Skocz do zawartości
IGNORED

Elberoth's Audio Nirvana

Rekomendowane odpowiedzi

panowie, ten system (a w zasadzie tamten z ESA, tych panieli nie słyszałem) potrafi ugryść w ucho, jak jest to na nagraniu np: ścieżka nr 7 z płyty koncertowej Mari Boine "Eallin" - Come with me to the sacred mountain (to długaśne solo na gitarze). Nie epatuje natmoiast tą metalicznością non stop, nawet gdy struny są nylonowe :) , jak czasam bywa w systemach niższej klasy. To potrafi grać, choć nie ma takiego dive`u jak z kompletu Moon`a (włąznie z CD), tyle, że Moon z kolei chyba nie jest tak nasycony na śodku jak ten zestaw :( i nie każdemu może odpowiadać ta dawka adrenaliny.

Elberoth, 6 Kwi 2007, 10:57

>Rafaell - nie narzucaj kazdemu swoich upodobań. Ja po prostu wolę dźwiek z kolumn i nikt mi tego

>nie zabroni. Tak samo jak wole posłuchać sobie w spokoju raz dziennie przez 2-3 godziny wieczorem,

>niż katować się dźwiekiem 24/7. Bo wtedy to nie jest przyjemnośc (przynajmniej dla mnie).

To w takim razie Ci zazdroszczę że masz aż 3 godziny dziennie ,prowadząc dużą firmę ,posiadając rodzinę ? na to tylko jedne hobby-jesteś demonem organizacji !

Ja Tobie nic nie narzucam możesz w ogóle nie słuchać muzyki to nie jest obowiązek ale skoro to forum jest o takich przepraszam za okreslenie świrach którzy wszystko robią w okół muzyki i dla niej to myślałem że do takich ludzi tak i jak ja się zaliczasz

Najmocniej przepraszam mimo że nie miałem wcale takiego cel , już nie będę mówił kto jaką stroną chodnika ma chodzić ,tym bardziej że sam tego nienawidzę

Przepraszam

Rafaell

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

PMD - konfiguracja której słuchałeś, była dość wyjatkowa, bo znajdował się w niej preamp Cary SLP 98P zamiast pre Klyne.

Poczatkowo bardzo mi sie podobało to co robi - ma właśnie taką piękną, nasyconą średnicę - ale po kilku dniach doszedłem jednak do wniosku, że koszty po stronie szybkości, precyzji i przejrzystości są zbyt duże. Taki świat przez różowe okulary - ładny i miły, ale nie mający za wiele wspólnego z rzeczywistością.

Sam Denis Head z Cary mówi, że skrót SLP w nazwie tego preampu pochodzi od Sweet Little Preamp. Coś w tym faktycznie jest.

Teraz system gra ultra szybko i ultra transparentnie. Celowo uzywam słowa "ultra", bo nigdy wcześniej czegos takiego nie słyszałem, z ŻADNYCH kolumn dynamicznych, niezależnie czy kosztowały 50, 100 czy 400tys zł.

Membrana normalnego głośnika średniotonowego waży przeciętnie 6-12g, natomiast membrana Audiostatica waży ... 0,5g. I taka jest też różnica w szybkości ataku dźwięku w porównaniu do kolumn dynamicznych.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

zildjian, 6 Kwi 2007, 12:28

>A co się stało z Placette? Dobrze przewidziałem,że okaże się wkrótce ,że "to nie to"?

Niedługo i Cary i Audiostatic i MBL będzie już "nie to" :))) Oczywiście bez urazy, wszystko wymaga ciągłych zmian:))))Zwłaszcza w audio:)))

zyzio, 6 Kwi 2007, 12:37

>Jedni wymieniają non stop sprzęt, inni kobiety :))) Pytanie: co jest lepsze ? ;))))

najtaniej wyjdzie wymieniać bieliznę ;)

No i własnie po to jest ten wątek. Gdyby w moim systemie wszystko pozostawało bez zmian przez 24 miesiące, nie było by to interesujące :-)

Odnośnie Placette - Placette jest zdecydowanie bardziej transparentne niż Klyne, aczkolwiek chwilowo poświęcam odrobinę transparentności dla odrobiny ciepełka jakie wnosi Klyne. Po prostu całościowy balans jest w tym zestawieniu lepszy. Ale już np. u Twonka, u którego Placette ostatnio przesiaduje, sytuacja jest zgoła odmienna. Tam lepiej sprawdza się Placette.

Nie zapominajmy przy tym również, że cena Placette to 1000$, a cena Klyne to 4500$.

>marko3T, 6 Kwi 2007, 11:47

>Piszesz szybko , ale czy momentami nie za szybko?

Za szybko było by wtedy, gdyby dźwiek był szybszy niz na żywo. A jeszcze troche mu brakuje. Choć i tak jest lata świetlne lepiej niż z głosników dynamicznych. Ogólnie szybkość dźwięku, mikrodynamika to chyba najbardziej upośledzony parametr kolumn dynamicznych. Możemy zrobić kolumny grające głośno, z ładna barwą, z ładną przestrzenią czy rozdzielczością, ale z szybkościa dźwieku są zawsze kłopoty. To dlatego w Japonii tak lubią horny wszelkiej maści - ich estetyka słuchania nastawiona jest przede wszystkim na dynamikę, tak w skali mikro i jak i makro, a ładna barwa (czyli cos co jest priorytetem #1 w audiofilskiej kulturze anglosaskiej) jest gdzieś na szarym końcu.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

>>Membrana normalnego głośnika średniotonowego waży przeciętnie 6-12g, natomiast membrana Audiostatica waży ... 0,5g. I taka jest też różnica w szybkości ataku dźwięku w porównaniu do kolumn dynamicznych>>

oj bez przesady, najlepsze midrange Focala mają membrany o wadze 1.5 grama... wiem coś o tym bo słucham właśnie :-)

Elberoth,

"...Teraz system gra ultra szybko i ultra transparentnie...."

o kurka, no to teraz zabiłeś mi ćwieka, jak to ma drive oraz transparentności na poziomie Moon W5, i jeszcze to wypełnieine i zróżnicowanie na dole, to musze tego koniecznie jeszcze raz od nowa posłuchać :)

>> Elberoth

Jam mam magnepany 1.6 według ciebie jaki ampli do nich by najlepiej pasował . W tej chwili słucham z electrocompanietem 4.6 + Usher 1.5 a mam mieć pre Gryphon prelude i mam ochote na jakąś końcówke Mcintosha może mc500.

Elberoth, osobiscie ostatnio odpuszczam troche barwe na rzecz właśnie impulsku.

Jak dla mnie dźwiek z "ładna barwą", ale bez odpowiedniego impactu, gwałtowności zawsze jest "zrobiony".

Jeżeli są niedostatki w barwie, to jestem sobie w stanie wmówic, ze koncert jest akurat gorzej nagłośniony :)

Tylko te Audiostatici...dobra juz nic nie piszę, avalony też na AS nie zagrały.

Pozdrawiam

>Nie zapominajmy przy tym również, że cena Placette to 1000$, a cena Klyne to 4500$.

Ale w dźwięku proporcja jest odwrotna. Jak dla dla mnie oczywiscie

Jezeli chodzi o adaptacje pomieszczenia, to mialbym tylko jedna uwage - dotyczaca oswietlenia (czepiam sie :)). Brakuje mi w nim nieco tradycyjnych zrodel swiatla - stosowanie wylacznie swietlowek i swiatel typu 'spot' sprawia, iz pomieszczenie jest zbyt mocno "techniczne", ma charakter studia, czy biura... Zastanow sie moze, czy ustawienie jednej/dwu lamp o tradycyjnym oswietleniu nie wplynie na poprawe "klimatu" pomieszczenia i nie poprawi wrazenia jego "przytulnosci", ulatwiajac odpoczczynek... ;)

To tak na marginesie...

Pozdrawiam,

Lete

Biorąc pod uwagę różnice w doborze sprzętu oraz akustyce pomieszczenia na AS i pokoju Elberotha...

Audiostatiki tam i tu to pewnie dwie różne bajki.

Kolejny dowód na to że na AS się ogląda a słucha w domu :-)

Wesołych Świąt

oldbeat

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Jak dla mnie to pokój ze zdjęcia z audioshow wygląda na bardziej przyjazny dla dźwięku... mniej gołych ścian ;-) chociaż nie widać co było z drugiej strony ;-)

Nie traktuje powaznie ludzi "slyszacych" brzmienie kabli USB...

Znakomity pokoik i szczegolnie ladnie wychodzacy na zdjeciach. Przypomina mi zawartosc obecnego katalogu np BoConcept. Z jednej strony faktycznie nalezy podkreslic odwage wyeliminowania proporcjonalnie duzej czesci nieruchomosci na izolowony pokoj, zakladajac oczywiscie, ze jest to glowna rezydencja bohatera watku. Z innej perspektywy jak ktos slusznie zauwazyl dla samej muzyki, nie dla odbiorcy jako takiego, wnetrzne jest zbyt sterylne i brak jest w nim czegokolwiek nawiazujacego do zmyslow, no chyba, ze Elberoth nadal "pracuje" nad zawartoscia, chociaz zawartosc nawiazujaca do sztuki i niegenerycznego stylu zycia pojawia sie no coz...od razu. Podobnie jak ja sam, w moim wypadku nie przewidujac tak ostatnio czestych pobytow w Polsce, nie przygotowalem calej powierzchni, tzn scian do dystrybucji schlodzonego powietrza wewnetrznymi (w scianach) rurami, wiec tak u Elberoth'a instalacja puszki na scianie jest w wypadku przygody od stanu surowego wnetrza podobna pomylka. Starannie, dobrze, brzmieniowo zapewne poprawnie, ale nudno i brak 90% plytoteki czyli radio.

Taka samotnia do słuchania sprzętu audio( bo na pewno nie gitar elektrycznych) jest mocno dziwaczna.Jezeli byłby to pokoik jakis DIY to OK.masa kabli ,głosników,obudowy i smród kalafonii.Jakbym miał na to kase i miejsce to nie zainwestowałbym.Bo i co za frajda siedziec tam samemu.

Grundig High Fidelity

misio1973, 6 Kwi 2007, 13:33

>Jam mam magnepany 1.6 według ciebie jaki ampli do nich by najlepiej pasował .

Ciężko wyrokować na tym etapie. Jak dostaniesz już Gryphona, będziesz musiał zdecydować w jakim kierunku chcesz iść - czy ma to być coś grającego ciepło czy bardziej neutralnie. Na pewno jednak musi być to jakaś mocna końcówka - coś a la twój Usher, ale z większą dozą wyrafinowania. Mac MC501 (bo rozumiem że o tego ci chodzi) to bardzo zacny wzmacniacz.

Z czystym sumieniem mogę ci również polecić moje Cary - jest to bardzo dobry klocek, o szczególnie korzystnym stosunku jakości do ceny.

jamówię, 6 Kwi 2007, 15:08

>>>>Elb,jaka muzyka dominuje w twoich zbiorach?

Dużo klasyki, jazzu i różnych śpiewających panienek. Ciężkiego grania nie stwierdzono :-)

oldbeat, 6 Kwi 2007, 15:53

>Kolejny dowód na to że na AS się ogląda a słucha w domu :-)

Zbyt daleko idące uogólnienie IMO. Jest dostatecznie dużo przykładów dobrego grania, aby tę tezę obalić. Aby nie szukać daleko - prezentowane w pokoju obok Magnepany grały bardzo dobrze. Aby dobrze zaprezentować Audiostatici trzeba by przygotować salę z jednym krzesłem :-))) Inaczej się po prostu nie da.

Misfit, 6 Kwi 2007, 16:13

>Jak dla mnie to pokój ze zdjęcia z audioshow wygląda na bardziej przyjazny dla dźwięku... mniej

>gołych ścian ;-) chociaż nie widać co było z drugiej strony ;-)

Gdyby jakość akustyki pomieszczenia mierzyć ilością zasłon i bibelotyów zasłaniających ściany, to życie audiofilów było by dużo prostsze ;-)

Jazz :-), 6 Kwi 2007, 17:11

>tak u Elberoth'a instalacja puszki na scianie jest w wypadku przygody od stanu surowego wnętrza

>podobna pomylka.

Instalacja klimatyzacji typu split nie była pomyłką, tylko głęboko przemyślanym działaniem. Przewiercenie przez ściany otworów o średnicy 16cm na rury od klimatyzacji kanałowej, negatywnie odbiła by się na dźwiękoizolacyjności pomieszczenia - a to był jeden z priorytetów. Klimatyzacje kanałową mam natomiast w pozostałej części mieszkania i jest to faktycznie rozwiązanie dużo bardziej eleganckie, a do tego cichsze.

Nie wszystkie ściany są takie puste.

Ukryta Zawartość

post-579-100004731 1175877323_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kiedyś były w Bo Concept.

Elberoth

"Instalacja klimatyzacji typu split nie była pomyłką, tylko głęboko przemyślanym działaniem. Przewiercenie przez ściany otworów o średnicy 16cm na rury od klimatyzacji kanałowej, negatywnie odbiła by się na dźwiękoizolacyjności pomieszczenia - a to był jeden z priorytetów. Klimatyzacje kanałową mam natomiast w pozostałej części mieszkania i jest to faktycznie rozwiązanie dużo bardziej eleganckie, a do tego cichsze." - ???

- grubsza sciana, rozprowadzenie wielopunktowe do danego pomieszczenia kanalami o mniejszej srednicy. Dzwiekowa izolacja??

E., naprawde siedzisz tam tak sam, na tym foteliku, otoczony symetria ulozonych pilotow wokol siebie? Troche niewiarygodne.

• Pokaż nowe odpowiedzi