Skocz do zawartości
IGNORED

Elberoth's Audio Nirvana

Rekomendowane odpowiedzi

Mysle Jarek ,ze on ma potencjal nie tylko na granie redbooka , ale zagra duzo lepiej przez usb bez zasilania hires i dsd.

Tego sie po nim spodziewam.

W moim systemie najlepsze nagrania hires i dsd bija wyraznie 16/44,1.

Mam juz takich albumow ok 300 i przynajmniej polowa z nich to wybitny dzwiek, oczywiscie moim zdaniem.

Edytowane przez marslo

Konto w trakcie usuwania

Trudno się nie zgodzić, że Big 7 nie jest ostatnim słowem w kwestiach rozdzielczości ale co do sceny nie mam żadnych zastrzeżeń (choć jest zupełnie inna niż na moim MA-1). Bardzo podoba mi się to jak kreuje bryły dźwiękowe nadając im przede wszystkim naturalną głębie i wymiar powodując, że są bardzo wiarygodne i namacalne. W zasadzie tylko dla tego aspektu mógł bym kiedyś chcieć lampiego.

Pozdrawiam

Edytowane przez sebna

“With age comes wisdom, but sometimes age comes alone.”

― Oscar Wilde

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Mysle Jarek ,ze on ma potencjal nie tylko na granie redbooka , ale zagra duzo lepiej przez usb bez zasilania hires i dsd.

Mariusz ja nie słucham plików z wiadomych ( dla mnie ) powodów.

Lampizator w swojej cenie to świetny dac.

Czy gra lepiej hires czy 16/44.1 to kwestia jego konstrukcji i konstrukcji innych dac-ów i sprzętu towarzyszącego (transportu).

Ale nie oszukujmy się , pomimo jego ewidentnych zalet "trochę" jeszcze do czołówki mu brakuje i jego zalety należy rozpatrywać w jego pułapie cenowym.

Oczywiście moim zdaniem.

Edytowane przez jarek&ania

Słuchanie na Lampim PCM to nieporozumienie. W tej konfiguracji nie pokazuje nawet 50% swoich możliwości.

Lampi gra naprawdę dobrze tylko DSD (obojętnie czy natywne, czy PCM upsamplowane do DSD), a więc po USB, i tylko przez moduł DSD (z pominięciem przetwornika ESS).

Ten DAC ESS, który tam Fikus do środka pakuje jest tylko po to, aby ludzie mogli sobie dekoder TV-Sat podłączyć.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Słuchanie na Lampim PCM to nieporozumienie. W tej konfiguracji nie pokazuje nawet 50% swoich możliwości.

Ciekawe co piszesz.

Dziwne ,że konstruktor tego dac-a ma zupełnie odmienne od Ciebie poglądy.

Zarówno co do połączeń jak i formatów.

Napisz proszę jak obliczyłeś te 50%.

No jak? Prosto. Pliki dzielimy na 2 główne grupy PCM i DSD. W sumie stanowią 100% oferty. A że Elb uważa, iż ten DAC gra dobrze tylko DSD to jest 50%, bo 100% dzielone przez 2 opcje... :-)

że używam XLRów a tych Furutech zdaje się nie robi

Co nie jak tak :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Jesli dobrze rozumiem to rozwiazanie spelnia w/ opisany warunek, ze bufor zapelnia sie danymi, a potem transmisja ustaje do czasu oproznienia bufora.

Nie. Zapełnienie bufora stale utrzymywane jest na poziomie około 50%.

Napisz proszę jak obliczyłeś te 50%.

Posłuchałem obu kombinacji. Co i tobie polecam.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Podłączyłem zasilacz bateryjny Jact do swojego starego CAPS v3, i też jest różnica. Nie tak duża jak w CAPS v4 na zwykłym zasilaczu ATX, ale w dalszym ciągu warta zachodu.

Aby podłączyć zasilacz do CAPS v3, musiałem zmienić dysk twardy z mSATA na zwykły SSD 2,5". Szczęśliwie przyszły akurat części do budowy drugiego komputera CAPS v4, który składam dla znajomego, więc miałem jeden dysk Samsunga aby się pobawić.

Przy okazji ze zdziwieniem odkryłem że CAPS v3 z zasilaczami liniowymi gra lepiej niż 4x droższy CAPS v4 na zwykłym zasilaczu ATX :) Dopiero podłączenie zasilacza Jcat do SSD daje CAPS v4 przewagę. Mam nadzieję że zmiana na zasilacz liniowy ATX Teradaka, na którego czekam już od 3 miesięcy, przyniesie dalszą poprawę.

Jeżeli ktoś z was jeszcze używa zwykłego laptopa do computer audio, to sugestia aby wyjść z epoki kamienia łupanego, i sprawić sobie przynajmniej takiego CAPSa V3 z liniowym zasilaczem Tomanka i kartą Jcat USB. Koszt ok 3kzł, ale efekt zdecydowanie warty zachodu. No i można kupować 'na raty' - tzn. najpierw komputer, potem zasilacz, a na końcu kartę Jcat - co dla wielu z pewnością będzie ułatwieniem.

CAPS v4 w takiej konfiguracji jaką składam obecnie (liniowy zasilacz ATX, karta Jcat USB, zasilacz bateryjny Jcat) to niestety koszt już ok 10kzł. Ale przynajmniej mamy computer State-of-the-art, a cena w dalszym ciągu jest ułamkiem tego co musielibyśmy przeznaczyć na dobry transport CD. Jednym słowem - warto.

Elb, zasilaczem jcat zasilasz karte czy ssd? czy tez moze oba? i jak ma sie to np do dobrego zasilania liniowego w/w podzespolow?

ja teraz testuje izolatory sata sotma i elfidelity. ten drugi sprawdza sie u mnie lepiej.

TIdal Audio Contriva Diacera SE / Denafrips Terminator+ 12th / Denafrips arce / Monobloki Purifi 1et9040ba / Denafrips Athena / Velodyne Sc1250 +  Wilson Benesh Torus

Też pozbyłem się karty SOtM USB na rzecz Jcata. Jest wyraźnie lepszy.

Zasilacz Jcat mam podpięty pod SSD. Teoretycznie można go podpiąć pod dwie rzeczy na raz (na kablu zasilającym są dwie wtyczki - SATA i Molex), tyle że wtedy dysk może zakłócać kartę USB - więc nie wiem czy jest sens. Do karty Jcat mam oddzielny zasilacz Teddy Pardo +5VDC.

A próbowałeś odwrotnie? teddy do dysku a jcat do karty?

dyski mam podlaczone przez taki filtr :

Ukryta Zawartość

u mnie (subiektywnie, bo nie mam sprzetu by to zmierzyc) sprawdza sie toto lepiej niz filtry do dyskow sotma.

zastanawialem sie jeszcze nad graniem z kart sd:

poprzez taki adapter

Ukryta Zawartość

a nastepnie do pcie normalnego:

Ukryta Zawartość

wtedy nie trzeba zasilania :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

TIdal Audio Contriva Diacera SE / Denafrips Terminator+ 12th / Denafrips arce / Monobloki Purifi 1et9040ba / Denafrips Athena / Velodyne Sc1250 +  Wilson Benesh Torus

Pytanie jak dobrze sprawdza się ten diwajs ... osobiście wolę podejść do problemu systemowo, całkowicie izolując zasilanie.

Filtry SOtMa też przerabiałem i ich efekt był w ogóle nieporównywalny. Dlatego do swojego nowego serwera nawet ich nie kupowałem.

Niestety nie mam przejściówki aby podłączyć zasilacz Teddyego do dysku i porównać z zasilaniem bateryjnym..

M2Tech twierdzi, że ich nowy zasilacz jest cichszy od .... baterii.

"Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów."

Teddy Pardo tez jest cichszy. To jeden z mitów otaczających baterie :)

Nie baterie tylko akumulatory ,zasadnicza różnica jeżeli chodzi o parametry dynamiczne ,natomiast szumowe prawie identyczne ,ale przecież nie chodzi tu o szumy tylko odpowiedz impulsową w funkcji częstotliwości (mam nadzieję)

Elberoth, kiedy posprzątasz pokój? :D

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Nie ma czasu, jadę na ISE :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Elberoth

Ukryta Zawartość

No to szerokości i ładne fotki proszę zrobić! A i uszy umyć porządnie, żeby tam wstydu nie było :D

Ukryta Zawartość

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Elb, jesli masz chwile sprobuj opisac roznice pomiedzy kartą sotma a jcat-a.

Przy okazji ze zdziwieniem odkryłem że CAPS v3 z zasilaczami liniowymi gra lepiej niż 4x droższy CAPS v4 na zwykłym zasilaczu ATX :) Dopiero podłączenie zasilacza Jcat do SSD daje CAPS v4 przewagę. Mam nadzieję że zmiana na zasilacz liniowy ATX Teradaka, na którego czekam już od 3 miesięcy, przyniesie dalszą poprawę.

Jeżeli ktoś z was jeszcze używa zwykłego laptopa do computer audio, to sugestia aby wyjść z epoki kamienia łupanego, i sprawić sobie przynajmniej takiego CAPSa V3 z liniowym zasilaczem Tomanka i kartą Jcat USB. Koszt ok 3kzł, ale efekt zdecydowanie warty zachodu. No i można kupować 'na raty' - tzn. najpierw komputer, potem zasilacz, a na końcu kartę Jcat - co dla wielu z pewnością będzie ułatwieniem.

Potwierdzam spostrzeżenia Elberotha ;-)

Doszedłem do podobnych konkluzji budując dla siebie transport PC.

Edytowane przez Piopio

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Ukryta Zawartość

Ja już byłem :)

Z cenami biletów zaszaleli, co? €60 jak zamówisz przez internet, €80 przy przy kasie.

Ogólnie kupa domotyki - rolety, centralne ogrzewanie itp sterowane z tabletu albo smartfona i hale pełne wystawców z Azji prezentujących panele LCD, LED i IPS 4/8k.

Pojechałem zobaczyć głównie stoisko Harmana (JBL) ale cudów nie było, z monitorów studyjnych stał tylko pojedyńczy 4429 i para LSR308-ek ale warto było poczekać na demo systemu Synthesis Atlas.

Ależ to ma grzmotnięcie, 4x 18 cali :))))

Ukryta Zawartość

Z cenami biletów zaszaleli, co? €60 jak zamówisz przez internet, €80 przy przy kasie.

No takie są niestety ceny za granicą. W Monachium wstęp to 15 euro / 1 dzień. ISE to wystawa specjalistyczna (czyt. nie dla przeciętnego Kowalskiego) więc i ceny wyższe.

Sama wystawa nudna jak flaki z olejem z mojego punktu widzenia. Setki stoisk z outdorowymi ekranami LED o przekątnych idących w mediach i sprzętem do wideokonferencji. Do tego osprzęt do sterowania urządzeniami domowymi (Smart Home) typu KNX czy Crestron. Sprzętu do kina domowego, nie mówiąc już o audio, jak na lekarstwo. Były chyba 3 czy 4 prezentacje kina, z czego najfajniejsza ta Lyngdorf / Steinway.

W sumie wystawców kilkuset, połowa z Chin. O 90% firm nigdy wcześniej nie słyszałem. Nawet jak swoje stoisko miał Sennheiser, to po podejściu okazywało się że prezentowali swoje mikrofony i słuchawki do obsługi systemów PA.

Edytowane przez palton
literówka

Mnie się nie udało dostać na demo Lyngdorfa, staliśmy już w kolejce przed salą i nagle okazało się że procesor DSP się wysypał :)))

Kazano nam przyjść za dwie godziny ale byliśmy już umówieni na demo B&W/Rotel/Classe.

Sala miała tylko 9 miejsc i do B&W na pokaz trzeba było się zapisywać z dwugodzinnym wyprzedzeniem.

Na ISE miał być Wisdom Audio ale zabrakło nam czasu, chociaż i tak większość wystawców prezentowała same systemy in-wall.

80 euro za wstęp byłoby zrozumiałe gdyby nie koszmarne ceny napoi i jedzenia, €3.00 za kubek kawy to rozbój w biały dzień :-)

Podsumowując, miałem podobne odczucia co ty - strasznie wiało nudą.

Liczyłem na jakiś konkretny pokaz słuchawek Sennheisera, AKG czy Beyerdynamic ale tylko AKG miało dwie sztuki K271/K240 (które grały marnie) a reszta to same systemy konferencyjne.

Edytowane przez Marek.S

Też liczyłem na ten pokaz Wisdom Audio, ale nie znalazłem. Kawa 3 euro, kanapka 6 euro, szatnia 2 euro. Nawet bilet do metra kosztował 2,90 euro :)

Co tylko dowodzi jak biednym krajem w gruncie rzeczy jesteśmy.

Elb, jesli masz chwile sprobuj opisac roznice pomiedzy kartą sotma a jcat-a.

Już nie mam karty SOtMa.

Właśnie dostałem od znajomego pierwsze nagrania DSD128 (jakieś samplery Opus 3). Puściłem na swoim Lampim DSD level 5 i muszę przyznać - gra to fenomenalnie.

Szkoda tylko że softu DSD tak mało (o DSD 128 to już nawet nie wspominam).

• Pokaż nowe odpowiedzi