzam - swiat muzy live i hifi maja tylko jedno wspolne - wzbudzaja podobne emocje.

Edytowane przez marslo

Konto w trakcie usuwania

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Czyli niepodbarwienia w Magico i MBL są wybitne, a jednak różnica w brzmieniu jest słyszalna... podobnie jak i w kilku innych topowych konstrukcjach. Jeżeli, powiedzmy dziesięć topowych konstrukcji brzmi odmiennie i żadna z nich nie podbarwia, to która podbarwia?

No jak to która ? Na razie dowiedzieliśmy się ,że jedynie Magico i MBL nie podbarwia.

Reszta to popierdółki ...

Nie mogę się tylko nadziwić jak czyta się takie ciekawostki o liniowości i braku podbarwień , że są jeszcze tacy ludzie na forum , którzy są w stanie w to uwierzyć i snuć naukowe wywody.

Ręce opadają ;)

Edytowane przez jarek&ania

Muzyka live jest i ma brzmienie zawsze otwarte i bezpośrednie, dynamika czy barwa instrumentu zależy od muzyka i instrumentu na którym gra.

Hifi zaczyna podbarwiac już od mikrofonu którym muzyka jest nagrywana itd - nie jest możliwe 1 do 1 - ale rzeczywiście kolumny są najważniejsze. Wystarczy porównać jak brzmią uderzenia na bębnach, czy mocne ostre zadęcia na saksie albo trąbce - niestety tutaj potrzeba klasowych efektywnych głośników (15cali na basie i tuby).

Kolego marslo,

jeżeli chodzi o tzw. przekaz live to imho masz go u siebie na pewno bardziej prawdziwy niż z tradycyjnych kolumn... i tez Ciebie lublu :-)

ps

a są jeszcze lepsze głośniki niz stosuje Avantgarde ;-)

Reszta to popierdółki ...

No ale to już Ty napisałeś:)

Ps. Nadinterpretacja mojej myśli.

Jarek,

Jeżeli masz wątpliwości, to wystarczy napisać, abym wyjaśnił to i owo, a Ty od razu -

Ręce opadają ;)

Napisałem, ze przyjemnie mi się słuchało S5 z powodów, które wymieniłem, a 9011 cenię sobie właśnie za imho, dobre pomiary, które wyraźnie słyszę i moim zdaniem to jest TO!

Nie odnosiłem się do innych firm, bo nie o nich była mowa.

• Pokaż nowe odpowiedzi