Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

1 godzinę temu, Mark75X napisał:

Nie, nie jedynym. Wyborów jest wiele, ale są ograniczone naturalnie stanem grzechu. Możesz więc wybierać między wieloma drogami dobra, albo między dobrem i złem.

To się zdecyduj, bo kreujesz się na biblijnego znawcę, aby za chwilę wymyślać jakieś filozoficzne głupoty. Skąd to wziąłeś, że można wybierać między wieloma drogami dobra. W chrześcijaństwie masz do wyboru drogę dobra i zła. Wybierasz złą idziesz do piekła. 

że wygasza jakąkolwiek logikę dyskusji w tym zakresie.

logiki nie ma żadnej

A kto powiedział, że był on karą za grzechy. 

No nikt, tak Bóg chciał aby Noe sobie popływał.

14 minut temu, kghm napisał:

kreujesz się na biblijnego znawcę, aby za chwilę wymyślać jakieś filozoficzne głupoty. Skąd to wziąłeś, że można wybierać między wieloma drogami dobra.

Nie kreuję się na żadnego znawcę, a jedynie staram się postępować zgodnie z nauką wiary i na nią wskazuję we wpisach. Wybór między dobrem, a złem, a więc dla takiej alternatywy jest oczywiście jeden, gdyż jest to istotnie alternatywa. Spektrum wyborów prawych moralnie jest już jednak szerokie. Przyjemności i uciech życiowych możesz szukać w różnych obszarach, niekoniecznie w narkotykach. Pieniądze możesz zarabiać dzięki pracy, trafnemu inwestowaniu lub nawet po części wygrywać w grach losowych. Niekoniecznie musisz więc tylko kraść by je zdobywać. Swoją pozycję w pracy możesz budować np. poprzez zaangażowanie i podnoszenie kwalifikacji, a niekoniecznie już kosztem innych. Przykłady można mnożyć. To kwestie tak oczywiste, że nie ma większego sensu by się nad nimi rozwodzić.

30 minut temu, kghm napisał:

logiki nie ma żadnej

Istotnie, żadnej nie odnalazłem w tym poście do którego się uprzednio odnosiłem.

Godzinę temu, Mark75X napisał:

Zakładam, że Ty, @Tal i wielu, wielu innych też, i zupełnie nie ma znaczenia jak ktoś chce nas postrzegać. Może uznawać za ewenement, może za misjonarzy, albo po prostu za normalnych wiernych Kościoła Katolickiego

Odkąd się nowonarodziłem to przestało mnie interesować pod względem negatywnym jak ludzie mnie postrzegają pocieszając się słowami Jezusa: "Błogosławieni jesteście, gdy z mego powodu będą wam złorzeczyć, prześladować was i mówić kłamliwie wszystko, co złe, przeciwko wam." (Mt 5:11). Z drugiej zaś strony mnie jako chrześcijanina interesuje świadectwo mojej wiary w życiu codziennym i tego jak ludzie mnie widzą i oceniają ot taki paradoks. Prawdopodobnie też rozczaruje Cię, ale nie należę do kościoła katolickiego, ale jestem protestantem i należę do Kościoła Chrześcijan Baptystów RP.

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

6 minut temu, Tal napisał:

Odkąd się nowonarodziłem

Masz na myśli nawrócenie po określonej sytuacji życiowej? Nie pytam oczywiście o ewent. szczegóły z nią związane.

7 minut temu, Tal napisał:

jestem protestantem i należę do Kościoła Chrześcijan Baptystów RP.

To akurat sprawa poniekąd wtórna. Wiara jest ta sama.

9 minut temu, Tal napisał:

ot taki paradoks

To akurat nie jest żaden paradoks, jeśli negatywną krytykę o podłożu wyznaniowym jednoznacznie interpretujesz, szufladkujesz i odrzucasz. 

3 minuty temu, Mark75X napisał:

Masz na myśli nawrócenie po określonej sytuacji życiowej? Nie pytam oczywiście o ewent. szczegóły z nią związane.

Myślę, że koniecznie powinieneś wysłuchać poniższego nauczania, które wyjaśnia czym jest biblijna doktryna nowonarodzenia? Dlaczego nowonarodzenie jest dziełem wyłącznie samego Boga? Jaka jest natura nowego narodzenia? W jaki sposób Bóg zbawia człowieka? Dlaczego człowiek nie ma najmniejszego wpływu w swoje zbawienie? Dlaczego, mimo bezradności człowieka aby zbawić samego siebie, człowiek wciąż jest zobowiązany przyjść do Boga? Jakie jest znaczenie wizyty Nikodema u Jezusa?

8 minut temu, Mark75X napisał:

To akurat sprawa poniekąd wtórna. Wiara jest ta sama.

Z przykrością muszę stwierdzić, że choć fundamentalnie się zgadzamy to doktrynalnie się różnimy i wiele dogmatów kościoła katolickiego mi się nie podoba, bo są one po prostu niebiblijne.

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

albo po prostu za normalnych wiernych Kościoła Katolickiego - wspólnoty, która trwa od wieków i radziła sobie w tym czasie skutecznie z niejednym wrogiem, na pewno mocniejszym niż obecna patologia lewacka i jej propaganda.

ostatnio bardzo gorliwy katolik na placu Piłsudskiego krzyczał patologiczne szmaty. Myślisz, że wasz Bóg potrzebuje takich obrońców? Nawet nie wiesz za co był potop a Ty chcesz udowadniać, że Bóg istnieje? Wystarczy biblia w obrazkach dla dzieci żeby nadrobić zaległości. 

19 godzin temu, wojciech iwaszczukiewicz napisał:

Proponuję powrót do tego co napisałem na początku . Otóż napisałem,że ci wymienieni wybitni naukowcy ,którzy deklarowali wiarę w Boga nie koniecznie mieli na myśli to samo co chrześcijanie. Często wierzyli w innego Boga niż jest w Biblii . Poza tym to niczego nie przesądza. Biblia jest zbiorem mitów, legend . Często zaczerpniętych z innych religii np. z religii egipskiej, sumeryjskiej czy z zoroastryzmu , Indii ( Nowy Testament ).

Natura człowieka to natura zwierzęcia. Człowiek jest zwierzęciem .

"Natura człowieka to natura zwierzęcia. Człowiek jest zwierzęciem."

Naczytałeś się "dzieł" ateistycznej literatury i teraz powtarzasz zasłyszane dyrdymały. Pokaż mi w świecie zwierząt odpowiedniki skrajnie patologicznych ludzkich zachowań, np. niezaspokojonego pędu do nadmiernego bogactwa. Zwierzę jak się nasyci z reguły odpoczywa, lichwiarz będzie gromadził złoto, którego nie zużyje w nieskończoność, a w chwili śmierci będzie cierpiał, że nie może go zabrać ze sobą.

Zwierzęta nie mordują w mniej lub bardziej zorganizowany sposób milionów osobników własnego gatunku, co u ludzi jest standardem itd. itd. itd.

Gdzie tu więc dostrzegasz tą zwierzęcą naturę człowieka? 😄

Edytowane przez Mrok
9 godzin temu, kghm napisał:

ostatnio bardzo gorliwy katolik na placu Piłsudskiego krzyczał patologiczne szmaty. Myślisz, że wasz Bóg potrzebuje takich obrońców?

Bóg dał mu wolna wolę, On go będzie rozliczał, wiec to przykład na co? Na to, że katolicy są źli?

Myślisz, ze twój Bóg jest teraz szczęśliwy?

„Jeśli nie masz co robić, nie rób tego w moim towarzystwie”

4 godziny temu, Jacchusia napisał:

mój bóg, twój bóg...

i dlatego cała ta koncepcja boga jest o kant dupy...

2 godziny temu, kostropaty napisał:

mój bóg, twój bóg...

i dlatego cała ta koncepcja boga jest o kant dupy...

specjalnie tego zwrotu uzyłe a to z tego powódu:

7 godzin temu, Jacchusia napisał:

Myślisz, że wasz Bóg potrzebuje takich obrońców?

Nawet wiem kim czym to pachnie 🙂

9 godzin temu, Jacchusia napisał:

Bóg dał mu wolna wolę, On go będzie rozliczał, wiec to przykład na co? Na to, że katolicy są źli?

Przykład na to, że dla was jak ktoś ma inne poglądy nagle staje się ,,patologiczną szmatą" czy ,,lewacką patologią''. To są argumenty z rynsztoka i nie bardzo pasują do obrońców Boga.

9 godzin temu, Jacchusia napisał:

Obraził się bo mu powiedziałem, że z potopem trochę przesadził.

1 godzinę temu, Jacchusia napisał:

Nawet wiem kim czym to pachnie 🙂

Jakie to typowe dla twojej wiary, ale wąchaj dalej. 

2 godziny temu, Jacchusia napisał:

specjalnie tego zwrotu uzyłe a to z tego powódu:

Porażające jest to, jak wiele tu osób nie zrozumiało tej banalnie prostej metafory jaką użyłeś komentując tamten bzdurny wpis.

37 minut temu, kghm napisał:

,,patologiczną szmatą" czy ,,lewacką patologią''.

To nie ci którzy je mają, ale ci którzy się z nimi obnoszą, manifestują w przestrzeni publicznej jako jedyne słuszne, i próbują narzucać innym aprobatę dla danej patologii np. pod pretekstem tolerancji. Tolerancja danych poglądów i postaw, a ich akceptacja, to dwie zupełnie różne kwestie.

13 godzin temu, kghm napisał:

Przykład na to, że dla was jak ktoś ma inne poglądy nagle staje się ,,patologiczną szmatą" czy ,,lewacką patologią''. To są argumenty z rynsztoka i nie bardzo pasują do obrońców Boga.

Takie uogólnienia nie są niczym dobrym i świadczą o uprzedzeniach.

14 godzin temu, kghm napisał:

Obraził się bo mu powiedziałem, że z potopem trochę przesadził.

Bzdura, znowu cos sobie ubzdurałeś. Jedynie wskazywałem _twój_ sposób komunikacji/nomenklature sugerującą że katolicy maja jakiegoś tam swojego Boga a pewnie jeszcze bozka - to znana mi retoryka świadków jehowy, zielonoświatkowców i im podobnych.

14 godzin temu, kghm napisał:

Jakie to typowe dla twojej wiary, ale wąchaj dalej. 

Znowu uogólnienia, nie  jęsli to typowe to dla mnie. Widac, ze ktoś mysli za ciebie w kategoriach oni-my.

4 godziny temu, Jacchusia napisał:

Bzdura, znowu cos sobie ubzdurałeś. Jedynie wskazywałem _twój_ sposób komunikacji/nomenklature sugerującą że katolicy maja jakiegoś tam swojego Boga a pewnie jeszcze bozka - to znana mi retoryka świadków jehowy, zielonoświatkowców i im podobnych.

Jedyne co potrafisz to łapać za słówka, ale to mnie nie dziwi. W tekście którym użyłem słowa ,,wasz Bóg'' nie ma znaczenia czyj to Bóg. Przecież ja mogę wierzyć np. w Budde i zwrot ,,wasz Bóg'' byłby ok.

Wracając do pytania, bo razem z kolesiem  nabraliście wody w usta i zbaczacie z tematu.

Czy Bóg którego reprezentujesz, pomylił się dokonując potopu i nie przewidział, że następne pokolenia będą dalej grzeszyć i bluźnić z Jarkiem na czele?

3 godziny temu, kghm napisał:

Wracając do pytania, bo razem z kolesiem  nabraliście wody w usta i zbaczacie z tematu.

Ty masz jakiś problem...ze skupieniem się. Powiedz mi kiedy ja brałem udział w waszej rozmowie?

Dziwne rozmowy prowadzisz, w których nie wiesz z kim o czym rozmawiasz.

3 godziny temu, kghm napisał:

Czy Bóg którego reprezentujesz, pomylił się dokonując potopu i nie przewidział, że następne pokolenia będą dalej grzeszyć i bluźnić z Jarkiem na czele?

Nie, ten Bóg się nie pomylił. Ludzie w następnych pokoleniach po prostu nie traktowali tego jako kary, nie wyciągnęli wniosków, nie odwrócili się mimo ostrzeżenia od szatana, wybierając ostatecznie drogę zła, a tym samym wiecznego potępienia po śmierci. Dokładnie tę samą drogę co obecnie wybiera Tusk i lewactwo promujące w tym kraju demoralizację dzieci, patologie obyczajowe, dewiacje seksualne, aborcję itd.

9 minut temu, endriuw napisał:

Np. bibki na plebaniach z udziałem męskich prostytutek... Winien procederom jest Tusk (co oczywiste).

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

To chyba nie są przypadki dewiacji seksualnych.🤔

Ludzie grzeszyli, grzeszą i grzeszyć będą. Każdy odpowiada za siebie i oni oczywiście też za to odpowiedzą, więc nie bardzo wiem o czym piszesz. Co to w ogóle za bezmyślne porównanie. Różnica między nimi a Tuskiem jest oczywista. Oni nie stoją na czele rządu, nie promują i nie wdrażają patologicznych rozwiązań systemowych. 

Ukryta Zawartość

4 minuty temu, Mark75X napisał:

Oni nie stoją na czele rządu, nie promują i nie wdrażają patologicznych rozwiązań systemowych. 

Zdaje się, że stoją na straży moralności i próbują umoralniać wiernych. Czyż nie?

5 minut temu, Mark75X napisał:

więc nie bardzo wiem o czym piszesz

To jest odpowiedź na

30 minut temu, Mark75X napisał:

patologie obyczajowe, dewiacje seksualne

.

58 minut temu, endriuw napisał:

straży moralności

To jest jedynie irracjonalne uogólnienie. Czy mam rozumieć, że całe lgbt to pedofile ? (bo przypadki pedofilii były stwierdzane niejednokrotnie w tym środowisku). Trzeba mieć naprawdę mocno zawężone horyzonty intelektu by na podstawie przypadków dot. poszczególnych księży, próbować przenosić tę patologię na cały KK. Kościół jako instytucja niewątpliwie stoi na straży moralności od wieków.

17 minut temu, Mark75X napisał:

Trzeba mieć naprawdę mocno zawężone horyzonty intelektu by na podstawie przypadków dot. poszczególnych księży, próbować przenosić tę patologię na cały KK

Aj tam.
Wystarczą odpowiednie wytyczne.🙂

18 minut temu, Mark75X napisał:

Kościół jako instytucja niewątpliwie stoi na straży moralności od wieków.

I to jest to-co boli najbardziej.
Aby zniszczyć moralność-żeby wszystko było wolno-trzeba zniszczyć KK.
Więc dobiera się funków,daje wytyczne i heja....
Centrum w GW,liczne wsparcie os sorosowych ngos'ów i tak to trwa od dekad.

szczęście,że wsparcie z USAID juz nie płynie szerokim strumieniem...

Ukryta Zawartość

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

Nie, ten Bóg się nie pomylił. Ludzie w następnych pokoleniach po prostu nie traktowali tego jako kary, nie wyciągnęli wniosków,

Czyli sam potwierdzasz, cel nie został osiągnięty, jak grzeszyli przed, tak i grzeszą po.

nie odwrócili się mimo ostrzeżenia od szatana,

pierwsze słyszę żeby szatan kogoś ostrzegał.

13 minut temu, Mark75X napisał:

Kościół jako instytucja niewątpliwie stoi na straży moralności od wieków.

To tylko teoria, a jak było w praktyce...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

1 godzinę temu, endriuw napisał:

Np. bibki na plebaniach z udziałem męskich prostytutek... Winien procederom jest Tusk (co oczywiste).

Ukryta Zawartość

To chyba nie są przypadki dewiacji seksualnych.🤔

A tu straznik moralności z uniwersyteta.
jenu/ona/onu/enu/... jest rofesorem.

Przechwycenie obrazu ekranu_2024-01-31_19-05-42.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

4 minuty temu, kghm napisał:

Ja czytałem setki wpisów,w których ostrzega [za poś rednictwem swoich sługusów] przed głosowaniem na jednego z kandydatów.🙂

6 godzin temu, kghm napisał:

Czy Bóg którego reprezentujesz, pomylił się dokonując potopu

Złośliwi powiadają,że nie urządził drugiego potopu-bo przekonał się o bezskuteczności pierwszego🙂

ba,nie przewidział,że nie tylko z Jarkiem,ale i Donaldem,w ogóle z wieloma userami z forum będzie kłopot.
Ciebie oczywiście nie liczę-byłoby to niegrzeczne.😃

Czy Bóg którego reprezentujesz

A jakiego Boga Ty reprezentujesz?

5 minut temu, kghm napisał:

To tylko teoria, a jak było w praktyce...

na tyle lepiej niż w wymyślonym lewackim destylacie moralności-że nowoczesna społeczność "lgbt" do tej pory domaga się małżeństw,udzielania komunii itp-jednym słowem:
Dostępu do wiary [której tak bardzo nienawidzą] w Boga [którego jak twierdzą nie ma]

Jeśli nie ma,to po co z nim walczyć?
Walka z nieistniejącym przeciwnikiem to jedna z cech,na której wybudowano sztuczna antyludzka ideologię.
To ideologia walki,wojny,nie może obyć się bez wroga-więc musi go sobie stworzyć.

Kiedyś-był to kułak
Dziś-normalny biały człowiek i jego kultura
A od zawsze - Kościół,a raczej etyka chrześcijańska,której marksizm,jako dzieło [szatana-posrednio] nienawidzi równie mocno jak nienawidzi człowieka-jako Bożego dzieła.
Człowiek stworzony na Boskie podobieństwo jest dla nich nie do zniesienia,a więc niszczmy:
-idee rodziny
-ideę macierzyństwa
-sama idee miłości,wypaczmy
-niszczmy samo zycie-promowanie eutanazji,aborcji...
-niszczmy własność.....

W ogóle lewicowa walka z wartościami chrześcijanskimi,których jak wiadomo,wg nich nie ma,boż i nie ma samego Boga-jest bardzo ciekawa z psychologicznego punktu widzenia i dowodzi błedów logicznych tej ideologi,błędów,które na starcie powodują jej samounicestwienie po kilkunastu,czy kilkudziesięciu latach.

KK przetrwał 2025 lat
lewica,marksiści od troche ponad stu...
No dobra,rewolucja francuska i te inne bzdety-może od kilkuset usiłuja obalić KK,a raczej jego idee i na razie jest kiepsko.

A dlaczego atakują KK-no bo łatwiej,niż wiarę samą w sobie.
Najlepiej oczernić,ośmieszyć,zdezawuowac poszczególnych kapłanow,sama instytucję,postawić swojego na czele.....

I wszystkie drogi....

51 minut temu, kghm napisał:

Czyli sam potwierdzasz, cel nie został osiągnięty, jak grzeszyli przed, tak i grzeszą po.

Tak i dlatego od początku poniekąd metaforycznie, a poniekąd poważnie pytałem, kto tu powiedział o karze za grzechy. To była bardziej forma ostrzeżenia niżeli kara. Powtarzam po raz kolejny, o czym pisał też uprzednio kolega. Bóg wskazuje człowiekowi nienaganny kodeks moralny, pokazuje jak powinien przeżyć swoje życie, aby otrzymał nagrodę zbawienia po śmierci, a uniknął kary potępienia i męk piekielnych. Jednocześnie daje mu swobodę wyborów życiowych. Jeśli zatem człowiek łamie ten kodeks, świadomie wybiera ciemność i grzech, ponosi oczywiście tego konsekwecje, a więc konsekwecje ulegania pokusom złego ducha. Prościej się tego nie da wyrazić. Jezus też był kilkukrotnie kuszony przez szatana, ale tym pokusom nie uległ.

Godzinę temu, kghm napisał:

To istotnie mój błąd składniowy, oczywiście nie rzeczowy. Doskonale wiesz co miałem na myśli. Czepianie się niuansów przy braku argumentów - norma. Tamten fragment powinien brzmieć "nie odwrócili się od szatana mimo ostrzeżenia".

Godzinę temu, kghm napisał:

tylko teoria, a jak było w praktyce...

Naprawdę mamy przyjąć, że całe lgbt to pedofile? W jakim celu uogólniasz i próbujesz przenosić jednostkowe patologie, a więc postępowanie tak naprawdę ciężkich grzeszników, na szlachetność moralną i duchową milionów księży na świecie, którzy nigdy niczym się nie splamili i przy okazji na wizerunek Kościoła kształtowany wg najwyższych standardów moralnych przez wieki? Jest to nie tyle bezmyślne i obrzydliwe, co po prostu skrajnie głupie. Niestety herezje które tu wypisujesz nie wystawiają najlepszego świadectwa jeżeli chodzi o poziom reprezentowanego intelektu, bardzo delikatnie rzecz ujmując.

Można przypuścić, że Bóg stworzył lub akceptuje patologiczny system, w którym żyjemy tylko po to żeby mieć jak najwięcej
,,zbłąkanych,, owieczek w piekle na wiecznych mękach. Dał każdemu średnio 60-70 lat życia co by delikwent nie zdążył się ogarnąć.
9 godzin temu, Mark75X napisał:

To jest jedynie irracjonalne uogólnienie. Czy mam rozumieć, że całe lgbt to pedofile ? (bo przypadki pedofilii były stwierdzane niejednokrotnie w tym środowisku). Trzeba mieć naprawdę mocno zawężone horyzonty intelektu by na podstawie przypadków dot. poszczególnych księży, próbować przenosić tę patologię na cały KK. Kościół jako instytucja niewątpliwie stoi na straży moralności od wieków.

Źle Szanowny Pan zrozumiał. Czy ja coś o pedofilii pisałem? I czy pisałem, że całe LGBT, to pedofile? Napisałem, że księża stojąc na straży moralności i umoralniając wiernych, nie powinni robić tego, co piętnują z ambon.

Czy Szanowny Pan na zdjęciach przedstawiających księdza Jurka, widzi gdzieś dziecko, czy dwóch dorosłych mężczyzn? To chyba są owe ,,mocno zawężone horyzonty intelektu", powodujące interpretację tekstu po swojemu...

9 godzin temu, Pseudodrummer napisał:

A tu straznik moralności z uniwersyteta.
jenu/ona/onu/enu/... jest rofesorem.

Ukryta Zawartość

Ksiądz jakiś, czy co?

Ukryta Zawartość

9 godzin temu, kghm napisał:

pierwsze słyszę żeby szatan kogoś ostrzegał

17446971025936530514885883532524.jpg.bbf76ff4115885bee37d12002aec7495.jpg

Temu panu z prawej strony, to chyba podpowiadał, żeby ów dążył do pokoju. Wszelkimi możliwymi sposobami...

8 godzin temu, Pseudodrummer napisał:

Ja czytałem setki wpisów,w których ostrzega [za poś rednictwem swoich sługusów] przed głosowaniem na jednego z kandydatów.🙂

Na Prezesa?🤭

Ściślej mówiąc - ostrzegał przed Prezesem? Na imię było mu Rajmund?

36 minut temu, endriuw napisał:

Źle Szanowny Pan zrozumiał. Czy ja coś o pedofilii pisałem? I czy pisałem, że całe LGBT, to pedofile? Napisałem, że księża stojąc na straży moralności i umoralniając wiernych, nie powinni robić tego, co piętnują z ambon.

Dobrze zrozumiałem. Pojedyncze, zbłąkane przypadki to raczej niecała społeczność kościelna, tak jak mam nadzieje, niecałe lgbt to pedofile (choć na pewno więcej wśród nich dzieciolubnych niż pederastów i innych dewiantów wśród "księży"). Horyzonty widać, wciąż bardzo mocno zawężone.

37 minut temu, endriuw napisał:

Ksiądz jakiś, czy co?

Nie, to tylko angliszcze. Obraz najcięższego stadium zaburzeń psychicznych, pomiot szatański, a zarazem przedstawiciel "chlubnej" ideologii, tak mocno umiłowanej przez Trzaskowskiego i Tuska.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.