Skocz do zawartości
IGNORED

Elberoth's Audio Nirvana

Rekomendowane odpowiedzi

babatular, 3 Cze 2008, 16:51

>jeszcze ta żóła nakleja - ohydztwo niesamowite

Naklejka jest po to żółta, aby każdy ją zauważył i przeczytał przed zdjęciem folii. Chyba, że ty wolisz różowe ...

j/k

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Trumny nie trumny ale jak zagraja wybitnie to krytyka wyglądu ołabnie (chyba).

Nie od dzis podobno wiadomo, ze Amerykanie gustu nie mają (razczej mają ale taki jakiś "kańciasty")

Bedzie sparing ARC vs Pass - sorry, ze przynudzam :)

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Będzie, ale dopiero Ref 110 vs X-350.5. X-250 niestety już nie mam.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

:`( szkoda.

Mimo tego chetnie poczytam również o takim zestawieniu.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Znając trochę starsze wersje Passa X-250 i X-350 nie dawałem tej X250.5 dużych szans w starciu z AR. Może niesłusznie.

Zaczekam jeszcze na wrażenia Elb'a z odsłuchów na Sophiach, różnie może być.

Ok, teraz może coś o Ancient Audio Single Six, który gości u mnie już od tygodnia.

Słuchałem go najpierw z ESA Meritum 1 (88dB/8Ohm), a wczoraj także po raz pierwszy z Wilsonami Sophia 2 (87dB/4Ohm) i ... mam mieszane uczucia.

Spodziewałem się czegoś co choćby w jakimś tam stopniu będzie podobne do droższych monobloków Grand Silver Mono, tymczasem charakter Single Six jest zupełnie odmienny. Tak odmienny, że na dobrą sprawę mógłby pochodzić od zupełnie innego producenta.

GSM bezapelacyjnie najlepszy wzmacniacz jaki w życiu było mi dane słyszeć. Razem z Avalonami Eidolon tworzył spektakl, który audiofilowi przychodzi usłyszeć raz albo dwa razy w życiu. Albo częściej wcale. GSM zachwycał transparentnością, mikrodynamiką, swobodą i wręcz eterycznymi wybrzmieniami.

W Single Six tego wszystkiego niestety brakuje. Wzmacniacz gra dźwiękiem ciemnym, gęstym i mało rozwiniętym mikrodynamicznie. Przekładając to na język DIY, o ile w dźwięku GSM słychać że jest zrobiony na teflonowych kondensatorach V-Cap, o tyle Single Six gra jakby miał wsadzone miedziane Audio Noty. Ładna barwa i tak na dobrą sprawę ... niewiele więcej.

Kosztujący zbliżone pieniądze Pass X-250 rozkłada go na łopatki pod względem basu, swobody dynamicznej, transparentności, głębokości sceny, rozdzielczości, długości wybrzmień, a także ... mikrodynamiki. Tak samo ARC Ref 110.

Nawet średnica Passa nie jest specjalnie gorsza. To prawda nie jest aż tak bardzo nasycona, ale dzięki o niebo lepszej przejrzystości, kontroli i mikrodynamice, to właśnie na X-250 głosy ludzkie brzmią bardziej realnie. To wrażenie, że ktoś jest z nami w pokoju i śpiewa tylko dla nas jest na Passie większe. Single Six gra jakby zza kotary.

Nie wiem, może Single Six wymaga lepszych lamp sterujących niż te które były dostarczone przez producenta (Arek wspominał że po ich wymianie nastąpiła duża poprawa - ja niestety nie miałem okazji tego sprawdzić), może to kwestia dopracowania konstrukcji, a może po prostu potrzebne są kolumny o większej skuteczności.

Ja w każdym bądź razie, w moim zestawieniu, Allaha nie zobaczyłem.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

qb_1, 4 Cze 2008, 12:58

qb1 jak widzisz do tej pory to wypisywałeś same bzdury o Passach.Czy Ty rzeczywiście ich słuchałeś w porządnej konfiguracji, czy powtarzałeś zasłyszane bzdury? Te nowe to grają nawet gorzej pod względem barwy niż stare Alephy.Passy pod względem czystości i barwy dźwięku lampowego w niczym nie ustępują a nawet biją jakością drogie lampowe urządzenia- patrz doświadczenie Elbusia. Zanim zaczniesz rozgłaszać podobne bzdury to się chwilę zastanów.

-> steq

Ochłoń trochę bo Ci coś pęknie :-) Każdy swoje gówno chwali, więc powinienem Ci odpalić, że dobrze zestawionej Kambodży nie słyszałeś.

W sumie to ja piszę tylko zasłyszane bzdury, Adama systemu na Ref 110 też nigdy nie słyszałem ale napisałem to co inni pisali, bo to chyba prawdo musi być :-)

Resztę polemiki możemy załatwić na solówce, nie bydziem Elbowi zaśmiecać wątku :-)

Panowie, nie ma o co kruszyć kopii. Dla mnie możliwości Passa również okazały się być dużą niespodzianką, o czym napisałem we wstępie mojej opinii.

Elberoth, 4 Cze 2008, 13:34

>Słuchałem go najpierw z ESA Meritum 1 (88dB/8Ohm), a wczoraj także po raz pierwszy z Wilsonami

>Sophia 2 (87dB/4Ohm) i ... mam mieszane uczucia.

>

Ty Elb to jednak kulturalny człowiek jesteś - delikatny dla "nienajdoskonalszych" projektów :)

Ile byś w ciemno (na odsłuch) zapłacił za takie urządzenia jak te Single?

IMHO nawet szacunek dla osiągnięć producenta, tudzież lokalny patriotyzm nie powinny mieć wpływu na rzetelną ocenę produktu - bez tego następne produkty nigdy nie będą miały znaczenia poza naszym Kochanym Grajdołkiem

"Wzmacniacz gra dźwiękiem ciemnym, gęstym i mało rozwiniętym mikrodynamicznie. Przekładając to na język DIY, o ile w dźwięku GSM słychać że jest zrobiony na teflonowych kondensatorach V-Cap, o tyle Single Six gra jakby miał wsadzone miedziane Audio Noty. Ładna barwa i tak na dobrą sprawę ... niewiele więcej."

Tak grają diabełki solo, ale w dobrze zrobione w PP tych niedomagań już nie mają.

Elberoth

Moze to nie wina lamp sterujących w Single Six ale wina lamp na wyjsciu. Jakos nigdy nie przekonalem sie do dzwieku tych diabelkow. Chyba niewielkie zmiany sa potrzebne by podlaczyc w ich miejsce jakas lampe z rodziny 6AS7, najlepiej 5998 / 421A. Moze AA powinno je sprobowac.

Pozdrawiam,

Parsec

CATV, 4 Cze 2008, 21:47

>"HFM" jako podstawki pod wzmacniacz? Muszę to wypróbować:), tylko czy nie nazbyt przyciemni to

>dźwięk?

Ja to uskuteczniam od dawna. HFM bardziej ociepla dźwięk, a AUDIO sprawia że średnica jest bardziej kliniczna.

Może to HFiM zaciemnia obraz sytuacji :-)

A tak na poważnie, to Parsec może mieć rację. Ostatecznie zarówno wszystkie BATy na diabełkach, jak i SET Lamm ML2.1 grają właśnie taką ciemną, nasyconą barwą.

Niestety nie mam dostępu do wymienionych lamp ani potrzebnej wiedzy, aby sprawdzić Single Six z tymi lampami.

O, nie! Absolutnie nie namawiam Cie do grzbania we wzmacniaczu. Myslalem, ze AA mogloby sproboac opcje z 6AS7. Audio Mirror robi dwa wzmacniacze: jeden na diabelkach, drugi na 6AS7. Wlasciwie jet to ten sam wzmacniacz z innym typem lampy. Ten z 6AS7 brzmi wedlug mnie o wiele lepiej. Mam mozliwosc na biezaco sluchania tych wzmacniaczy, wiec nie sa to wrazenia zjednego odsluchu. W jednorazowym odsluchu dobre wrazenie zrobily na mnie monobloki Wyetech Labs - Onyx , mimo,ze graly ze srediawymi 6080 Philipsa, w miejce ktorych mozna wstawic cala game lepszych lamp 6AS7.

Mysle, ze AA uzylo diabelki bo wypada je miec w ofercie firmy.

Witam. Z opisów na forum widze ze eberoth nie słucha juz na akustykach rr2 wiec moze bedzie chcał je odsprzedac a ja wstępnie byłbym zainteresowany bo w pszyszłym tygodniu miałem zamawiec głosniki do ich budowy. Gdyby ktos miał jakies informacje (moze sam eberoth) na ten temat prosze o wiadomosc, moze byc na priva.

Pozdrawiam

W realu kolumny wyglądają dużo lepiej niż na zdjęciach. Mi w każdym bądź razie się podobały.

• 1 miesiąc później...

Od ostatniego wpisu minął miesiąc, więc czas na mały update.

Najpierw o głośnikach. Okazało się, że 3 tygodnie katowania kolumn szumem z tunera nie załatwiło w 100% sprawy wygrzewania. Potrzebna był prawdziwy sygnał muzyczny, a dokładnie jeszcze dalsze 50h normalnego grania. Po tym okresie kolumny nareszcie grają tak dobrze jak para pokazowa, które miałem u siebie kilka miesięcy wcześniej. I jestem z nich bardzo, bardzo zadowolony.

Zaskoczeniem jest dla mnie tweeter. Poprzednio słuchałem Sophii na kablach Kubali, i prawdę mówiąc trochę brakowało mi rozdzielczości na górze. Kabel Kubali ma wiele zalet, ale brakuje mu tych nieskończonych wybrzmień Everesta. Teraz słucham na Evereście, który jakimś cudem zdołał się do sytemu "ułożyć" (albo to ja się przyzwyczaiłem) i tweeter Wilsona nie przestaje mnie zaskakiwać. Jest naprawdę bardzo specjalny. Szybki, precyzyjny i zupełnie pozbawiony ziarnistości. Słowo "krystalicznie czysty" nabiera tu zupełnie nowego znaczenia. Ceramiczny tweeter Accutona był również porównywalnie gładki, ale brakowało mu rozdzielczości tweetera Wilsona. Z drugiej strony topowy Scan Speak, ma podobną do konstrukcji Wilsona rozdzielczość, ale nie jest aż tak gładki.

Jest to zaskoczenie, ponieważ do tej pory nigdy nie podobały mi się tweetery Focala. Przynajmniej te oryginalne. Sam Wilson nie bardzo chce zdradzić szczegóły dokonywanych modyfikacji (poza tymi widocznymi na zewnątrz jak zmieniona komora rezonansowa, układ magnetyczny i zawieszenie), ale cokolwiek z nim robi to przynosi to bardzo wymierne efekty.

Tyle o kolumnach. Pół roku temu pisałem, że kupiłem cały zestaw lamp NOS - 6H30-DR oraz Tung Sol 6550 Black Plate z początku lat 50-tych. Brzmi to może niewiarygodnie, ale przez pół roku nie znalazłem czasu aby je wypróbować !

Najpierw wstawiłem kwartet 6H30-DR do końcówki mocy. Efektem była trochę lepsza rozdzielczość na górze, lepsza głębia i lepsze oddanie akustyki sali. Generalnie bez szału, ale jakiś tam postęp był.

Następnie włożyłem pojedynczą lampę NOS 6550 do zasilacza Ref 3 i tu zaskoczenie - dźwięk uległ całkowitemu przeobrażeniu ! Dużo lepsza rozdzielczość i wybrzmienia, większa głębia i mikrodynamika. Przede wszystkim jednak dźwięki nabrały niesamowitej 3-wymiarowaości, głębi. Jeżeli chodzi o poziom realizmu dźwięku, to zwiększył się o dwie klasy. A wszystko dzięki wymianie jednej, jedynej lampy z ZASILACZA. Szok.

Jedyny minus takiego upgradu to cena samej lampy. Tube World aktualnie winszuje sobie $500 (!) dolców za pojedyńczego Black Plate'a. Chociaż z drugiej strony, biorąc pod uwagę cenę przedwzmacniacza ($10.000 na rynku US) i postęp w jakości brzmienia, to w dalszym ciągu opyla się jak cholera.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 3 tygodnie później...

Właśnie dotarł do mnie nowy tweek. Tym razem dość ekstremalny: aktywna platforma antywibracyjna firmy Halcyonics.

Platformy te produkowane są dla przemysłu laboratoryjnego, jako podstawy do mikroskopów elektronowych. Żadne voodoo, tylko super zaawansowana technologia w najczystszej postaci. Zapewniają blisko 100-krotnie lepsze tłumienie wibracji niż jakakolwiek pasywna platforma.

Ukryta Zawartość

Na trop tych platform naprowadził mnie jeden z użytkowników na zagramanicznym forum - już od ponad 2 lat ze świetnymi rezultatami używa modelu Micro 40, a niedawno dokupił sobie kolejny.

Początkowo również chciałem spróbować model Micro 40, ale okazało się, że Halcyonics właśnie ruszył z produkcją wersji dedykowanej pod sprzęt audio, pod nazwą The Silencer ... padło więc na "wyciszacza".

Zamierzam toto sprawdzić pod moim CD i pod preampem. Końcówka mocy niestety nie wejdzie - chyba że przytnę płytę MDF o wymiarach 45x60cm i na niej postawię końcówkę (trochę to jednak niekoszerne).

Obsługa jest prosta i w pełni zautomatyzowana - wystarczy nacisnąć jeden przycisk i po kilku kliknięciach dobywających się z wnętrza obudowy sprzęt jest gotowy do pracy.

post-579-100008553 1217876465_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

-kiedyś gdzieś czytałem taką anegdotę,że pewien audiofilski radykał zbudował sobie dom na czterech takich platformach skonstruowanych dla niego na indywidualne zamówienie.Platformy oczywiście miały budowę odpowiednią do obciążenia.Może budowy platform pod budynek podjęli się wtedy ludzie z Halcyonics?...kto wie..

Skoro firma rozszerza ofertę o produkt dedykowany audio to podejrzewam,że skala zamówień platform na których niekoniecznie będą stały mikroskopy była niemała.

Ta wersja wygląda mi na nieźle wypasioną...poczekam chyba na budżetówkę.

Elberoth,działa?

l'enfant sauvage

• Pokaż nowe odpowiedzi