Skocz do zawartości
IGNORED

Elberoth's Audio Nirvana

Rekomendowane odpowiedzi

To chyba ten kawałek:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez twonk
  • Użytkownicy+

Staszek, tu masz ciekawszego Sheppa

Archie kiedyś był free, dzisiaj plumka do kotleta. Matthew daje czadu, chociaż gdy byłem na koncercie, to "trochę" przesadził... zagrali 15 sekund melodii, a później jazda bez trzymanki przez ponad godzinę. Łokciami po klawiszach itp...

Tak dla porównania system za podobne zł ale,ale tak naprawdę niewiadomo. Dzwięk nagrano podzczas odsłuchu live

bez żadnych sztuczek z miksowanie. Kurcze co za SOUND - nowe EXTREMY i przepiękny METRONOM Calypso + dac

Ukryta Zawartość

Ciekawe kolumienki...troszkę tylko głębokie...za głębokie...ciekawe czy jest chociaż jedna para w PL..do odsłuchu.

Ukryta Zawartość

--

Jeśli chcesz poznać cywilizację...posłuchaj jej muzyki - Konfucjusz

Za to początek to będzie: Nat King Cole, 'When Sunny Gets Blue'. Ale tak z całym szacunkiem - jakbym miał wydać tyle pieniędzy na taki system i słuchać potem takiego zawodzenia, to tylko ciąć się szarym mydłem na samą myśl ;-)

• 4 tygodnie później...

Od kilku tygodni bawię się nowym serwerem - CAPS v4 Pipeline wg recepty z CA:

Ukryta Zawartość

thumb.jpg

Mój jest bardzo zblizony, z tą różnica że zamiast karty SOtM używam moim zdaniem lepszej karty JCat USB z oddzielnym zasilaniem. Innym mam również procesor, bo zamiast tego smoka o max TDP = 80W który rekomenduje Chris, zastosowałem energooszczędnego Xeona 1230L v3 o TDP=25W.

Wczoraj zrobiłem chyba największy upgrade w swojej długiej (i wyboistej) drodze do komputerowej nirwany: zainstalowałem zasilacz bateryjny JCat do SSD.

Tak, nie do karty USB, nie do płyty głównej, ale do SSD. Wiem, nie ma to najmniejszego sensu. I tak też reagowałem, gdy czytałem relacje ludzi którzy tego spróbowali.

JCATimage.jpg

Ale spróbowałem i ... nie ma powrotu. Różnica w brzmieniu jest nadspodziewanie duża. Zasilanie bateryjne SSD daje ogromny postęp w dziedzinie rozdzielczości, gładkości i płynności brzmienia. Do tego barwy są żywsze i bardziej nasycone. Wszystko jest bardziej analogowe i ... po prostu prawdziwe.

Cena tego bajeru nie jest mała (chyba coś ok 1600zł w detalu), ale efekt warty każdej wydanej złotówki.

Buzia nie przestaje mi się cieszyć do 2 dni :)

Więcej napisałem tu:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Wiesz że tak to nie działa. Za tydzień się człowiek przyzwyczai do lepszego :)

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Elberoth, dokładnie tak, jak się poczuje lepsze - to już to wcześniejsze lepsze jest jakoś już w kategorii niższej :)

Możesz zrobić fotkę Twojego pokoju z ówczesnym systemem? Zawsze lubiłem patrzeć na takie fotki z prezentacji Twoich testów :)

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Nie wiem jak upsampling w Jriver, bo nie mam do czego porównać. Wiem tylko że ... działa. W planach mam instalcję HQ Playera - podobno do up/resamplingu dużo lepszy niż Jriver (ma lepsze algorytmy). Problem w tym że na Win Server 2012 instalacja nie jest bezproblemowa, więc ciągle to odkładam.

Zdjęcia zrobię jak posprzątam :)

Na dzisiaj 675zl za HQ player. Jest troche problemow z ustawieniami, ale dzwiek bardziej mi odpowiada z jplaymini. Ja tez skonczylem juz niedawno skladac maszynke. Na ten moment pobiera 2,3A w hibernate. Z pamieciami zjechalem narazie do CL6 stabilnie przy 1066mhz.

Bardzo interesująca opinia Johna Swensona opublikowana na Computer Audiophile.

Wynika z niej, że izolacja galwaniczna komputera i DACa nie jest priorytetem (a w pewnych sytuacjach może przynieść nawet więcej szkody niż pożytku).

The isolation between computer and DAC was not a primary focus of what I am talking about now. Test I did seem to show this is not as big an issue as many previously supposed.

This post is primarily about the impact of the PDN on the generation of PS noise at sensitive chips in a DAC (main oscillator, DAC chip). In particular how a packetized data delivery (USB, Ethernet) significantly exacerbates this. Primarily because the packetized system produces current through the PDN with a much greater bandwidth than non-packetized systems (say I2S). Producing PDN to work well over this wide bandwidth is MUCH harder than for a non-packetized system.

On the question of WiFi: it is also a packetized system, and because of all the processing going on in WiFi, probably much worse than straight wired Ethernet.

On isolation, I have been including full isolation between digital sections and mixed signal sections for many many years. I do not use optical isolators, I do not like them at all, I prefer the GMR (Giant Magneto Resistive) isolators made by NVE. I think they work way better than opto isolators.

The important question here is how come an isolator doesn't completely fix things, it seems at first glance that having completely isolated power networks for the digital side and the mixed signal side (I'm calling it mixed signal because there are digital signals (I2S data, clocks) AND analog signals (output from the DAC chips) in the same power domain) should prevent PS noise from going between them. If the power domains were truly isolated they would, BUT the domains are NOT completely isolated, the data is going between them! This is the part that is usually forgotten in these types of discussions.

I hope I can convey what is happening here, let's follow a pulse through an isolator between domains and see what happens. Let's assume a real "dirty" digital side, a lot of ground plane noise and power supply noise, and noise riding on top of the digital signal. Lets look at the isolator, it has power and ground connections on the "dirty" side that run the driver that produces the whatever crosses the "barrier" (light, magnetic field, radio waves, whatever). The noise also modulates the "threshold" looking at the input signal. These and the noise and jitter in the signal all add up to a pretty large amount of variation in the field crossing the barrier.

On the other side of the barrier you have a much cleaner supply driving the receiver circuit, but the noisy field is going to cause a current in the receiver. Thus noise on the dirty side is going to cause current noise on the clean side as well. The isolator designers try and make them so the physical properties of the receivers have some form of thresholding so this transmitted noise is decreased, but a fair amount still gets through, and it is greater at the low frequency side. But that is not all, the data, the signal you WANT to cross the barrier, also causes current to flow through the PS pins of the clean side of the isolator, and that signal has a lot of jitter on it by now.

When the packet noise on the dirty side of the barrier is low, the current noise of the isolator will be lower, when the packet noise is high, the current noise of the isolator will be high. So even though the power supplies are completely separate, packet noise on the dirty side can still make it through an isolator and show up as current noise on the "clean side". If the PDN is very low impedance over a very wide bandwidth this current noise will produce very little voltage noise. If the PDN is not so great, there will be some significant voltage noise. It usually will be reduced from what it was on the dirty side, but still definitely there.

Yes putting a whole tracks worth of data in ram, shutting down the packet interface, and grabbing the data out of ram at the audio sample rate should help this, but this is frequently done by a processor and it's memory, that processor is usually producing it's own set of current noise which can cross the barrier. To be really effective it would take a system where the source (whatever it is) fills up the buffer then completely shuts down, nothing drawing power AT ALL from then on, the only thing drawing power is the counter walking through the ram and the ram itself. You definitely would want a simple ram structure, not something like a DDR3 DIMM which has all kinds of stuff going on all the time. The data from the RAM goes over the isolator and on to the DAC chip. This would probably be a very effective isolation scheme, but I don't think anybody has actually ever implemented this.

I have been doing some more experiments on this in the last week and have some results to share. I was working with the USB regen Alex mentioned, with the first version I was able to clearly see the packet noise on a scope. I made a new version with an improved PDN, this seemed to work, I could not see any packet noise any more, noise was still there but I could not discern any modulation due to the packet frequency. It sounded significantly better. Later I did some crude PDN analysis and discovered there was a raising in the impedance over a certain frequency range. I figured out I could fix this by adding a single capacitor in the right place. I soldered in that cap and started listening and was startled in the magnitude of the improvement in SQ. The noise looked identical with and without the capacitor, the sound significantly improved.

So I think I am on the right track, but it looks like I have already gone beyond what the simple measurements I was doing could detect. Next is to do these tests with the spectrum analyzer, it will probably be able to detect the packet noise buried in the over all noise floor.

I hope that answers some of the questions.

John S.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W tej kwestii mam takie doswiadczenie, ze kabel usb bez zyly przewodzacej zasilanie od transportu do daca, jakiego uzywam do lampi dsd dac ( custom jcat reference) daje slyszalna roznice w postaci ciemniejszego tla i lepszej definicji dzwieku.

Wylaczam po stronie transportu zasilanie, w20 daje taka mozliwosc.

Ciekaw jestem , czy big 7 tez zagra bez zyly zasilajacej, tylko dane po usb .

Jesli dobrze rozumiem to rozwiazanie spelnia w/ opisany warunek, ze bufor zapelnia sie danymi, a potem transmisja ustaje do czasu oproznienia bufora.

Pytanie , czy miedzy pamiecia ram i modulem dsd nadal wzbudzaja sie prady, o ktorych autor pisze i czy mozna je ograniczyc przez wstawienie kondensatora.

Warto zapytac Lukasza co o tym sadzi.

To chyba ten kawałek:

Ukryta Zawartość

Twonk,

Naleza Ci sie gorace podziekowania. Kupilem te plyte na winylu sh, lepsze od Soular Energy imo.

Dunskie wydanie z 1980 r, po prostu sax wchodzi do pokoju i dmucha prosto w nos:)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez marslo

Konto w trakcie usuwania

Ciekaw jestem , czy big 7 tez zagra bez zyly zasilajacej, tylko dane po usb

nie zadziała ,big 7(amanero) zasilany jest z portu usb

10911274_1106989329317014_1687558398427740063_o.jpg

tego nie sprawdzałem w samym dsd dacu , ale nie wiem jak to robi aurender(z tym odcinaniu usb) ,u nas jest odcinane zasilanie i tylko usb dziła na data-,data+ ,gnd

Utnę spekulacje. Big 7 nie potrzebuje 5v z komputera.

Przynajmniej ten, którego tutaj mamy tak ma, a jest to standardowa wersja o ile oczywiście można w ogóle o czymś takim mówić w przypadku Lampizatora.

Pozdrawiam

Edytowane przez sebna

“With age comes wisdom, but sometimes age comes alone.”

― Oscar Wilde

tego nie sprawdzałem w samym dsd dacu , ale nie wiem jak to robi aurender(z tym odcinaniu usb) ,u nas jest odcinane zasilanie i tylko usb dziła na data-,data+ ,gnd

Programowo player ma opcje zaslanie usb on/off , zmiana powoduje ponowne zalacznie sprzetu.

Jcat reference usb ma standardowo dwie zyly tak jak np Acoustic Revive sp1.0 usb.

Jedna idzie zasilanie a druga dane, oczywiscie 2 wtyczki od strony transportu.

Dla mnie Marcin przygotowal wersje z tylko jedna zyla i jedna wtyczka od strony transportu, np na La Fontiane ten kabel pozostaje niemy.

A z lampim dsd dac gra i to wysmienicie.

Z tego co pisze Seb, big 7 ma tak samo, to obiecuje rewelacyjny dzwiek rowniez pcm z w20 czy Waszego Diamonda przy wylaczonym zasilaniu usb.

Edytowane przez marslo

Konto w trakcie usuwania

Z tego co wiem, wszystkie (przynajmniej te obecnie produkowane) przetworniki Fikusa mają odłączony pin +5VDC idacy po kablu USB z komputera - wszystko zasilane jest przez sam przetwornik.

Oki muszę sprostować :) cos sie sie ubzdurało że było to sprawdzane z tym wyłączanie usb ,ale juz nie jestem pewien wiedz przepraszam z zamieszanie :)

Bierz, bierz. Zobaczysz, Fontanna pójdzie do ludzi :)

O nie, fontanny sie nie pozbede za zadne pieniadze, to wyjatkowy i mocno niedoceniany sprzet, oczywiscie glownie jako dac. Ale mikro triody traktowane krio i wlutowane bezposrednio w plytke stopnia wyjsciowego ma tylko ona i to bardzo slychac na plus np w porownaniu z Vivaldim czy C8. Detaliczonsc i wypelnienie jednoczesnie.

Przytuli sie w jakims systemiku albo u synow na wypozyczeniu.

Edytowane przez marslo

Konto w trakcie usuwania

Tak , big 7 jest w jednej , ale wiekszej obudowie.

A golden gate to bedzie big 7 na najlepszych czesciach, jesli sie nie myle.

Konto w trakcie usuwania

Chyba oddam swojego Ambera aby mi coś z tej technologi Golden Gate skapło ...

Myślę o bocznikach ze srebrnych Duelundów i Mundorfach na zasilaniu. Wtyczki i gniazdka mogę sobie darować (tym bardziej, że używam XLRów a tych Furutech zdaje się nie robi)

No i bedziemy mieli polski dac w grupie tych najlpszych, topowych. Mile.

Juz teraz watki o lampim na WBF i CA czytam z wielka przyjemnoscia.

Konto w trakcie usuwania

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Dobry dac w swojej cenie.

Jak P.Łukasz poprawi jeszcze rozdzielczość i przestrzeń to będzie w swojej cenie nie do pobicia.

Takie jest moje zdanie na ten temat.

• Pokaż nowe odpowiedzi