Skocz do zawartości
IGNORED

Elberoth's Audio Nirvana

Rekomendowane odpowiedzi

Mój obecny produkt nie jest przystosowany do konwersji PCM => DSD. Za słaby procesor.

Ale złożyłem też silniejszą maszynę gotową do takiej roboty.

Czy mam podać koszt ?

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Piopio ma inny target z konieczności. Więc nie ma co się napinać. Fikus też nie będzie zainteresowany :-)

"Targetem" wiekszosci tutaj jest mrówka, a wytaczaja do niej armaty albo w najlepszym razie moździerze.

Mój obecny produkt nie jest przystosowany do konwersji PCM => DSD. Za słaby procesor.

Czy mam podać koszt ?

Ja jestem ciekaw takiej petardy. Już kiedyś o tym rozmawialiśmy.

Czy mam podać koszt ?

Jasne, czy efekt będzie podobny lub lepszy ? Sądząc z twoich poprzednich wpisów mozna się tego spodziewać. Jakie będą bebechy i soft ?

Czy mam podać koszt ?

Potrafisz skonfigurować komp wyraźnie lepszy od oferty Fikusa? Co by musiał mieć i jaki byłby koszt?

Czy mam podać koszt ?

Zbuduj, daj to kilku doświadczonym osobom do porównania. Wtedy będzie można coś powiedzieć.

Jeżeli będzie to lepsze lub równie dobre jak server Fikusa, a przy tym zachowa cała funkcjonalność i estetykę wykonania, to sam swój sprzedam i kupię. Jakoś jednak, nauczony doświadczeniem, jestem sceptyczny ...

Już mamy na forum jednego konstruktora najlepszego DACa na świecie, który także poucza i podlicza wszystkich producentów. Nie idź tą drogą :)

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Potrafisz skonfigurować komp wyraźnie lepszy od oferty Fikusa? Co by musiał mieć i jaki byłby koszt?

na dziś sa dwa programy do pcm=>dsd 90% to Jriver (nie najlepszy)

ja akurat robię to pod linuxem i nie jriverem :)

Mógłbym zaproponować następujący komputer do konwersji PCM -> DSD:

1. Wersja "budżetowa" w cenie 6.499

procesor i5, 8GB RAM, SSD 128, karta PPA USB V2, nagrywarka DVD, pełne zasilanie liniowe komputera i karty USB, obudowa Streacom ST-FC5S EVO, Windows 10 PRO, JRiver

2. Wersja WinServer 2012 w cenie 9.999

procesor i5, 16GB RAM, SSD 128, karta PPA USB V2, nagrywarka DVD, pełne zasilanie liniowe komputera i karty USB, obudowa Streacom ST-FC5S EVO, Windows Server 2012 R2, AUDIOPHILE OPTIMIZER, JRiver

Ewentualnie zamiast PPA USB można zastosować JCAT USB za dopłatą 1200 zł.

Oczywiście komputer jest bezgłośny (brak wentylatora).

I to uważam za uczciwe ceny.

Edytowane przez Piopio

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Sorry, jednak nie jest to to samo i patrząc na spis części, od razu mogę ci powiedzieć że będzie grało dużo gorzej.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Sorry, jednak nie jest to to samo i patrząc na spis części, od razu mogę ci powiedzieć że będzie grało dużo gorzej.

A na jakiej podstawie? Własnego widzimisię?

Prosiłem o podanie jakiegoś rzetelnego opracowania w którym wykazana jest celowość stosowania serwerowej wersji windows oraz innych "ulepszeń".

Odpowiedzi nie ma. Czyli znowu bajki?

Trzeba mieć doświadczenie i znać myki. Bez tego nie ma hi-enda.

"myki" czyli metodologię wciskania kitu?

Edytowane przez benio1208
Gość

(Konto usunięte)

...znać myki...

... umieć i nie bać się ich wykorzystać...tych najprostszych, a wbrew pozorom najlepszych...w hiendzie niestety wyolbrzymianie jest normą...a wystarczy sięgnąć po proste rozwiązania...

Zapytam kolejny raz...czy ktoś z Szanowanych Userów odtwarza pliki w LPCM...?

Gość

(Konto usunięte)

Zapytałem kilka postów wcześniej czy ktoś odtwarza LPCM...ale oczywiście nikt nie odpowiedział. ... A to jest drogą do jakości...transkodowane lossless do LPCM...I dalej do odtwarzacza...

http://m.agdlab.pl/slownik/LPCM,163

Edytowane przez Gość

Oczywiście. Fikus jest najlepszy. Tylko on wie co jest dobre. Po konsultacjach ...

"We narrowed it down and down until we settled on a solution according to “Elberoth Specs”. We thank Adam for that inspiration."

Wszystko inne musi grać gorzej. To wiadomo nawet bez odsłuchów.

Edytowane przez Piopio

Ciekawe jest też co innego. Kiedyś na wyrobach Fikusa wieszano psy a teraz ....

A może kolega Elberoth pochwali się swoim zapleczem pomiarowo-badawczym, które pozwoliło mu na projektowanie serwera?

Czy był to projekt w sensie technicznym, czy tez projekt w sensie kalki z angielskiego wyrazu "project" ?

Powiem Wam jak to jest z tym wysokim audio.

Codo Mbla to bym się spierał. Jego marsjanini to typowy przykład oryginalności na siłę

Co za wiedza, ciekawe na jakiej podstawie??

Są "wyższe" produkty od kolumn MBL - może coś o nich napiszesz????

A takie głupie pytanko - słuchałeś ich?

Ciekawe jest też co innego. Kiedyś na wyrobach Fikusa wieszano psy a teraz ....

A może kolega Elberoth pochwali się swoim zapleczem pomiarowo-badawczym, które pozwoliło mu na projektowanie serwera?

Czy był to projekt w sensie technicznym, czy tez projekt w sensie kalki z angielskiego wyrazu "project" ?

dobra juz nie doszukuj sie 2go dna jak nasz forumowy kolega parantula.

przesadza z cenami, to trudno, najwazniejsze ze sprzedaz idzie i firma z polski jakies tam uznanie zdobywa. oby takich wiecej.

Największym sukcesem szatana jest przekonanie ludzi, że nie istnieje

Co za wiedza, ciekawe na jakiej podstawie??

Są "wyższe" produkty od kolumn MBL - może coś o nich napiszesz????

A takie głupie pytanko - słuchałeś ich?

Kolumny, które promieniuja dookólnie są kłopotliwe w ustawieniu. Dla mnie gra nie warta świeczki, poza tym to nie mój dźwięk. Wolę rozwiazania klasyczne. A MBL-ki wygladaja mi na klasyczny przykład oryginalnosci za wszelka cenę. Elektronika jest dobra, ale wzornictwo rodem z jarmarku. Ciężkie jak niemiecki dowcip ;-)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

pełne zasilanie liniowe komputera

Pełne czyli pełny liniowy zasilacz ATX, bez Pico PSU i podobnych? Tak się upewniam, bo mam wątpliwości, czy to możliwe w tej cenie?

To jest ostatnie wolne miejsce na forum na Twoją reklamę...

Pełne czyli pełny liniowy zasilacz ATX, bez Pico PSU i podobnych? Tak się upewniam, bo mam wątpliwości, czy to możliwe w tej cenie?

Aż tak dobrze to nie jest. Przetwornice są na płycie głównej. Jakość zasilacza jednak wynagradza to rozwiązanie.

Aż tak dobrze to nie jest. Przetwornice są na płycie głównej. Jakość zasilacza jednak wynagradza to rozwiązanie.

Na płycie głównej to wiadomo. Nie o to pytałem. Czy zasilacz, który będzie w tym komputerze, to jest pełnoprawny ATX, czy też jeszcze przed płytą główną będzie Pico PSU lub coś analogicznego?

Edytowane przez dd6

Płyta jest zasilana napięciem 12V. Resztę napięć jest robiona na płycie. Karta USB jest zasilana niezależną linią 5V z zasilacza.

Wolę rozwiazania klasyczne. A MBL-ki wygladaja mi na klasyczny przykład oryginalnosci za wszelka cenę. Elektronika jest dobra, ale wzornictwo rodem z jarmarku. Ciężkie jak niemiecki dowcip ;-)

Ukryta Zawartość

To wzornictwo wynika z tradycji, jak powstawało wzbudzało zainteresowanie. Firma utrzymuje ten klimat gdyż też liczy się prestiż na jaki marka zapracowała latami. No ale nie kupisz sobie topowych monobloków MBL-a bo pewnie brzydkie są i nie Twój klimat :)

Ukryta Zawartość

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Płyta jest zasilana napięciem 12V.

Jaką moc będzie miał ten zasilacz 12V? Pytam, bo do i5, to już pewna moc musi być?

35W na sam procesor.

Całość ma około 84W.

To wzornictwo wynika z tradycji, jak powstawało wzbudzało zainteresowanie. Firma utrzymuje ten klimat gdyż też liczy się prestiż na jaki marka zapracowała latami. No ale nie kupisz sobie topowych monobloków MBL-a bo pewnie brzydkie są i nie Twój klimat :)

Prestiż niewątpliwie budowany przy pomocy przekładek ;)

Zdajesz sobie sprawę z tego, ze ze starych firm został juz tylko znaczek. Inni ludzie, inne metody zarządzania, inna jakość produkcji.

Mark Levinson, Krell, Sonus Faber .....

• Pokaż nowe odpowiedzi