Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

2 godziny temu, Bartik napisał:

Pan Jezus np: w Ewangelii Mat 24 rozdziale szeroko opisał dni ostatnie .

W Biblii znajdziesz wypowiedzi iż Bóg ma zaingerować ,

Apostołowie oczywiście byli ciekawi kiedy to nastąpi i wtedy Jezus opisał po czym będzie można poznać że żyjemy w dniach ostatnich (czyli tuż  przed ingerencją ) podał znak czyli wiele wydarzeń występujących naraz i to spisał Mateusz w 24 rozdziale .

A dalej napisał w Mat 25:31 

Gdy Syn Człowieczy przyjdzie w swej chwale i wszyscy aniołowie z Nim, wtedy zasiądzie na swoim tronie pełnym chwały. 32 I zgromadzą się przed Nim wszystkie narody, a On oddzieli jednych [ludzi] od drugich, jak pasterz oddziela owce od kozłów

1 Tes.1 :7,8,9

7 a wam, uciśnionym, dać ulgę wraz z nami, gdy z nieba objawi się Pan Jezus z aniołami swojej potęgi3 8 w płomienistym ogniu, wymierzając karę tym, którzy Boga nie uznają i nie są posłuszni4 Ewangelii Pana naszego Jezusa. 9 Jako karę poniosą oni wieczną zagładę [z dala] od oblicza Pańskiego i od potężnego majestatu Jego5

Fajne.

Syn Człowieczy będzie oddzielał mając przed sobą miliardy ludzi żyjących i nie wiadomo ilu umarłych od początku świata - to może trochę potrwać.

To o wymierzaniu kary daję nadzieje nie-wyznawcom...aby uniknąć kary będą mogli stanąć po właściwej stronie.

W dniu 26.11.2021 o 22:29, Bartik napisał:

Bóg zawsze na przestrzeni dziejów miał swoich sług na ziemi i nie pozwolił nigdy by wyginęli

Zawsze na przestrzeni dziejów - zamieniłeś na - czasami.

Nigdy - zamieniłeś na zawsze.  

Mącisz, panie badaczu P. św.

26 minut temu, J.Jerry napisał:

Fajne.

Syn Człowieczy będzie oddzielał mając przed sobą miliardy ludzi żyjących i nie wiadomo ilu umarłych od początku świata - to może trochę potrwać.

To o wymierzaniu kary daję nadzieje nie-wyznawcom...aby uniknąć kary będą mogli stanąć po właściwej stronie.

Boga i Pana Jezusa nie da się oszukać . 
Nie wszyscy będą chcieli stanąć po stronie Boga .

Pan Jezus czynił cuda tłumaczył prawdy o Bogu a i tak ludzie nie chcieli żyć zgodnie z jego naukami . Każdy ma wybór ,to się nazywa wolna wola .

42 minuty temu, Bartik napisał:

Każdy ma wybór ,to się nazywa wolna wola

Ale mi wybór...chyba że są chętni na wieczną zagładę zamiast być blisko Boga.

Niech pomyślę, wiecznej zagłady nie chcę, więc koniec wolnej woli, albo wolna wola służy do wybierania wiecznej zagłady.

Godzinę temu, Bartik napisał:

a i tak ludzie nie chcieli żyć zgodnie z jego naukami

Jak cały KK.

Gdzie zasady miłości, pokory, ubóstwa, szanowania innego człowieka?

O ile szeregowi, "czarni" księża czasem jeszcze te zasady wyznają (oczywiście mniejszość), to "kolorowi" są pogwałceniem tych zasad.

10 godzin temu, J.Jerry napisał:

Ale mi wybór...chyba że są chętni na wieczną zagładę zamiast być blisko Boga.

Niech pomyślę, wiecznej zagłady nie chcę, więc koniec wolnej woli, albo wolna wola służy do wybierania wiecznej zagłady.

Jak Bóg nie ingeruje -to dla niektórych źle 

Jak zaingeruje - to też źle .

15 godzin temu, Bartik napisał:

1 Tes.1 :7,8,9

7 a wam, uciśnionym, dać ulgę wraz z nami, gdy z nieba objawi się Pan Jezus z aniołami swojej potęgi3 8 w płomienistym ogniu, wymierzając karę tym, którzy Boga nie uznają i nie są posłuszni4 Ewangelii Pana naszego Jezusa. 9 Jako karę poniosą oni wieczną zagładę [z dala] od oblicza Pańskiego i od potężnego majestatu Jego5

To w sumie dobrze, że ten Jezus to jednak fikcyjna postać jest, bo inaczej to by jednak był krwawy satrapa.  😄

Jak Bóg nie ingeruje -to dla niektórych źle 
Jak zaingeruje - to też źle .

Bóg jako Świadomość bezpośrednio ingeruje przez nas, bo Nim jesteśmy. Wszystko Nim Jest.
W dniu 25.11.2021 o 21:53, arturp napisał:

Typowa logika katolicka - nie jesteś z nami czyli jesteś przeciw nam . Szukanie wrogów na siłę .

Naprawdę ? Gdzie tu szukanie wrogów ? Mysle ze specjalnie podsycasz konflikt . 

33 minuty temu, TomekL3 napisał:

Nie musisz, ale mógłbyś.

Pan Jezus wypowiedział się w tej sprawie w modlitwie wzorcowej .

Mat 6:9

Ojcze nasz, który jesteś w niebie, 
niech się święci imię Twoje! 

Godzinę temu, TomekL3 napisał:

Ja i Ojciec jedno jesteśmy – Jana 10:30

Skaczesz z tematu na temat , Jana 10:30  tutaj chodzi o jednomyślność we wspólnym celu

Jan 14:28   Słyszeliście, że wam powiedziałem: Odchodzę i przyjdę znów do was. Gdybyście Mnie miłowali, rozradowalibyście się, że idę do Ojca, bo Ojciec większy jest ode Mnie

Edytowane przez Bartik
Gość

(Konto usunięte)
54 minuty temu, Bartik napisał:

Jana 10:30  tutaj chodzi o jednomyślność we wspólnym celu

typowy pogląd Ś.J.

mylisz się , Jezus otwarcie mówi , że jest Bogiem

potwierdza to "Tak, jeżeli nie uwierzycie, że JA JESTEM"

"Gdy wywyższycie Syna Człowieczego, wtedy poznacie, że JA JESTEM"

"Zanim Abraham stał się, JA JESTEM"

dokładnie tak samo powiedzial Bóg do Mojżesza

"Oto pójdę do Izraelitów i powiem im: Bóg ojców naszych posłał mię do was. Lecz gdy oni mnie zapytają, jakie jest Jego imię, to cóż im mam powiedzieć?»  Odpowiedział Bóg Mojżeszowi: «JESTEM, KTÓRY JESTEM». I dodał: «Tak powiesz synom Izraela: JESTEM posłał mnie do was». Mówił dalej Bóg do Mojżesza: «Tak powiesz Izraelitom: "JESTEM, Bóg ojców waszych, Bóg Abrahama, Bóg Izaaka i Bóg Jakuba posłał mnie do was. To jest imię moje na wieki i to jest moje zawołanie na najdalsze pokolenia."

Gość

(Konto usunięte)
3 minuty temu, TomekL3 napisał:

Pełna Świadomość więc Ojciec większy. Jezus jest Jej częścią, nierozerwalną, jak każdy z nas.

problem w tym , ze Ty uważasz się za boga

natomiast chrześcijanin uważa się za stworzenie boże , które trwanie w Bogu zawdzięcza Stwórcy

jak pisze Jan w swoim pierwszym liście

"Popatrzcie, jaką miłością obdarzył nas Ojciec:
zostaliśmy nazwani dziećmi Bożym:
i rzeczywiście nimi jesteśmy.
Świat zaś dlatego nas nie zna,
że nie poznał Jego.
 Umiłowani, obecnie jesteśmy dziećmi Bożymi,
ale jeszcze się nie ujawniło,
czym będziemy.
Wiemy, że gdy się objawi,
będziemy do Niego podobni,
bo ujrzymy Go takim, jakim jest"

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.