Skocz do zawartości
IGNORED

Wasze ustroje (systemy, sprzęt audio).

Rekomendowane odpowiedzi

górek, 29 Maj 2010, 23:29

>Master kiedy w końcu dorobisz się jakiegoś stoliczka??

jak kiedy? jak mu ta chojna urosnie, zetnie i bedzie drewno na stolik... DIY pelna geba! a nie jakis kupny...

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

Ja to przy takim suficie chyba klaustrofobii bym dostal :) Zmniejsza wizualnie pokoj, co ?

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

Master

Szacunek za ogrom pracy.

Teraz : jakie zmiany w odbiorze dzwięków? Co Theta zamieszała ;), jak gra u Ciebie theta z Focalem?

PS

Sufit to jak sceneria z 5-go elementu albo część bazy imperium Lorda Vadera

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Master, ten sufit i ustroje przy ścianach są imponujące, ale to wszystko wobec "gołej" podłogi jest jak wypicie ciepłego mleka po chłodnym piwie. Mam nadzieję, że wiesz o czym piszę :-)

Patrzę na "ciekawy" sufit, boczne ściany, tylną ścianę - wszystko zrobiłeś jak chciałeś. Ale na litość boską tyle zachodu i nawet dywanu nie ma? :) Przecież to chyba ma większy wpływ niż ten magiczny sufit:) Ale i tak jestem pod wrażeniem wytrwałości mastera:)

Pzdr

elvis

Pokój forumowicza masterofdeath6@ na przestrzeni kilku ostatnich lat widzę tutaj już wielokrotnie. Za każdym razem wprowadza jakieś udoskonalenia z zakresu architektury wnętrz. Natomiast od początku jeden element jest niezmienny! A mianowiczei "ryczka" czyli stołeczek pod kwiatkiem. To jest kultowy element wyposażenia tego wnętrza.

Gdyby nawet wymienił sprzęt powiedzmy na Krella, kupił stoliki z f.górek@, podłogi z firmy Schotten-Hansen to i tak ta ryczka będzie dalej kształtować styl tego pomieszczenia.

Gość masterofdeath6

(Konto usunięte)

:)))

Ten stołeczek to już kultowy w domu! Dziadek zawsze na nim siedział paląc w piecach ostatnie 30 lat :/

zawsze biegał z nim po chacie jak z kawałkiem złota :)) drzewko jak dobije te 2,50m to zostanie z żalem eksmitowane na ogród (podobno często się przyjmuje w Polsce).

Na dywanik i stolik przyjdzie czas na pewno, pierwej jeszcze boczne ściany (to co teraz przy nich stoi to reszta do sufitu - nie ma kiedy pomalować :/ )

stolik był już upatrzony, ale to pierwej tego grzmota TV zdałoby się wywalić, bo razem się tego nie upcha :(

P.s. Fotki zawsze "trochę" kłamią i ten sufit żywo nie jest aż tak siermiężny :)

Wolałbym nie opisywać zmian w dźwięku to haczy to o kwiecistą poezję rodem z gazet i opisów kabli hehe! Ale dywanik już tu był przed sufitkiem i o dziwo było odwrotnie niż zakładałem - kolejność jednak dobra

Mój pokój po zmianach.

Zachęcony pozytywnym wpływem ustrojów 4sound, postanowiłem wykonać pełną adaptację akustyczną pokoju. Efekt: redukcja częstotliwości rezonansowych pomieszczenia, a co za tym idzie znaczenie bardziej wyrównany bas, wyrównanie czasu pogłosu (obniżenie pogłosu dla niskich częstotliwości), poprawa sceny. Generalnie dźwięk jest bardziej naturalny, słychać więcej szczegółów, źródła dźwięku są bardziej punktowe i lepiej odseparowane. Teraz doskonale słychać różnice w realizacji poszczególnych płyt.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-7844-100002543 1275211300_thumb.jpg

post-7844-100002544 1275211300_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W sumie to dobrze ze kolega wkleil te zdjecia,bo one obrazuja jakim problemem jest dla nas wszystkich akustyka i jak heroiczna walke i za jaka cene podejmujemy,zeby tylko cieszyc sie dobrym wyrafinowanym dzwiekiem.Nie dziwota,ze w tym interesie ceny nie znaja granic...

Gość masterofdeath6

(Konto usunięte)

Wypasik!!! Te panele na boki takie same u mnie będą (typ), ew. jednowymiarowe rozpraszacze.

No i zazdroszczę bas-trapów! Z tym to jest chyba największy problem - poprawnie to zestroić...

Kolory - kwestia gustu - do smutnej i mrocznej muzyki pasują idealnie!

Mogłyby być jaśniejsze ale poza tym super.

Trochę pusto w tym pokoju.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Gratuluje fajnej adaptacji pokoju;-)

Na stwierdzenia typu "za jasno", "za ciemno", itp. nie zwracaj uwagi - zawsze ktos sie do czegoś przyczepi:-(

Niestety to dość niecodzienne by jeszcze nie astronomicznie drogi system grał w profesjonalnie przygotowanym pomieszczeniu. Bardzo możliwe ze muzyka gra tam lepiej niż z wieży Accuphase'a albo Krela upchniętej w jakiejś klitce lub salonie z nowoczesną szklano-betonową aranżacją. Mam tylko pytanie o cenę - jaki to rząd wielkości bez wdawania sie w szczegóły.

Ukryta Zawartość

Zastanawiam się czy na ścianie za kolumnami nie powiesić półek z różnymi przegrodami gł. 15 cm i wstawić w nie płyty, ale nie jedną koło drugiej, a luzem - tu 3, tam 5, czy 10.

Ktoś próbował takiego "rozpraszacza"?

Ukryta Zawartość

Na moje oko będzie to na pewno lepsze niż goła ściana. Ale liczenie że będzie działało jak dyfuzor, jest dalece optymistyczne.

Z teorii wynika, iż jest on liczony z reszty kwadratowej. Dzięki odpowiedniej głębokości i szerokości szczeliny, cały panel uzyskuje swoje właściwości rozpraszające w zakładanym paśmie.

Przy domowych sposobach aranżacji akustycznej, zostają Ci próby na słuch... Bo tak naprawdę ciężko przewidzieć co taka półka zmieni. Lecz można mniemać, iż osłabi odbicia fali dźwięku. Pytanie teraz w jakim zakresie częstotliwości.

Pytanie czego Ty oczekujesz ?

Właśnie osłabienia pierwszych odbić. Pokój mały i fatalny - str.L - okno, str.P - drzwi.

Ściana za słuchaczem wytłumiona (półki z książkami do sufitu). Po prostu chcę uniknąć piramidek.

Skoro już o kochanych przez wszystkich piramidkach mowa... ;) Za sprzętem i za słuchaczem.

(Nie komentować, zdjęcia dość stare, zmiany w brzmieniu niewielkie, wrzucam ot tak sobie by podtrzymać wątek.. po za tym młody student jestem więc fundusze ograniczone ^^)

Ukryta Zawartość

post-23737-100002412 1275305327_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Myślałem też o drewnanej ramie hł. ok.10cm wypełnionej pionowymi przegrodami, ale ruchomymi - tak, żeby można było je regulować w pionie.

• Pokaż nowe odpowiedzi