Skocz do zawartości
IGNORED

Elberoth's Audio Nirvana

Rekomendowane odpowiedzi

Kolumny dotarły wczoraj. Pomny bólu kręgosłupa jakiego nabawiłem się po ostatnim dźwiganiu tych 110kg skrzyń, tym razem do wnoszenia zawołałem ekipę od przeprowadzek.

Na razie jeszcze ciagle w skrzyniach - i tak pozostaną przez najbliższe 3 tygodnie. Przez ten czas będę ich słuchał poprzez skrzynie ...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Sophie potrzebują ok 400h wygrzewania. Słuchając ich normalnie, musiał bym poświęcić na to pół roku. A tak podłączone 24/7 pod amplituner Marantza dotrą się w niecałe 3 tygodnie. Początkowo chciałem docierać sygnałem z radia, ale ponieważ bez antenty amplituner odbierał tylko Radio Maryja, ustawiłem go na zwykły szum jaki jest pomiędzy stacjami. Dotarte sygnałem Radia Maryja, kolumny mogły by być niekoszerne ...

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Miałem demo w kolorze Titanium. Teraz mam własne, w kolorze Mercedes Silver.

co do puszczanego szumu, to dobrze by było sprawdzić jego spektrum by mieć pewność, że wszystkie głośniki będą w odpowiedni sposób pracowały i zastanowić się jaki powinien być poziom tego sygnału aby głośniki się dotarły, bo ruchy cewki na poziomie 0,001mm to może być trochę za mało :o(

... żeby był jakiś porządek i sens tego wszystkiego nieznanego i tajemniczego, stworzył człowiek bogów, osadził ich w miejscach niedostępnych i ich mocom oddał swój los ...

Bas dałem +10dB, wysokie -10dB (aby głośnika nie upalić) i ruch jest wyczuwalny pod palcami. To wystarczy. Na sam koniec zapodam jeszcze sygnał 16Hz i przegimnastukuję tak głośnik niskotonowy - doba takich wygibasów wystarczy.

Elberoth, 16 Maj 2008, 15:05

>Na razie jeszcze ciagle w skrzyniach - i tak pozostaną przez najbliższe 3 tygodnie. Przez ten czas

>będę ich słuchał poprzez skrzynie ...

Nieźle - audiofilska perwersja... z najwyższej półki!

a to dobre

kolumny w skrzyniach

kolega Elb chyba juz dla idei "mieć" - walczy z materia bo chyba on juz sam nie wie o co mu generalnie chodzi; przecież AkustyKi były "the best". Teraz Wilsony na scan Spekach i Focalu ?

"Aktualnie nie możesz dodawać odpowiedzi w tym temacie ( "....Jadis i88 vs Krell FBI....lampa czy tranzystor?"  oraz "Klub Scan speak") . Masz permanentną blokadę pisania w tym temacie"

Tylko komu to przeszkadza? Bo mnie nie, Oby wiecej zmian i opisów bo na forum wieje nudą.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

babatular, 18 Maj 2008, 17:12

>a to dobre

>kolumny w skrzyniach

>kolega Elb chyba juz dla idei "mieć" - walczy z materia bo chyba on juz sam nie wie o co mu

>generalnie chodzi; przecież AkustyKi były "the best". Teraz Wilsony na scan Spekach i Focalu ?

Proponuję dokładnie czytać wątek, a nie tylko zaglądać celem wygłoszenia "złotej myśli" ;-)

Nie lepiej je wyciągnąć ze skrzyń, postawić i potem katować szumem, albo po prosu wygrzewać zwyczajną muzą ? :) A tak leżą jak nieboszczyki w trumienkach :))))

Elb podziwiam Twoją cierpliwość i samozaparcie ,ja bym nie wytrzymał tyle z nowymi kolumnami nie słuchając ich.

Prędzej zrobił bym dzwiękowe "rozpoznanie w boju" ze wszystkimi tego konsekwencjami :-)

ARC Ref. 3 wystawiony do odstrzału!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"I'm selling this unit for a friend, who is selling his entire system for financial reasons. If you check my AudiogoN Virtual System, you will notice that I also own Ref 3, which I'm very happy with and have no plans whatsoever to part with it" - widocznie kumpel Elba bankrutuje....albo po prostu szuka czegoś nowego :)

Jak tak dalej pójdzie to ElB będzie miał ciekawszą ofertę niż Highend-broker.

Uczciewie należy przyznać, ze ceny u Elberotha są naprawdę atrakcyjne.

Panowie - bardzo proszę bez trollowania. Przedwzmacniacz nie należy do mnie. Tak samo jak kilka innych urzadzeń którę sprzdaje (aby nie szukać dalego - Krell KPS-20i należy do naszego forumowicza twonka). Zgodziłem się je wystawić bo je znam, a sam mam bardzo wysoki rating co znacząco ułatwia sprzedaz, szczególnie tak drogich urządzeń. Z pośrednictwa w sprzedaży nie mam NIC.

End of topic.

Witam i podziwiam własciciela kolumn w skrzyniach za cierpliwosc.

Mam pytanko co do kolumn akustyka rr2.

Jestem zwolennikiem kolumn Audio Physic. Aktualnie posiadam kolumny spark 5 ale z powodu zamiany pomieszczenia na wieksze ok 35 m planuje zakup Tempo 6 badz Virgo 5 jak starczy funduszy.

Na jednym z wątków przeczytałem wpis Elbetotha na temat porównania Virgo 5 z akustykiem rr2 co mi dało duzo do myslenia i zaczołem na powaznie zastanawiac sie nad zakupem własnie zestawu akustyka i mam takie oto pytanie.

Czy rr2 ma przestrzen, głebokosc sceny, równowage tonalna i bas jak virgo 5 choc te 2 kolumny to całkowicie inna konstrukcja.

Mam tez jeszcze jedną obawe chodzi mi o problem fal stojących. Audio Physicowi udało sie wyeleminowac ten problem co nie do konca udało sie takim producentom kolumn które miałem co usher audio i esa (pod wzgledem jakosc dzwieku /cena esa jest znakomita). Czy pomimo prostokątnej paczki akustykowi udało sie uporac z tym problemem.

Z tego co się orientuje niewiele osób ma konstrukcje akustyka a jesli ktos ma to sie mało albo wcale nie wypowiada na forum a z tego co widze mało kto osłuchał sie tyle sprzetu audio co Pan

wiec Pańska wskazówka bedzie dla mnie cenna.

Pozdrawiam.

• 2 tygodnie później...

Myślę, że do 35m2 lepszym rozwiązaniem (jeżeli jest budżet) będą Virgo 5. U mnie w 24m2 było trochę zbyt dużo basu, ale w wiekszym metrażu powinno to się ładnie skompensować. Z RR-2 sytuacja może być obawiam się odwrotna i możesz stwierdzić że basu ci mało.

Krzycho, 19 Maj 2008, 12:29

>ARC Ref. 3 wystawiony do odstrzału!

>

>

Ukryta Zawartość

Tylko w ogłoszeniu Elb napisał, że nie sprzedaje swojego egzemplarza...warto się uczyć języków ;-)

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi