Skocz do zawartości
IGNORED

Elberoth's Audio Nirvana

Rekomendowane odpowiedzi

I to jest clou tej całej dyskusji.

Lampizator z odtwarzaniem PCM na przyzwoitym poziomie nie ma absolutnie nic wspólnego.

Więc co tu się dziwić ,że DSD wypada na nim lepiej?

Tu nie chodzi tylko o to jak DSD wypada w porównaniu z PCM na DACu Lampizatora...

"The one thing the Lampi Level 4 does that no other DAC I have ever had in my system has done is the proper decay of notes. Most digital has no problem with the leading edge of notes even if they don't seem to be as fully fleshed out compared to great analog, but this is the first DAC I have heard in my system that hangs on to each note as it's decaying into space. It doesn't matter if it's the sound of a drum head being struck, a piano note fading out, bass guitar (either acoustic or electric) or the sound of cymbals decaying. The Lampi Level 4 just hangs onto the notes and lets them decay naturally like you would hear in real life. It makes music sound more natural and therefore more real. My listening notes commented on this quality time and time again."

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Tu nie chodzi tylko o to jak DSD wypada w porównaniu z PCM na DACu Lampizatora...

Dla mnie w ogóle SACD jest nie do przyjęcia jako format.

Przynajmniej do tej muzyki jaką słucham.

Może do muz. klasycznej jest o.k.

Ale nie jest na pewno tak ,że DSD jest tym formatem , który jest bezapelacyjnie najlepszy i uniwersalny.

Można oczywiście w to bezgranicznie wierzyć ale gdzieś są granice zdrowego rozsądku.

Oczywiście czas pokaże czy wszyscy w najbliższym czasie przesiądą się np. ze swoich DCS-ów na Lampizatora.

Szczerze jednak w to wątpię.

Edytowane przez jarek&ania

Dla mnie w ogóle SACD jest nie do przyjęcia jako format.

Przynajmniej do tej muzyki co słucham.

Może do muz. klasycznej jest o.k.

Ale nie jest na pewno tak ,że DSD jest tym formatem , który jest bezapelacyjnie najlepszy i uniwersalny.

No ale jesli mialbym wybierac i sluchac muzyke klasyczna to na Metronome jest to malo zjadliwe a na DCS Vivaldim przyjemnosc juz jest ogromna. Jak obserwuje rynek, to ani PCM ani DSD wspolczesnie nie oferuje tego co nazywa sie Muzyczna prawda. Mowiac krotko idealow nie ma sa tylko urzadzenia wspasowujace sie w rozne gusta. Jarek lubi inna muzyke, rozumiem go co do wyboru. Kiedys pukalem mu sie w czolo ze nie wybral stacka Vivaldiego, dzisiaj w pelni rozumiem jego wybor...ba.. uwazam byl wlasciwy :)

Z opisami Lampizatora jest ten problem, że jest ich wszystkich po 100 wersji. Nie chcę napisać, że nie ma dwóch takich samych, bo jednak Łukasz produkuje tego dużo, i w pewnych okresach powstają identyczne czy zbliżone egzemplarze, ale z pewnością częstotliwość i ilość zmian jest znacznie większa niż u tradycyjnych producentów.

Ten Lampi L4 którego Sly słuchałeś rok, czy dwa lata temu, ma niewiele wspólnego z tym, co Łukasz obecnie sprzedaje jako L4.

Mam dostać Lampizatora DSD do odsłuchu.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Z opisami Lampizatora jest ten problem, że jest ich wszystkich po 100 wersji. Nie chcę napisać, że nie ma dwóch takich samych, bo jednak Łukasz produkuje tego dużo, i w pewnych okresach powstają identyczne czy zbliżone egzemplarze, ale z pewnością częstotliwość i ilość zmian jest znacznie większa niż u tradycyjnych producentów.

Ten Lampi L4 którego Sly słuchałeś rok, czy dwa lata temu, ma niewiele wspólnego z tym, co Łukasz obecnie sprzedaje jako L4.

Mam dostać Lampizatora DSD do odsłuchu.

Tyle co o tym dziś z żoną rozmawiałem... poważnie małżeńskie tematy ;)

Pozdrawiam

“With age comes wisdom, but sometimes age comes alone.”

― Oscar Wilde

A co za dyskuja o Lampim , prosze mnie to wszystko do wlasciwego watku przeniesc, ale juz :)

A co meritum , to jesli idzie o dsd dac mamy do czynienia ze sprzetem , ktory przelamuje zasade, ze trzeba duzej firmy i zespolu, aby zbudowac wybitne urzadzenie.

W jednej z wypowiedzi Lukasz powiedzial , ze dochodzac do dsd daka tak dlugo wyrzucal wszystko , co mu sie wydawalo niepotrzebne , az zostaly tylko elementy calkowicie zasadnicze.

Na tym polega sila lampiego dsd dac ,co go zbliza do konstrukcji genialnej , bo jak Einstein powiedzial : "Wszystko powinno być proste, na ile to możliwe, ale nie bardziej."

Tak postapil Lukasz i dlatego nie jest wykluczone ,ze lampi dsd dac gra lepiej dsd od Vivaldiego, ja w kazdym razie go wole i to nie biorac ceny pod uwage.

Edytowane przez marslo

Konto w trakcie usuwania

Tak postapil Lukasz i dlatego nie jest wykluczone ,ze lampi dsd dac gra lepiej dsd od Vivaldiego, ja w kazdym razie go wole i to nie biorac ceny pod uwage.

Mowisz o porownaniu Lampizator kontra caly stack Vivaldi czy tez do samego DAC-a?

A słuchałeś DSD na Vivaldim ? Tych samych utworów ? Czy dopiero teraz je zdobyłeś ?

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Ja w domu nie miałem stacka tylko sam dac karmiony z W20.

Cały stack słyszałem tylko na AS 2012 z sacd, grało wybitnie wtedy.

Sam dac mnie męczył po dłuższym odsłuchu, na lampim chce sie więcej i więcej ...

Konto w trakcie usuwania

W jednej z wypowiedzi Lukasz powiedzial , ze dochodzac do dsd daka tak dlugo wyrzucal wszystko , co mu sie wydawalo niepotrzebne , az zostaly tylko elementy calkowicie zasadnicze.

Na tym polega sila lampiego dsd dac ,co go zbliza do konstrukcji genialnej , bo jak Einstein powiedzial : "Wszystko powinno być proste, na ile to możliwe, ale nie bardziej."

A mi sie wydaje ze najlepiej zastosowac w tym wypadku zasade zlotego srodka jednak.

Pytam, bo jak wiesz, w audio 'prawie' robi różnice.

Miałem kilka sampli wtedy i porównuje raczej z pamieci stad moje opinie staram sie miarkowac.. Jednak sygnatura dcs mi nie odpowiadała na dłuższa metę, w przeciwieństwie do lampiego.

Konto w trakcie usuwania

Ja w domu nie miałem stacka tylko sam dac karmiony z W20.

Cały stack słyszałem tylko na AS 2012 z sacd, grało wybitnie wtedy.

Sam dac mnie męczył po dłuższym odsłuchu, na lampim chce sie więcej i więcej ...

Do calego Stacka Lampizator nie ma najmniejszych szans patrzac tylko na konstrukcje ( tak uwazam ) ale z samym DAC-em wydaje mi sie ze moze konkurowac. Tylko ze sam DAC Vivaldi to granie bardzo przecietne...

No nie popadajmy w skrajności, pewne aspekty samego daka Vivaldeigo są wybitne, pytanie czy właśnie one decydują tym , ze muza brzmi najbliżej live.

Sadze, ze najwiecej zależy od preferencji audiofili, tylko tacy w końcu biorą sie za DCS.

Konto w trakcie usuwania

Moze Elb by w koncu skreslil kilka slow o tych naszych dyskusjach w kontekscie Trinity DAC-a ktorego posiada a nie tylko ciagle siedzial cicho. Ja bym chetnie poczytal wiecej na temat Trinity w kontekscie innych DAC-ow. Ale byc moze Elb sie juz boi pisac po ostatnich oratorskich wyczynach naszych forumowych kolegow? ;)

No i ciekawi mnie co Elb sadzi na temat samego DSD w kontekscie PCM-u i Trinity w koncu wybral bardzo drogiego PCM-a wiec jego wypowiedz moglaby byc wyjatkowo ciekawa.

Edytowane przez Stasiop

Brawo, bo to jest właśnie najważniejsze, choć niemierzalne kryterium w tym hobby - motto, które powinno być wyryte

złotymi literami. :) Magia przyjemności w odbiorze - już nie trzeba dalej szukać ... to tytułowa NIRVANA ! :)

Proponuję aby kolega dodał w swojej wypowiedzi : "tak mi się wydaje" lub "w/g mojej subiektywnej opinii" .

Sam zwracasz uwagę wszystkim dookoła jak należy pisać a potem taki kwiatek ....

Oj nie ładnie , nie ładnie ... emocje kolegę poniosły ;)

Nic mnie nie poniosło :), to nie było tylko moje zdanie.

Pozdro

Muszę przewietrzyć mój system…

Moze Elb by w koncu skreslil kilka slow o tych naszych dyskusjach w kontekscie Trinity DAC-a ktorego posiada a nie tylko ciagle siedzial cicho. Ja bym chetnie poczytal wiecej na temat Trinity w kontekscie innych DAC-ow. Ale byc moze Elb sie juz boi pisac po ostatnich oratorskich wyczynach naszych forumowych kolegow? ;)

No i ciekawi mnie co Elb sadzi na temat samego DSD w kontekscie PCM-u i Trinity w koncu wybral bardzo drogiego PCM-a wiec jego wypowiedz moglaby byc wyjatkowo ciekawa.

Ale co tu pisać ? Nie ma chyba aktualnie lepiej grającego DACa na rynku. 'The ussual suspects', czyli MSB DAC IV Plus Diamond z Galaxy Femto Clock, dCS Vivaldi, CH Precision C1/D1 - wszystkie zostały już wielokrotnie pokonane w różnych systemach.

Nie dalej jak wczoraj, zadzwonił do mnie znajomy (posiadacz Vivaldiego), że czegoś takiego nigdy nie słyszał ... Naturalność dźwięku, mikrodynamika, oddanie rytmu, szeroko pojęta skala realizmu, czyli złudzenie że wykonawcy są u nas w pokoju - to wszystko jest na zupełnie innym poziomie niż to co oferuje Vivaldi DAC. Dodam, że nie słyszał jeszcze co potrafi Trinity po USB - cały czas jako źródło wykorzystuje transport Vivaldiego.

Rzeczony Vivaldi będzie prawdopodobnie w związku tym na sprzedaż - jeżeli ktoś jest zainteresowany to prośba o PW :)

PS> Jedyne co mogłem powiedzieć, to 'a nie mówiłem' !

Ale mi chodzi o porownanie DCS Vivaldi Stack kontra Trinity DAC, pisales juz raz na ten temat, czytalem tez posty ludzi ktorzy to porownywali. Ale myslalem ze moze wzbogaciles sie o dodatkowa wiedze konfrontujac samemu calego stacka z Trinity?

No i co sadzisz w kontekscie tego porownania i samej obrobki DSD ktora w 100% wystepuje w Vivaldim. Slyszysz roznice rozlozyles je na drobne elementy analizujac roznice pomiedzy PCM a DSD? Jesli kupiles DAC-a typowo PCM to tak mi sie zdaje masz swoje zdanie na ten temat. ;)

Pozdr

Edytowane przez Stasiop

Nie zaprzątam swojej uwagi formatem, w którym dostępnych jest 0,00001% zbiorów muzycznych.

Chyba, że twoim celem jest ściągnięcie 5 płyt DSD i puszczanie tego w kółko znajomym. Też jest to pewien sposób na życie :)

Przyznaję, że nigdy nie słuchałem całego stacka Vivaldiego z upsamplerem w znanym sobie systemie - jednak opinie osób które słuchały, w tym właścicieli całego setu Vivaldiego są dość jednoznaczne. Zakładam zatem, że i tak nie zasypie on różnicy jaka dzieli te dwa przetworniki.

Ale mi chodzi o porownanie DCS Vivaldi Stack kontra Trinity DAC

Może po prostu pożycz te urządzenia do domu,i zrób takie porównanie.

Podejrzewam,że wszyscy chętnie poczytają Twoje wnioski.

Herbie Hancock:"Czasami nie wiem,co mam grać - wyznałem."

Miles Davis: "To nic nie graj"

Nie zaprzątam swojej uwagi formatem, w którym dostępnych jest 0,00001% zbiorów muzycznych.

Chyba, że twoim celem jest ściągnięcie 5 płyt DSD i puszczanie tego w kółko znajomym. Też jest to pewien sposób na życie :)

Nie chodzi mi o to, DCS Vivaldi obrabia kazdy PCM do DSD ( w swojej genezie) wiec chodzi mi tutaj o porownanie wszelkich klockow ktore dokonuja takich konwersji ( zaczyna byc ich coraz wiecej) w porownaniu do Trinity ktory jest czystym PCM-em. Slyszysz jakas wspolna ceche pomiedzy klockami ktore dokonuja takiej konwersji z PCM do DSD? Bo ja slysze i o to wlasnie chce zapytac.

Dla mnie to bez różnicy czy klocek upsampluje wszystko do DSD czy odtwarza czysty PCM. Ważne jak gra.

Może po prostu pożycz te urządzenia do domu,i zrób takie porównanie.

Podejrzewam,że wszyscy chętnie poczytają Twoje wnioski.

Nie chce stwarzac problemu swoja marna osoba. Jak Ty wypozyczysz i bedziesz robil takie porownania to zapros mnie do siebie chetnie wpadne i poslucham.

Umowa stoi? ;)

Edytowane przez Stasiop

Jak Ty wypozyczysz

Jeśli coś mnie interesuje z urządzeń,okablowania czy kolumn to po prostu wypożyczam, słucham,porównuję we własnym pomieszczeniu i dobrze znanym systemie,a nie smęcę na forum,

jak to coś dobrze gra przez youtuba,albo na wystawach.

Jeśli będzie mnie interesował Trinity,albo Vivaldi to będę miał to w domu :).

zapros mnie do siebie

Kiedyś Cię zapraszałem,ale już mi przeszło :).

Teraz chętnie poczytam o Twoich wrażeniach z urządzeń,które gościsz u siebie.

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Zamierzasz zrobić karierę w branży odzieżowej a może nawet zostać dyktatorem .... mody? ;)

Jeżeli tak to wal śmiało do Staszka.

Cygan(ka) prawdę ci powie ;)

Edytowane przez jarek&ania

Zamierzasz zrobić karierę w branży odzieżowej? ;)

Toż to moja właśnie branża :)

Kiedyś Cię zapraszałem,ale już mi przeszło :).

Widocznie mam amnezje polaczona z zaawansowana skleroza. ;)

Wyczuwam tu jakies u Ciebie wyrazne rozdwojenie jazni przed chwileczka pisales ze nie chcesz abym pisal a tu ....

No nic dzieki i tak ...pisale bede, no pewnie :D

Widocznie mam amnezje polaczona z zaawansowana skleroza. ;)

Wyczuwam tu jakies u Ciebie wyrazne rozdwojenie jazni przed chwileczka pisales ze nie chcesz abym pisal a tu ....

No nic dzieki i tak ...pisale bede, no pewnie :D

Człowieku napisz coś o urządzeniach,które masz lub miałeś w domu,a nie snujesz swoje bajeczki o dźwięku z wystaw audio.

• Pokaż nowe odpowiedzi