Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

problem w tym , ze Ty uważasz się za boga
natomiast chrześcijanin uważa się za stworzenie boże , które trwanie w Bogu zawdzięcza Stwórcy
jak pisze Jan w swoim pierwszym liście
"Popatrzcie, jaką miłością obdarzył nas Ojciec:
zostaliśmy nazwani dziećmi Bożym:
i rzeczywiście nimi jesteśmy.
Świat zaś dlatego nas nie zna,
że nie poznał Jego.
 Umiłowani, obecnie jesteśmy dziećmi Bożymi,
ale jeszcze się nie ujawniło,
czym będziemy.
Wiemy, że gdy się objawi,
będziemy do Niego podobni,
bo ujrzymy Go takim, jakim jest"

Nie tyle się uważam co wiem, że każdy z nas Nim/w Nim jest. Jak wszystko co jest.
Religia odciąga od zrozumienia tego, przekierowuje z jedności na pośrednictwo.
6 minut temu, slawek.xm napisał:

typowy pogląd Ś.J.

mylisz się , Jezus otwarcie mówi , że jest Bogiem

potwierdza to "Tak, jeżeli nie uwierzycie, że JA JESTEM"

"Gdy wywyższycie Syna Człowieczego, wtedy poznacie, że JA JESTEM"

"Zanim Abraham stał się, JA JESTEM"

dokładnie tak samo powiedzial Bóg do Mojżesza

"Oto pójdę do Izraelitów i powiem im: Bóg ojców naszych posłał mię do was. Lecz gdy oni mnie zapytają, jakie jest Jego imię, to cóż im mam powiedzieć?»  Odpowiedział Bóg Mojżeszowi: «JESTEM, KTÓRY JESTEM». I dodał: «Tak powiesz synom Izraela: JESTEM posłał mnie do was». Mówił dalej Bóg do Mojżesza: «Tak powiesz Izraelitom: "JESTEM, Bóg ojców waszych, Bóg Abrahama, Bóg Izaaka i Bóg Jakuba posłał mnie do was. To jest imię moje na wieki i to jest moje zawołanie na najdalsze pokolenia."

20 minut temu, slawek.xm napisał:

typowy pogląd Ś.J.

mylisz się , Jezus otwarcie mówi , że jest Bogiem

potwierdza to "Tak, jeżeli nie uwierzycie, że JA JESTEM"

"Gdy wywyższycie Syna Człowieczego, wtedy poznacie, że JA JESTEM"

"Zanim Abraham stał się, JA JESTEM"

dokładnie tak samo powiedzial Bóg do Mojżesza

"Oto pójdę do Izraelitów i powiem im: Bóg ojców naszych posłał mię do was. Lecz gdy oni mnie zapytają, jakie jest Jego imię, to cóż im mam powiedzieć?»  Odpowiedział Bóg Mojżeszowi: «JESTEM, KTÓRY JESTEM». I dodał: «Tak powiesz synom Izraela: JESTEM posłał mnie do was». Mówił dalej Bóg do Mojżesza: «Tak powiesz Izraelitom: "JESTEM, Bóg ojców waszych, Bóg Abrahama, Bóg Izaaka i Bóg Jakuba posłał mnie do was. To jest imię moje na wieki i to jest moje zawołanie na najdalsze pokolenia."

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Gość

(Konto usunięte)
5 minut temu, Bartik napisał:

F1990124-813F-41A4-B90A-573043E08E08.png

"Jezus, widząc ich wiarę, rzekł do paralityka: «Synu, odpuszczają ci się twoje grzechy».  A siedziało tam kilku uczonych w Piśmie, którzy myśleli w sercach swoich:  «Czemu On tak mówi? On bluźni. Któż może odpuszczać grzechy, oprócz jednego Boga?»  Jezus poznał zaraz w swym duchu, że tak myślą, i rzekł do nich: «Czemu nurtują te myśli w waszych sercach?  Cóż jest łatwiej: powiedzieć do paralityka: Odpuszczają ci się twoje grzechy, czy też powiedzieć: Wstań, weź swoje łoże i chodź?  Otóż, żebyście wiedzieli, iż Syn Człowieczy ma na ziemi władzę odpuszczania grzechów"

Otóż, żebyście wiedzieli, iż Syn Człowieczy ma na ziemi władzę odpuszczania grzechów

Jak każdy z nas gdy już wie kim jest, gdy zna swoją moc. Pomijam, że nie ma czegoś takiego jak grzech.
20 minut temu, TomekL3 napisał:

Jak każdy z nas gdy już wie kim jest, gdy zna swoją moc. Pomijam, że nie ma czegoś takiego jak grzech.

Rzym 5:12

12 Dlatego też jak przez jednego człowieka grzech wszedł na świat, a przez grzech śmierć, i w ten sposób śmierć przeszła na wszystkich ludzi, ponieważ wszyscy zgrzeszyli 

Twoje poglądy są niezgodne Biblią ,oczywiście możesz tak myśleć jednak dla tych co Biblia jest autorytetem wygląda to zupełnie inaczej .

1kor 6:18
Strzeżcie się rozpusty; wszelki grzech popełniony przez człowieka jest na zewnątrz ciała kto zaś grzeszy rozpustą, przeciwko własnemu ciału grzeszy

Edytowane przez Bartik
Rzym 5:12

12 Dlatego też jak przez jednego człowieka grzech wszedł na świat, a przez grzech śmierć, i w ten sposób śmierć przeszła na wszystkich ludzi, ponieważ wszyscy zgrzeszyli 
Twoje poglądy są niezgodne Biblią ,oczywiście możesz tak myśleć jednak dla tych co Biblia jest autorytetem wygląda to zupełnie inaczej .

Gdy się pozna Biblię szczególnie ST trudno, żeby stała się autorytetem. Tym bardziej, że ST to plagiat z Sumeru.
Nie ma grzechu, jest ,,lęk,, i brak wiedzy o sobie/nas.
1 minutę temu, TomekL3 napisał:

Gdy się pozna Biblię szczególnie ST trudno, żeby stała się autorytetem. Tym bardziej, że ST to plagiat z Sumeru.
Nie ma grzechu, jest ,,lęk,, i brak wiedzy o sobie/nas.

Fragmenty które ci przytoczyłem są z Nowego Testamentu .

Przeczytaj jeszcze raz i się zastanów 

• 3 tygodnie później...
W dniu 30.11.2021 o 21:41, TomekL3 napisał:

Biblia jest całością dla chrześcijan.

I zwykle jej nie znają. Mnie to się podoba ten kawałek o tym jak Bóg każe zabijać dzieci nieprzyjaciół i gwałcić kobiety.

1 minutę temu, zetempowiec napisał:

I zwykle jej nie znają. Mnie to się podoba ten kawałek o tym jak Bóg każe zabijać dzieci nieprzyjaciół i gwałcić kobiety.

Ten kawałek akurat znają.

1 godzinę temu, zetempowiec napisał:

Zacytuj ten kawełek bo ja jeszcze na taki nie natrafiłem .

20 godzin temu, Bartik napisał:

Zacytuj ten kawełek bo ja jeszcze na taki nie natrafiłem .

Wiele fajnych kawałków jest w ST. Na przykład wczesna oryginalna wersja dekalogu, w której znajdziesz:
"Ja jestem PANEM, twoim Bogiem, Bogiem zazdrosnym. Za grzechy tych, którzy Mnie nienawidzą, wymierzam karę ich potomkom, nawet w trzecim i czwartym pokoleniu."
Czym zawiniły wnuki, prawnuki i praprawnuki?
Ale dobra, chciałeś o zabijaniu...
Jest kawałek ulubiony przez katolików:
"Ktokolwiek obcuje cieleśnie z mężczyzną, tak jak się obcuje z kobietą, popełnia obrzydliwość. Obaj będą ukarani śmiercią, sami tę śmierć na siebie ściągnęli – Księga Kapłańska (20,13)."
Kobiety też im się przyjemnie zabijało.
"Lecz jeśli oskarżenie to okaże się prawdziwym, bo nie znalazły się dowody dziewictwa młodej kobiety, wyprowadzą młodą kobietę do drzwi domu ojca i kamienować ją będą mężowie tego miasta, aż umrze, bo dopuściła się bezeceństwa w Izraelu, uprawiając rozpustę w domu ojca. Usuniesz zło spośród siebie. (Księga Powtórzonego Prawa 22:20-21)"
Albo:
,,Przygotujcie rzeź dla jego synów z powodu niegodziwości ich ojca."(Ks. Izajasza 14:21-22)
Resztę usprawiedliwień dla zabijania szukaj sobie sam. Ostrzegam tylko, że we współczesnych sądach mogą nie działać.

11 godzin temu, zetempowiec napisał:

Wiele fajnych kawałków jest w ST. Na przykład wczesna oryginalna wersja dekalogu, w której znajdziesz:
"Ja jestem PANEM, twoim Bogiem, Bogiem zazdrosnym. Za grzechy tych, którzy Mnie nienawidzą, wymierzam karę ich potomkom, nawet w trzecim i czwartym pokoleniu."
Czym zawiniły wnuki, prawnuki i praprawnuki?
Ale dobra, chciałeś o zabijaniu...
Jest kawałek ulubiony przez katolików:
"Ktokolwiek obcuje cieleśnie z mężczyzną, tak jak się obcuje z kobietą, popełnia obrzydliwość. Obaj będą ukarani śmiercią, sami tę śmierć na siebie ściągnęli – Księga Kapłańska (20,13)."
Kobiety też im się przyjemnie zabijało.
"Lecz jeśli oskarżenie to okaże się prawdziwym, bo nie znalazły się dowody dziewictwa młodej kobiety, wyprowadzą młodą kobietę do drzwi domu ojca i kamienować ją będą mężowie tego miasta, aż umrze, bo dopuściła się bezeceństwa w Izraelu, uprawiając rozpustę w domu ojca. Usuniesz zło spośród siebie. (Księga Powtórzonego Prawa 22:20-21)"
Albo:
,,Przygotujcie rzeź dla jego synów z powodu niegodziwości ich ojca."(Ks. Izajasza 14:21-22)
Resztę usprawiedliwień dla zabijania szukaj sobie sam. Ostrzegam tylko, że we współczesnych sądach mogą nie działać.

Izajasza  14 :21,22 

To jest Przypowieść a ten fragment przypowieści kierowany jest do Medo Persji .

Przypowieść o Babilonie Wielkim .

Wyrwałeś fragment z kontekstu ,zawsze trzeba czytać całość i śledzić historyczne wydarzenia jak się rozgrywały . 

Reszty nie będę tłumaczył chyba że komuś bardzo zależy na poznawania Boga .

8 minut temu, Bartik napisał:

Wyrwałeś fragment z kontekstu

Tak, jasne. Wszystkie religijne oszołomy od starozakonnych po muzułmanów mają takie alibi. Ale historia udowadnia, że stosowali te "wyrwane z kontekstu" nakazy, jeśli tylko mogli.

11 minut temu, zetempowiec napisał:

Tak, jasne. Wszystkie religijne oszołomy od starozakonnych po muzułmanów mają takie alibi. Ale historia udowadnia, że stosowali te "wyrwane z kontekstu" nakazy, jeśli tylko mogli.

Nieznajomość faktów .

Każdy pisze tyle ile wie 🙂

Edytowane przez Bartik
14 godzin temu, Bartik napisał:

Nieznajomość faktów .

Każdy pisze tyle ile wie 🙂

Nieznajomość gramatyki i ortografii. Symptomatyczne.

1 minutę temu, toptwenty napisał:

Wy nawet więcej niż wiecie.

Kto ,Wy? Dzielisz ludzi na my ,wy?

1 godzinę temu, zetempowiec napisał:

Nieznajomość gramatyki i ortografii. Symptomatyczne.

To jest dla ciebie najważniejsze ?

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.