Skocz do zawartości
IGNORED

Ostatnio obejrzane.

Rekomendowane odpowiedzi

Uciekaj! (Get out, 2017)

Horror prod. USA

Reż. Jordan Peele

Wys. Daniel Kaluuya, Allison Williams

Mimo, że nie jest to klasyczny horror (bardziej thriller) , dawno nie oglądałem tak udanego filmu w tym gatunku.

Dobre zdjęcia, świetne udźwiękowienie i muzyka. Do tego dobrze budowany klimat w który można wsiąknąć i naprawdę ciekawy pomysł.

Zdecydowanie polecam - dobry film!!!

"To co teraz, ha?"

Uciekaj! (Get out, 2017)

Potwierdzam , bardzo fajny film, warto obejrzeć.

Stereo: Sony E9000ES + N9000ES; Sony MXD-D3; Technics SL-1200 mk2; kolumny: Usher CP-730 Kino: Yamaha rx-v767 + Usher CP730 + Focal.JMlab (cent, rear, sub)

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Wielki mur.

Włączyłem tylko dlatego, że nie było czego oglądać. Myślałem, że może pół godziny tego ,, kiczu'' wytrzymam.

Myliłem się. Z dużą przyjemnością wciągnąłem całość. Oczywiście nie akcja i nie gra aktorów tu jest głównym atutem.

Plusem jest niesamowite widowisko. To mnóstwo kolorów, wręcz taneczne sceny walk i świetne efekty specjalne są atutem tej produkcji.

I ta ścieżka dźwiękowa! Dolby True-HD 7.1 bomba. Jak walą w bębny to całym ciałem czujemy to zagrzewanie do walki.

Polecam ale broń Boże na laptopie. To trzeba oglądać w warunkach które potrafią przekazać to widowisko.

W dniu 16.05.2017 o 14:30, gość napisał:
Wielki mur.

Polecam ale broń Boże na laptopie. To trzeba oglądać w warunkach które potrafią przekazać to widowisko.

Czyli duży calarz... i dobrej klasy projektor.... ;)

Być może to nie był zbyt oryginalny pomysł ale zaryzykowałem.

Niestety nie ściągnąłem ani nie zakupiłem filmu od dystrybutora (w kinach od 30 kwietnia, premiera blue-ray i plików 4K podobno była wczoraj) za to ściągnąłem saturacje, podbiłem kontrast i ustawiłem "na full" motion w moim TV SONY. Wrzuciłem BlueRaya i zacząłem oglądać...

Pierwsze wrażenie: WOW! co za faktura! Co za dramatyzm! Jakie wyciągnięte emocje! Ale z czasem zaczynam zauważać, że wersja kolorowa jest bardziej "wypalona i duszna". Gdy jest czerń i biel w niektórych scenach szczena opada... ale w większości to tylko film bez koloru...

Nie będę oceniał filmu - wszyscy go znamy - ale zachęcam do zaeksperymentowania :)

PS. Nie wiem jak wersja Millera odbiega od "mojej" - ale podejrzewam że to niuanse...

Obcy: Przymierze

Osobom, które wybierają się do kina - proponuję ominiecie tego wpisu. Nie dla tego, że chcę spoilerować, ale każda opinia może zepsuć indywidualny odbiór.

Po pierwsze: Nie rozumiem sformułowania: "nie takiego obcego oczekiwaliśmy..." - przecież każdy Obcy był inny. W dodatku jak Disney zrobił "w stylu" starych Star Warsów "Przebudzenie..." duża grupa widzów była zachwycona (tym brakiem oryginalności)...

Po drugie: Było wiadomo, że "Przymierzu" bliżej jest do :Prometeusza" niż horroru z 1979 roku - wiec główne wątki musiały być rozwijane dalej...

Po trzecie: zarzut "za mało starego obcego w Obcym" - no przecież to jego genesis - wiec tak musiało być...

A teraz minusy:

Poza Fassbenderem - nie było aktorów, sztuczni statyści - bez charyzmy: brak utożsamienia się z kimkolwiek...

Dłużący się początek - obsada nie udźwignęła wprowadzenia akcji - marna próba powielenia z "Nostromo"...

Fabuła nie zaskakuje, zbyt przewidywalna (ale z drugiej strony pojawiają się wątki ponadczasowe), wszystko już było...

Postacie "inżynierów" nie wykorzystane...

Moje zdanie: Film trzyma poziom, a nawet o parę promili lepszy od Prometeusza (tam drażniło mnie brak logiki w niektórych postępowaniach). Do pierwszych Obcych - nie należy porównywać - to inny charakter filmu.

7/10

PS. Polubiłem muzykę Wagnera :)

Planetarium (Planetarium, 2016)

Dramat prod. USA, Francja

Reż. Rebecca Zlotowski

Wyst. Natalie Portman, Emmanuel Salinger

Próbowałem obejrzeć ten film przez tydzień.

Za każdym razem skutecznie mnie usypiał.

O czym jest? Właściwie nie wiem.....

Polecam zatwardziałym wielbicielom Portman i osobom mającym problem z zasypianiem. ;)

"To co teraz, ha?"

Jest juz wersja bluray?

Konwój

Czy jest sens czekać na blureja? Odpowiem: Nie. Nie dla tego, że film nie jest wart "dobrej jakości" ale to że mając DVD wystarczająco odbierzemy przekaz filmu. Nie opiera się na wizualizacjach, scenach bitewnych czy choćby niuansach bogatych w szczegóły... Tu jest wartością treść.

A teraz do rzeczy:

Jako produkcja filmowa - świetne kino! Na początku oszczędne w słowach, plejada znakomitych polskich aktorów, napięcie wręcz wylewa się ciężką lawą i parzy za każdym nowym ujęciem. Bardzo dobry montaż ( może chwilami retrospekcje nie potrzebnie psują ciągłość - ale wiele dodają w całkowitej ocenie sytuacji). Świetny pomysł na zakończenie - nie wiem czy najlepszy z X wielu możliwości - ale ba blueraju mogli by wydać z 5 alternatywnych zakończeń i każde byłoby ciekawe :)

Jako historia: Moim zdaniem nie dorzeczna i nie realna - ale w film to sztuka - tu wszystko jest możliwe...

Dla mnie to jeden z lepszych filmów ostatnich lat

9/10

Uciekaj! (Get out, 2017)

Horror prod. USA

Reż. Jordan Peele

Wys. Daniel Kaluuya, Allison Williams

Mimo, że nie jest to klasyczny horror (bardziej thriller) , dawno nie oglądałem tak udanego filmu w tym gatunku.

Dobre zdjęcia, świetne udźwiękowienie i muzyka. Do tego dobrze budowany klimat w który można wsiąknąć i naprawdę ciekawy pomysł.

Zdecydowanie polecam - dobry film!!!

Niestety w/g mnie film pozbawiony klimatu... Może zbyt wiele filmów o takiej konstrukcji obejrzałem. Scena po scenie łopatologicznie prowadzenie. Ale nie powiem, że film nie jest wart obejrzenia dla:

- Świetnej gry Daniela Kaluuya - (na prawdę nieźle - choć ten jego uśmiech wydaje się drętwy, ale TU nadaje "dystansu" bo w całości film jest patetyczny)

- kapitalna ścieżka dźwiękowa (nie muzyka a utwory na początku i końcu filmu)

dla mnie średniak - 4(za muzykę 5)/10

Arcyoszust (The Wizard Of Lies, 2017)

Dramat prod. USA

Reż. Barry Levinson

Wyst. Robert De Niro, Michelle Pfeiffer, Hank Azaria

Film oparty na faktach, opowiadający o wpływowym doradcy inwestycyjnym który stworzył piramidę finansową.

Oszukał przy tym kilkanaście tysięcy ludzi.

Dobra rola De Niro i Hank'a Azaria.

Polecam!

"To co teraz, ha?"

Oglądał ktoś te cudo " Sztuka kochania. Historia Michaliny Wisłowskiej" czy warto kupować?

W piątek będzie z Wyborczą DVD za 30zł jak ktoś jest zainteresowany

• 2 tygodnie później...
Gość Gosc

(Konto usunięte)

Arcyoszust (The Wizard Of Lies, 2017)

Dramat prod. USA

Reż. Barry Levinson

Wyst. Robert De Niro, Michelle Pfeiffer, Hank Azaria

Film oparty na faktach, opowiadający o wpływowym doradcy inwestycyjnym który stworzył piramidę finansową.

Oszukał przy tym kilkanaście tysięcy ludzi.

Dobra rola De Niro i Hank'a Azaria.

Polecam!

Moim zdaniem niczego wybitnego De Niro tutaj nie pokazał.

Niestety. A film słaby bo strasznie sztucznie i niewiarygodnie przedstawia tą historię. Jakby był zrobiony przez rodzinę Madoffa w celu jej wybielenia.

Cały czas pokazuje członków tej rodziny jedynie jako ofiary. Sam Madoff w filmie pokazany jest jako osoba która szczerze żałuje za to co zrobiła.

Przecież skrucha którą wyraził na sali sądowej była tylko elementem obrony i podyktowana była dążeniem do zmniejszenia wyroku.

,,W szczerość skruchy można wątpić, ponieważ niedługo po przybyciu do więzienia Madoff głośno i ostentacyjnie, aby współosadzeni słyszeli, powiedział „Pieprzyć moje ofiary. Woziłem się z nimi przez 20 lat, a teraz odsiaduję 150 lat”[15]. Jak donoszą media, Madoff dobrze odnalazł się w więzieniu, jest dobrze traktowany i szanowany przez współosadzonych''

Ja wiem , że to tylko film fabularny i równie dobrze reżyser mógł w Madoffie widzieć świętego męczennika. Dla mnie jednak z tego powodu film wypadł bardzo sztucznie.

Czy Monolith ma zamiar wydać ten film na BR "Autopsja Jane Doe" czy znowu tylko DVD nam zafundują bo nigdzie nie ma wzmianki o BR premierze ma ktos jakieś info ?

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Gold

Gra Matthew McConaughey to mistrzostwo świata. To jak on potrafi zmienić się w każdej z ról zasługuje na uznanie.

Cały film głównie za sprawą jego roli godny polecenia. Już nie mogę się doczekać nowych filmów z jego udziałem.

John Wick 2

Nie dajcie się zwieźć dobrym notom tego gniota.

Tragedia. Tak kiepskiego filmu akcji dawno nie oglądałem.

Dźwięk Dolby True HD 7.1, sceny walk rewelacyjne ale co z tego jak tego się oglądać nie da. Jedynka była do strawienia ale w dwójce nie ma już nic poza fajnymi zdjęciami walk. Tylko, że w tym filmie nie ma nic innego. Po 20min nawet takiej efektownej napier.....ki mamy dość.

Omijać szerokim łukiem.

Life - bardzo mocny kandydat do najgorszego filmu roku, kosmiczna ośmiorniczka mordująca załogę, szkoda czasu, lepiej wrzucić po raz kolejny np. martwicę mózgu petera jacksona.

LIFE

z moim ulubionym .. .... aa miałem napisac jakim zakończeniem , ale nie

chociaż można sie go domyśleć

dla fanów SF - naprawde super !

” jak sobie wygracie wybory to będziecie mogli przegłosować sobie co chcecie, a teraz my mamy większość, cisza……”

10 Cloverfield Lane

Dobry film ale już dawno nie widziałem tak skopanego zakończenia...

To zakończenie właśnie niektórych bardzo zaskoczyło :- )

"Przyszłość należy do tych, którzy wierzą w piękno swoich marzeń."  Eeleanor Roosvelt

To zakończenie właśnie niektórych bardzo zaskoczyło :- )

Zaskoczenie było to fakt ale film powinien się skończyć w momencie... (nie będzie spojlera ;) ) Przedłużenie tego to jak z filmu klasy D

Garść filmów które ostatnio mi "podeszły"

1. Manchester By The Sea (Manchester By The Sea, 2017)

2. Elle (Elle, 2017)

3. Operacja Anthropoid (Anthropoid, 2016)

4. Lego Batman Film (Lego Batman Movie, 2017)

5. Sztuka Kochania Historia Michaliny Wisłockiej, 2017

6. T2 Trainspotting (T2 Trainspotting, 2017)

i garść filmów które mi "nie podeszły"

1. Konwój, 2017

2. Logan Wolverine (Logan, 2017)

3. xXx Reaktywacja (xXx Return Of Xander Cage, 2017)

Nie wiem do której kategorii zaliczyć te filmy. Są pomiędzy. Takie prawie "podeszły"! ;)

1. John Wick 2 (John Wick Chapter 2, 2017)

2. Gold (Gold, 2017)

3. Machina Wojenna (War Machine, 2017)

"To co teraz, ha?"

Robert dobrany idealnie,uderzające podobieństwo :-)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • Pokaż nowe odpowiedzi