Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

4 minuty temu, TomekL3 napisał:

Wiele razy tu byłem, jak i Ty zapewne. Nie pamiętam momentu odchodzenia, tzn. gdybym się na tym skupił przywołałbym pewnie scenę umierania z któregoś życia. Samo odejście jest bezbolesne.
Zapytaj Brauna. Ale myślę, że pojawi się kaftan z długimi rękawami

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

A zapytam, czy odkapslowujesz butelkę piwa siłą woli?  Bo jak nie, to z czym ty do ludzi, Nauczycielu.

Jezus przynajmniej chodził po wodzie. 😉

Ukryta Zawartość

Teraz, kostropaty napisał:

czekaj, czekaj, ma opisać umieranie jako dość specyficzną czynność takiego ducha 😉 

E tam, tak to ja codziennie umieram. 😉

Ja to nawet lewitowałem, we śnie. 😉

Kiedyś mi się śniło, że latam nad lasem, jak ptak, szybując.

Z tym, że nie skłoniło  mnie to, by na podwórko potem wyjść przez balkon na czwartym piętrze 😉

aha, spotykamy się jako tysiącletnie duchy  
ps, w tym hd przesadzili z czerwienią

Właściwie nie ma czasu, to taki matriksowy koncept. Jest możliwe, że spotykamy się już wielokrotnie, że możemy być umówieni na to życie, nie ma w sumie ograniczeń. Ogranicza nas nasza świadomość.

E tam, jak się znam, wolałbym się umówić z jakąś fajną laską  

A nie na takie, jak tu,  pieprzenie. 🙂

Edytowane przez jar1
W dniu 24.06.2007 o 14:29, xniwax napisał:

A kogo to Bóg zabił?

Jeśli dobrze pamietam to od tysiecy lat ludzie zabijają siebie nawzajem. Co rzadkie jest u innych gatunków ssaków.

Masę ludzi zabił . W potopie, w Sodomie i Gomorze , w M. Czerwonym ( Egipcjan ) . To seryjny morderca.

Teraz, wojciech iwaszczukiewicz napisał:

Masę ludzi zabił . W potopie, w Sodomie i Gomorze , w M. Czerwonym ( Egipcjan ) . To seryjny morderca.

No i swojego syna 😊

Najpierw stworzył ułomnych i grzesznych ludzi ,a następnie  wysłał swojego syna na śmierć aby odkupić ich winy . Jak to nazwać ?

27 minut temu, wojciech iwaszczukiewicz napisał:

Najpierw stworzył ułomnych i grzesznych ludzi ,a następnie  wysłał swojego syna na śmierć aby odkupić ich winy . Jak to nazwać ?

Sadysta, w dodatku orki mordują Ukraińców z błogosławieństwem Jezusa i gra gitara. 

51 minut temu, wojciech iwaszczukiewicz napisał:

Masę ludzi zabił .

PO 17 latach od mojego wpisu to i rozum w tobie zabił na śmierć zapewne też.
Chociaż stawiałbym na twoją winę samouboju tego co ci Bóg dał.

Edytowane przez xniwax

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Godzinę temu, wojciech iwaszczukiewicz napisał:

Bluźnierstwo, oszczerstwo, kłamstwo? Takie określenia przychodzą mi do głowy  

Godzinę temu, TomekL3 napisał:

Ogranicza nas nasza świadomość.

Masz rację. Jak świadomość ludzka była tak skąpa, że pierwotni ludzie nie umieli sobie wytłumaczyć otaczającego ich swiata, ktoś wpadł na "genialny" pomysł, by stworzyć sobie boga, jako wytłumaczenie niewytłumaczalnego. I tak koncept ludzi pierwotnych funkcjonuje do dziś, obrażając rozum i logikę współczesnego człowieka.

28 minut temu, xniwax napisał:

PO 17 latach od mojego wpisu to i rozum w tobie zabił na śmierć zapewne też.
Chociaż stawiałbym na twoją winę samouboju tego co ci Bóg dał.

A ty dalej uważasz ( po 17 latach ) , że nikogo nie zabił ? To komu zabił ten rozum ? Na szczęście nic mi nie dal . U ciebie też nie dostrzegam żadnych boskich darów .

11 minut temu, Roman_66094 napisał:

Oszczerstwo ? Podaj jakieś dowody na tę tezę .

Bo to rzeźnik był. Ale jest naród, który uważa się za wybrany przez niego. Słaba to rekomendacja

Ukryta Zawartość

Są dwa takie narody .

Ukryta Zawartość

21 minut temu, wojciech iwaszczukiewicz napisał:

Na szczęście nic mi nie dal

To widać, niestety.

21 minut temu, wojciech iwaszczukiewicz napisał:

A ty dalej uważasz ( po 17 latach ) , że nikogo nie zabił ?

Od co najmniej pół wieku tak uważam.
Skoro w Niego nie wierzysz to jakim cudem piszesz to co piszesz.
Nie jesteś wiarygodny.

Edytowane przez xniwax

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Piszę o obrazie Boga w który wierzą ludzie wierzący . O wiarygodności w twoim wykonaniu trudno mówić . Wypadałoby wypowiadać się zgodnie z tym w co się ponoć wierzy .

Edytowane przez wojciech iwaszczukiewicz
48 minut temu, Roman_66094 napisał:

Przyznajesz więc tym samym, że Bóg nie jest wszechmocny i że to nie był jego plan?

Jak nie jest wszechmocny, to nie może być bogiem. Proste

39 minut temu, wojciech iwaszczukiewicz napisał:

Są dwa takie narody .

Każdy nacjonalista ma swój naród wybrany.

Masz rację. Jak świadomość ludzka była tak skąpa, że pierwotni ludzie nie umieli sobie wytłumaczyć otaczającego ich swiata, ktoś wpadł na "genialny" pomysł, by stworzyć sobie boga, jako wytłumaczenie niewytłumaczalnego. I tak koncept ludzi pierwotnych funkcjonuje do dziś, obrażając rozum i logikę współczesnego człowieka.

Rozum, logika, ego współczesnego człowieka uwarunkowany jest przez system, w którym funkcjonujemy. System oparty o autorytety, schematy a nie samodzielnie myślenie.
Człowiek był pierwotny gdy nagle go olśniło i rozpoczął filozoficzne dywagacje.
Koncept boga biblijnego a także pozostałych religii pochodzi od twórców człowieka współczesnego - homo sapiens.

Wg nauki homo sapiens jest znacznie starszy od jakiejkolwiek historii pisanej. Wystarczy, by sobie wymyśleć boga np przed 10 tysiącami lat, a sądzę, że było to wcześniej. Najwyższy czas, by zakończyć tę bzdury i wziąć sprawy we własne ręce, bez zdawania się na wyimaginowane bóstwa. 

Więcej zasobów i energii będzie można przeznaczyć na na postęp zamiast marnować na bzdury i utrzymywanie nierobów i niepotrzebnych nikomu "instytucji".

Z starożytnych opisów wynika, że homo sapiens został stworzony ok. pół miliona lat temu na bazie człowieka neandertalskiego i dna twórców na potrzeby prac wydobywczych.
Bezpośrednią pozostałością po człowieku neandertalskim jest obecnie yeti czy sasquatch.

7 godzin temu, wojciech iwaszczukiewicz napisał:

Ludzie klepią wyświechtane teorie żeby tylko pasowały do ich światopoglądu... Bóg najpierw stworzył raj i wszystko było idealne ale człowiek się zbuntował i pozostaje takim do końca swoich dni chyba że się pojedna z Bogiem i przyjmie dar zbawienia w Chrystusie który jako jedyny był gotów zadość uczynić i odkupić naszą winę przed świętym Bogiem.

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

8 godzin temu, TomekL3 napisał:

Z starożytnych opisów wynika, że homo sapiens został stworzony ok. pół miliona lat temu na bazie człowieka neandertalskiego i dna twórców na potrzeby prac wydobywczych.
Bezpośrednią pozostałością po człowieku neandertalskim jest obecnie yeti czy sasquatch.

A może choć jeden mały, całkiem malutki, ale wiarygodny, dowodzik na te brednie?

Tylko nie cytat z Daenikena, bo nie lubię twórczości czubków.

Bóg jest nierozerwalnie związany z wiarą bo gdyby istniały autentyczne i rzeczywiste dowody na istnienie Boga wiara nie byłaby wiarą a tak rzekł głupi w sercu swoim: Boga nie ma (Ps 53:1).

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

9 godzin temu, jar1 napisał:

Przyznajesz więc tym samym, że Bóg nie jest wszechmocny i że to nie był jego plan?

Jak nie jest wszechmocny, to nie może być bogiem. Proste

Każdy nacjonalista ma swój naród wybrany.

Tak, to prawda.

A może choć jeden mały, całkiem malutki, ale wiarygodny, dowodzik na te brednie?
Tylko nie cytat z Daenikena, bo nie lubię twórczości czubków.

Poszperaj w mitologii sumeryjskiej czy odnalezionych glinianych tabliczkach z pismem klinowym.

Poszperaj w mitologii sumeryjskiej czy odnalezionych glinianych tabliczkach z pismem klinowym.

A może link do stron z Atlantydy?

A prawda, 12 tys lat temu wyłączyli serwery... 😉

Godzinę temu, Tal napisał:

Bóg jest nierozerwalnie związany z wiarą

Czyli jak nie wierzysz w krasnoludki, to ich nie ma. Ok, zgadzam się z tym.

Ja nie wierzę w boga, więc boga nie ma. I jak chcesz mnie przekonać, że jednak jest, bo ja uważam, że od początku pojęcie "bóg" to ściema.

Tylko jest jeden problem- jeśli nie wierzysz w coś, co istnieje, można udowodnić, że to coś JEST.

A brak Twojej wiary w istnienie tego czegoś nie sprawi, że to coś przestanie istnieć.

Wniosek- jeśli nie przedstawisz przekonującego dowodu na istnienie boga, pozostanie on ściemą, choćbyś na uszach stawał, by przekonać mnie, że istnieje. 

40 minut temu, porlick napisał:

Czyli jak nie wierzysz w krasnoludki, to ich nie ma. Ok, zgadzam się z tym.

Jak ktoś wierzy w krasnoludki to znaczy, że istnieją 😉

• Ostatnio przeglądający   1 użytkownik

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.