Skocz do zawartości
IGNORED

Elberoth's Audio Nirvana

Rekomendowane odpowiedzi

Elb, a dlaczego ten daczek jest taki pokiereszowany? Dlaczego gałka głośności ma oznaczenie ogranicznika skoro kręci się dookoła? Czy gałka jest plastikowa? Co to za dziura obok wyświetlacza?

Możesz wkleić foty wnętrza daczka i pokazać jak się montaż gotowców poprawił? Dzięki!

A tu gotowe rozwiązanie regulacji głośności zastosowane u Fikusa:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Jak teraz sobie jeszcze pomyślę, że miałbym kupić extender optyczny Adnaco, a więc dodać jeszcze jedną obudowę i jeszcze jeden zasilacz Teddy Pardo 3.3V - to aż się wzdrygam na samą myśl :)

Chwilowo więc chyba zostawię tak jak jest.

Nie korci Cię jednak żeby sprawdzić? Nigdy nic nie wiadomo, co za nirvana poleci z przetworników. Jest tego sporo już, to fakt, ale jak ma być Hi-End, to trza na maksa pruć. A tak, to może tylko takie granko jest?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Nige200 asked:

So you can tape over the 3.3v pins on the jcat card and supply via molex to prevent noise contamination from the motherboard to the clock and usb chip?

Marcin replied:

The 3.3V is still used for 1.05V regulator for the NEC digital core. We wanted to use only 5V but it was not possible due to power dissipation.

Ukryta Zawartość

Ciekawe, czy tak jest na prawdę, bo poddawane jest to w wątpliwość na podstawie publikowanych przez JPLAY schematów blokowych?

Ukryta Zawartość

To jest ostatnie wolne miejsce na forum na Twoją reklamę...

Mój Lampi Big 7 wylądował !

Jeszcze nie słuchałem, ale dla zaspokojenia ciekawości własnej, zdążyłem już rozebrać i zrobić zdjęcia.

Jak widać, jest to najnowsza wersja Big 7 Gen 5 (DSD only 256), budowana na PCB, która dostępna jest od kilku miesięcy. Jakość montażu i generalna schludność wykonania jest nieporównywalnie lepsza niż to, co wychodziło spod ręki Fikusa jeszcze rok temu. Zresztą - wszystko widać na zdjęciach poniżej.

Jedyny element którego nie fotografowałem na prośbę Łukasza, to najnowsza wersja DSD engine. Testuję najnowszą, jeszcze prototypową wersję silnika, a Łukasz nie chce ułatwiać życia konkurencji (jak czytałem tu na forum, nawet w Polsce ludzie już prowadzą pracę na skopiowaniem koncepcji tego układu; Łukasz postanowił być jeden krok przed konkurencją - stąd nowa wersja).

Cały DAC w dalszym ciągu montowany jest na drewnianej płytce, co jest jedną z cech charakterystycznych wszystkich Lampizatorów. Płytka jest frezowana na frezarce sterowanej numerycznie, łącznie ze wszystkimi otworami na śruby i podstawki - wykonanie jest więc idealne.

Analogicznie górna pokrywa wycinana jest na ploterze z akrylu, a napis Lampizator jest frezowany.

6o5aei.jpg

CMbAbw.jpg

ZBEFgH.jpg

AdLWNM.jpg

QrO9RG.jpg

4NkarL.jpg

M4znU3.jpg

FCsrv1.jpg

LQ3YuR.jpg

I na koniec jeszcze taki miły akcent: pilot zdalnego sterowania od Apple TV.

appletv_remote.jpg

Odbiornik IR w Big 7 jest w pełni programowalny, i można go nauczyć kodów z dowolnego pilota. Ja wybrałem pilota od Apple TV, bo jest genialny - mały, lekki, doskonale wykonany i świetnie leży w dłoni.

Wybrać można także jeden z bodajże 10 różnych wariantów kolorystycznych podświetlenia wyświetlacza i przycisku ON. Ja wybrałem niebieski.

Posłucham myślę dopiero ok poniedziałku - wg Łukasza kondy wymagają co najmniej 100h grania aby się jako tako otworzyć (i kilkaset do pełnego wygrzania).

Na razie mam miedziane jupitery 'copper foil, paper & wax'. Jak się osłucham, to dołożymy boczniki ze srebrnych Duelundów (jak w Golden Gate). Lampy to WE 101D Replica - także z Golden Gate (w Big 7 oferowane za dopłatą).

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

troszkę lepiej choć jak widać paździerz pozostał - ile to "cudo" ma kosztowac ? - bo dalej wygląda to jak polskie DIY

Edytowane przez babatular

"Aktualnie nie możesz dodawać odpowiedzi w tym temacie ( "....Jadis i88 vs Krell FBI....lampa czy tranzystor?"  oraz "Klub Scan speak") . Masz permanentną blokadę pisania w tym temacie"

A ja uważam, że wygląda znacznie lepiej niż to co do tej pory widziałem. Zastanawiam się jeszcze, czy ta deska przypadkiem nie ma jakiś właściwości tłumiących drgania. Japończycy stosowali boczki drewniane nie tylko dla wyglądu, ale i po to by tłumić drgania obudowy. Elb, możesz się Fikusa spytać przy okazji? Dzięki.

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Niespecjalnie. Ocena firmy i jej produktów dotyczy całokształtu, a nie jedynie modelu z 2015r. Krytyka jak najbardziej zasadna.

Edytowane przez sly30

Model z powyższych zdjęć to zupełnie inna rozmowa i ina liga - nie ośmieliłbym się krytykować tak zrobionego urządzenia i teraz wygląda ten produkt jak najbardziej hi-endowo!

Parker's Mood

Fajnie wygląda z tym akrylem trochę podobny jest do ASR Emittera. Wymieniłbym tylko tę gałkę. Kompletnie nie pasuje do reszty ale kierunek właściwy.

Tranzystor to ciemna strona mocy... strzeżcie się jej... I nie dajcie się zwieść, jakoby mocniejsza była... bo jest tylko szybsza... łatwiejsza... a przez to pociągająca tak bardzo... Podczas gdy jasna, lampowa strona trudna jest... cięższa... wyrzeczeń licznych wymaga... ale bać się jej nie musicie... by Twonk

postarali się, wiedzieli, że trafią z tym egzemplarzem do netu. :)

Właśnie tego się obawiam, że egzemplarze do prasy są jak najbardziej super wykonane, ale jakie trafiają do Kowalskiego?

Właśnie tego się obawiam, że egzemplarze do prasy są jak najbardziej super wykonane, ale jakie trafiają do Kowalskiego?

Nadwornym krytykantom (bo nie krytykom) odpowiem cytując klasyka:

I nikt nam nie udowodni, że białe jest białe, a czarne jest czarne !

Tak, z pewnością, Łukasz tylko dla mnie specjalnie zrobił wersję z PCB. I zrobił to w przeciągu ostatniego tygodnia, gdy zaczęła się nagonka tu na forum. Taki jest szybki. Ha !

Fajnie wygląda z tym akrylem trochę podobny jest do ASR Emittera. Wymieniłbym tylko tę gałkę. Kompletnie nie pasuje do reszty ale kierunek właściwy.

Jak byś się uparł, to może udałoby Ci się przekonać Łukasza, aby zrobił wersję bez gałki. Trzeba by tylko zamówić panel bez dziury, co pewnie by trochę trwało. Całego DACa i tak można sterować pilotem (input/volume/mute).

Obecnie możesz wybrać pomiędzy gałką srebrną lub czarną.

Osobiście się zastanawiam, czy nie poprosić Łukasza o obudowę wykonaną z czystej miedzi, taką jaką ma Golden Gate. Oczywiście bez napisów, bo to tylko Big 7.

Krytykom trochę mina zrzedła ...

Z pewnością, sam miałem wielki ubaw na samą myśl że będę mógł wkleić te zdjęcia.A teraz mam jeszcze większy, gdy czytam jak udowadniają, że białe jest czarne :)

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Obciążenie procesora przy upsamplingu w Jriver do 2x DSD to tylko 8%.

Ten mój (Lampi) będzie miał też nowy tor DSD - pozwalający upsamplować aż do 4x DSD.

Czy to można zrozumieć tak, że DAC ma wewnętrzną "procedurę" zamiany 2xDSD na 4xDSD ?

Co potrafi obsłużyć na wejściu - 1x , 2x , 4x ? Jeśli potrafi obsłużyć TYLKO 4x , to cały UP i ew.

transformację w locie PCM na DSD powierzasz Jriver - dobrze rozumuję ?

Faktycznie, jakby ciszej się zrobiło;-)

Języka w gębie kolegom zabrakło ... albo się wręcz zupą zadławili :)

Czy to można zrozumieć tak, że DAC ma wewnętrzną "procedurę" zamiany 2xDSD na 4xDSD ?

Co potrafi obsłużyć na wejściu - 1x , 2x , 4x ? Jeśli potrafi obsłużyć TYLKO 4x , to cały UP i ew.

transformację w locie PCM na DSD powierzasz Jriver - dobrze rozumuję ?

DAC odtwarza DSD 1x, 2x i 4x. To jaki sygnał wyślesz ustawisz w kompie. Możesz sobie ustawić upsampling do dowolnej prędkości (max 4x).

Obecnie gram na 2x, bo na tyle pozwala Jriver 19.

Moim zdaniem przyczepia sie do czegos innego, bo im nie chodzilo tak naprawde o budowe lampiego - na marginesie jak wskazuja oblatani koledzy, poprzedni rodzaj montazu mogl byc sonicznie lepszy - chodzilo o zdolowanie marki, ktora im sie wychyla i nie poddaje sterowaniu .

Obecny wyglad big 7 jest naturalna konsekwencja rozwoju i profesjonalizacji firmy. Pewne niedociagniecia np jakosc spasowania obudowy sa jednak ciagle widoczne. Dla mnie montaz i wyglad lampiego byl zawsze sprawa wtorna.

Tak czy inaczej big7 lub golden gate to moj nastepny cel odsluchowy. Gratulacje Elb.

Edytowane przez marslo

Konto w trakcie usuwania

Nie sądzę że zabrakło ,tylko większość jest zbanowana chyba.

Obecnie w tym watku zbaowanych jest ok 10 osób. Nie jest to jakaś ogromna liczba, biorąc pod uwagę ilość lat jakie istnieje i tysiące postów jakie w nim popełniono. W ostatnim tygodniu doszła tylko jedna (plus klon Starego Audiofila - ale klonów poprzednio zbanowanych userów nie liczę). Żadna ze zbanowanych osób nie została zbanowana za krytykę Lampiego (albo jakąkolwiek inną). Wszyscy, bez wyjątku, za elementarny brak kultury w dyskusji.

Nadwornym krytykantom (bo nie krytykom) odpowiem cytując klasyka:

I nikt nam nie udowodni, że białe jest białe, a czarne jest czarne !

Tak, z pewnością, Łukasz tylko dla mnie specjalnie zrobił wersję z PCB. I zrobił to w przeciągu ostatniego tygodnia, gdy zaczęła się nagonka tu na forum. Taki jest szybki. Ha !

A czy klienci mu kazali składać bombę wybuchową? Montaż punkt-punkt jest zdecydowanie lepszy, bez dwóch zdań i można to zrobić fachowo i zgodnie ze sztuką. Pan Fikus sam sobie zasłużył na tego typu podejrzenia, więc teraz się nie dziw Elb, że takie jest podejście do jego wyrobów. Niestety, ale samym dźwiękiem się produkt nie obroni, bo zawsze trafi się na ludzi, którzy będą bardziej wybredni i będą mieli trochę więcej w głowie niż tylko tabliczkę mnożenia.

Model, który pokazałeś jest zrobiony już na prawdę dobrze, popracował bym jednak nad obudową, która jest po prostu nieciekawa. Ale to już gusta i guściki, a o tym się nie gada.

Edytowane przez neomammut

Model, który pokazałeś jest zrobiony już na prawdę dobrze, popracował bym jednak nad obudową, która jest po prostu nieciekawa. Ale to już gusta i guściki, a o tym się nie gada.

Marcinie nie sposób się z Tobą nie zgodzić.

Panowie, przeczytajcie to co napiszę 2x (albo tyle razy, ile trzeba będzie): nikt nikogo nie zmusza do kupowania.

Łukasz nigdy nie ukrywał, co siedzi w jego urządzeniach. Wręcz przeciwnie, od czasów DIY był jedną z firm która najbardziej otwarcie informowała o tym jak są zbudowane jego urządzenia. Jego strona była zawsze pełna zdjęć.

Jeżeli się to komuś nie podoba - nie ma obowiązku kupowania ! Zagłosuj swoim portfelem. Jest jeszcze tyle innych marek na świecie. I bardzo dobrze, bo jeszcze się taki nie urodził, który by wszystkim dogodził.

Jeszcze nie słuchałem, ale dla zaspokojenia ciekawości własnej, zdążyłem już rozebrać i zrobić zdjęcia.

To najlepsze podejście, ale do pięknych pań;-)

A serio - to budowa wygląda nieźle, a do wykorzystania drewna bym się nie przyczepiał, bo to może być dobry pomysł...

A jak toto gra???

Łukasz nigdy nie ukrywał, co siedzi w jego urządzeniach. Wręcz przeciwnie, od czasów DIY był jedną z firm która najbardziej otwarcie informowała o tym jak są zbudowane jego urządzenia. Jego strona była zawsze pełna zdjęć.

Dlatego mnie irytowało porównywanie Lampich do wyrobów Lemura na przykład

filozofię i prowadzenie biznesu pomijam .

W ciemno i w owczym pędzie takich rzeczy się nie kupuje.

Żeby nie wiem kto to promował, wzmacniał ,zachwalał.

Edytowane przez paavloff

A serio - to budowa wygląda nieźle, a do wykorzystania drewna bym się nie przyczepiał, bo to może być dobry pomysł...

A jak toto gra???

Deska jest wykorzystana całkowicie celowo. Są producenci, którzy wykorzystują np. granit, Łukasz zdecydował się na coś bardziej organicznego ze względów sonicznych.

Jak ten egzemplarz gra to jeszcze nie wiem, bo jest niewygrzany - włączyłem na repeat i posłucham ok wtorku, może środy.

Elb, pomijając budowę i całą resztę związaną z konstrukcją. Rozumiem, że teraz masz u siebie dwa BIG 7 tak? Co prawda nowemu trzeba dać minimum te 50-80 godzin, czyli po wygrzaniu będzie czas na bezpośrednie porównanie?

Deska jest wykorzystana całkowicie celowo. Są producenci, którzy wykorzystują np. granit, Łukasz zdecydował się na coś bardziej organicznego ze względów sonicznych.

To co pisałem wyżej, w którymś poście pisałem całkiem serio. Japończycy stosowali takie rozwiązania jako boczki drewniane także ze względu na niwelowanie drgań obudowy. To akurat dobry pomysł.

Edytowane przez neomammut

Mam teraz DSD level 5 gen 5 i Big 7. Miałem 2x różne Big 7 wcześniej.

To właśnie miałem na myśli, różne materiały mogą się uzupełniać, a akurat drewno może mieć bardzo pozytywny wpływ na dźwięk!

Rozumiem, że konstruktywne wrażenia będą po wygrzaniu, więc "trza poczkać"

Trza poczekać :)

Na razie wygrzewam Jupitery, a za jakieś 4 tyg, jak przyjdą zamówione srebrne boczniki Duelunda, zrobimy kolejny eksperyment.

Niestety Duelund nie robi srebrnych kondów 'na magazyn' (tak jak miedziane, które dostępne są od ręki w wielu wartościach) i na wszystko trzeba czekać.

Ilość możliwych kombinacji lamp i kondów może przytłoczyć.

• Pokaż nowe odpowiedzi