Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

30 minut temu, porlick napisał:

popierasz tych "spadkobierców" Jezusa? 

Chyba nie myślisz, że Kk jest prawdziwym spadkobiercą Jezusa. To że sobie tak mówią to przecież nic nie znaczy. 

15 godzin temu, TomekL3 napisał:

Tak Top, naród wybrany obrał sobie za boga istotę obcej(?) rasy, humanoidalną, twórcę człowieka. Oto tajemnica wiary.

Odwrotnie, to Bóg ich sobie wybrał, nie oni jego. 

4 godziny temu, TomekL3 napisał:

Praktycznie wszystkie mity czy św. księgi mówią o tym samym. Ciekawostka, Marduk( Jahwe) prawdopodobnie jest/był twórcą piramid w Egipcie.

Marduk na pewno miał poważniejsze sprawy na głowie, niż budowa piramid.

Tak, prawda. Marduk ich wybrał, o ile nawet nie stworzył( czarnogłowi).
Piramidy służą różnym celom, komunikacji, nawigacji, bank pamięci, generator energii…

16 godzin temu, romjo napisał:

doiły kozy, tak je dalej doją, dla urozmaicenia rżną się same ze sobą, jedna wielka gromada analfabetów, prymitywnych osobników niewiele różniących się od małp, postawiły na małpią strategię

Nie wiem, skąd się tu wziąłeś (po co - mniej więcej wiem), natomiast informuję pana namiętnego katolika, że naziolsko - rasistowskie teksty na tym Forum nie przechodzą. Lub przechodzą rzadko.

Twoje niebywałe chamstwo oczywiście zgłosiłem Moderacji.

2 minuty temu, Bezlitosna Niusia napisał:

Nie wiem, skąd się tu wziąłeś (po co - mniej więcej wiem), natomiast informuję pana namiętnego katolika, że naziolsko - rasistowskie teksty na tym Forum nie przechodzą. Lub przechodzą rzadko.
Twoje niebywałe chamstwo oczywiście zgłosiłem Moderacji.

Po pierwsze, nie jestem katolikiem i członkiem KR-K, nie chcę z tą instytucją mieć nic wspólnego, nawet w pomówieniach.

Co do meritum, fakt, ostro poszło, ale taka jest prawda, smutna prawda o kondycji ludzkiej w społecznościach na niskim poziomie rozwoju cywilizacyjnego. Mam prawo do wyrażania się tak, jak to zrobiłem, bo nie atakuję ludzi, ale sposób w jaki żyją. Żegnam. 

2 minuty temu, romjo napisał:

Mam prawo do wyrażania się tak, jak to zrobiłem, bo nie atakuję ludzi, ale sposób w jaki żyją. Żegnam. 

Atakujesz ludzi.

Również bye.

3 godziny temu, romjo napisał:

Po pierwsze, nie jestem katolikiem i członkiem KR-K, nie chcę z tą instytucją mieć nic wspólnego, nawet w pomówieniach.

Co do meritum, fakt, ostro poszło, ale taka jest prawda, smutna prawda o kondycji ludzkiej w społecznościach na niskim poziomie rozwoju cywilizacyjnego. Mam prawo do wyrażania się tak, jak to zrobiłem, bo nie atakuję ludzi, ale sposób w jaki żyją. Żegnam. 

Spokojnie, czekaj czekaj. Nie daj się zaszczuć, tutaj i tak wali jak z otwartej mogiły.

19 godzin temu, kghm napisał:

Chyba nie myślisz, że Kk jest prawdziwym spadkobiercą Jezusa. To, że sobie tak mówią, to przecież nic nie znaczy. 

KR-K jest spadkobiercą Jezusa. 
Wskaż 'prawdziwych spadkobierców Jezusa'. 

Edytowane przez romjo
40 minut temu, romjo napisał:

KR-K jest spadkobiercą Jezusa. 
Wskaż 'prawdziwych spadkobierców Jezusa'. 

Skąd takie wnioski? Jeśli wypełniasz jego przykazania możesz Ty nim być. Jeśli uważasz że Kk tak postępuje to ok, nie mam ochoty cię uświadamiać. 

9 minut temu, kghm napisał:

Jeśli wypełniasz jego przykazania możesz Ty nim być

Ciekawe, czy sprzedał cały majątek, porzucił ojca i matkę, a pieniądze rozdał ubogim?

Taki był warunek przystąpienia do rodziny Jezusa - jeśli wierzyć bajkom.

2 godziny temu, kghm napisał:

Jeśli wypełniasz jego przykazania możesz Ty nim być.

Zgadzam się, a nawet powiem więcej, nie ma dla człowieka innej drogi życia niż droga Ewangelii.

Dodam, że nie dlatego, że powiedział to 'BÓG' Jezus, jak zdecydował Konstantyn Wielki. Wielkość Ewangelii nie zależy od rangi jej Autora. Greccy Bogowie wygrali wszystkie bitwy, WŁĄCZNIE z tą ostatnią, kiedy zostali zniszczeni nieufnością Konstantyna Wielkiego do klasy dzierżawców 'religii greckiej w wydaniu rzymskim'.
Instytucja 'Boga' jest instytucją pogańską i obumarłym paradygmatem historii.
Żydzi zostali poganami zabijając Jezusa. Wszyscy, którzy uprawiają kult Jezusa, jako "Boga' są poganami, w tym KR-K.

IMHO. 

19 minut temu, romjo napisał:

Żydzi zostali poganami zabijając Jezusa. Wszyscy, którzy uprawiają kult Jezusa, jako "Boga' są poganami, w tym KR-K.

IMHO. 

Masło maślane. Ci co uprawiają kult Jezusa to chrześcijanie i choćbyś chciał, już tego nie zmienisz.              

KK uprawia kult zwany "hiperdulia" który z nauką Jezusa nie ma nic wspólnego. Ale teoretycznie do chrześcijan się zaliczają. 

W dniu 5.11.2021 o 18:38, romjo napisał:

Jeśli postawi na miłość, współczucie, jeśli dla innych będzie jak dobry Samarytanin, to TO SAMO dostanie od innych i w tym dla wszystkich będzie szansa na rozwój Rozumu, jako źródła organizacji i funkcjonowania społeczności.

Zgoda buduje, ale z powyższym bym polemizował. 😉

Być może dostanie, ale po śmierci (pomniki, uznanie i cała resztę, która już do niczego mu nie będzie potrzebna). Za życia za dobro które uczyniłeś drugiemu, najczęściej dostaje się po ryju.

W dniu 5.11.2021 o 20:12, porlick napisał:

Jezus założył sektę. Dokładnie tak było, bo przekształcił obowiązującą wiarę, wprowadzając swoje reguły. To przecież fakt.

Nie. W gruncie rzeczy niczego nie zmienił. Zginął za wyciąganie na światło dzienne obłudy członków Sanhedrynu.
Ci ludzie utrzymywali się z wiecznych dyskusji podobnie jak nasz Sejm odkąd pamiętam. Tracili na wiarygodności, czuli się zagrożeni i to zagrożenie wyeliminowali.

Edytowane przez Mrok
W dniu 5.11.2021 o 18:31, TomekL3 napisał:

Praktycznie wszystkie mity czy św. księgi mówią o tym samym. Ciekawostka, Marduk( Jahwe) prawdopodobnie jest/był twórcą piramid w Egipcie.

Marduk to Marduk bóg Babilonu 

Jahwe to Ktoś inny .

W dniu 5.11.2021 o 18:34, atmeg napisał:

To co moge tu napisać to Wiary w jednego boga np. u hrześcian  jak i u żydów jak i muzułmanów to dla mnie ściema wielka .Dla  mnie to jedno wielkie kłamstwo .Od zawsze wiadome jest że Bogowie istnieją w liczbie mnogiej.Od tego trzeba zacząć .

Jesli zostało to zredukowane do liczby jednej osoby to tylko z wzgledów wprowadzenia władzy jednych ludzi na resztą ludzi ,zwykła manipulacja faktami.dla władzy .

Ale i tak zwykli ludzie nie poddali sie i np. w chrzescijanstwie isnieje bóg nie uznawany ,a wyznawany ,Matka Boska .

Tylko że to nie ma poparcia w słowach Pana Jezusa  Maria była tylko matką Jezusa a on modlił się  do Boga .

Edytowane przez Bartik
W dniu 6.11.2021 o 20:44, kghm napisał:

Masło maślane. Ci co uprawiają kult Jezusa to chrześcijanie i choćbyś chciał, już tego nie zmienisz.              

KK uprawia kult zwany "hiperdulia" który z nauką Jezusa nie ma nic wspólnego. Ale teoretycznie do chrześcijan się zaliczają. 

Teoretycznie nie, ponieważ odpadli od nauki Chrystusa. Natomiast podają się za chrześcijan i są przekonani że są chrześcijanami. Tego typu sytuacja jest trudna i ogólnie poganie i niewierzący mają łatwiej zrozumieć pewne rzeczy i obrać właściwy kierunek. Podobna sytuacja była z gorliwymi żydami za czasów Jezusa, nie byli oni kompatybilni z nauką Chrystusa i nie można było już tego ominąć. Wyrażają to słowa:

"Opowiedział im też przypowieść: Nikt nie przyszywa łaty z nowej szaty do starej, bo inaczej to, co jest nowe, drze stare, a do starego nie nadaje się łata z nowego.

I nikt nie wlewa młodego wina do starych bukłaków, bo inaczej młode wino rozsadzi bukłaki i samo wycieknie, a bukłaki się popsują.

Ale młode wino należy wlewać do nowych bukłaków i tak zachowuje się jedno i drugie.

Nikt też, kto napił się starego, nie chce od razu młodego. Mówi bowiem: Stare jest lepsze." Łk 5, 37-40

Wow, ale to mądre. Ludzie tacy właśnie są. Silnie ugruntowane przekonania religijne często nie są już podatne na żadne zmiany, nawet jeżeli są to przekonania nielogiczne. Natomiast bukłaki to takie skórzane worki. Skórzany worek to człowiek, fajna symbolika.

Wiemy też że młode wino jest cierpkie i ostre i nieprzyjemnie wchodzi (to symbol nowej nauki), natomiast stare jest przyjemniejsze i ułożone, takie bardziej człowiekowi pasuje (stara mowa i tradycje ludzkie)

Edytowane przez Piotr_1
Gość

(Konto usunięte)
Godzinę temu, Piotr_1 napisał:

Teoretycznie nie, ponieważ odpadli od nauki Chrystusa. Natomiast podają się za chrześcijan i są przekonani że są chrześcijanami.

to ,że ty coś uważasz to nie znaczy , że się nie mylisz

w tym wypadku jesteś w głębszym błędzie niż ŚJ

9 godzin temu, slawek.xm napisał:

to ,że ty coś uważasz to nie znaczy , że się nie mylisz

w tym wypadku jesteś w głębszym błędzie niż ŚJ

Życzę dużo świeżego myślenia, oddzielonego od dziwnych polskich tradycji (ludzkich)

12 godzin temu, Piotr_1 napisał:

I nikt nie wlewa młodego wina do starych bukłaków, bo inaczej młode wino rozsadzi bukłaki i samo wycieknie, a bukłaki się popsują.

Prawda. Kościół, to taki stary bukłak, z przestarzałymi i niezdolnymi do odświeżenia poglądami, a młode wino, to człowiek współczesny, wychowany w idei wolności, wiedzy i nowoczesnego spojrzenia na świat.

Dobra ta analogia z winem i bukłakiem.

Lubię sobie poczytać wasze przemyślenia 

Ale kto z Was przy pomocy Pisma Świętego może udowodnić swoje racje ?

Chodzi o takie potwierdzenie ,że to w co wierzę ma uzasadnienie Biblijne .

W dniu 8.11.2021 o 17:11, Bartik napisał:

Lubię sobie poczytać wasze przemyślenia 

Ale kto z Was przy pomocy Pisma Świętego może udowodnić swoje racje ?

Chodzi o takie potwierdzenie ,że to w co wierzę ma uzasadnienie Biblijne .

Skupianie się na tym czy jestem wystarczająco mądry aby wszystkiego dowieść to taka przyziemna naukowa ambicja. Taka teologiczna napinka żeby udowodnić że jestem najmądrzejszy, albo że wygram pojedynek w każdym teologicznym Mortal Kombat na ogniste kule ze Słowa Bożego nie jest określane jako owoc Ducha, a raczej przyziemne ludzkie ambicje które źle się kończą. Co innego w konkretnej sytuacji kiedy trzeba coś skonfrontować, wtedy tak. Jednak do tego potrzebny jest najpierw jakiś problem żeby go rozwiązać.

W dniu 10.11.2021 o 09:45, Bartik napisał:

Dla mnie wszystkie wywody i twierdzenia powinny być poparte .

A tak to każdy może coś tam sobie mówić .

Demokryt wymyslil/stwierdzil/wywiodl atomowa teorie budowy swiata 2500 lat temu.

A dopiero niedawno mozna to bylo "poprzec" 😉

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Na tym polega potega ludzkiego geniuszu

OK. niezapominajmy, ze byl to podobno najmadrzejszy gosc w dziejach ludzkosci

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Marna pociecha, żaden z filozofów nie odkrył ani źródła życia, ani ruchu, ani przemiany energii, ani pochodzenia naszego wszechświata, ani pochodzenia człowieka, ani sensu życia. Niemniej wysiłek umysłowy, rozmyślanie, opisywanie pewnych problemów na plus. Największe szanse na błyskotliwe filozoficzne wynurzenia mają filozofowie dzisiaj, z całą dostępną spuścizną filozoficzną i naukową. Pech jednak chce że raczej nie żyjemy w czasach myślicieli, a prędzej debili lub skorumpowanych przez pieniądz, zdeprawowanych ludzkich zer.

Edytowane przez Piotr_1
4 minuty temu, Piotr_1 napisał:

Marna pociecha, żaden z filozofów nie odkrył ani źródła życia, ani ruchu, ani przemiany energii, ani pochodzenia naszego wszechświata, ani pochodzenia człowieka, ani....

Odkryła to NAUKA i na pewno kościół się temu nie przysłużył- chyba, że na minus.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.