Skocz do zawartości
IGNORED

Wasze ustroje (systemy, sprzęt audio).

Rekomendowane odpowiedzi

Ooo, to już ustawienie kolumn nie wchodzi w grę? zaraz dojdziemy do tego że trzeba wymienić kable aby nowy wzmacniacz zagrał basem tak jak stary...

Idę po popcorn :)

Gówno, bo bez sensu upierać się przy czymś co jest oderwane od rzeczywistości...

Ja wierzę, że kolega graaf ma potencjał i wiele potrafi wycisnąć ze sprzętu z pomocą akustyki ale wiem też, że z gówna bata nie ukręcisz - za przeproszeniem.

Jak wymieniłem wzmak z 120W na kanał przy 8 om na wzmacniacz cyfrowy klasy D z mocą około 30W to niestety jest różnica. Nie wiem po co upierać się, że mogę to czy tamto zmienić w pokoju jak najzwyczajniej dokupiłem hybrydową końcówkę w czystej klasie A i mam o wiele lepsze granie niż to co było na początku. Nawet nie dotykałem kolumn a wszystko się poukładało. :) taka magia.

Edytowane przez gokar83

-- Audiolab M-PWR -- Audiolab M-Dac -- Dali Menuet -- Rel T-zero -- Głośnikowy: Chord Rumour X --

Na foci masz kark niewspółmiernie szeroki do wymiaru głowy, być może to przeszkadza Ci zrozumieć założenia tematu?

Jakie są założenia tematu "wasze ustroje"? Słucham - oświeć mnie.

Kolego... ręce opadają. Jak masz mi coś do powiedzenia to pisz na priv. Tu na forum przynajmniej wyraź swoją opinie popartą swoimi argumentami by dyskusja chociaż jakiś minimalny poziom trzymała.

W audio nie ma tylko jednej drogi do otrzymania "swojego" dźwięku. Jedni inwestują w akustykę, inni w kable. Jeden ma nirwanę na kabelku za 3 tyś a na innym za 4 tyś mu się wszystko pierdzieli. Takie hobby a nie założenia. Jestem otwarty na polemikę i niczego nie neguję bo może jeszcze przede mną sporo nie odkrytych tematów w tej dziedzinie, jednak na forum publicznym mam prawo z czymś nie do końca się zgodzić i poprzeć to swoim doświadczeniem a nie lekturą czy testami znajomych.

-- Audiolab M-PWR -- Audiolab M-Dac -- Dali Menuet -- Rel T-zero -- Głośnikowy: Chord Rumour X --

Wybaczcie ale nie odnoszę się do wartości merytorycznej Waszych wpisów, musiałbym zapoznać się z postaciami i wątkiem.

Jako moderator usuwam wulgaryzmy i ostrzegam szczególnie @nosferatur przed podążaniem dalej tą drogą.

Gość nosferartur

(Konto usunięte)

Wycięliście mój wpis, a reszta nie tknięta…? Choć nie na temat to dobrze, że dyskusja się toczy…

Wybaczcie ale nie odnoszę się do wartości merytorycznej Waszych wpisów, musiałbym zapoznać się z postaciami i wątkiem.

Jako moderator usuwam wulgaryzmy i ostrzegam szczególnie @nosferatur przed podążaniem dalej tą drogą.

Wybacz Wlado, ale to mój ostatni wpis, nie chce mi się gadać z dziećmi, czy gamoniami.

Napisałem wyraźnie. Nie rozstrzygam czy dyskusja jest prowadzona przez wszystkie strony na temat. Usuwam wyłącznie wulgaryzmy. To od Was zależy, czy dyskutujecie w temacie, czy nie. Jeśli uważacie, że ktoś trolluje, zgłaszajcie na panel uzasadniając Wasze zgłoszenie.

Bluzganie zawsze skończy się usunięciem wpisu i karą regulaminową.

wątek ma tytuł wprowadzający w błąd, zamiast "wasze ustroje", co sugeruje tematykę domowej roboty adaptacji akustycznej, powinien być ..mój sprzęt ...hue hue ...jakkolwiek ekshibicjonistycznie by to nie zabrzmiało ;-))

no chyba że uznać, że brak ustrojów albo paprotka na 3cim planie to też ustrój ;)

For us, there is no spring. Just the wind that smells fresh before the storm.

Ustrój początkującego hajfajowca :)

Wiem ze akustycznie dużo do naprawy ale i tak jest o niebo lepiej niż w założeniach przedstawionych do akceptacji przez druga połówkę ;)

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ustrój początkującego hajfajowca :)

Wiem ze akustycznie dużo do naprawy ale i tak jest o niebo lepiej niż w założeniach przedstawionych do akceptacji przez druga połówkę ;)

Pozdrawiam

One tak mają niestety ;-)

Ale jak na początek i ograniczenia to i tak jest fajnie.

Opisz sprzęt - bo w "o mnie" pusto

• 2 tygodnie później...

Mój skromny zestaw i pokój.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) post-49578-0-31422700-1433189634_thumb.jpg

Podoba mi sie - schludnie i prosto :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mój skromny zestaw i pokój.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) post-49578-0-31422700-1433189634_thumb.jpg

Ładnie tylko…zastanawiające po co pod wzmacniaczem ten kawałek "blatu", czy raczej (tak to wygląda na zdjęciu) kawałka kamienia, skoro obok kompletnie bez tego jest gramofon.

Jak dla mnie powinno byc odwrotnie, by eliminować drgania gramofonu, nie wzmacniacza.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

#IRespect Music  SORRY! NIE TRAWIĘ AGROMUZYKI.

Raczej by odizolować resztę drgań od gramofonu i ustabilizować podstawę gramofonu...

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Zgadza sie, źle to ująłem. Dzięki za poprawienie, bo wprowadziłoby to w błąd zainteresowane osoby.

U mnie moje małe dzieło jeszcze nie gotowe (rozłączone i nie podłączone kilka urządzeń), ale zarys już widać ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Ar3cky

#IRespect Music  SORRY! NIE TRAWIĘ AGROMUZYKI.

po co pod wzmacniaczem ten kawałek "blatu"

Granit pod wzmacniaczem jest dla równowagi wizualnej. Gramofon i wzmacniacz mają teraz tę samą wysokość. Jestem esteta, nic na to nie poradzę :)

P.S. Szafka pod sprzętem waży ok 100kg bez wagi winyli, także gramofon stoi chyba na stabilnym podłożu.

• 3 tygodnie później...

Przeglądając ten wętek, zdjęcia systemów uzytkowników stwierdzam że, zdecydowana większość, pewno z 90% osób z tego forum ma skandalicznie ustawione kolumny, często są to dobre, drogie kolumny postawione w kąt, w rogu pokoju albo wciśnięte miedzy regały, szafki audio itd. Ci ludzie nie maja elementarnego pojęcia o audio, o właściwym ustawieniu systemu, o akustyce pomieszczeń już nie wspomnę, a piszą na forum, wygłaszają opinie nie mając bladego pojęcia o tym, o czym z takim zacięciem piszą. I jeszcze robią jakieś tam adaptacje akustyczne.

Właściwe ustawienie kolumn w pokoju, przy zachowaniu odpowiednich odległości od ścian i proporcji odległości od ścian jest kluczowe. Adaptacja akustyczna też jest ważna, ale dopiero jak ma się przede wszystkim dobrze ustawiony system w pomieszczeniu.

Dlatego pytanie się formowaczów o opinie na temat kabli, na temat sprzętu nie ma sensu, oni nie maja pojęcia, o czym piszą w większości. Jedynie mała grupa osób rzeczywiście zna się na rzeczy. Jeśli śledzi się forum na bieżąco to ma się w miarę rozeznanie, co do tych osób.

Wg mnie każdy rejestrujący się na forum i zabierający tu glos powinien obowiązkowo zamieszczać zdjęcie swojego systemu w pokoju, jak jest ustawiony. Dla mnie to kluczowa informacja. Od razu wiem czy dana osoba ma pojęcie o audio czy nie i wiem wtedy czy jego opinia na tematy urządzeń, kabli jest cos warta czy nie.

Żeby nie być gołosłownym, prosze zobaczyć :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Chcielibyście poznać opinię tych osób o kablach, sprzęcie wysokiej klasy? Bo ja nie. Ich system nie gra nawet na 20-30% swoich możliwości, więc jak mogą ocenić, pisać swoje opinie o dobrym kablu głośnikowym czy o kolumnach.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Jkuc

To też esteci

:-)

Nie myśl. Jeśli już pomyślałeś, to nie mów. Jeśli już powiedziałeś, to nie pisz. Jeśli już napisałeś, to nie podpisuj. Jeśli podpisałeś, to się nie dziw!

Gość bartosz_55239

(Konto usunięte)

Chcielibyście poznać opinię tych osób o kablach, sprzęcie wysokiej klasy? Bo ja nie. Ich system nie gra nawet na 20-30% swoich możliwości, więc jak mogą ocenić, pisać swoje opinie o dobrym kablu głośnikowym czy o kolumnach.

No mogą. Jeden tu opowiadał o uwolnieniu dzwieku od głosników a miał wielkie paki w małym pokoju bez wolnego miejsca wokół kolumn...

Przeglądając ten wętek, zdjęcia systemów uzytkowników stwierdzam że, zdecydowana większość, pewno z 90% osób z tego forum ma skandalicznie ustawione kolumny, często są to dobre, drogie kolumny postawione w kąt, w rogu pokoju albo wciśnięte miedzy regały, szafki audio itd. Ci ludzie nie maja elementarnego pojęcia o audio, o właściwym ustawieniu systemu, o akustyce pomieszczeń już nie wspomnę, a piszą na forum, wygłaszają opinie nie mając bladego pojęcia o tym, o czym z takim zacięciem piszą. I jeszcze robią jakieś tam adaptacje akustyczne.

Właściwe ustawienie kolumn w pokoju, przy zachowaniu odpowiednich odległości od ścian i proporcji odległości od ścian jest kluczowe. Adaptacja akustyczna też jest ważna, ale dopiero jak ma się przede wszystkim dobrze ustawiony system w pomieszczeniu.

Dlatego pytanie się formowaczów o opinie na temat kabli, na temat sprzętu nie ma sensu, oni nie maja pojęcia, o czym piszą w większości. Jedynie mała grupa osób rzeczywiście zna się na rzeczy. Jeśli śledzi się forum na bieżąco to ma się w miarę rozeznanie, co do tych osób.

Wg mnie każdy rejestrujący się na forum i zabierający tu glos powinien obowiązkowo zamieszczać zdjęcie swojego systemu w pokoju, jak jest ustawiony. Dla mnie to kluczowa informacja. Od razu wiem czy dana osoba ma pojęcie o audio czy nie i wiem wtedy czy jego opinia na tematy urządzeń, kabli jest cos warta czy nie.

Żeby nie być gołosłownym, prosze zobaczyć :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To nie do konca w kazdym przypadku jest adekwatne. Czesto sa to fotki ustawien wyjete wprost z codziennosci - podczas odsluchu kolumny zostaja przesuniete. Moge sobie wyobrazic taka sytuacje bo sam tak mam: nie wszyscy mamy taki luksus pezestrzeni zeby sobie adaptiwac jedno pomieszczenie tyklo do sluchania muzyki. Czesto jest to przedszkole z kolumnami wstawionymi w kat z tej przyczyny zeby bron Boze taki jeden czy drugi chrabaszcz nie urzadzil sobie pola bitwy miedzy nimi ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez awietek

To i ja coś wrzucę. wiem, że nie jest idealnie ale dla mnie na dzień dzisiejszy jest aż za dobrze :) ustawienie kolumn to niestety kompromis ale i tak dźwięk jest całkowicie oderwany i tworzy się bardzo przyzwoita scena.

sam8082.jpg

Niektorzy nie maja ustawionego systemu "poprawnie", bo im na to warunki mieszkania/pokoju nie pozwalaja, co nie znaczy, ze nie znaja teorii. Ja mam troche pojecia o akustyce w zwiazku ze swoja praca a sprzet mam ustawiony w jedyny sposob, w jaki mozna go bylo ustawic w pokoju. Oczywiscie pelno"znawcow" zaraz mnie wysmialo, ale tez zaden nie umial doradzic jak prawidlowo ustawic moje kolumny w moim pomieszczeniu. Jak ktos ma maly pokoj z meblami to ciezko ustawic w nim sprzet tak jak by sie chcialo. Zbrodnia jest natomiast, gdy w 40m I polaciach przestrzeni, ktos stawia kolumny 10cm od sciany, szafki i 1.5m od siebie. To jednak inna sytuacja. Glupota tez jest pisanie, ze najpierw pokoj a pozniej sprzet. W ten sposob 99% osob nie mialoby sprzetu, tylko ciulalo na wieksze mieszkanie/dom z pokojem odsluchowym o idealnych warunkach akustycznych. Takich gawedziarz nauczylem sie juz dawno olewac nie dlatego, ze nie maja racji, tylko dlatego, ze pisza o czyms czego nikomu nigdy nie udalo sie zrobic, bo kto zanim kupil pierwszy sprzet grajacy (za tysiaka) najpierw mial akustycznie przygotowany do tego pokoj. Nikt.

Od razu mowie, ze panele, obrazy itd na scianach juz przerabialem sto razy w domu...odpowiedz zawsze jest taka sama. Dodatkowo bede musial jeszcze jedna szafke na plyty gdzies wstawic. Pozdrawiam :)

Ukryta Zawartość

post-50642-0-77910700-1434741606_thumb.jpg

post-50642-0-16393800-1434741624_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wieza STEREO Technics :)

To i ja coś wrzucę. wiem, że nie jest idealnie ale dla mnie na dzień dzisiejszy jest aż za dobrze :) ustawienie kolumn to niestety kompromis ale i tak dźwięk jest całkowicie oderwany i tworzy się bardzo przyzwoita scena.

sam8082.jpg

Troche dziwnie wszystko zgromadzone w jednym miejscu.

?👈

• Pokaż nowe odpowiedzi